Judar för fred, var finns ni?


”Med ett snabbt, brutalt militärt snitt styckar nu den israeliska militären Gaza i små bitar. När flyget bombat sönder tillgängliga mål och flottan skurit av hjälpsändningar till Gaza blev tiden mogen för de israeliska markstyrkorna. Den israeliska journalisten Gidoen Levy beskriver sitt lands regering som ”enfaldig”, oförmögen att tänka annan än i ”död och svält””, så inleder Olle Svenning i Aftonbladet dagens ledarartikel.


Personligen har jag svårt att
tänka mig hur Israel någonsin ska kunna undgå jämförelserna med nazismen och det tredje riket. Den extrema nationalism som styr landets politik, samtidigt som ideologin har en kraftig slagsida åt höger tack vare sionismen, gör att jämförelsen i mångas ögon är helt adekvat. Hade det inte varit för den ständiga etniska rensningen och det näst intill kontinuerliga mördandet av oliktänkande så hade resonemanget haltat, men idag är det fler som ser likheterna.

Olle Svenning/AB: ”Utsvältningen av Gaza har inte, som planerat, drivit folket att resa sig mot Hamas. Bomb¬kriget blir säkerligen lika negativt. Militär styrka ska tvinga Hamas ¬skriva under nya, kanske förödmjukande, stillestånds -avtal. Frågan blir då: vad är Israel berett att erbjuda? Den samarbetsvillige, delvis väststyrde palestinske presidenten Abbas har i praktiken inte uppnått något annat än mer bistånd. Som om den palestinska frågan bara gällde humanitära villkor, inte politiska.”

Invasionen av Gaza är olycklig. Till och med Carl Bildt hävdade i morgonekot idag att situationen kompliceras av att det pågår en valkampanj i Israel. Många hävdar att den pågående invasionen helt och enbart är ett inslag i den inrikespolitiska debatten i landet. Som bloggare utsätts man, i alla fall om man är Israelkritisk, av mängder med provokativa och rasistiska kommentarer. Igår kunde jag berätta om att jag t.o.m. blev hotad av en person i Australien som uppgav ett judiskt namn.

Men ingen av den sortens kommentatorer säger emot mig då jag hävdar att den pågående konflikten beror på att Kadima vill hålla Netanyahu på avstånd från regeringsmakten. Där tycks Israelkritikerna vara helt överens med Israels advokater. En positiv sak är att jag fått flera e-postmeddelanden från svenska judar som är negativa till Israels agerande, det negativa är att ingen av dem vill skylta med sina namn. Det är uppenbarligen alltför kontroversiellt, eller så är man direkt orolig för repressalier.

Dessvärre så är många av de Israelkritiska tämligen slarviga när det gäller att uttrycka sig i kommen-
tarerna. För på samma sätt som jag refuserar kommentarer som stigmatiserar muslimer och palestinier, på samma sätt raderar jag kommentarer som drar alla judar över en kam. Den som tror att Israels vansinnesdåd i Gaza är något som alla judar applåderar får sina kommentarer bortplockade direkt, precis på samma sätt som olika nazister får.

Parallellerna finns mellan sionism och nazism, därom råder ingen tvekan enligt min uppfattning, men lika lite som muslimer per definition är terrorister, lika lite är judar nazister och/eller för utrotning av palestinier. Fast visst vore det önskvärt om fler judiska Israelkritiker vågade stiga fram. DN12 SvD12 VG123 Dbl1234 it

Andra om: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Folkmord, Etnisk rensning, Fosforbomber, Intifada III, Israel, Bombningar, Gaza, Palestina, Mellanöstern, Livni, Olmert, FN, Genevekonventionen, Ockupation, Mänskliga rättigheter, Apartheidstaten, Bosättningar, Ockupation, Blockad, Politik, Olle Svenning, Aftonbladet[/tags]


19 svar till “Judar för fred, var finns ni?”

 1. Jag stödjer en total bojkott mot Israel. Det är naturligtvis lika kontroversiellt som en gång bojkotten mot Sydafrika eftersom det också drabbar de israeler som motsätter sig den förödande bosättningspolitiken.
  Israel har naturligtvis rätt att existera, med cancern – Sionismen, måste botas!

