Kan vi lita på media om Syrien?


För varje dag som går så känner jag mig alltmer kluven om Syrien och Bashir al-Assad. Jag har tagit upp det förut flera gånger och jag antar att jag kommer att skriva om det många gånger än. Mitt problem består huvudsakligen i det faktum att jag inte kan lita på media alls i den här frågan, många tidningar översätter material från nätet, andra tidningars översättningar, och utifrån det så kokar man sin soppa och ofta nog så är den enda ingrediensen – spik.

[column width=”47%” padding=”6%”]
Jag har aldrig tvivlat på att Bashir al-Assad är en massmördare även om han låter andra göra jobbet. Ofta nog läser jag skribenter som jag är övertygad om saknar kunskaper i ämnet, folk som har fått i uppgift att slänga ihop fyrahundra ord i ett visst ämne. Det är då som jag drar öronen åt mig allra mest. När språket blir oprecist och svävande, då är det ett starkt tecken på att skribenten saknar faktiska kunskaper, och i takt med papperstidningarnas sjunkande försäljning så har tidningarna inte råd att ta reda på fakta, att åka till platsen. Och i takt med att tidningarnas kvalitet sjunker så slutar ännu fler att köpa dem.

AB: ”Obama-administrationen är sannolikt ointresserad av att involvera sig direkt i ytterligare en konflikt i Mellanöstern. Därför är det svårt att förstå att USA och Storbritannien avvisar Kofi Annans försök att förmå Iran att verka för fred i Syrien. Ska diplomatin och sanktionerna ha effekt och om man vill rädda liv måste man släppa prestigen.”

Andra påstår att det är just USA som är primus motor i denna konflikt. Det finns uppenbarligen fler åsikter om de faktiska förhållanden som råder i landet, och i vems intresse det sker saker. Själv vet jag inte hur det förhåller sig, men jag noterar att svenska tidningar tycks anse att Iran kan spela en roll, men att Nato av prestigeskäl avvisar sådana tankar.

AB: ”En flygförbudszon över norra Syrien har diskuterats, men utan FN-mandat kommer det inte hända. Ryssland har tillsammans med Kina blockerat Säkerhetsrådets försök att få bort al-Assad. Så undergräver de effektivt världssamfundets legitimitet och sin egen ställning. Blodbadet får fortgå.”

En flygförbudszon? Det var en sådan som man tog

[/column]
[column width=”47%” padding=”0″]till när Muammar Gaddafi bombade sitt eget folk från flygplan, men jag har inte hört att al-Assad använder flyget mot sitt eget folk?

Syrien

AB: ”Omvärldens passivitet måste få ett slut. Om inte Bashar al-Assad slutar mörda sin egen befolkning måste världen stoppa honom.”

Det trummas friskt på krigstrummorna, och det i samband med påståenden om att Obamas regering är ointresserade av en konflikt. Syrien och Iran har förklarats vara två av ondskans axelmakter, och eftersom USA redan använt samma retorik om både Irak, Libyen och nu Syrien så blir väl nästa projekt – Iran. Tänk, det är många som påstår just det. Själv så vet jag inte, ska man läsa tidningar för att bilda sig en välgrundad uppfattning om vad eller vem som är den stora busen så blir det svårt. Det sitter krigiska små Per Ahlmarkpapegojor i hart när varenda mediebuske.
[/column][end_columns]

————–
För övrigt så påminner jag om min lilla enkät från igår, diskussionen om en- eller tvåspaltigt..

it Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab1234 ekot12 gp1 dn123456789 svd12345


18 svar till “Kan vi lita på media om Syrien?”

 1. Problemet är/var att Gaddafi aldrig bombade sitt eget folk, lika lite som han delade ut viagra för massvåldtäkt, mördade fredliga demonstranter osv.
  Mitt råd är att söka information på många ställen och bilda sig en egen uppfattning. Vår gammalmedia har förbrukat det mesta av fötroendet.

  • Jag läser många alternativa tidningar och siter. Men problemet är att man aldrig kan lita på någon. Syrien tycks vara fel alla kategorier.. DEt är utomordentligt svårt att lita på uppgifter när budbäraren är maskerad.

