Juholt och Reinfeldt ur SVT:s ögon


Igår höll både Juholt och Reinfeldt sina länge emotsedda tal, och redan igår började media dissekera talen, diverse politiska reportrar uttalade sig och Mats Knutson på SVT visade återigen att han visserligen inte är medlem i moderaterna längre, men att han är moderat i själ och hjärta.

Själv tyckte jag att hans framträdande i TV:s nyhets-
sändningar passerade det pinsammas gräns, någon på SVT borde berätta för honom att hans uppgift inte är att ge tittarna moderatpropaganda utan mer redovisa innehållet i de olika ideologier som kommer till uttryck i de tal som partiledarna höll. I en tidigare artikel så lovordade jag Public service, men de lovorden gäller inte SVT:s politiska reporter, eller vad han nu bör kallas.

AB: ”Men passivitet och små¬duttande med dåliga reformer är fel väg att gå när världsekonomin dyker. Sverige riskerar, som ett litet exportberoende land, att drabbas hårt av krisen. Samtidigt är Sverige ett av få länder i världen som faktiskt aktivt skulle kunna möta krisen. Trots de senaste årens skattesänkarraseri finns ett överskott i statens finanser. Det är dags att på allvar börja fundera på vad som skulle kunna ta Sverige genom de kommande tuffa åren utan ännu högre arbetslöshet, utan att öka utslagning och utanförskap.”

Sverige ska givetvis satsa sig ur den ekonomiska krisen. Vi bör satsa på en utbyggnad och förbättring av järnvägsnätet, vi bör satsa på bostadsbyggande och annan infrastruktur. I t.ex. Stockholm har vi redan något som kan kallas trafikinfarkt, även där bör vi satsa på järnväg i form av spårvagnstrafik. Att bygga ut tunnelbanan till Nacka och sammanbinda spårvagnslinjen mellan city och Djurgården och förlänga den ut, och binda samman den med Lidingöbanan.

När det gäller huvudkommunen bör vi dessutom ersätta de blå bussarna med spårbunden trafik. Landet i övrigt bör få bättre och säkrare järnvägstrafik, något som särskilt kommer att behövas nu när nu gruvnäringen återuppstår i Bergslagen.

Det skulle givetvis kosta miljarder att plötsligen börja agera för att vi ska få en modernare spårbunden trafik än att göra som nu, ingenting förutom att sänka skatter. Sjuka, arbetslösa och pensionärer bör ges en anständig levnadsnivå, något som i sin tur skulle öka farten på hjulen. Ökar man samtidigt järnvägs- och husbyggandet dramatiskt så kommer arbetslösheten att sjunka på ett högst märkbart sätt. (texten fortsätter..)

Och det är där som (S) har sin styrka, man har tidigare satsat sig ur kriser och man bör göra det nu igen. Det får till resultat att Reinfeldt kommer hojta om ofinansierade satsningar, Mats Knutsson på SVT kommer fortsätta att vara upprörd å sina partikamraters vägnar, men vi får ett bättre Sverige om nu Juholt vågar säga som det är. Och det vet vi tyvärr inte än.

it Andra om: , , , , , , ab1234 ex123 dn123 svd123 svt sr


14 svar till “Juholt och Reinfeldt ur SVT:s ögon”

 1. Jag tror att SVT ser på Knutson litegrann som ett ”alibi”. Såvitt jag förstått det är borgarna, särskilt Moderaterna, fortfarande mäkta upprörda över det man uppfattar som public service-mediernas vänstervridning. Genom att ge Knutson lösa tyglar kanske de slipper åtminstone några arga telefonsamtal från Rosenbad just den dagen.

  Frånsett det tror jag faktiskt att rätt många politiska skribenter och proffstyckare numera betraktar Reinfeldt som någon slags norm. Hans sätt att regera, kommunicera, prioritera, etc, är det man förväntar sig även från andra politiker. När exempelvis Juholt inte försöker imitera statsministern reagerar många därför på detta.

 2. Man blir rätt upprörd efter att ha lyssnat på de borgligas röst genom Mats Knutsson.

  • Snyggt jobbat Sara! Nu tror jag vi är av med det där spöket, nästa gång ändrar du bara tillbaka namnet (som jag gjorde åt dig nu..)