  Jag har själv valt bort EAN 729 i många år! Likaså skall man vara medveten om att en stor del av Israels export transiteras via USA där den återexporteras.
  Det kan vara bra att veta att det är olagligt, enligt amerikansk lag, att ens begära ursprungs-certifikat, från amerikanska företag. Orsaken är den lagskyddade Israel/USA transiteringen av speciellt teknologi och livsmedel!

  /Rösta med plånboken!

 2. Jag tycker det känns oseriöst att lägga så mycket krut på att ständigt gå på Israel. Jag har själv engagerat mig i Israelkritik, men tycker nog att man borde sansa sig. Jämförelser med nazister är ju löjligt. De startade krig som dödade över 50 miljoner människor. Israel har senaste åren dödat några tusen, och fått kanske tusen dödade. Kollar man då på andra internationella konflikter, så finns det ju massor med konflikter där det dödas tusentals gånger fler människor. Så har man omtanke om medmänniskor som främsta drivkraft, så är det ju mycket mer anledning att engagera sig där. Med tanke på hur förföljda judar varit, så bör man ju fundera på om det inte snarast är så att man gått på indoktrineringen av att kritik mot Israel är så viktigt, att allt annat glöms bort. Bara USA har ju dödat flera hundratusen, alltså mångmångdubbelt fler än vad Israel dödat. USA har dessutom gjort det i ett krig baserat på lögner. Israel utför attacker när de blir angripna av raketer och kidnappningar, dessutom av några som vill fördriva eller döda alla sex miljoner israeliska judar. Konstigt då att det då är Israel som man ska bojkotta och ständigt propagera mot, och inte USA. Eller engagemang för oskyldiga kvinnor och barn som dödas i alla andra konflikter runt om i världen.

 3. Det är väl mänskligt att varken judar eller muslimer talar ut högt mot endera sidans brott (jag vill inte diskutera fördelning av skuld, ok?).

  Det är mycket känsligt att öppet tala mot den egna gruppens mörkaste majoritetsuppfattningar. Lite som att offentligt ta avstånd från den egna familjen, det är inte lätt. Skulle jag gå ut offentligt och t.ex. säga att norrlänningar är gnälliga typer med mindervärdeskomplex, är det inte direkt kul att åka hem till byn igen kanske.

  Jag trivialiserar, det är förstås en fråga om liv och död. Med relevant ”intern” kritik hade kanske konflikten varit mer återhållsam…

 4. Både goda och dåliga nyheter från Tel Aviv:

  Över 1000 personer slöt upp för att protestera mot kriget.

  Tyvärr ser jag också tendenser till ”det är båda sidors fel”-argumentet bland vissa personer i vänstern i Israel.

 5. Shady

  Israels massaker i Gaza påminner om hur Nazityskland slog ner det judiska upproret i det belägrade Warsawaghettot. Sionism är en rasistiskt ideologi vilket gör jämförelsen relevant.

 6. Shady, heter du verkligen Shady? Eller Mordechai ? :-)

  Vad begär du? flera miljoner döda palestinier inför världens kameror på en remsa på 35 x 7 km för att liknelsen ska bli trovärdig? Det är liksom praktisk omöjligt då miljontals palestinier finns i flyktinglägren i andra länder.

  Man kan liksom inte vänta på att israelerna ska gasa ihjäl en massa länder för att definitionenerna ska bli på pricken sammstämmiga.

 7. Turkiet och Israel har länge haft goda relationer.

  Turkiets premiärminister Erdogan yttrar sig entydigt i ärendet:

  Citat:
  ”—Meanwhile, Turkey’s Prime Minister Recep Tayyip Erdogan on Monday accused Israel of committing ”inhuman” acts in Gaza that would cause it to self-destruct.

  In an interview with Al Jazeera television network, the Turkish prime minister said Israel hurt its relations with Turkey by attacking Gaza, and will be punished.

  In the wake of his visit to the Middle East on Monday, Erdogan voiced his support of Hamas and said Turkey would act as a mediator between the Islamist organization and the United Nations Security Council.

  He further stressed that Israel was responsible for violating the six-month cease-fire with Hamas by keeping the coastal strip blockaded.—”

  Här är Nathan Shachar´s, DNs opartiske skribents, något förenklade bild av detta uttalande.

