Kampanjen mot Mona


När SVT Debatt genomförde sin undersökning om vilka personer som borde sitta i en svensk regering så kom dessa fjorton politiker på de främsta platserna.

1. Fredrik Reinfeldt, M, 52 procent
2. Anders Borg, M, 47 procent
3. Margot Wallström, S, 40 procent
4. Maria Wetterstrand, MP, 38 procent
5. Carl Bildt, M, 35 procent
6. Thomas Bodström, S, 32 proncet
7. Jan Eliasson, S, 27 procent
8. Jan Björklund, FP, 22 procent
9. Maud Olofsson, C, 20 procent
10. Gudrun Schyman, Fi, 18 procent
11. Mona Sahlin, S, 17, procent
12. Göran Hägglund, KD, 15 procent
14. Lars Ohly, V, 12 procent
14. Thomas Östros, S, 12 procent

Det som överraskade mig mest var väl att Gudrun Schyman och Jan Eliasson kom med på listan. Av de fjorton främsta namnen så kan vi se att sju stycken består av rödgröna politiker, dessutom ska man väl antagligen räkna in Schyman där också, det blev en lista som visar bredden på folks sympatier, inte nödvändigtvis partisympatier.

Att Borg och Reinfeldt hamnar så pass högt är mer ett tecken på att den borgerliga propagandaapparaten fungerar. De flesta tidningarna är borgerligt ägda/styrda och ser man på Aftonbladet så har Lena Mellin, som är politisk reporter, ständigt fört alliansens talan mot främst Sahlin och (S).

Margot Wallströms placering är möjligen också förvånande, hon är frånvarande i svensk politik och har väl möjligen halkat in eftersom hon är påtagligt sympatisk, någon annan orsak kan jag inte se. Sahlins placering är oförtjänt dålig, enligt min uppfattning är den till stor del ett resultat av borgerliga medias och alliansens kampanj mot Mona. –> Hela listan

i , , , , , , ex1 dn1 svd1 ab12 t


42 svar till “Kampanjen mot Mona”

 1. Att Borg och Rainfeldt hamnar högst kan också bero på att de är bäst och att folk tycker de gör ett bra jobb.

   • För att vara bäst borde man kanske kräva att man har någorlunda rätt någon gång. Borg är väl den finansminister som har haft flest fel i sina prognoser utav alla finansministrar i modern tid.

 2. Hmm, så fort som det går dåligt för socialdemokraterna, så ska det skyllas på illvilliga tidningsredaktioner, som på något märkligt sätt styrs av de borgerliga partierna. För ett år sedan ledde de rödgröna i alla mätningar. Var det Mona Sahlin som styrde journalisterna då?

  • Har du inte uppfattat att samtliga dagstidningar stöder borgarna. Bortsett från Aftonbladet som har en ledaredadktion som stöder LO? Visste du inte det?

   • Jodå, det har jag uppfattat. Men har du inte uppfattat att ledarredaktionen inte styr över nyhetsredaktionen? Visste du inte det?
    Min fråga är fortfarande: Om dåliga resultat beror på illvilliga tidningsredaktioner, hur förklarar man då att de rödgröna ledde stort för ett år sedan i alla opinionsmätningar? Tidningarna hade ju samma ägare då. (Visste du inte det?)

    • Jodå, det har jag uppfattat. Men har du inte uppfattat att ledarredaktionen inte styr över nyhetsredaktionen? Visste du inte det?

     Men lilla bubben… :-)

     Kolla in Dagens Nyheter och Expressen. Sveriges mest politiserade nyhetsredaktioner! För ett år sedan så hade inte valrörelsen startat, det har den nu om du inte visste det. Återkom först efter att du kollat in dessa bägge högertidningar, inte förr.

  • På vilket sett är det märkligt att borgligheten äger 90 procent av pressen, det är ju ett faktum svårt att ignorera. Man äger ju multum, som Karlsson i Hemsöborna sa…
   Mycket hemliga siffror om hur otroligt mycket pengar näringslivet styr alliansens valarbete med gör inte saken bättre. Det är
   påvisar bara en mycket orättvis fördelning av samhällets insatser istället för ett rättvisare och ärligt valarbete

   För ett år sedan hade kampanjen Mosa Mona inte nått dit den skulle, men nu är planen så gott som färdig och moderutter håller som bäst på att skörda sitt verk.
   Jag är ändå vid gott mod, för alla mycket negativa siffror som påvisar ett växande utanförskap går inte att bortförklara och negligera.
   Vart åttonde barn med ensamastående förälder lever faktisk i en reell fattigdom. Ska det behöva vara så i en av världens rikaste länder? Barnen är det bästa vi har – och det är de som ska fortsätta bygga landet.

