Judiska församlingen markerar mot Sverigedemokraterna

Jag lyssnade nyss på Studio Ett i radio. Där kritiserade Peter Wolodarski Aftonbladets Jan Helin för att Afton-
bladet gett utrymme åt de rasistiska och nazianstuckna Sverigedemokraterna för att föra fram sina islamofoba och främlingsfientliga åsikter på debattplats i tidningen.

I normala fall tycker jag att Wolodarski är en duktig skribent, även om jag ofta kan kritisera hans politiska åsikter. Men i radions Studio Ett blev det tydligt att han egentligen var besviken för att Dagens Nyheter missade det journalistiska scoop som Aftonbladet gjort genom att släppa fram Jimmie Åkesson i en debattartikel. Wolodarski menade att man ändå kunde ha avslöjat de nazistiska undertonerna i SD:s retorik utan att publicera en rent rasistisk artikel. Själv konstaterar jag att det givetvis får en större effekt att sätta fram mikrofonen framför hästens mun.

Aftonbladet har på det sättet skapat en debatt som varit helt omöjlig att åstadkomma på annat sätt. Man försökte tidigare att ge Jan Guillou chansen att följa Åkesson ett antal dagar, resultatet var det mest urvattnade pekoral som jag någonsin läst från Guillous penna. Nu lät man Åkesson skriva själv och resultatet blev en journalistisk succé.

Svenska Dagbladet: ”Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska församlingen i Stockholm och ordförande i Judiska centralrådet.

– Jag kan utan att darra på manschetten säga att detta är förfärligt. Jag delar inte Jimmie Åkessons eller Sverigedemokraternas uppfattning i någon fråga. Det är uppenbart vad de har för historia och ursprung. Brunskjortor. Detta är populism.

– De pekar ut muslimerna nu, i morgon är det judarna, sedan är det alla andra grupper. De tongångarna känner vi igen alltför väl.”

Det kan över huvudtaget inte sägas bättre än vad Judiska församlingens ordförande Lena Posner-Körösi gör i Svenska Dagbladet. Idag muslimerna, i morgon judarna.

Knappt fyra procent av väljarna i landet kan tänka sig rösta på ett nazianstucket och rasistiskt parti som Sverigedemo-
kraterna. Det är visserligen alltför många för att det ska kännas bekvämt för de övriga nittiosex procenten, men samtidigt så är det bra att partiets agenda tydliggörs och det skulle knappast ha skett med traditionell undersökande journalistik. Därför är

Nazism

Aftonbladets beslut ett korrekt ställningstagande, något som givetvis inte i första hand ska bedömas av politiska chef-
redaktörer, det är ett beslut som handlar om nyhetsvärdering.

För många svenskar så var Jimmie Åkessons artikel en ögonöppnare. Vad är det vi får om partiet kommer in i Sveriges Riksdag, är det en förstärkt demokrati och en ökad yttrande-
frihet? I en kommentar till en tidigare bloggpost så hävdade en av SD:s medlemmar att han kunde tänka sig ett återinförande av dödsstraff när det gäller bloggare som undertecknad.

Hade vi en Sverigedemokratisk regering så var det inte bara kritiska bloggare som skulle råka illa ut. Det är bara att se tillbaka på Förintelsen för att förstå vad som skulle hända med alla som misshagade det styrande partiet. Det vet den judiska församlingen, alla muslimer i landet och alla som opponerar sig mot den Sverigedemokratiska politiken.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , dn1234 svd1234567 ex12 ab12345 t

  19 comments for “Judiska församlingen markerar mot Sverigedemokraterna

 1. Micke F
  19 oktober, 2009 at 17:29

  Varför nämner du inte Per Gudmundson på Svenska Dagbladet Jinge? Han är väl lika mycket islamofob och Sverigedemokrat som Jimmy Åkesson?

