Jag är inte Charlie (”Je ne suis pas Charlie”)


I förgår morse publicerade jag blogginlägget”Je suis Charlie” (Jag är Charlie) -attentatet i Paris.” Avslutningsvis skrev jag
* Tryck- och yttrandefrihet är viktigt, även om vi kan tycka att dominerande massmedia ger en ensidig, skev rapportering, som vanligen passar USA:s brutala utrikespolitik; * Satir är ett tillåtet medel; * Rasism bör bekämpas politiskt, inte med våld: * Dådet är avskyvärt; * USA:s och Västs utrikespolitik har skapat al-Qaida och lagt en grogrund för terroristgrupper som al-Nusra och IS; * Varje månad, ja kanske varje vecka sker liknande dåd i Västasien (Mellanöstern) och på andra håll som en följd av denna politik; * Dessa får mycket mindre massmedial uppmörksamhet; * Det USA-initierade kriget genom ombud i Syrien har verksamt bidragit till detta, även genom att hundratals européer fått åka dit för militär träning och skolning i den extrema form av sunni-muslimskt tänkande som wahabbismen och salafismen utgör; * Ökad islamofobi kan väntas; * Bevaka kritiskt rapporterna om attentatet på Charlie-Hebdo och dessa orsaker.

Det är nu mycket tillfredsställande att få publicera ett gästblogginlägg av Hans Öhrn, som belyser mycket viktiga aspekter. Alla instämmer inte mer eller mindre genomtänkt i parollen ”Je suis Charlíe”. På siten ”Feministiskt perspektiv” skriver religionshistorikern Per-Erik Nilsson från Marseille 8/1 under rubriken ”Är ”vi” Charlie Hebdo är ”vi” också bröderna Kouachi”.. ”I stället för att ta ytterligare kliv på våldets bana är möjligtvis ett steg att även se bröderna Kouachi som ”vi”, som produkter av en sociopolitisk samtid vi alla delar, inte som främmande kroppar besatta av ondskans ideologi. Det är ett stort steg att ta. Men det är möjligtvis det enda för att rädda alla de principer ”vi” värnar om..” En Charlie Brooks skrev igår i New York Times ”let’s face it: If they had tried to publish their satirical newspaper on any American university campus over the last two decades it wouldn’t have lasted 30 seconds. Student and faculty groups would have accused them of hate speech. The administration would have cut financing and shut them down.”
Han är frilansjournalist (Öhrn Reportage & Medier) med inriktning på internationella frågor och besökte Syrien i maj 2012. Hans har skrivit artiklar här i olika frågor. 31/8 2012 publicerade han här inlägget ”Etnicitet och imperialism i Syrien – riksdagsmän skriver till Putin”, i september samma år ”Blicken på Zuma”, ”Billie Holiday, märkliga frukter och Bashar al-Assad” 28/11 2012 samt om ett ”objektivt Syrienmöte” 14/12 2012. Därtill”Mmedierna och makten” 14/2 2013, 8/7 ”Den anti-imperialistiska rörelsen lever på USA:s nationaldag!”, om valet i Zimbabwe i august och ”Syrien, vänstern och ABF” 21/11 2013. I juni 2014 kom artikeln ”Rwanda – 20 år efteråt” och i början ett anti-imperialistiskt appelltal som hölls vid möte i centrala Stockholm 4/7 och 20/9 ”En stympad invandrardebatt – om kvinnlig könsstympning”.
Je ne suis par Charlie II