 3. Jag som trodde att en journalists viktigaste uppgift var att granska makten, inte upprätthålla den!

 4. .. gamla kärringar och rostiga gångjärn gnäller jämt Jinge men sanningen är ett sällsynt rätt, kommer det på bordet kan ingen (S)mälta det?

 5. Ska jag vara ärlig så är jag så förbaskad trött på dessa ”experter” som ska bre ut sig i nyhetssändningarna. Det känns som om de ska tycka åt oss hela tiden och för att inte tala om dessa retorikexperter. Vilket syfte tjänar dessa egentligen?

  • Deras syfte är väl att fylla sina egna plånböcker utan att behöva anstränga sig i någon högre utsträckning!

 6. Har politiken blivit en idol-tävling? Direkt någon partiledare yttrar sig sitter/står en hel armé av s.k. experter i rutan eller blaskan och uttalar sig som någon sorts idol-jury…
  Och alla dessa opnionsmätningar?! Som tolkas ”regeringen återtar väljarstöd” men när de rödgröna har majoritet så nämns det knappast…
  Vad trött man blir. Vi behöver en ny seriös media utan detta tramsande och fjäskande för de borgerliga och för monarkin!

 7. Well, det är ett sätt att rapportera som är bättre lämpat för underhållning. Rapporteringen rör politiken som ett spel hellre än dess innehåll, vilket också ger ett sällsynt övertag för de som kan sätta ramarna för debatten.

  I Sverige syns det främst genom att kommentariatet (och tyvärr även i stor utsträckning politikerna själva) utgår från att det finns ett ”reformutrymme” och att alla politiska beslut måste kunna fattas inom detta av finansministeriet snålt tilltagna utrymme oavsett ekonomisk konjunktur.

  Paradoxen med begreppet är att ju mindre utrymmet, desto större reformer behövs; det är rimligtvis reform*behovet* som bör diktera utrymmet, inte vice versa.

 8. Själv tyckte jag (m)ats knutsson var ganska objektiv i kritik av reinfeldts restaurangförslag som exempelvis kostnaden en och en halv miljon per beräknat mcdonaldsjobb. Däremot visade han rätta färgen angående Juholts sommartal;

  ”Miljardlöftena duggade tätt när Socialdemokraternas partiledare på söndagen höll sitt. I en idyllisk omgivning med vackert sensommarväder kändes den ekonomiska krisen i omvärlden lika avlägsen som den tycks vara för Håkan Juholt… Ingenstans i talet tog Håkan Juholt de begränsningar för politiken som den ekonomiska verkligheten utgör… avfärdades mer eller mindre som kameralt nonsens”

  och så vidare… men Juholt är väl inte tänkt att leda landet de närmaste åren? I sina visioner behöver han inte ta någon större hänsyn till dagens kris, även om jag tror han gjorde det. Visioner är inte detsamma som en budgetproposition.
  SVT borde åtminstone ha någon som balanserar Knutsson, margit silberstein har gjort hjältereportage om Bildt i DI, liksom fjäskintervju runt Reinfeldt och kan väl knappast räknas som opartisk hon heller.

 9. Politisk vilja att använda de pengar som finns vs. allvarsrynkat suckande som vill ”spara” småfolket genom en evig kristid, så högarna av pengar sedan kan ges bort till verkligt behövande, den rika eliten, i skattesänkar-julklapp. Var god välj, men undvik helst de svartklädda ”suckarna”, ok?

 10. Det är vägvalet om man utgår från att storleken på de offentliga satsningarna bestäms först och vad de satsas på sedan.

  Lite som att bestämma sig att man först ska åka 1365 km på semester, oavsett var man råkar hamna. Kul som semesteridé, inte särskilt vettigt sätt att sköta statsfinanser. :)

 11. Läste ett väldigt bra ord i en av kommentarerna; ”evig kristid”. Det verkar vara det som pågår just nu. Speciellt nämns ”ekonomisk kris” från regering varje gång någon klagar över att inga pengar delas ut till behövande sociala verksamheter. Man undrar ju när folk ska tröttna på evig kris och rösta på något annat än (m)alliga alliansen + SD(m) och istället rösta på något med andra visioner än en evig kris.