   Och det går inte med smarta PR-trick att helt göra om verkligheten, hur gärna man än vill.
   Fastän Reinfeld ljuger friskt om arbetslöshetsiffror och borttagande av Rot-avdrage!t – och det drar han sig inte för i en valrörelse, att ljuga. Fast han har all riktig information…
   För vad är Reinfeldt annat än skapelse av olika reklambyråer, han har egenligen inget eget av riktigt värde
   att ge landet. Han värnar mest om de rikaste 10 procenten.
   Och det finns faktiskt ingen substans bakom den lögnaktiga retoriken och blötögdheten. Jag ryser när han öppnar munnen, så usel är han.

 3. När man valde Mona Sahlin som partiordförande för Socialdemokraterna så röstade man in boj-sänket nummer ett. Jag utgår från att hon avgår vid en valförlust?

 4. S tappade mycket på Göran Perssons affärer. När man tillsatte Mona visar man på dåligt omdömme och slutligen att liera sig med V blir spiken i kistan. Men det finns en del som retar väljare hos både alliansen och rödgröna. Antastandet av integritet och rättsskydd. Där tror jag piratpartiet kommer att komma stort om de får ut sitt budskap. SD räknar jag inte med, deras koncept strider mot grundlagen och de har dålig faktakoll och litar mer på skrämseltaktik. Ingen vettig människa ser SD som ett alternativ, men å andra sidan så är en del folk benägna att rösta helt ologiskt så…

 5. Hela allianskampanjen går ju ut på att göra valet till någon form av personfråga istället för politiska frågor.

  Jag tror dock att ju fler framträdanden Reinfeldt och Borg tvingas till ju mer kommer deras popularitet att dala. Reinfeldt framstod som rätt arrogant i sitt Almedalstal och Borg pratar om att vi har 200 000 fler jobb än om vi hade 200 000 fler arbetslösa vilka endast fanns i teorin …

  Då börjar man bli lite förblindad.

  • Inte så säker på att deras popularitet kommer att dala. Kan de fortsätta att tala isolerat om ”mer i plånboken” hamnar oppositionen i försvarsposition. För att kunna göra det behöver de stark draghjälp, vilket de har av all media, SVT och SR inkluderat.

   • Ja, snart slår vi Italien med att vara Europas mest lättmanipulerade folk. Har ”mannen på gatan” här i Sverige helt tappat omdömet?

 6. I Sverige har vi demokrati, inte som Italien och Berlusconis mediaägande! Därför är det roligare o peka fingret åt de andra. För vi läser mest världen och är högutbildade. Vi kan skilja på propaganda och sanning, eller?
  I Sverige har vi förtroende för de som syns mest i media. Det känner vi igen och är trygga med att vi har sett de på tv. I en sann tv-shop anda. Det är bara när vi har köpt det och testat/undersökt saken som vi vet hur mycket de är värda.
  Samma test kan man göra om man frågar efter en känd varumärke, som läsk, tvätt, jeans etc.
  Trotts att vi tror att vi är fria från det kommersiell påtvingade ”tänket” så är vi inte det.
  frågan är vad har dessa ”CocaCola undersökningar” har för syfte?
  Hur många av de tillfrågade kan svara på vad har Göran Hägglund gjort som är bra för svenska folket/politiken?

 7. Intressant att myten om LO:s ’kontroll’ över Aftonbladet lever kvar. Organisationen äger mindre än 10 % av aktierna i företaget och har således inte mycket att säga till om när det kommer till nyhetsvinkling. Att övriga stora tidningar är öppet borgliga rakt igenom är inte heller något som verkar fästas någon uppmärksamhet vid. SVT har också i egenskap av Svenska Statens propagandaapparat blivit borglig eftersom vi styrs av en borglig regering.

  Regeringen kan vägra att ställa upp i debattprogram i SVT om de inte får stå oemotsagda. Den makten hade mig veterligen inte ens (S)-regeringen under Persson.

  Vad gäller undersökningen så kan välja att vända på det och konstatera att Vänstersidan har två politiker från OLIKA partier i topp 5 medan alliansen har Moderater. Något som visar att ’Alliansen’ i själva verket är Moderaterna med bihang.

  • ”SVT har också i egenskap av Svenska Statens propagandaapparat blivit borglig eftersom vi styrs av en borglig regering”

   Martin……jag trodde det var en Socialdemokratisk ordförande i SVT.