Hans Öhrns artikel.
”90 000 poliser, militärer och gendarmer jagade de två bröder som utförde attentatet mot satirtidningen Charlie Hebdo. Till slut lyckades polisen skjuta ihjäl förövarna och världen kunde andas ut. Dådet var avskyvärt och ska fördömas i skarpaste möjliga ordalag. Samtidig sker likande illdåd varje dag runt om i världen. I de festa fall är förövarna inte två desperata bröder utan hyggligt folk som lämnar sina barn på dagis och sedan åker till jobbet på en militärbas någonstans under Kaliforniens behagliga solsken. Därifrån styr de på kontorstid sina drönare och släpper sina bomber på något bröllopsfölje eller liknande i Afghanistan eller på någon annan plats långt från Kalifornien. Sedan hem igen, förbi dagis för att hämta upp lillan, middag och kanske en drink på altanen till Stilla havsvågornas rytmiska brusande medan solen sakta går ner bakom horisonten. Dessa mördare behöver aldrig frukta att 90 000 adrenalinstinna bassar ska ligga bakom knuten och vänta på tillfälle att skjuta.
Den exempellösa polisjakten i Frankrike kommer att få följder. Ett sådant sätt att bekämpa brottslighet piskar upp hatiska stämningar och inympar myten om att vissa människor är speciellt farliga. En svensk- fransk kvinna sa på radio: (det är) ”krig nu och det är på allvar. Vi år stolta över vår polis och våra specialstyrkor”.
Charlie-Hiebdo -poliser

Det går heller inte att komma ifrån att dådet i Frankrike kopplas till religion. Däremot talades det aldrig om religion när Anders Behring Breivik gjorde sig skyldig till ett liknande dåd i Norge. Men det är inte religion utan helt andra orsaker som ligger bakom dessa dåd. Det kan heller inte enbart förklaras som dåd utförda av vettvillingar. En del av sanningen finns i det norska respektive franska samhället. När det gäller Norge har jag alltid ansett att det rör sig om ett litet reaktionärt, nordeuropeiskt land med traditioner. Ungefär som Sverige. Det beramade norska motståndet under andra världskriget har jag sett mer som pro-imperialistiskt brittiskt än anti-nazistiskt. Visst, Norge har sagt nej till EU – men ja till Nato. Nästan inga norrmän (eller svenskar för den delen) Fann det konstigt att Jens Stoltenberg, samma dag som han begrät sina egna barn på Utoya, skickade sina bombplan att bränna de libyska barnen. Och nu är han Nato-chef. Både Breivik och Stoltenberg kan sägas vara riktiga hemmagjorda norske gutter.

Det franska samhället har sina koloniala traditioner och stolta tortyrminnen från kriget i Algeriet.

Men det räcker inte för att förklara dåden. I fallet med de franska bröderna talas det mycket om hur välplanerat dådet var. När jag ifrågasatte detta på annat håll blev det reaktioner. Varför vill så många att det ska vara välplanerat? Själv tror jag att det kan beror på att många inte vill se de franska förövarna som desperata bröder utan som något större, en länk i en kedja som sträcker sig ända ner i wahabitisk 1700-tals ideologi fram till dagens kroknästa oljeschejker runt Persiska viken som med sin förvridna kvinnosyn och perverterade musiksmak (det vill säga, förbjud all musik) hotar västerlandet. De franska bröderna är deras förtrupp, början på ”Der Untergang des Abendlandes (Västerlandets nedgång).

I denna föreställning förenas många gånger högern med sin uttalande islamofobi och vänstern med sin tro på att det är Västerlandets plikt att rädda bruna kvinnor från bruna män.
Drönare 8usa
Not: ”Bruna kvinnor från bruna män” är ett känt citat från Spikvak, en av de mest framstående postkoloniala tänkarna. Hon menar att britternas förbittrande kamp i Indien för att få slut på seden med änkebränning inte bottnade i omtanke om de indiska kvinnor utan var ett sätt att befästa imperialismen. (https://www.nottingham.ac.uk/english/documents/innervate/09-10/0910rosssubaltern.pdf)
Men det är ingen ideologi eller religion som likt en magnet drar till sig människor som bröderna i Paris. Det är en global kapitalism i kris som slungar ut människor som bröderna i Paris. I sitt utanförskap är de hänvisade att försörja sig på småkriminalitet, prostitution, droger eller som soldater i den globala trashanksarmé som nu får göra smutsjobbet åt det nedåtgående Västerlandet. Helst ska de utföra sina dåd i länder som Syrien och Libyen, men olyckor sker alltid, som den i Paris, det får man räkna med. Men ett är säkert, var de än utför sina dåd, tjänar de sina herrar.
Jag är Charlie ser nu ut att bli en massrörelse. Säkert kommer 100 000 människor att samlas för att uttrycka sin avsky mot våldet i denna rörelses namn. Liksom den tyska Pegida-rörelsen, där för övrigt många nu har blivit ”Jag är inte Charlie” – aktivister, förmodar jag, deltar nog många människor i Charlie-rörelse av stark oro för utvecklingen. Men det räcker inte att känna oro. Man måste förstå också. Och där missar såväl Pegida som ”Jag är Charlie”.

