Jan Björklund – i grumligt vatten


Folkpartiet fiskar som vanligt i de grumligaste fiskevattnen när det gäller främlingsfientligheten. Varenda valrörelse så kommer det olika slags utspel som är tänkta att attrahera dem som annars skulle kunna tänka sig rösta på Sverigedemokraterna. Det handlar om allt från att engagera lärarkåren som uppgiftslämnare till SÄPO som att som förslag om att inspektera småflickors könsorgan för att kontrollera om de blivit omskurna. Nu handlar det om bärande av Burka, något som givetvis förväxlas med ”slöja” (Hijab).

DN: ”Folkpartiets partiledare Jan Björklund vill ändra högskolelagen och skollagen så att rektorer ska kunna förbjuda såväl elever som lärare att ha heltäckande slöja, rapporterar Ekot. – Undervisning är kommunikation, det är att kunna se varandra i ögonen och ansiktet och kunna kommunicera med varandra. Där menar jag att det är extremt olämpligt att tillåta klädsel som täcker ansiktet, säger Jan Björklund till Ekot.”

Det finns knappast någon i Sverige som på fullt allvar tänker sig att en bussförare eller hjärnkirurg ens skulle komma på tanken att använda burka i jobbet, det faller på sin egen orimlighet. Dessutom så är det utomordentligt få kvinnor som bär burka, jag har sett en trots att jag bor i en kommun med många muslimska invandrare och flyktingar. Sist diskussionen var uppe i tidningarna så nämndes siffrorna 20-50 när det gällde antalet i hela landet, hur man nu kommit fram till den siffran.

Jag har inte heller hört talas om att någon kvinnlig förskollärare velat ja en sådan på sig på arbetet, sammantaget tydliggör det Folkpartiets avsikter, det handlar om röstfiske i grumligt vatten. Precis på samma sätt som när de nekar försvaret mer pengar, det är en politiskt känslig fråga.

Det otäcka i den folkpartistiska valstrategin är att folk normalt inte kan redogöra för innebörden av orden niqab, hijab, slöja eller burka (bilden). Det är man medveten om från Folkpartiets sida och elaka tungor säger att man utnyttjar det.

i , , , , , , , , , , ex ab dn svd nt lasse annarkia altenberg pamflett t


29 svar till “Jan Björklund – i grumligt vatten”

 1. Det är vidrigt av volkespartiet att försöka kapa åt sig av SD:s rasistväljare. Sabuni är väl bara någon sorts gisslan i partiet misstänker jag, de gör nämligen likadant oavsett vem som är partiledare.

 2. Folkpartiet brukar kasta ut en krok eller två i invandrarvattnet lagom till valet. Läser man Lena Sundströms bok om Dansk Folkeparti så ska man inte missa ”Svensken som reste till Danmark – och glömde det”. Lejonborg åker till Danmark med pekpinnen i högsta hugg men slinker hem och imiterar Dansk Folkeparti, åtminstone knycker han vissa utsagor.

  Nu är Björklund ute efter lite SD väljare och det han säger är lika intressant som en veckogammal väderleksrapport.

 3. Detta stavas valfläsk. Det är absolut inte allvarligt menat. Snart är det val och partierna fiskar efter marginalröster. Vi kommer att få se fler sådana här utspel innan valet. FP har fiskat i de här vattnen tidigare t.ex med språkkrav för medborgarskap och fått betalt i fler röster och stigande opinionssiffror. Inget av de tidigare utspelen har blivit genomförda. Det kommer inte detta att bli heller.

 4. Folkpartiet är lika ointressanta som SD. Om FP hade varit liberalt så hade de fått min röst.

 5. Man får inte ljuga här. Beror det på okunskap så läs på innan du skriver mer strunt! / Jinge

 6. Jag vet inte vad man ska säga om FP, många har redan konstaterat att de fiskar hos rassarna i SD, själv tycker jag bara att det är pinsamt.

 7. Det skulle vara bra om nån journalist kunde fråga Björklund om hur många elever som regelbundet går till skolan med heltäckande slöja. Jag skulle gissa på att det är mellan 0 och 10 stycken.

  Folkpartiet har ju ett rykte om sig att vara ett skolparti, det är nästan allt som majoren pratar om. Synd bara att han bara pratar om totalt betydelselöst trams som betyg, betyg och burkor.

  Vänsterpartiet skulle kunna ha en valvinnare här, på 80 talet hade Sverige en jämförelsevis bra och jämlik skola. De denaste decennierna har Svenska elevers kunskaper sjunkit både jämfört med svenska elever från förr och med elever i andra OECD länder. Detta har hänt samtidigt som Skolan har gått från att vara statlig till att vara en angelägenhet för kommunpolitiker (tack Göran P), riskkapitalbolag och religiösa sekter(tack M, C, FP, KD, MP). Vänsterpartiet verkar vara det enda parti som ser den självklara kopplingen, undrar om inte en och annan verkligt skolintresserad väljare också gör det.

 8. Jag kan bli helt galen på FP. De fuckar med mitt huvud på sällan skådade sätt. Den ständiga förskjutningen av diskursen, flörtandet, sättet att till synes helt utan skam i kroppen definiera om vedertagna begrepp/problem osv osv. Tafsandet och fumlandet efter spännet på det lägsta hos människans BH. Det debila leendet och den svettiga överläppen när de till sist får tag, ivrigt klämmer och känner. Det är vidrigt att se. Jag blir generellt sett mer upprörd av folkpartister än av sverigedemokrater. Är det något fel på mig? Jag vill tro att det är de som är problemet, inte jag. Men man blir f*n osäker.

