Jag gillar inte Facebook


Jag har gjort ett flertal försök att sätta mig in i Facebook, anledningen är den hype som företeelsen omsvärmas av, på många verkar det som om Facebook till och med är det allra bästa med Internet men jag fattar ingenting.

Jag har haft tillgång till nätet sedan 94-95 och innan dess så var jag aktiv på Usenet på en fast förbindelse, jag tror att jag har testat allt på nätet, och Facebook är det jag ogillar mest. Plötsligt dimper det in ”vän-förfrågningar” men jag förstår inte. Antingen betraktar man sig redan som vän, vad det nu är, eller så gör man inte. Twitter gillar jag däremot, det är inte lika pretentiöst och surnar man till på någon, eller tröttnar, så slutar man bara att följa vederbörandes Twitter.

Sådant har jag själv råkat ut för och det svider inte i hjärtat. En gång skrev jag en text om ett ämne som jag visste skulle reta en hel del, jag hade skrivit på Twitter om texten och sent på kvällen den dagen så hade tre personer slutat följa mig på Twitter. Det är lustigt och jag tycker därför att Twitter är väsentligt roligare än Facebook. FB har dessutom den extremt fula ovanan att berätta att jag inte har loggat in på ett par dagar, därför har nu FB hamnat i mitt spamfilter.

Dessutom behöver man ju inte följa Twitter slaviskt. När någon av dem jag följer blir tjatig, och det händer, så slutar jag bara följa vederbörande något dygn så har vederbörande hunnit lugna ner sig. Nä, fy för Facebook… Min Twitter-id är, om nu någon hade missat det, @Jinges

it Andra om: , , , , , dn svd ab1 ex


36 svar till “Jag gillar inte Facebook”

 1. Jag ledsnade rätt snart på Facebook och nu håller jag på och krånglar med Google+ .Kanske har jag bättre tur denna gång?

 2. Som med allting, kan de användas till både gott eller ont. Men Facebook anser jag till största del, gör de flesta ont. Det är skrämmande hur många som har fastnat i den, många som sitter timmar efter timmar, på ingenting. Det har en otrolig beroendekraft, som jag ”tror” förstör de yngre generationerna. Många jag känner har ingen aning vad som sker i världen, det enda som är intressant är vad deras vänner gör..mer eller mindre skvaller på hög nivå.. och då ska vi inte prata om hur utseendefixeringen är. De är för de mesta så enormt ytligt. De flesta strävar efter att visa alla andra hur lyckliga de är mm
  Och sen att det är lintigrerat med allt möjligt gör inte det bättre. För att bara ta ett ex. Spel, där snackar vi om att fånga den yngre generation bort från verkligheten. Självklart är de ok och spela spel då och då, precis som man kollar på film mm men om man tillbringar ca 4-5 timmar/dag på spel (inom facebook) + 2-3 timmar på skvaller så är det helt sjukt!! Sen har vi detta med bekräftelse behovet, som vi alla människor behöver, i olika grader. Men Facebook ökar detta behovet nått så otroligt sjukt.

  ps. att skriva inlägg på din blogg jinge via en iphone är sjukt jobbigt :)

  • Fast grejen är väl att Facebook till stor del blir vad man gör det till. Umgås man där med trevligt folk som har samma intressen som man själv har så finns ju stora möjligheter att utvecklas och lära av varandra vilket självklart gör det hela till en positiv grej. Umgås man däremot med folk som bara är intresserade av sig själv och hela tiden söker bekräftelse, kanske på din bekostnad, så blir det hela istället destruktivt. Liksom i verkliga livet gäller det att undvika folk som bara vill dra ner och klättra på alla andra.

 3. Gillar inte heller Facebook. Fattar inte varför svt ska hålla på med tramset. Det stänger ute människor. Vissa sajter som jag gillar, kan man bara ”gilla” via Fb. Förstår inte tjusningen i att leva sitt liv på Facebook, som en del verkar göra. Men det finns en motståndsrörelse… Die Facebook die!