Jag är humanist, anser att jag har en helt sekulär världsuppfattning och tycker att alla människor är lika mycket värda. Men Charlie blir jag aldrig.”


i Andra om: , ,, , Syrien, , , , , , , ,

New York Times – I am not Charlie Hanna Söderströms blogg Feministiskt initiativ Anna-Lena Lodenius Birger Schlaug I Birger Schlaug II Knut Lindelöfs blogg 7/1 Pål Steigans blogg 8/1 DN8/1 DN 7/1Expressen 7/1 Lenins tomb Le Figaro SvT 7/1 Joe Bidens medgivande M Chossudovsky New York Times 27/6 2013 New York Times 27/6 DN 26/6

  17 comments for “Jag är inte Charlie (”Je ne suis pas Charlie”)

 1. mia
  10 januari, 2015 at 09:08

  Här är en till som inte är ”Chralie”:
  http://www.vineyardsaker.net/i-am-not-charlie/

  Charlie Hebdo verkar vara en sionistisk hat-publikation som kanske får bidrag från sådana intressen. (och som avskedade en journalist, Maurice Sinet, för att hans kolumner var påstått ”anti.semitiska” dvs inte mot Araber utan Judar). Huvudmålet är, liksom för sionisten Flemming Rose i Aftenposten i Danmark, där det hela blev uppmärksammat, liksom för hans opportunistiska svenska efterapare Wilks, Araber och Islam. Att smäda Araber och Muslimer med Der Stürmer-liknande karikatyrer är inget som ligger i dessa båda länders intressen och avspeglar sig inte i folkopinionen, särskilt inte som båda aktivt deltar i det av AIPAC-lobbyn och kongressen i USA påbjudna ”krigen mot terrorismen” dvs islam. Det gör det däremot i Israel där 97% inte bara stöder smädelser av Araber och islam utan också direkta urskillningslösa folkmord.

  Föreställ er om Aftenpostens och Charlie Hebdos hatkampanjer varit förlagda dit, ackompanjerade av dagliga dödsskjutningar på Palestinska ungar, judiska fanatiska ockupanters bärsärkagång och IDF´s dagliga terrorbombningar. Hade det hetat ”Je Suis Charlie” då? Knappast. Föreställ er också, fortfarande i ”yttrandefrihetens” namn, hur långlivad en publikation som nedvärderar och karaktäriserar Judendom och Judar hade blivit, för att inte tala om de enskilda journalisternas karriärer, i väst?

  Det gäller att ställa sig rätt frågor: vem säger vad, i vems intresse och vem gynnas?

  Det gjorde journalisten på Asia Times Pepe Escobar:

  ”Cui bono, then, with killing Charlie? Only those whose agenda is to demonize Islam. Not even a bunch of brainwashed fanatics would pull off the Charlie carnage to show people who accuse them of being barbarians that they are, in fact, barbarians. French intel at least has concluded that this is no underwear bomber stunt. This is a pro job. That happens to take place just a few days after France recognizes Palestinian statehood. And just a few days after General Hollande demanded the lifting of sanctions against the Russian ”threat”.
  http://www.atimes.com/atimes/World/WOR-01-080115.html

  Det sista är särskilt intressant, en iskallt professionell aktion rakt igenom förutom att en av förövarna, som inte behöver vara densamme, ”glömmer” ett ID-kort på plats och att den bästa antiterror-apparaten i väst inte hade minsta föraning. Två länder som officiellt starkt sympatiserar med Palestinas sak eller erkänner statsbildningen, Norge och Frankrike utsatts för fruktansvärda massakrer (Breivik är uttalad israelvän och sionist och hade goda kontakter med sådana militanta grupperingar i israel.)

