USA har spenderat tusentals miljarder dollar på sitt ”Kriget mot terrorismen”, ett krig som undvikit att fokusera det land som de facto finansierar terrorn. Samtidigt har man tvingats låna upp ofattbara summor på världsmarknaden, och somliga hävdar att sedelpressarna spottar ut dollarsedlar i en aldrig tidigare skådad takt. Underskottet i landets handelsbalans, samtidigt som den inhemska konsumtionen inte börjat bromsa förrän nu, har inneburit att inget land genom världshistorien haft så gigantiska skulder som USA har idag. Att man dessutom skapat en bolånekris av gigantiska proportioner gör att man t.o.m. hotar världsekonomin. DN: ”En överväldigande majoritet godkände på lördagen för det stora krispaketet som ska rädda bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac och återupprätta investerarnas förtroende för de båda, som tillsammans står för nästan halva USA:s bolånemarknad. Röstsiffrorna blev 72-13. Det främsta hindret övervanns tidigare i veckan, då president George W Bush meddelade att han inte som tidigare antytts skulle stoppa paketet med sitt veto. Han väntas underteckna beslutet ganska omgående.” Idag vet vi inte exakt hur mycket svenska banker och fonder kommer att drabbas av en amerikansk ekonomisk krasch, men vi kan utgå ifrån att våra egna banker, försäkringsbolag, PPM-fonder och AP-fonder är storägare i amerikanska papper, det kan till och med vara så illa att våra surt förvärvade pensionspengar kan försvinna helt. Sådana perspektiv törs inte tidningarna skriva om eftersom sådant tal kan få folk att sälja sina aktier, och därmed själva starta den lavin som leder till en börskrasch lokalt och i förlängningen en repris på 20- och 30-talens depression. Skulle den situationen uppstå så är det inte någon riktigt som kan sia om konsekvenserna, men många tycks anse att ett tredje världskrig i så fall inte är långt borta. Själv har jag inte riktigt begripit vad de då ska kriga om, andra i sin tur säger oljan, men den är ju där den är. Man talar i DN:s artikel om ”investerarnas förtroende”, men såvitt jag förstår så är det i första hand förtroendet för USA som behöver byggas upp. Och det kommer definitivt inte att ske förrän George W Bush förpassats ut ur Vita Huset. |
Det finns dessutom viss anledning att förmoda att Barack Obama, som tycks fara fram som någon sorts mekanisk virrdocka, inte kommer att kunna genomföra den ändring som har blivit hans valslogan. Han satsar på att vara alla till lags, något som snabbt kommer att skada honom ifall han lyckas bli nästa amerikanska president. Det går inte att vara alla till lags… DN SvD DBL POL AB Motbilder om fejkad terrorvideo Rawia Morra om Terror Svensson om Uribe it Andra om: Depression, Recession, Världsekonomin, Kriget mot Terrorismen, George W Bush, Barack Obama, Förändring, Bolånekrisen, Dollar, Skulder, Saudiarabien, Olja, Politik, Fonder, Banker, Försäkringsbolag, Pensioner [tags]Depression, Recession, Världsekonomin, Kriget mot Terrorismen, George W Bush, Barack Obama, Förändring, Bolånekrisen, Dollar, Skulder, Saudiarabien, Olja, Politik, Fonder, Banker, Försäkringsbolag, Pensioner[/tags] |
8 svar till “Kommer depressionen nu?”
1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär att falska mejladresser också är förbjudna.
2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
7. Off-topickommentarer raderas
/ Jinge (Plonk!)
Törs man gissa att åkaren ifråga har pytteliten snopp och djävla stoor lastbil? :-)
@Olaf Vittfarne:
Hette han inte Ingvar?
Wiki: Ingvar den vittfarne (1016?-1041), Ledde Ingvarståget som startade 1036 till Gårdarike och Särkland, där han också dog. Ingvar var förmodligen från Svitjod, möjligen befryndad med kungaätten, vars dåvarande kung (Anund Jakob) eller hans bror (och efterträdare) Emund den gamle kan ha utlyst ledungen.
Det finns ett trettiotal Ingvarsstenar i Sverige, runstenar som rests över män som fallit under Ingvarståget, varav Gripsholmsstenen i Mariefred är den mest kända.
Nån som ser någon likhet med när USA lurade USSR att kapprusta sönder sin ekonomi ?
Depression, mja, mycket möjligt, i vart fall kommer de närmaste åren att bli påtagligt kärva för åtskilliga.
Det är ett dystert perspektiv som du lägger fram Jinge.
Enligt Newton, som funderade/räknande lika mycket på runt gravitationen som han studerade bibeln, lade fram sin teori att jorden kommer att gå under år 2060. Han kommer troligen att få rätt.
Frågan du ställer inte mycket intressant: Hur mycket av statens fonder eller kapital finns bundet i USA? Obama vill att vi i Europa ska vara med att betala för kriget i Afghanistan. Jag tror inte EU kommer att göra det om vi inte ser någon nytta med det? I slutänden så måste USA ha något trubbig vapen för att tvinga EU att ställa upp på detta pseudonymkrig!
Läste senast igår hade allt som allt har hela 6st banker gått i putten I USA. Var skall USA ta pengar ifrån att dels reda ut bolånekrisen, dels reda ut bankkonkurserna samt dessutom trappa upp kriget mot skuggfienden? Ska Sverige vara med att betala? Det gör vi väl redan med trupper i Afghanistan; så jag ställer frågan återigen: vad är det som tvingar Sverige att göra det?
Situationen skulle kunna vara mycket värre. Vad jag syftar på är att USA:s roll i världsekonomin minskat de senaste åren. En utveckling som snabbats på av just Georg Bush. Tänkvärt för de som ogillar Bush och vill se ett svagare USA på världsarenan. USA kommer fortsätta vara världens största ekonomi i kanske 15 år till, men vi är inte längre lika beroende av vad som händer på andra sidan Atlanten. Vad som är positivt är att Kina med flera tuffar på med goda tillväxts siffror även i dessa dagar. Men långkonjunktur lär vi få här ändå. Vi får hoppas att den blir kortvarig ;)!
Rätelse: Frågan Jinge ställer sig är naturligtvis MYCKET intressant! Angående svenska, och utländska, borgenärskap i den amerikanska fallande ekonomin!
Det är nog mest Kina och Japan som sitter fast med svarte petter. Men i Sverige har en del kommuner förlorat mycket kapital på skräpobligationer. T ex Helsingborgs kommun
http://www.e24.se/branscher/bankfinans/artikel_318197.e24?offset=9&maxcount=3
Löjligt! Har kommunen för mycket pengar så finns bara två val: mera välfärd eller sänkt skatt. Offentliga myndigheter ska inte hålla på med spekulation.