   • När man läser många källor kan man ofta hitta en röd tråd. Den klassiska ”två av varandra oberoende källor”, men så upptäcker man att de inte är oberoende:-) Ett bra sätt att bli vilseledd är att bra läsa gammalmedia.
    Man måste därför ha ett kritiskt förhållningssätt, precis som du har. I fallet Syrien bygger man nästa alla information på oppositionens nyhetsbyrå i London SOHR, utan att ifrågasätta att det är en partsinlaga

 2. Jag tycker Jinges vånda är förståeligt. En central aspekt i konflikten är nog att USA:s regering (”USA-imperialismen”) som vill öka sitt inflytande ytterligare genom att kväsa ytterligare en självständig stat, som de gjort med Irak (kanske mer än 1000 000 döda pga detta), få tag i kontroll och naturtillgångar i Afghanistan etc. I vilken utsträckning Assad är en massmördare eller en diktator som försöker hålla ihop ”sitt” land kan diskuteras. Vem kan avgöra det nu?
  Syriens regering förnekar att den ligger bakom dödandet av civila händelser i Homs och nu Houla. Den versionen får starkt stöd av en utländsk journalist, Marat Musin, som var i Houla vid händelsen (www.globalresearch.ca/index.php?context=va&aid=31184). Hela familjer dödades då mannen var anställd av regeringen, med knivar eller sköts från nära håll. Det finns inga bevis för att regeringen skulle utfört dådet, som bara är till nackdel Syriens regering, då det är tydligt att massmedia generellt okritiskt rapporterar en version som passar USA:s regering bäst. Enligt Musin var många av mördarna i Fria Syriska Armen professionella mördare. Händelsen bör undersökas av en opartisk grupp (i Sverige finns duktiga rättsläkare).
  Nyhetsbanken rapporterar från en TV-diskussion i Ryssland mellan förespråkare för och mot utländsk inbladning. I denna framträdde den arabiskkunniga journalisten Anastasija Popova som nyligen besökt Syrien och bl.a. staden al-Houla där 108 människor massakrerats. Enligt henne finns det bevis för att offren till övervägande del var regeringslojala som mördats av ”rebeller”. På bilder av mördade barn kan man bl.a. se frottéarmband i rödvittsvart som många regeringsanhängare bär. (http://www.nyhetsbanken.se/news/view.asp?ID=994)

  Tänk om den syriska regeringen väsentligen har rätt? Massmedia tycks kritiklöst acceptera den bild som ges av USA:s regering och närstående – trots att vi vet hur de misslett i frågan om Irak, Afghanistan, Libyen etc, och vet hur de stött diktaturer i området (Mubarak, Tunisien), och etablerar marionettregeringar (Irak, Afghanistan) som kan ge ökad tillgång till naturtillgångar.
  Vid sidan av de som verkar för ökad demokrati i Syren – där Assad genomfört vissa förbättringar- finns med all sannolikhet tydligt USA-stödda grupper inom ”Free Syrian Army” (Foreign Affairs.) Läs även på http://www.globalresearch.ca, Shamus Cooke:The truth behind the coming ”regime change” in Syria och http://www.voltairenet.org/What-Is-Really-Going-On-In-Syria, vid sidan av den allmänna bild som förespråkas av Carl Bildt, Hillary Clinton och DN. Vi måste kritiskt granska all information i ett läge som detta. För resten, hur mycket pläderar Bildt och massmedia för kraftfulla insatser mot USA:s regering för dess brutala krig i Irak & Afghanistan, som skördat mångdubbelt fler oskyldiga dödsoffer? I det folkrättsvidriga och brutala kriget i Irak har enligt vissa uppgifter, baserade på en artikel i Lancet 2006, en av världens mest ansedda medicinska tidskrifter, uppemot 1 miljon människor dödats, flera miljoner har flytt eller är på flykt. Den irakiska regimen använder brutal tortyr, möjligen upplärda av den amerikanska militären. En stor del av infrastrukturen och kulturen har förstörts. Obama-administrationen har beslutat att tillåta export av försvarsmateriel till Bahrain, där demokratirörelsen brutalt har slagits ned av regimen. Och man hetsar mot Iran, som kanske bygger upp kapacitet för kärnvapen, samtidigt som USA är världens dominerande kärnvapenmakt, och har moderniserat sin kärnvapenarsenal under Obama. Och naturligtvis håller USA tyst om Israels kärnvapeninnehav. EU följer lydigt efter, liksom te.x. DN.
  I FN:s/Kofi Annans fredsplan, som jag tror att man bör ta fasta på, föreslog Annan att Syriens granne Iran skulle få vara med i en utvidgad grupp kärnländer för planen, men utrikesminister Clinton säger direkt nej.
  Då det gäller Syrien finns i ”What is really going on in Syria (www.voltairenet.org) flera exempel på tidigare blodiga övergrepp som tillskrivs den syriska oppositionen, men som massmedia inte eller i begränsad omfattning tagit upp.
  Nyligen skrev DN ”Ögonvittnen och SOHR uppgav att massakern utfördes av den regimtrogna shabiha-milisen efter det att reguljära styrkor bombat området. Regeringen anklagade däremot ”väpnade grupper” för att han iscensatt blodbadet, vilket skulle ha skett för att få till stånd en utländsk militär intervention.” DN skriver vidare ”USA:s utrikesminister Hillary Clinton krävde i ett uttalande att president Bashir al-Assad avgår och lämnar landet.”
  Varför skulle Syriens regering i detta läge bete sig som idioter för att dra på sig en utländsk intervention kan man undra.