 9. Bloggposten handlar om Folkpartiets fiske i grumliga vatten, och det är DET som en diskussion bör handla om, inte vad enskilda skribenter har för åsikt. / Jinge

 10. Hela grejen är konstig tycker jag. Man kan vrida på det och säga att både förbud och icke förbud är för muslimska kvinnors bästa. Det man vet är att saken används i ett tydligt politisikt syfte. Som en kompis till mig sa ”jag tycker det är dags att SD kommer in och förstör den här jävla blockpolitiken”.

  Tack för mig

  /Theo

 11. ”Slöja” är ett samlingsbegrepp. Hijab är en typ av slöja. Andra och mer heltäckande varianter av slöja är burka och niqab. Chadoren är mer flexibel i sin användning. Dock är alla de olika plaggen att anse som slöjor.

 12. Bilden i den här bloggposten lockar mig en aning. Tänk vad skönt att slippa dra på sig ett par Jeans varje gång man ska till vivo och tomater eller till tobaksaffären och köpa cig. Eller när man ska vart som helst och inte orkar klä om och fixa sig. Vore härligt men tjock en i sammet till vintern också och då behöver man inte tänka på vantar och mössa och fan och hans moster!

 13. Var har du hört siffrorna att så många som upp till 50 st i Sverige skulle bära burqa? Jag har hört betydligt lägre siffror nämligen. När det gäller Niqab är det väl något fler, men det rör sig fortfarande om så oerhört få människor att det är extremt löjligt att överhuvudtaget debattera saken. Återigen låter alliansen en minimal minoritet styra allt. Det lilla, lilla ynkliga fåtal individer som fuskat med de sociala trygghetssystemen har styrt alliansens politik när det gäller sjuk- och arbetslöshetsersättningar exempelvis. Alliansens företrädare, och kanske värst av dem alla Folkpartiet, verkar hysa en fullkomligt ofattbar misstro mot människor i allmänhet och utsatta människor i synnerhet. Vare sig det handlar om romer, muslimer eller fattiga och arbetslösa.

  • Jag har oxo hört lägre siffror, 50 är den högsta jag läst/hört så den är lämplig. Det är få som bär sådana..

 14. Finner inte att det är någon större skillnad på SD FP och KD vad gäller deras politik. Bara partiledarna som ser ”lite” olika ut. Björklunds senaste utspel kan väl bara ses som ett närmande till de yttersta högerextrema partierna i Sverige.

  Röstfiske på låg nivå har ju aldrig lönat sig tidigare. Knappt han Björklund kan kroka en död ”skitprins” på land ens.

  (Skitprins” kallas fisken id i Halland.)

 15. Nja att förbjuda en nicab. ja men under demontrationer gäller det att Du inte döljer ditt ansikte..Etc jag menar att Nicab visar bara ett förakt över vårt samhälle. Jag jobbade i Afrika på 80 talet – där fanns en sk. ”Dresskode” inte för att du blev arresterad, men inte långt ifrån. säg så här att folk som vill INTEGRERAS i vårt samhälle måste acceptera vår ”Dresskode” – så att vi alla integreras i ett mångkulturellt samhälle. FÖRJUDA NEJ! men å andra sidan följ ”dresskoden” i det land du kommer till – det gjorde jag och blev väldigt bra bemött i Moçambique. Det visar en sak respektera det land Du kommer till men nedvärdera inte landet med att dra på dig en dress som visar anstöt och att du faktiskt inte respekterar landet du ”flytt” till
  Robin Hertzman

  • Nedvärdera landet genom att bära slöja? Är det sådant du går ock tänker på om dagarna?

  • Du måste alltid tänka på netiketten när du skriver en kommentar här.

   På samma sätt som en insändare i en papperstidning så läses ditt debattinlägg innan det släpps fram.

   Följande kommentarsregler gäller här:

   1. Anonyma kommentarer accepteras ej. Det innebär oxo att falska e-postadresser avvisas.
   2. Osakliga personangrepp eller provokativa kommentarer är inte tillåtna.
   3. Rasistiska, sexistiska, homofoba eller andra stötande kommentarer raderas.
   4. Länkar till sådana sidor, samt till fascistiska, nazistiska eller fanatiskt religiösa d:o raderas.
   5. Länka enbart till etablerade mediesiter i löpande text.
   5b. Länkar till ex. Youtube ska innehålla handling och vem som agerar.
   6. Okontrollerbara och overifierbara faktauppgifter accepteras inte.
   7. Off-topickommentarer raderas liksom one-liners som inte tillför något.
   8. Personliga hälsningar och liknande meningslösheter raderas.
   9. Kommentarsfältet är till för kommentarer, inte för privata meddelanden till Jinge.

   Det är uppenbarligen angeläget att påpeka att kommentarerna står för den som kommenterar, inte för bloggägarens åsikter. På samma sätt som en tidningsägare knappast står för insändarskribenternas åsikter så tar jag inte ansvar för dem som kommenterar. Men upptäcker DU någon olämplig kommentar så maila mig och tipsa. Vissa dagar kan det komma över 100 kommentarer och då är det lätt att missa. Det är inte meningen att företag ska använda kommentarsfunktionen för reklamändamål.

   Använder man fake-maliadress eller saboterar på annat sätt så lägger jag ut IP-nummer, Internetleverantör, påstådd mailadress etc på nätet.

   / Jinge

 16. Kan man inte få bort förbuden mot keps. De är dumma och vi är mycket fler som är arga på det.

 17. Kan någon visa mig en enda kvinna som har en burka på sig i Sverige? Jag har då aldrig sett någon.