  • >>Men det finns en motståndsrörelse… Die Facebook die!

   Var? Hur gör man för att gå med?

 4. Tja Facebook har väl både sina för- och nackdelar. Det har blivit mer användbart nu på senare tid när de infört ett enkelt sätt att dela upp sina bekanta i olika kategorier (listor), och därmed kunna ha helt olika statusuppdateringar och diskussioner för t.ex. ”lördagspolarna” jämfört med en lista för arbetskontakter. Förmodligen har de infört detta av rädsla för att Google+ ska ta över (G+ kör med något de kallar kretsar vilket i princip är detsamma som FB:s listor), men jag tror inte det kommer att ske. Facebook var först och har en medlemsdatabas som är hur stor som helst och det ger ett enormt momentum i de här sammanhangen.

  Twitter är jag måttligt förtjust i. Det består till stor del av två sorters människor. Broadcasters (dvs. folk som hela tiden bara kör ut sitt eget budskap utan att kommunicera med andra) och alla groupies som troget följer dessa broadcasters. Nåväl trivs man med sånt må det vara hänt men själv är jag ganska ointresserad av att följa en massa egocentriker som inte är intresserade av att veta vad jag själv skriver och inte ser jag någon vinst i att bara trycka ut mitt eget budskap heller. Jag vill ha kommunikation med andra människor och ett tagande och ett givande när det gäller såväl jobb som privatliv och trots alla brister så funkar det bättre på Facebook än på Twitter.

  Eventuellt kan Google+ bli en spelare att räkna framöver men jag tvivlar som sagt på att de kan konkurrera med FB på allvar men den som lever får se.

 5. Många, inklusive mig själv, slösar säkert bort onödigt mycket tid på FB. Men jag tycker ändå att jag har ofoget någotsånär under kontroll … Men man kan ju undra vilket liv de har som skriver om precis allt som de gör och som till 99% är helt ointressant för alla andra. Typ ”Nu har jag stigit upp” och några minuter senare ”Nu har jag borstat tänderna” …

  Till skillnad mot Bosse on 26 september, 2011 at 20:55 anser jag dock att nyordningen är fullständigt vansinnig, och det gör nästan alla andra också. Jag har inte sett någon annan som tycker att det blivit bättre, de flesta klagar ju bittert. FB lägger sig i det som de inte har med att göra, t ex kommer med ”förslag” om vilka jag ska ta med på listorna. Som om man inte vet det bäst själv !

  Det finns också en fara med att ha så mycket samlad information om var och en, FB kan ju faktiskt kartlägga en person nästan helt och hållet … Hemskt om detta kommer i orätta händer …

  • Jag har inte sett DET problemet eftersom jag nobbar ”vänner” och har slängt ut praktiskt taget alla. Men det är förstås sant det du skriver, FB kommer veta ”allt”.

   Som jag skrev så gillar jag Twitter bättre, fast visst stämmer det om Broadcasten som Bosse skriver om, själv använder jag twitter så men samtidigt så följer jag många oxo. Och när det händer grejer så är Twitter KANON! Ett ämne kan formligen explodera och det är häftigt. Jag får en stark känsla av att man måste vara igång en timme om dagen på FB medan man kan läsa 5-6 ggr på Twitter ända till det händer nåt ute i världen, då är Twitter totalt överlägset.

   • ”Och när det händer grejer så är Twitter KANON! Ett ämne kan formligen explodera och det är häftigt”
    Ja där håller jag med dig, när det händer något utöver det vanliga är Twitter utan tvekan ett bra verktyg för att hålla koll på läget.

  • En sak som jag har väldigt svårt att förstå är varför alla dessa personer som tycker att FB är skit till nästan 100% ändå hänger kvar på sajten. Det är för mig helt obegripligt! Tycker jag att något är totalt kass så går jag ur, så enkelt är det. Vem tvingar er att vara kvar?