 8. Ni inser att högermänniskor brukar anklaga tidningar från att vara vänster va? Det är likadant varje valår dessutom; båda sidor anklagar media för att gynna andra sidan. Borde inte det betyda att media är rätt så neutral? ;)

 9. Göteborgs universitet har ju gjort en del undersökningar i ämnet ser jag. Rapport 38, 42 och 54 kan nog vara av intresse.

 10. Vad säger undersökningen egentligen. Det den säger mest är vad de berörda personerna har för historia att visa upp. Reinfeldts och Borgs började för ca 5 år sedan och de har ännu inte gjort några påtagliga tavlor eller övertramp. När det gäller Sahlin så är hennes historia betydligt längre med en del dåliga inslag, till skillnad mot Wallström som i det närmaste snövit.
  När det gäller Ohly så finns det en del att dra på mun åt som drar ner utöver hans politiska hemvist. Dock tror jag att i dag rasade Schyman under honom när hon elda upp friska pengar framför ögonen på dem som inte har några.
  Men till han som är sist på listan, Varanpääs pojk (Östros), nåt så okarismatiskt går sällan att få se på tv.

   • Borgare? Bara för att man påpekar att Reinfeldt och Borg inte ännu har gjort några påtagliga tavlor eller övertramp som retar upp folk. Kan du visa på på något som merparten av svenska folket anser vara rejäla tavlor eller övertramp av Reinfeldt och Borg. De är dessvärre skickligare än tidigare högerledare och inte minst, jävligt drivna. (Frågan är om inte de använder sina ministrar som nyttiga idioter)
    Realiteten är att under senaste året vi har sett den ena efter andra tavlan från den röd-gröna alliansen men ingen allvarlig från herrarna Reinfeldt och Borg. Det ger utslag i opionundersökningar.
    När Olofsson, Carlgren, Hägglund, Björklund m.fl. gör tavlor så inträffar det märkliga, ingen skit stänker på Reinfeldt och Borg, utan de och moderaterna stärks medan c och kd riskerar att fä göra sorti.
    Att det är så går knappast att enbart skylla på den borgerliga pressen, för även du lägger allt ansvar på enskilda ministrar i det du skriver, t.ex. när det gäller beslutet om vargjakt, valjakt m.m. på Carlgren, trots att de är Reinfeldt som är den ytterst ansvarig ledaren i egenskap av statsminister.

    Med att visa på någon påtaglig tavla eller övertramp av Reinfeldt och Borg, så menar jag inte vad du anser själv är det, utan på något som har fått svenska folket att gå i taket för det under senaste året.

    När det gäller Sahlin var min ståndpunkt redan innan hon valdes att hon var förbrukad, hon hade ju tidigare sänkt sin status bland sosseväljarna. När sossarna sedan valde henne gjorde de ett rejält misstag, ett misstag som kan leda till flera borgerliga mandatperioder på raken.

    När det gäller Ohly och politiska hemvisten så var det bara ett fenomen jag beskrev. Det ett förhållande har gällt sen Hagberg och senare partiledare, många utöver de egna väljarna har tyckt och uttryckt att Skp/VPK/Vp,s partiledare har varit kunniga, sympatiska, empatiska osv, men så har det där mennet om parti kommit. Ett men som har gjort att handling och sympatierna inte alltid har gått hand i hand. Jag skulle tro att det förhållande kommer gälla en bra bit in i framtiden också.

    Dock, det är lite märkligt att du tycks tror att det blir bättre med s, mp och vp. Efter förra borgerliga regeringen fick vi det inte bättre utan verkligheten var att de enda som gick fria från budgetsaneringen var de som var rika, de blev rikare. Näringslivet och deras intressen smörjdess. Fortfarande är de åldersgrupper som blev arbetslösa då det i dag.
    Den av Person så berömda budgetsanering formades tillsammans med vp, Lönnroth och Bäckis.
    Jag tvivlar på att det blir bättre för det stora flertalet, i bästa fall blir det bara status quo för de flesta. Dödsstöten för radikal vänsterpolitik kom 1973, efter det har all politik inte varit för människornas bästa.

    • Borgare? Bara för att man påpekar att Reinfeldt och Borg inte ännu har gjort några påtagliga tavlor eller övertramp som retar upp folk.

     Jepp. Läs bara din egen första mening. Förstår du inte så läs den igen. Klyftorna har ökat enormt, ett resultat av den ekonomiska politik som herrar Borg/Reinfeldt för.

     Dock, det är lite märkligt att du tycks tror att det blir bättre med s, mp och vp.

     Där droppar vi diskussionen. Jag anser att du provocerar och agerar som ett troll.