  ”Israel får allt hårdare bandage diplomatiskt sett, i takt med att antalet civila offer i Gaza ökar. En hel familj, sju personer, dödades natten till måndagen av en stridsvagnsgranat i flyktinglägret Sha’ati, vilket mötte följande reaktion från Turkiets president Tayep Erdogan:

  – Gud kommer att straffa Israel!

  De goda – i militärt avseende intima – relationerna mellan Israel och Turkiet har ansträngts de senaste dagarna. I synnerhet retade Erdogan israelerna då han utnämnde sig själv till medlare i konflikten och inledde en rundresa i regionen till alla berörda länder – utom Israel.”

 8. Lars Hultman, du borde skämmas! Komma med ett sådant uttalande när de stackars utmattade folket i Gaza inget annat vill än att det åtminstone blir vapenvila så att de vågar gå ut och skaffa mat och dryck till sina svältande och livrädda barn! DUBBELSKÄMS!

 9. Shady
  Att det mördas oskyldiga folk runt om i världen kan inte betyda att man ska blunda för Israels fascism och slakt på palestineirna
  Israel är en terror och barbarisk stat och det som sker i Gaza har upprört en hel värld
  Det som Israel håller på är ett folk mord och ett försök att driva bort palestinierna från sina hem , det vet hela världen
  Attackerna mot Gaza har inte med Hamas primitiva raketer att göra utan för att störta en folk vald regering som inte passar Israel
  Under tre år har Israel tvingat Gaza borna att leva i en av världens största fängelse , Israel vill döda de sakta men säkert , Det är många som har dött pga brist på medicin och mat , detta är orsaken till Hamas attacker
  Plestinierna pressas ner till döds och därför de gör motstånd och bekämpa den rasistiska staten Israel och dess barbariska metoder
  Det ser alla vad Israel håller på , det är bara Israel tjänstefolket som agerar enligt Herrens order

 10. Shady, vem försöker du lura?

  Staten israel byggdes över PALESTINA, 5 miljoner Palestinier lever som flyktingar idag och tillåts inte återvända samtidigt som de förtrycker de Palestinier som fortfarande bor kvar. De dödar folk, förstör skolor, moskeer, hus, olivträd m.m. Allt för att få Palestinierna att flytta.

  Det folk anklagar hamas för att vilja göra är just det israel redan har gjort plus mycket mer. VAKNA!

  • Och sionismen förutsätter att man etniskt rensar allt område som nu är palestinskt och israeliskt. Inte en enda palestinier ska få finnas där.

 11. Hela jävla världen säger att minst 16 barn och 7 kvinnor dödades i Gaza idag fram tills i eftermiddag men Thomas von Heine på SVT:s rapport fick dem till 3!

  Hur i helvte går nyhetsförmedlingen till egentligen?

 12. Nu tycker jag själv att det inte skall krävas något ansvar av judar för att uttala sig om vad andra judar gör, lika lite som muslimer eller för den delen svenskar skall ha ett sådant ansvar men det finns dock både organisationer och individer som är judiska som uttalar sig emot det som nu händer i Gaza, t.ex.:

  Gideon Levy skriver för den liberala israeliska tidningen Haaretz

  JStreet en pro-israel-fredslobby i USA, texten är pro-israelisk men för en hållbar fred, den är bildad som en motpol till Aipac.

  Rabbi Michael Lerner prominent rabbin och redaktör

  Det finns många fler.

  • Nej någon ”ansvar” finns inte. Men det är alltid intressant att höra våldskritikers argument, framförallt från MÖ och/eller andra berörda. Gideons artiklar har jag läst, men jag tycker att det varit tyst i svenska media,

 13. Det här tycker jag var bra skrivet!

  Därför tycker jag att stridande parter skall tvingas till förhandlingar med de mer demokratiska och fredliga krafterna i området.
  Om det är ett inrikespolitiskt spel det är frågan om för att vinna val – så är ju cynismenen så avgrundslik att man inte kan fatta det.

  En dokumentär jag såg på tv var tänkvärd, som handlade om hur den israeliska staten behandlade offer från förintelsen.

  Konfiskeringen av mark, skattemedel från palestinierna en annan sak som man noterar.

  Någon skrev – var det Cornelia Edvardsson eller i något sammanhang med henne – här står rätt mot rätt.
  Men det verkar mer hårt mot hårt hela tiden.
  Med våldet och den starkes rätt i fokus.