   När det gäller listorna så bestämmer jag helt själv vilka jag vill ha med i dessa. Bl.a. har jag en lista jag kallar för ”Utvecklare” där jag samlat de bekanta jag känner som liksom jag är är intresserade av – och/eller jobbar med – programmering och utveckling. Praktiskt och bra, får jag ett problem jag inte vet riktigt hur jag ska lösa lägger jag ut en fråga i den listan och inom några timmar brukar det från något håll droppa in lösningsförslag. Ser jag att någon annan har problem med något som jag har koll på kan jag bidra med en lösning. Ömsesidig nytta och nöje, iaf i den listan.

   Sedan vad gäller att ”FB kan kartlägga en person helt och hållet” så är det ju så att man väljer själv precis vilken information man ska lägga upp på FB. Är det något jag vill hålla privat är jag knappast så dum att jag lägger upp det till allmän beskådan.

   Nej jag börjar tycka att det är smått patetiskt att folk gnäller så förbaskat på något som är både frivilligt och gratis.

   • En sak som jag har väldigt svårt att förstå är varför alla dessa personer som tycker att FB är skit till nästan 100% ändå hänger kvar på sajten. Det är för mig helt obegripligt! Tycker jag att något är totalt kass så går jag ur, så enkelt är det. Vem tvingar er att vara kvar?

    För att det är hart när omöjligt att gå ur?

    • Nej det är en myt. Det är inga som helst problem att avsluta sitt konto på FB om man vill det.

     • Jag har iaf inte hittat rätt knappar, å andra sidan har jag inte hittat knappar för att fimpa de återstående ”vännerna” heller…

     • Att man hänger kvar är väl mest en psykologisk grej – som att läsa kvällstidningar eller äta choklad

   • Absolut, man väljer själv vilken info man vill lämna ut. Men många är alltför naiva och/eller spontana.

    Du har rätt i att man kan hoppa av tåget ifall det inte passar. Men det jag gnäller över är inte att det sker en utveckling utan snarare påflugenheten. Min FB-trafik är tydligen kartlagd och utifrån den får jag förslag från FB om vilka jag ska ta med på listan ”familj”. Vilken idioti. Än så länge torde jag veta det bäst själv

    • ”Min FB-trafik är tydligen kartlagd och utifrån den får jag förslag från FB om vilka jag ska ta med på listan ”familj”. Vilken idioti.”

     Helt klart borde de avstå från alla såna idiotiska förslag. Likaså dyker det ibland upp ”påminnelser” om att jag bör föreslå nya vänner till mina vänner! Sorry men mina vänner får sköta sitt umgänge själv, sånt trams borde de sluta med för det medför bara irritation hos användarna.

 6. Jag håller med dig fullständigt, FB är inte min grej heller. Gjorde ett halvhjärtat försök där för att hålla koll på ungarna, men har numera bytt min FBmail till en gammal mailadress jag inte använder. Twittrar ibland & bloggar några gånger i veckan. Google+ vete sjutton, jag fyllde i mitt nätalias & vill inte ha kontakt med gamla klasskompisar. Nu är mitt konto där ”spärrat” ?!

 7. Fattade och avslutade mitt konto precis. Var hjärtligt trött på tidsslöseriet som inte ”gav” något tillbaka. De vänner jag har kan jag ringa eller skriva ett mail till eller ännu värre träffa i verkligheten! ;-)
  FB är ungdomsgården där alla blabbar på och få lyssnar. Har inte vi kommit förbi det stadiet?
  – Men alla är med på FB! Nej fel majoriteten i alla fall runt mig är inte med. Miljarder flugor mumsar på skit varje dag men det innebär inte att jag måste göra det också.
  Jag har inte behov av att veta alla detaljer av andras liv och förehavanden. Att dessutom ha känslan av att någon vaskar efter data i allt man gör och skriver är bara tråkigt i längden.
  – Självbekräftelsen då? Jodå har behov av den men inte på detta falska vis.

