Jamen, VÄNSTERN då Per Gudmundson?

Det har brukat klagas över att vänstern har sådan dominans på alla redaktioner att andra synpunkter än vänsterdito sällan kommer i tryck i spalterna. Nu tar Per Gudmundson heder och ära av det påståendet och säger att det minsann är miljöpartiet som dominerar, det är förklaringen till deras opinionsmässiga framgångar enligt hans uppfattning.

Per Gudmundson/SvD: ”När professor Kent Asp och JMG (Institutionen för journalistik, medier och kommunikation) vid Göteborgs universitet senast mätte den politiska färgen på pressen, i rapporten Journalistkårens partisympatier (2006), visade det sig att den var till stor del grön. Hela 23 procent, alltså nästan var fjärde journalist, angav Miljöpartiet som bästa parti. Det motsvarade vid mättillfället en överrepresentation på närmare 400 procent… …Det är nu inte så att journalister är hemliga inflytelseagenter för politiska rörelser, men självklart får en sådan överrepresentation konsekvenser. Ens politiska grundsyn påverkar ens världsuppfattning.”

Per Gudmundsson

Åh, jag som trodde att journalister är hemliga inflytelse-
agenter? Särskilt efter att jag länge har följt Gudmundsons eget skrivande i Svenska Dagbladet. Endast undantagsvis handlar det om något annat än terrorister, muslimer och sharialagar, jag har varit av den bestämda uppfattningen att Sverigedemokraterna haft ett finger med i allt skrivande på SvD:s ledarredaktion. Tänk så fel man kan ha…

intressant Andra om: , , , , , , , ab t

  13 comments for “Jamen, VÄNSTERN då Per Gudmundson?

 1. Erik Södergren
  25 december, 2009 at 15:13

  Gudmundsons drömmerier.

 2. fofo
  25 december, 2009 at 15:37

  Är genuint trött på Gudmundson, såg han kommentera organhandeln här om dagen. Han talar som om han går på nåt, aningen förvirrad osammanhängande. Killen har inga journalistiska kvalitéer what so ever. Han passar nog bättre hos Expressen, där kan han hålla på och trolla fram nyheter best han vill.

  Att Gudmundson ger sig på Miljöpratiet är bara naturligt för en som han, i hans neo konservativa högerförvirring blandr han som vanligt ihop begreppen och slänger ur sig statistisk rappakalja.
  Högern känner sig nog hotad av framgångerna som miljöpartiet skördar just nu. Man befinner sig i ett tillstånd av panik, inte minst pga de senaste opinions undersökningarna som visar på röda siffror.

 3. Christer W
  25 december, 2009 at 16:16

  Då är det bara att konstatera i vart fall visar 23% av journalister tecken på att vara mer begåvade än Gudmundson. Det är ju hoppfullt.

 4. Kuno
  25 december, 2009 at 19:35

  Gudmundson väljer passande bort att säga att på de områden där politisk färg verkligen har betydelse och där dagordningen sätts, dvs på politik- och ekonomiområdena är majoriteten borgare. M hade väl en 40 % i den undersökningen har jag för mig. Men hederlig har han aldrig varit den där Gudsådumsson.

  • Martin Forsman
   26 december, 2009 at 02:33

   Helt riktigt Kuno. Att kulturredaktionerna i media alltid dominerats av Vänstersympatisörer är ingen hemlighet. Motsatt förhållande gäller för ekonomi och politik redaktioner där de borgliga sympatierna verkligen lyser igenom.

   Gudmundsson har för övrigt fullständigt spårat ur i sin ’journalistik’ och hans alster är numera fyllda till bredden med konspirationsteorier, rasism och naturligtvis det som blivit hans signum nämligen rena lögner.

 5. 26 december, 2009 at 10:46

  Utan att vara professor i statvetenskap eller journalistik borde man kunna utgå ifrån att tidningarnas ledarsidor har en viss betydelse för opinionsbildning och politiska agenda.