  • mia
   10 januari, 2015 at 14:47

   Sedan har vi blodsorgien i SVT som bl.a Stefan Lindgren på 8 Dagar uppmärksammar. Gäller det någon av de anglo-amerikanska, geo-politiska kolonialkrigens offer, som bröllop eller begravningar i Afghanistan, Irak eller nybombade Palestinier som upprörda kutar runt och förtvivlat letar efter resterna av sina nära och kära eller juntan och Poroshenko i Ukraina som under påtryckningar från USA bombar med klustervapen, gas och förbjudna perversiteter som finns mot Donbass (där svenska och europeiska nynassar deltar som legosoldater) varnas, om det nu överhuvudtaget visas, för obehagliga bilder och det värsta klipps omedelbart bort. Sedan tar självutnämnda ”experter” över och ”förklarar” vad vi ser. Rent och snyggt.

   Men inte i Paris. Ingen som helst varning, inga klipp utan bara pang på. Blod och död. För här, precis som när någon fanatisk ockupant i israel får en ruta krossad av en Palestinsk nyårsraket från Gaza, har vi de ”värdiga” offren och en publik som skall förberedas på nödvändigheten att fortsätta krigen mot lag syd och att ännu värre tider stundar.

   • Åke W Bergh
    11 januari, 2015 at 01:09

    ISRAEL benefits… France voted for Palestine at the UN, had rejected the Iraq/Syria war and even threatened to leave Nato a few weeks ago… now they will be ”back with the program” …. or else the Mossad will strike again.

    Kommentar på Pepe Escobars – Qui Bono? Kort och gott!

   • Gabor Tiroler
    11 januari, 2015 at 10:34

    klokt skrivet mia!

 2. Zokrates
  10 januari, 2015 at 10:21

  Vi pratar om omkring fyratusen offer i Obamas drönarkrig [teknologi utvecklad av den militärindustriella staten Israel, (behöver vi ens nämna att teknologin ”livetestats” på palestinier i det ockuperade områdena). När det kommer till Obamas ”death by proxy” så är det är extremt oklart hur många av dessa som är civila offer. I många fall inträffade/inträffar luftanfall mot geografiska OMRÅDEN som definieras som frekventerade av terrorister, eller ”illegala combatanter”. Det fanns/finns noll homogena ”stridsområden” i Afghanistan, det är alltid frågan om beblandning med civil och lokalbefolkning – ett extremt vanligt scenario i Mellanöstern som ingen ARMÉ i värden kan tränas för att ”hantera”. Detta är orsaken till att drönarkriget skördat/skördar många liv, något som svenska medier vägrar kritisera ”fredspristagaren” Obama för. Sannolikt en mycket störd psykopat. ”En människa utan innehåll” (Parafraserar Chomsky)

  Det psykologiska effekterna på människor av detta ”drönar paraply” som opererar på en mängd platser i Mellanöstern/Afrika(!) har diskuterats mycket förtjänstfullt på denna blogg. Tilläggas ska att i stort sett alla Europas länder investerat i denna [ypperlig för ”statsterrorism”] teknologi i både övervakning, polisiära och militära syften. FN har varit involverade med övervakningsdrönare [köpta från italienska företag] i det ”postkoloniala” Afrika i en mängd ytterst tveksamma fall som involverat; a) dyrbara naturtillgångar b)kleptokratier c)tveksamma NGO/vinstdrivande privata företag – legio i det nyliberala systemet. Under tiden sitter europeiska och svenska advokater och skissar på insynsskyddade ”investerarrättigheter” för denna rovdrift.

 3. Zokrates
  10 januari, 2015 at 12:00

  Det som är beklämmande är att detta kommer att exploateras för att öka statsrepression och den redan övermilitariserade polismyndigheten i en mängd europeiska länder. Saker har absolut rätt i det när han ser det nyliberala schackbrädet. Myten om militant takfiri-islam som representativ för alla muslimer exploateras nu grovt av högerkrafter (guilt by association) som nu vill sätta fokus på hotbilder (propaganda) säkerhetssystem säkerhetsföretag och ytterligare högerkriminologiskt orienterad politik av typen som M och SD starkt proklamerar. Fokus på Brott och straff och och ytterligare militarisering av en redan patetiskt pseudomilitarisk reformerad poliskår. Vi ser här den nyliberala konsekvensen: ”gated communities” och övervakningssamhället ta form på privat entreprenad. G4s gnuggar händerna.