     • Jag har inte provocerat och tycker minst lika illa om Reinfeldts politik som du och är förmodligen minst lika drabba av den som dig.
      Jag kan mycket väl tänka mig att partistrategerna och partiledarna i s, mp och vp sliter i sitt hår över att Reinfeldt och Borg inte gör några rejäla övertramp eller tavlor. S, mp och vp behöver nog ett ordentligt misstag eller övertramp av Reinfeldt som hjälp i valarbetet för annars har vi nog fortsatt borgerligt styre.

    • Statsministerna ”svarta barnflicka” skapade inga feta rubriker, som Tobleronegrejen. Det beror helt på vad pressen vill ta fram och inte.
     Men nog tycker jag att det är rent brottsligt att anlita svart arbetskraft, även om det är tradition hos en viss klass.
     Det är betydlig värre än att använda riksdagens kort för ett kortfrisitgt lån i all hast.

    • Det verkar som en del har kort minne. Vad sägs om Reinfeldts första år, då klantigheten att välja brottsliga ministrar överskred som med råge vad som tidigare skett i Riksdagen.
     Värst var det väl ändå med tjänstemannen, Reinfelds närmaste, som var satt att ha jour över landets säkerhet, men som istället placerade sin ända på krogen, söp sig aspackad och hånglade med en journalist från Aftonbladet, tänka sig – av alla tidningar…
     Om inte valet av ministrar är misstag som Reinfeld är direkt ansvarig för så är jag Zlatan.
     Nu går Littorin. Undrar om någon kommer ihåg att han köpt en Masterexamen på postorder och falskeligen la till sin CV.

     • Sara om du hade läst nog hade du sett följande
      ”Att det är så går knappast att enbart skylla på den borgerliga pressen, för även du lägger allt ansvar på enskilda ministrar i det du skriver, t.ex. när det gäller beslutet om vargjakt, valjakt m.m. på Carlgren, trots att de är Reinfeldt som är den ytterst ansvarig ledaren i egenskap av statsminister.”

      Utöver det så lägger jag vikten vid de senaste åren som du kan se, eftersom alltför många ser det första året som rent läroår, att han var oerfaren som statsminister och in i statsmannarollen. Och det kanske han var men det har han tagit igen med råge, vilket gör det så mycket svårare för oppositionen.

      När det gäller Tobleronegrejen och den svarta barnflickan så var nog det personliga hanterandet av frågorna avgörande. Sahlin försökte skyla över och urskulda sig medan Reinfeldt i stort sett sa, javisst var det så och det var dumt. Det är inge kul att skriva om någon som erkänner och säger att det var dumt.

      När det gäller Littorin så är det möjligt att Reinfeldt inte vill ha honom kvar inför valets slutspurt och vad är då lämpligare än att avgå av familjeskäl. Skäl som ingen vill eller kan ifrågasätta.
      När det gäller Schenström är frågan om hon är på väg ur sin politiska karantän, hon var en av Reinfeldts nyckelpersoner i förra valet. Hon har ju befunnit sig i Visby och Almedalen och det kan ju vara mer än en tillfällighet.

      • ” Bara för att man påpekar att Reinfeldt och Borg inte ännu har gjort några påtagliga tavlor eller övertramp som retar upp folk.”

       Om du anser att Reinfeldt inte gjort tabbar så förstår jag inte hur du tänker.
       Och det är är dessutom brottsligt, kriminellt att anställa svart hjälp till hemmet.
       Jag vet inte om Tobleroneaffären kan betraktas som annat än slarv. Riksdagens revisorer var medvetna om att många använde kortet som Mona gjorde, och tyckte inte om det. Överrasseringarna rättades till vid nästa månads löneutbetalning.

       En stor del av Reinfelds första period bestod av tabbe efter tabbe när det gäller bl. a val av medhjälpare.
       Men han höll tyst, och det var väl det som hjälpte honom genom kris efter kris…

       Schenström kanske är ”den andra kvinnnan”, hahaa, som just nu sitter och dricker rosévin på Visby hotell med Reinfeldt, vem vet…
       Jag litar inte på honom i något avseende, kanske just beroende på att han alltid håller låg profil när det blåser runt honom, klantskallen!
       Flera svenskar har begått självmord på grund av hans och Borgs ekonomiska politik.

       • Sara, jag har alltså inte påstått att de inte har gjort några tabbar utan att de inte har gjort något påtagliga tavlor eller övertramp som retar upp folk.
        Kan du se några kraftfulla och rejäla reaktioner från folk mot Reinfeldt och Borg.
        Jag kan det inte, mer än att vid några tillfällen har handfull människor visat på sitt missnöje mot Reinfeldts politik. (i bland har jag rest in för att delta på dessa, men det är kostnadsfråga när jag har ca 8 mil enkel väg.) Men inte fasen har det varit några massor.