 8. En intressant grej. Borttagningen tar två (2) veckor. Vad jag kan förstå så avslutas deaktiveringen/bortagnnigen om man loggar in under den tiden! Första gången jag ser en dylik dumhet som är så pass lång. Känner något av känslan som Neo hade i Matrix när han vaknar upp i sin näringsbalja!

 9. Jag är med på Facebook och tycker det är rätt kul. Nu har jag inga arbetskamrater, jag sitter själv på mitt kontor, och därför använder jag FB som ett slags kafferastumgänge.
  Jag har dessutom återfunnit flera barn- och ungdomskamrater, som jag tidigare tappat bort adresserna till. Flera av mina fb-vänner ser jag åtminstone varje vecka irl, vid skolbarnshämtning el dyl, andra träffar jag nästan aldrig, för att de bor i andra världsdelar. Ändå finns där ett nära kitt.

  Det blir ju vad man gör det till. Och nej, jag lägger absolut inte ut var jag råkar befinna mig för stunden, eller om vi ska resa bort.

  Jag följer inga twittrar, sysslar inte med det själv. Min mobil är från anno dazumal, och det räcker så bra.

 10. Hej Jinge, jag har ofta läst din blogg och tycker den är mycket intressant. Särskilt när du delger dina tankar kring utrikespolitiska händelser. Hursomhelst, angående facebook.

  Jag som 21 åring och många av mina irl vänner använder facebook frekvent som ett sätt att snabbt och enkelt se vad de håller på med, vilka sinnesstämningar de är i etc. Dessutom har facebook för min del varit ett bra sätt att behålla kontakten med de underbara människor jag träffat utomlands.

  Eftersom jag känner i stort sett alla på min facebook har jag inget problem med att de framhäver sina positiva sidor på facebook. Även om detta ibland får även mig att tröttna på facebook.

  Jag ser facebook ungefär som ett vardagsrum där jag bjuder intresserade att delta. Och dessa är oftast människor som på ett eller annat sätt korsat min väg genom olika delar av livet. Och precis som Anna säger, facebook är ett fantastiskt sätt att återfå kontakt med exempelvis barndomsvänner.

  Däremot har du en poäng i att man ska akta sig för att facebook tar överhanden i vardagen, men så kan man ju säga om mycket annat också. sitt inte i tv soffan för länge, läs inte Harry potter för ofta (skaffa nya läsupplevelser) etc.

  Eller som nu, sitt inte och läs intressanta bloggar när du(jag) istället ska läsa vidare om internationella relationer inför tentan på måndag^^.

  mvh
  /Max

 11. Tjena, är bara nyfiken på varför du tycker så och om det finns några bättre alternativ. Ska man då helt sluta kommunicera via nätet? Förutom media är jag rätt ofta inne på en sajt som handlar om JRR Tolkiens verk. Där har likasinnade från hela landet kunnat samlas för att diskutera böckerna. Jag fick där kontakt med en person som snart kom att bli en av mina bästa vänner.Så på det sättet förde detta sociala medium något gott med sig :)

  ha en fin kväll
  /Max

 12. Ja jag har läst vad du hade att säga Jinge, men i mitt senaste inlägg var frågan ställd till Egon Ruuda…

   • uppfattat, hade en illusion av att jag redan hade klickat ”reply” men men. Du vet, man är ung o dum :P

    Om jag ska återgå till ämnet: Facebook som fenomen är oerhört intressant med tanke på att det lockar så otroligt mycket folk. Och det blir ju inte bättre av att man numer har facebook på iphonen…

    • Jag har just kickat ut mina sista ”vänner” och bytt mejladress till en rent administrativ adress som jag slipper få hem till min egen mejlbox. :-)