  Givetvis är detta högerperspektiv i den så populistiskt bekväma kriminalpolitiken [som starkt utövas av SD, M och i viss mån moderat form S] beklagansvärt nog också den övergripande politiska programmatiska standarden i stor utsträckning i eruopeiska mitten/socialdemokratiska men ändå starkt nyliberalt sympatiserande partier. Ett aber som sannolikt har att göra med de postdemokratiska toppstyrda partielitistiska kulturer som grasserat i Europa de senaste decennierna. Undantaget är förvånansvärt Norge (Det är uppenbart att sveriges kriminalpolitiska paradigm/debatt saknar en motsvarighet till Nils Christie)

  Fästning Europa indeed..

  • Gabor Tiroler
   11 januari, 2015 at 15:41

   I denna hysterins och den kollektiva paranoians tid kan det vara på sin plats att påminna om diskussionen efter sprängningen av tornen i New York och om den ursprungliga innebörden av terror och terrorism.
   Enligt Svenska akademins ordbok (SAOB)
   organiserade våldshandlingar som väcker skräck och fasa
   och ger exemplen
   terrorbombning; terrordåd; terrorhot; terrorvåg; säkerhetsstyrkornas t mot civilbefolkningen; inkvisitionens t; diktaturens t;
   Begreppet (La terreur) etablerades i samband med franska revolutionen och dess urartning till skräckvälde. Det var regimens och maktens våld mot folket (mot aristokratin och oppositionen). Termen användes på nytt som karakteristik av den efterföljande kontrarevolutionens blodiga välde (“den vita terrorn”). I den ansedda franska ordboken Petit Robert finns två citat vid ordet: “Terrorism kan vara en metod att regera.” och ”Den ryska terrorismen 1905”. Och från Wikipedia hämtar jag
   ”Den 22 januari /1905/ demonstrerade över 200 000 svältande människor i Sankt Petersburg med en petition för bättre förhållanden för arbetare, däribland åtta timmars arbetsdag, samt möjlighet för arbetarrepresentation mot fabriksägarna. Det fredliga demonstrationståget gick till Vinterpalatset, där tsarens soldater öppnade eld mot demonstranterna. Hundratals dödades och tusentals sårades…”
   Terrorismen är alltså kopplad till makt. Det är våra köpta och underdåniga (skrämda?) media som förtiger USA:s systematiska terror och terrorism över världen och sprider en ny betydelse av ordet. Enskilda, maktlösa våldsverkare kan betecknas som vettvillingar, desperados, brottslingar, idioter, mördare men inte som terrorister, tycker jag.

 4. 10 januari, 2015 at 12:50

  The Saker på Clearinghouse (http://www.informationclearinghouse.info/article40651.htm) skriver under rubriken ”I am NOT Charlie” en del täkvärda saker
  ” how Charlie Hebdo made it’s money, daring the ”Muslim train” to run them over. You think I am exaggerating?”
  ”Muslims worldwide have be unambiguously clear about that. They take blasphemy very, very seriously, as they do the name of the Prophet and the Quran. If you want to really offend a Muslim, ridicule his Prophet or his Holy Book. That is not a secret at all. And when Charlie Hebdo published their caricatures of the Prophet and when they ridiculed him the a deliberately rude and provocative manner, they knew what they were doing: they were very deliberately deeply offending 1.6 billion Muslims world wide. Oh, and did I mention that in Islam blasphemy is a crime punishable by death? Well, it turns out that of 1.6 billion Muslims exactly three decided to take justice in their own hands and kill the very deliberately blaspheming Frenchmen. ”

  ”Even a drooling idiot knew that Charlie Hebdo was THE prime target for that kind of attack. And I promise you that French cops are not drooling idiots. Yet, for some reason, they were nowhere to be seen that day. Only a van with two (or one?) cop was parked nearby ”

  ”So what is going on here? I will tell you what – the EU 1%ers are now capitalizing on these murders to crack down on their own population. Sarkozy already met Hollande and they both agreed that new levels of firmness and vigilance need to be implemented.”

