JSOC, USA:s hemliga krig och lejda mördare


Att Amerikas Förenta stater har en underrättelsetjänst som ibland mördar folk känner de flesta till, men misstaget vi gör är att vi oftast tror att det är CIA som står för mördandet, det är det inte, det är JSOC, U.S. military’s Joint Special Operations Command.

Om CIA har mördat hundratals al-Qaidamedlemmar så har JSOC mördat tusentals, inte bara den mest kända Usama bin Laden. När CIA har fängslat, torterat och förhört 100 misstänkta terrorister i sina hemliga fängelser runt om i världen, så har JSOC fängslat, torterat och förhört tio gånger så många, bland annat i Irak och Afghanistan.

Organisationen styrs från Fayetteville i North Carolina, och den som vill veta mer bör läsa boken ”Top Secret America: The Rise of the New American Security stat” av Washington Post reportrar Dana Priest och William M. Arkin.

Man har dessutom regelmässigt utfört uppdrag även i länder som USA inte befinner sig i krig med, länder som Jemen, Pakistan, Somalia, Filippinerna, Nigeria och Syrien.

En av JSOC:s medarbetare säger: ”- CIA har vare sig storlek eller befogenhet att göra några av de saker vi gör”. USA:s president har gett JSOC den sällsynta rätten att själva välja ut personer till sin dödslista – för att sedan att döda dem, i stället för att fängsla dem. Kritiker menar att JSOC:s uppdrag bara handlar om mord, inget annat.

Organisationen skapades 1980 och har vuxit från 1800 anställda till 25 000 idag, dessutom så har de en egen underrättelsetjänst och till och med egna drönare, spaningsplan och egna satelliter. JSOC:s officerare arbetar ofta i civila myndigheter eller på USA: s ambassader i utlandet, men de arbetar aldrig i uniform till skillnad från den övriga militären.

Den som vill veta mer kan läsa den här klart läsvärda artikeln i The Washington Post. Organisationen skapades långt före 9/11, något som kan vara värt att komma ihåg när vi nu översköljs av artiklar om World Trade Center.

it Andra om: , , , , , , dn1 svd1 ab1 ex


8 svar till “JSOC, USA:s hemliga krig och lejda mördare”

 1. Ok var finns legitimiteten i detta? Juridiskt och moraliskt är detta bottenlågt. Nazi-gestapo-lågt! När kommer en utökning till att man tar sina egna medborgare av daga om de är obekväma? De kommer då kallas terrorister eller stödjare till terrorister.
  Det räcker snart med en Nationel Emergency och man kan göra en fin statskupp om man känner för det. De som kommer protestera sätter vi i finkan, torterar fram lite bekännelser och dödar sedan. Eller dödar bara rakt av!
  Hmmmm……. var har jag sett detta tidigare????

 2. Jovisst har man vetat eller anat.

  CIA bildades vad jag förstår med en Nazitysk spionledare som rådgivare efter 1945,minns inte vad han heter.

  Den här JSOC verkar ha fria händer att mörda enligt eget huvud. Kan man göra det utan påföljder,så gör man det naturligtvis. Det finns alltid folk som får en kick av det och dras därför till verksamheten (jmf Stasi).

  På nätet hittar man jämförelser JSOC vs tyska SS.

  En vidrig hantering oavsett.