  • Ja, jämför man t.ex. med Mellanösternkonflikten så är det en enorm skillnad. Där har vi hunnit lära oss vilka som framför fejkad information och vad vi (oftast) kan lita på. När det gäller Syrien så har i alla fall jag inte hittat någon som har detaljkunskaper och kan berätta.

   Men det tycks vara väääldigt duktiga journalister på diverse ledarsidor, de vet massor och har lätt att ta ställning. Det säger mer om journalistiken än om Syrien. Jag TROR på att al-Assad är en massmördare, men när journalister tror saker så låtsas de som att de vet. Det är en jä&%¤la skillnad.

   När Aftonbladet har anställt en bloggare, som på ledarsidan får skriva ”Omvärldens passivitet måste få ett slut. Om inte Bashar al-Assad slutar mörda sin egen befolkning måste världen stoppa honom.” så luktar det kattskit lång väg. Tidningen borde släppa fram folk som kan något om saken, sedan kan ju andra få kommentera deras kunnande om de tycker att det är snömos.

   Men det är väl lättare att få lön om man tycker att allt som kommer från USA är sant och bra. Men man kan ju tycka att det skulle vara passande att titta tillbaka på all desinformation som kom innan kriget mot Irak.

  • Hej,
   jag har läst hela din kommentar och även vad jinge har att skriva och vill bara säga att jag är imponerad av era förhållningssätt. Det är sällan man ser kommentarer med en så bred och resonabel synvinkel. Härligt!

 3. Har alla mina släktinger i Syrien och alla jag känner vill inte se Bashar och hans familj i makten längre. Flera familjer har fått sina hem bomade (homs) och flera av de vet inte var deras söner är och om de lever eller inte. Alshabiha har stulit och försört allt i dess väg. Jag tycker att du Jinge har all rätt att inte tro på vad media skriver överallt, det gör inte jag heller för jag tror att verkligheten är ännu värre än det som skrivs.

  • Nadja! Skriv ett mejl till mig där du berättar vad dina släktingar har berättat, och gärna lite om deras bakgrund oxo, vilken tro de har, och vilken inriktning. Jag har en bekant som är kristen syrier, han är livrädd för att sunniterna kommer ställa till ett h-e om de kommer till makten. Alawiter står ju nära shia, men han är rädd om sina släktingar som är kristna. Mejlar du mig (kontaktfunktionen) så kan jag visa din text för alla. Tänk på att undvika namn bara, absolut inte på släktingar..