 2. Lars
  19 oktober, 2009 at 18:01

  ”Sverigedemokraterna och tvillingbröderna Kent och Ted Ekeroth ska inleda en kampanj mot ”islamismens utbredning i Sverige”. ”

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article5978573.ab

  Dessa bröder är judar, så jag gissar att det inte finns något konsensus i frågan bland svenskjudarna.

  • 19 oktober, 2009 at 18:07

   Dessa bröder är judar, så jag gissar att det inte finns något konsensus i frågan bland svenskjudarna.

   Det finns givetvis en del judiska extremister precis som det finns kristna och muslimska extremister. Bland muslimska syns väl Mohamed Omar, bland de judiska Lasse Wilhemlmsson och pajsaren som går under alias Omar Kalb ibn Kalb.

   Man kan bortse från dessa ytterlighetsfigurer utan att ha missat något väsentligt. Att det finns extremister inom varje religion är inga nyheter, men de är inte representativa.

  • alandalus
   19 oktober, 2009 at 18:51

   Bröderna Ekeroths och vissa andras engagemang för Sverigedemokraterna beror inte på att de är judar, det beror på att de är sionister och beundrar av apartheidstaten Israel. Som Kent Ekeroth uttryckte det efter att ha vunnit Hertzl-priset:

   Är man sionist är man judisk nationalist. Då måste man även respektera den svenska nationalismen.

 3. el persson
  19 oktober, 2009 at 18:16

  – ”… större effekt att sätta fram mikrofonen framför hästens mun.”
  – Varför är du så taskig mot hästar?

  Något jag länge undrat över är varför alla dessa personer i olika bruna nyanser
  ständigt hävdar att det där med förintelsen bara är bluff och propaganda samtidigt
  som de i nästa mening talar om att vissa grupper eller människor ska man göra av
  med, eller avrätta, och ibland går dessutom från teori till praktik (vilket visar att det
  inte bara är skitsnack även om man är skitbrun).

  Intressant uttalande från Lena Posner-Körösi. Kommer man att samarbeta med sin
  muslimska motsvarighet mot Adolf Åkessons SverigeOdemokrater? Det vore inte bara
  intressant utan oxå välkommet!

 4. 19 oktober, 2009 at 18:27

  Det är väldigt viktigt att representanter av icke muslimska grupper markerar sitt avstånd från Sd. Den judiska församlingen har blivit snabbast att agera och jag tycker att det är pga deras egna erfarenheter med förföljelser av liknande galningar som Åkesson. Idag är det muslimer, imorgon judar, samer – känns som att Lena Posner-Körösi tog ordet från mina tankar. Jag önskar bara att se/höra flera grupper i landet som t.e.x romer, samer, politiska och kulturella organisationer med kritik av Åkessons vansinne. etx.

  Jag känner den här retoriken väl.
  Den orsakade folkmord i Bosnien inför år 2000.

 5. svenskjude
  19 oktober, 2009 at 18:46

  Jag har gått i judisk skola i Stockholm, känner många i församlingen och ingen jag känner delar Teds eller Kents Ekeroths åsikter, har själv haft möjlighet att diskutera med Ted, och kom då fram till att hans åsikter enligt min mening är helt skeva, och kommer från dåliga barndomsminnen. Han är uppvuxen i skåne inte långt från Rosengård, om jag inte misstar mig, och som ung, blev han både hotad och slagen utav ”invandrarungarna” som då råkade vara muslimer. Han var rädd för att vara ”svensk”. Vilket då väckte en otrolig islamofobi. Och det är det som har gjort att hans åsikter är helt onyanserade. Dock är dem inte på något sätt representativa för judiska församlingens åsikter, som Ordförande Lena så väldigt tydligt uttryckte.

  • Marie
   20 oktober, 2009 at 08:10

   Så det är muslimernas fel att Ted och Kent är rasister och faschister?

   Alla vi som upplever Israels ohyggliga behandling av palestinierna blir inte antisemiter och skyller det på Israel eller på ”bosättarungar” som bränner ner palestinska hus.

