Välkomna till utanförskapet


AB: ”Jan-Inge behövs inte längre” Att jag travesterar Aftonbladets rubrik beror på att jag själv heter just Jan-Inge, vi är inte speciellt många som bär det namnet och jag tvivlar på att speciellt många pojkar idag får namnet. Det behövs inte längre. För några år sedan fanns det något som kallades ”Jan-Inge-klubben”. En person roade sig med att ta reda på hur många det var som hade det förnamnet och e-postade alla och gjorde något slags hemsida. Antagligen gick det lika illa för den verksamheten som för Volvo.

Idag på morgonen uttalade sig Mona Sahlin i radions P1-morgon om högerregeringens brist på intresse av en bred samverkan för att lösa problemen som lågkonjunkturen skapar på lång sikt. Fredrik Reinfeldt har hittills avvisat sådana förslag, möjligen vet han sedan länge att det Sahlin är bra på är – att hamna i media. Mycket kan man säga om henne, men att hennes mediala förmåga vida överstiger hennes andra kvaliteter är välkänt inom både politiken och media. Det finns ett passande talesätt som lyder ”Mycket snack och liten verkstad”.

AB: ”Staten kan inte lösa Volvos kris. Det kan bara de anställda och företagsledningen göra tillsammans. Men regeringen kan underlätta omställningen av fordonsindustrin. Den kan underlätta övergången till nya jobb för dem som drabbas. Men det förutsätter att Reinfeldt, Littorin och Olofsson överger sitt papegojaktiga mantra om att lösningarna finns i deras senaste budgetförslag. Det förutsätter aktiva åtgärder och nya pengar. Och framför allt förutsätter det ett engagemang som går längre än tomma ord.”

Att Jan-Inge, som beskrivs i Aftonbladets text, drabbas hårt är ett faktum. Det drabbar även ytterligare 3-4000 människor direkt, när sedan underleverantörerna till Saab och Volvo ska agera så blir det genom att avskeda ytterligare människor. Det är svårt att veta hur många som direkt berörs, men jag skulle tro att närmare 7-8000 personer är direkt drabbade av ett stegrande utanförskap, som det heter nuförtiden.

I princip betyder det att en betydligt större grupp människor drabbas, de arbetslösas familjer och barn, och på vissa orter kan det bli ännu mer dramatiskt eftersom bilindustrins legotillverkare kanske är ortens enda större företag. Ser man bara till Göteborg som i det här fallet är värst utsatt, så är det i praktiken så att Skandinavium inte räcker till om man ska samla alla berörda. Man måste använda Ullevi och det är inte ens säkert att den arenan räcker.

Man kan också konstatera att industrins ägare har det ovanligt förspänt i Sverige. I vissa europeiska länder så är den här sortens neddragningar förenade med enorma kostnader. Avgångsvederlag på 24-36 månader är inte ovanligt, sådant finns det lagstiftning som reglerar i många länder, men i Sverige så har arbetsköparna inte den sortens hinder. Det betyder givetvis att nedskärningar drabbar Sverige tidigare än vissa andra länder. När företagens ägare får betala 3-4 gånger så mycket för att bli av med en metallarbetare i Spanien än i Sverige, vem tror ni då får gå först?

Att vi har en lagstiftning som är mycket vänlig mot industrins ägare beror på våra politiker. Idag ser det ut att vara en företagarvänlighet som många anställda personligen får betala extra mycket för. Hade personalen på Volvo fått behålla lönen i några år så hade sannolikt många valt att vidareutbilda sig under lågkonjunkturen. Nu hamnar de i ett nytt fack, utanförskapsfacket, och går därmed miste om de skattelättnader de tidigare haft tack vare att de haft ett ”jobbskatteavdrag”.

Det ska bli intressant att höra vad de tycker om den nymodigheten då det bara är a-kassa som är inkomsten…

AB123 DN12345 SvD1234 it

Bloggat: Svensson SKP Bellanoire Hellman Aktieskolan Kulturbloggen Trotten Annarkia Socialistiska partiet

Andra om: , , , , , , , , , , , , ,

[tags]Jan-Inge, Volvo, Mona Sahlin, Lågkonjunkturen, Ford, Facket, Högerregeringen, Finanskrisen, Världsekonomin, Jobbskatteavdrag, Utanförskap, Ferdrik Reinfeldt, Arbetslöshet, Politik[/tags]


11 svar till “Välkomna till utanförskapet”

 1. Det ska bli intressant att höra vad de tycker om den nymodigheten då det bara är a-kassa som är inkomsten…

  Förutsatt att de ens är med i a-kassan…

  Jag gogglade upp adressen till Jan-Inge-klubben. Din information är lite gammal, minst sagt. :)

  http://web.telia.com/~u45706587/jiklubb.htm

 2. Vadå finns det 7-800 Jan-Inge? Mossad och alliansen önskar sig nog att det inte fanns en enda : -)

 3. Tänk vilken olycka. Palestinagrupperna finns det något som heter, men dem ser man aldrig någonting av. Den enda synliga oppositionen mot israelernas agerande här i sverige är väl jinges blogg och ett par till.

 4. Det där var både snällt och elakt skriver Charlie. Jo, jag kan inte påstå att jag är speciellt imponerad av Palestinagruppernas opinionsbildande verksamhet, jag tror aldrig ens att jag sett dem ute på stan. Men de ägnar sig åt annat, bland annat bistånd på olika sätt genom sida.

 5. ”Välkomna till utanförskapet” var en passande rubrik. Det är inte med nån större skadeglädje jag konstaterar att skuggtillvaron delas av fler. Välkommen till ”Twilight zone” här åldras man tio år på två år. Samtidigt känner jag en viss förtröstan eftersom dessa varsel kommer att fälla Alliansregeringen.

 6. Jag funderar på att fixa en Patrikklubb, men det finns nog för många för att man ska kunna hålla reda på dem. haha
  Renfors är dock ganska ovanligt.

 7. Antalet Jan-Inge i Sverige.

  Jag ringde en kompis idag och frågade, hon slog i sin dataterminal och fick svaret ca 1200 stycken. På tal om pepparrot alltså… :)

 8. Facit

  Det fanns 1623st(inklusive de med skyddad identitet) med båda namnen Jan och Inge i förnamnet folkbokförda i Sverige den 8/10 2008.

  Mellan åren 1947-2006 dog det 132 personer med både ”jan och inge” i förnamnet i vårt land.

  Vänligen KAS

 9. Du menar att jag ska vara glad för att jag fortfarande är vid liv KAS? :-)

  Jodå, det är jag. Men Sahlin tar nästan kål på mig…

 10. ”När företagens ägare får betala 3-4 gånger så mycket för att bli av med en metallarbetare i Spanien än i Sverige, vem tror ni då får gå först?”

  Var tror du de nyetablerar först när lågkonjunkturen är över för den här gången?
  Med din logik så vore det optimalt att företag aldrig någonsin skulle få avskeda någon, vilken naturligtvis skulle leda till att vi inte skulle ha ett enda företag kvar i Sverige.

  Ett klokt talesätt lyder: ”Bästa sättet att behålla kapitalet inom landets gränser är att låta det lämna landet närhelst det vill”. Samma sak gäller naturligtvis företag.