 4. Det bästa jag kan göra är att citera två syrier som har åsikter om västmedia och deras bevakning , en kvinna och en man

  Diala Ghandour, 26, administrativ assistent till VD Banque Bemo Saudi Fransi
  Mediebevakningen är den viktigaste faktorn för att forma den allmänna opinionen. Vi utsattes under de senaste veckorna för provokationer från två läger: från oppositionen och från dem som är pro-styrande partiet. Båda bidrog till att komplicera situationen, så mycket av det som rapporterades saknade professionalism och jordning i verkligheten. Detta visar en historia av två motsatta berättelser och detta kommer bara att leda till frustration och leda till fler offer
  Det finns bara ett sätt att lösa denna kris och det är i den härskande partiets händer. De måste ge alla medier fri tillgång till alla delar av landet så att korrekt och tillförlitlig information på lämpligt sätt kan samlas in , Man kan inte beröva människor deras rätt att informera och bli informerade

  Mohammad Suliman, 37, maskiningenjör
  Den arabiska media är för det mesta att upprepa vad väst fabricerar . Som en arabisk medborgare jag accepterar inte vad den västerländska media försöker att marknadsföra och inte heller jag på de arabiskspråkiga kanaler som efterliknar Western täckning . Deras mål är av intresse för västvärlden och Israel
  Tyvärr har de flesta av den arabiska pressen nu erbjuder en lösning som kräver att sekterism, etniska konflikter och kaos. Dessa medier är farligare till Syrien och araberna än Israels armé. Kriget i Irak var under förevändning av att skydda Irak från dess regim. I Libyen idag är det samma sak och i framtiden skulle vatje attack mot ett arabiskland motiveras genom att hävda att skydda människor från sina ledare. Den fråga jag vill ställa nu är var har västvärlden media varit under 2006 och 2008 när Israel angrep Libanon och Gaza ?

  • Den fråga jag vill ställa nu är var har västvärlden media varit under 2006 och 2008 när Israel angrep Libanon och Gaza ?

   Ja men.. DET angreppet hade ju USA godkänt… :-I

 5. Jinge, räcker det inte med att se på alla videor som ”oppositionen” sprider?

  Varför har man på 1,5 år nu inte skaffat sig en riktig kamera som filmar bra. Ärligt talat alla filmer är i 3gp format. Min vän som bor i Syrien men har Svensk medborgarskap och reser ständigt fram och tillbaka varje 3-6månader berättar andra historier. Han köper dock varje gång senaste teknologin med sig tillbaka.

  Skillnaden mellan den opposition som skriker efter Us/väst inblandning och regeringen är att regeringen publicerar material högupplöst med bilder och video, oppositionen förstör kvaliten och det får en som mig att tänka direkt för två anledningar. Att förvränga budskapet eller filmerna är iscensatta eller planerat inspelade.

  Jinge: Vill du att jag ska fixa en sådan falsk video där jag visar hur det pågått en Massaker någonstans i Sverige? Som jag kan ordna på två timmar och ändra kvaliten lite så får du se hur äkta det ser ut;) ?

  MVh

  • Nej jag har möjlighet att förfalska videor själv om jag skulle vilja.

   Vad är det du vill ha sagt?

 6. Jag tycker att vår media ska fokusera först o främst på vad deras allierade diktaturer begått för brott vad det gäller mänskliga rättigheter. det verkar att vår media fokuserar bara på saker som intresserar USA.

 7. jinge kan du ge mig ditt mail så jag kan skicka dig mitt privata brev till dig. jag hade din mail för några månader sedan men jag har tappad den:(

  Mvh Nadja

 8. En sak som man verkar kunna läsa mellan raderna i svensk media är att risken är stor för ett inbördeskrig i Syrien; det tror jag på. Frågan är då hur man ska agera? Ska FN blanda sig i inbördeskrig? och på vilket sätt? För närvarande är jag glad att Kina och Ryssland håller tillbaka. En utveckling där USA går in i vartenda land de har lust till och tar vad de vill ha behöver en motvikt. Tråkigt att så många svenska politiker slår på krigstrummorna; de är sådana pinsamma medlöpare utan egen tankeförmåga.