        Jag betonar också att de under sista åren har lyckats bli arbetsdugliga och att det förhållandet kommer ha större inflytande på valet än den första halvan av mandatperioden.

        Men det säger också mycket om dig när du skriver att Reinfeldt är en klantskalle. Det visar på att du underskattar honom och hur farlig han är.
        Realiteten är att han genomdriver sin politik till kanske 99% och han gör det utan större parlamentariskt och folkligt motstånd, för att kunna det så går det nog inte vara en klantskalle. Det pekar nog snarare på att han är mycket slipad och taktisk.
        Det Reinfeldt genomdriver är inte det jag anser är bra för vare sig folk eller land, och jag önskar att han gör ett rejält misstag så vi slipper honom.

        När det gäller Mona Sahlin så var Tobleronen bara en del av historien, det var obetalda dagisräkningar, obetalda p-böter och annat. Varför media och borgerligheten lade fokus på Tobleronen var för framhäva hur fjuttigt hon var som inte kunde betala den själv. Du själv har gått på den propagandagrejen eftersom du ständigt lyfter fram den skitsaken.

        • Christer, Carl Bild kan bli anklagad för folkrättsbrott….
         Och Littorin för ett grövre brott som ger fängelsestraff om han åtalas och döms.
         Reinfeld kommer att falla på sin inkompetens, var så säker.

         • Sara, som jag skrev tidigare, att det kan vara andra skäl än familjeskäl till Littorins avgång och då kände jag inte till AB,s artikel.

          Det är möjligt att Reinfeldt har krävt att Littorin avgår om han känner till vad som har hänt, men om han har känt till vad som har hänt och det är brottsligt så borde som statsminister avskedat Littorin.
          Om Littorin sa samma sak till Reinfeldt som han sa offentligt så har han ju lurat sin chef, statsministern.
          Vilket än som har skett så är det kanske den flagranta tavla som kan avgöra valet och jag har väntat på.

          När det gäller Bildt är faktiskt inte Bilden lika enkel, det är sällan företag blir vare sig åtalade eller fällda för folkrättsbrott. Dessutom är det ju ingen hemlighet att han har suttit i styrelsen och hans lagformade skyldighet som styrelserepresentant är att bevaka företagets intressen. Så det är fullt möjligt att karln gå helskinnad ut ur det hela. Det är faktiskt allt för sällan styrelserepresentanter får ta konsekvenserna av sin uppdrag/jobb när nått olagligt eller oetiskt har skett.

       • Vill förtydliga att jag anser att en statsminister eller någon annan aldrig ska kunna hävda oerfarenhet vid val av ministrar – eller personer som direkt är ansvariga för landets säkerhet.
        Det finns inget som heter lärlingstid för landets tyngsta post.

 11. Självklart, tror du inte att jag vet vad jag skrivit? Hon har tuggat ihop till det några gånger, men ska man välja mellan henne och denna skiitregering så är saken klar. Bort med en regering som går näringslivets ärenden (för hemliga bidrag) och satsar på att öka klyftorna. Att låna pengar till skattesänkningar för dem som redan har, det suuger verkligen. DET skulle inte den rödgröna regeringen göra. De som gillar sådant är mentalt handikappade som Reinfeldt skrev att folket var i sin bok. Bevisades 17 september 2006. Det dyker upp sådana i kommentarerna här oxo mellan varven.

 12. Det finns många anledningar till att kritisera Mona Sahlin. främst gäller hennes borgliga framtoning och hennes direkta ställningstagande för israel, som grällt färgats av Perssons insatser. Levande Historia är ju hans verk och myndigheten har starkt stöd från Mona S . Henner besök israel för att senast ensidigt hedra 1948 talar sitt tydliga språk.
  Men måste vi nu välja mellan pest eller kolera, så väljer jag Mona S framför den steppande tivoliarbetaren Reinfeld och hans arbete med att fortsätta fördjupa klassklyftorna.

  Tycker ibland att vi verkligen gör skäl för uttrycket, die dumme Schweden, verkar som vi inte längre kan se konsekvenserna av våra ställningtaganden…
  Vi påverkas ju så påtagligt och utan större eftertanke av den dyrbara reklamen runt alliansen.
  Som om vi lever i en veckotidningsvärld…

 13. Det borttappade orden får de som läser inpasset själva fylla i. Jag har slutat rätta mina synfel…