   Hur kommer det sig att även faschism skylls på muslimer medan krittik av ockupation, dödande och förtryck klassas som antisemitism? Även när den framförs av judar?

   • David
    20 oktober, 2009 at 15:24

    Marie, skärp dig. Du överreagerar. ”svenskjude” säger inte att det är ”muslimernas” fel att Ted och Kent blev rasister. Det är inte omöjligt att Ted har haft sådana personliga erfarenheter, och det är ok att säga det. Det ursäktar inte hans rasism, och det har inget att göra med Israels ockupation av Palestina.

    • Marie
     20 oktober, 2009 at 17:35

     Tyvärr David så tror jag inte att det är en ren slump att Ted och Kent är ledande figurer i SD och att det är just muslimer som drabbas av deras hat.

  • 20 oktober, 2009 at 12:49

   Tyvärr Ida…

  • 20 oktober, 2009 at 14:57

   Ja, den judiska församlingens ordförande är endast israeldemokrat och inte sverigedemokrat. Hon är helt enkelt bara mer inkonsekvent än Ekeroth. Antagligen för att hon tror att hon kan drabbas som minoritet här, men att det är palestinier som drabbas i Israel.

   • Sara G
    20 oktober, 2009 at 18:58

    Jag skulle också tycka det vore på sin plats, och riktigt klädsamt, om den judiska försmlingens ordförande skulle säga några ord om de 11 000 palestinier, många av dem minderåriga barn, som utan rättegång och tillgång till advokater sitter år ut och år in och ruttnar i israeliska fängelser.
    Kanske bara, när det gäller barnen, att de kastat sten mot tanks och stridsvagnar, som protest mot ockupationsmaktens och de illegala bosättarnas många illdåd och arrogans. Det har fortgått i sextioett år nu…

 6. Samantha
  19 oktober, 2009 at 23:48

  Kan inte förstå att det finns vuxna människor i Sverige som lyssnar på Sverigedemokraterna, tror Ni på allt folks säger? tänk hur Ni behandlar vanliga muslimer som lever och tänker som oss andra. Så här gjorde Hitler med judarna. Jag säger bara väx upp alla ni fördomsfulla och okunniga människor. Det är människor som Jimmie Åkesson som startar krig i världen. Det finns ingen skillnad på Jimmie Åkesson och Hitler.

 7. Goran Bockman
  20 oktober, 2009 at 02:01

  Texten publicerad tidigare. / Jinge

 8. 20 oktober, 2009 at 08:31

  Wolodarski, ja. Som Bulten i Bo konstaterat så är Dick Erixon hans favoritblogg. Erixon själv skriver:

  ”Det är tid att säga som det är: den muslimska kulturen är efterbliven. Vi har ingen plats för uppfattningar som saknar grundläggande respekt för mångfald och individuella friheter, eller för grumliga religiösa dogmer som ersätter rättsstaten. Vi tolererar inte kulturer som inte omfattar upplysningen och därför tillhör medeltiden. Sådana kulturer och livsmönster har ingen som helst plats i Europa. Och inte någon annanstans heller.”

  Vore bra om Wolodarski tog avstånd från Erixon istället för att attackera Aftonbladet.

 9. Lars
  20 oktober, 2009 at 22:43

  Bra artikel!
  Synd att det inte blivit mer press på vad Judiska församlingen sagt. Precis som flera inlägg sagt, vi känner historien allt för väl, först en grupp, sedan en annan… Den ska inte få återupprepas.

 10. Sara G
  21 oktober, 2009 at 09:08

  Dags att vädra ut Horst Wessel och lyssna på gammal god progmusik som är lika aktuell nu, som då…

  Samma vindar, samma dofter

  • 21 oktober, 2009 at 09:14

   Underbart. Egentligen borde man samla ihop alla Youtubelänkar till gammal proggmusik.

Comments are closed.