  Hur ser det då ut på ledarsidorna? Ja inte är det milöpartister och vänsterpartister som dominerar. Till och med de tidningar som benämns ”oberoende liberal” befolkas av personer som varit aktiva i moderaterna snarare än i andra borgreliga partier.

  • Kuno
   26 december, 2009 at 14:01

   Att ha tillgång dagligen till sidan 2 i snart sagt varje dagstidning är inte fy skam. Att köpa liknande exponeringsyta skulle kosta mången riksdaler. Det vet de om, därav nedtoningen och överslätandet av ledarsidsans betydelse från högern.

 6. 26 december, 2009 at 12:03

  Läste någon som skrev att ledarsidorna har spelat ut sin roll i svensk media helt enkelt eftersom de inte håller måttet. Per Gudmundson är ett lysande exempel på detta. Vem orkar läsa sådan genompolitisk smörja i total avsaknad av självinsikt? Fråga er istället varför Maria W är populärare än Maud O och Göran H? Knappast förvånande eftersom hon är ärlig i sin politik. Att hon avgår som språkrör tror jag dessutom bara stärker henne – jag tror inte att svenskarna vill ha elitpolitiker som Mona Sahlin, Maud Olofsson och Fredrik Reinfeldt när de inte har några andra meriter i livet utanför politiken. Att Maria W inte överskattar sin egen betydelse är i grunden sunt för demokratin.

 7. Dicken
  26 december, 2009 at 14:10

  Angående språkrörets nyvunna popularitet, inte så konstigt med tanke på att hon inte ställts mot väggen av en allt mer miljöpartistisk journalistkår. Som läsare av Göteborgsposten häpnar man över hur ensidig journalistiken är, sida upp och sida ned präglas av ”gröna” reportrar som hatar bilar och vill flytta verkligheten 50 år tillbaka. Nej syna Wetterstrand o co. i sömmarna, ställ dom obekväma frågorna om framtida skatter, sjukvård, skola och företagsamhet så kommer populäritetssiffrorna att dala markant. Sossarna har regerat landet med korta avbrott i eviga tider och mantrat har varit: vård-skola-omsorg vid varje val, är det verkligen någon som tycker det har blivet bättre. Nej svenskens minne är kort och det kommer att bli ett smärtsamt uppvaknande om den rödgröna röran får makten igen. Tro inte att Wetterstrand kan förändra USAs och Kinas miljöpolitik, att glaciärerna kommer att frysa igen om det rödgröna gänget får makten, glöm det! Stackars norrlänningar som har ett 10-tal mil till jobbet när bensinskatterna skjuter i höjden och alla energikrävande industrier när el-skatten höjs. Alla engagerade insändarskribenter borde kräva en bättre och mer opartisk granskning av den rödgröna rörans politik och utkräva ordentliga svar om kommande politik

  • 26 december, 2009 at 15:08

   Ptja, frågan är vad vi ska ta oss till då. Borgarnas politik har varit rena katastrofen så sämre lär det ju inte kunna bli…

   • Kuno
    26 december, 2009 at 17:53

    Vad Dicken likt Gudmundsson gör för att få ihop det är att använda sig av siffror där alla journalister såsom nöjesjournalisten och allmänrapportören på landsortblaskan ingår. Nöjes eller allmänreportrars uppgift brukar sällan eller aldrig vara att ställa partiledare mot väggen. Den uppgiften brukar tillhöra de samhälls/politiska reportrar på de stora medierna och där är det högersympatier som gäller. Det är mycket tydligt klarlagt i den undersökning som Gudmundsson valde att selektivt läsa med lupp.

 8. blingbling
  27 december, 2009 at 23:22

  Du är nog en av de få återstående som fortfarande ägnar Gudmundsson någon uppmärksamhet, låt SvD-trollet försvinna in i den barmhärtiga glömskan istället för att mata det.

  • 28 december, 2009 at 08:08

   Va?

Comments are closed.