 5. koijen
  10 januari, 2015 at 13:37

  tja kan man komma närmare hets mot folkgrupp mellanöstern har ju varit den vite mannens lekplats i snart 100 år. det var väl inte förrens på 60 talet araberna tvingade till sej lite smulor från dom rikas bord och resten av tiden har ju england och usa skyddat dom arabiska oljefamiljerna från revolution. men all fattigdom och diktatur med hjälp från väst börjar ge utslag. 12 miljoner muslimer mördade eller döda på grund av sanktioner från 1990- 2012 gissningsvis då 25 miljoner lemlästade och ytterligare 50 miljoner på flykt i fattigdom svält och prostitution och sönderbombade bostäder, människor som samtidigt försöker vara föräldrar. http://www.countercurrents.org/polya160912.htm under alla dessa år av smädelse, förtryck och utsugning på olja fattigdom och spe mot dom tror jag att varbölden sprack och vi får se och känna av den tsunami vi har byggt upp och som kommer att drabba tyvärr inte dom skyldiga . är någon så dum att han tror att soldater förklarar krig, nä han verktyget och kanonmaten för aktieägare och kapitalister och wall street ,människan blir dummare och dummare speciellt med styrda medier det enda vi får lära oss på tv är att köpa allt vi inte behöver och lära oss laga mat som vi aldrig äter. hur var det nu igen jo rör inte min kompis men håna honom så mycket du kan

 6. jax
  10 januari, 2015 at 15:05

  Skönt att läsa att man inte är ensam att tänka
  Je ne suis pas charlie – je suis charitable

 7. Peter Grafström
  11 januari, 2015 at 01:32

  Saker skrev att han inte var charlie och har väl liknande tankar som en del av er. Omedelbart drabbades han av motgångar och flera viktiga medhjälpare lämnade Saker.
  Många vanligtvis västkritiska skribenter tolkar händelserna som ytterligare ett exempel på mönstret: de radikaliseras i europa de åker till MÖ och tränas till proffs – de används för attacker på annat håll. Usa/Natos övervakning fungerar perfekt och de ser till att mördarna kan utföra sitt uppdrag. Mördarna termineras efter fullgjort uppdrag(på tal om drönare…) och kan inte vittna.
  En rysk general tilläts via msm föra fram ’konspirationsteorin’ att Frankrike/Hollande uttalat sig mot fortsatta sanktioner mot Ryssland och därför straffas.

 8. bjorn
  11 januari, 2015 at 16:01

  På den här bloggen verkar det alltid vara lätt att koppla ihop illgärningar utförda av islamister med andra illdåd från Israels eller USAs sida, oftast med en underliggande idé om att ”det mesta skulle lösa sig” om Israel slöt fred med sina grannar och USAs inblandning i mellanöstern upphör.

  I ljuset av resonemangen ovan vore det intressant att höra en kommentar kring islamistiska Boko Haram, särskilt efter den senaste massakerna på uppemot 2000 kristna i nordöstra Nigeria.

  • Benny
   11 januari, 2015 at 20:35

   bjorn, det finns en hel del som tyder på att CIA haft med ett finger i bildandet av Boko Haram. Att destabilisera i oljenationer som Nigeria är ett sätt för oljebolagen i huvudsak från USA och Europa att slippa ta ansvar och betala för miljösynder m.m. Precis som med IS så kan man alltså härleda uppkomsten av denna terrororganisation till länder som Saudiarabien och USA. Det är en rutten värld vi lever i där länder som påstår sig bekämpa terrorism själv bekostar och finansierar denna terror, och vad värre är man utövar själv statsterror i det påstådda bekämpandet av den terrorism man själv är med och skapar.

  • Peter Grafström
   11 januari, 2015 at 21:07

   Om man säger att anglosaxarnas kaosimperium ligger bakom alla terrorister och all splittring är chansen att man har fel ungefär en på hundra.
   Washington Post: Two former CIA counterterrorism officers told me last week that technicians recently refurbished 800 of these man-portable air-defense systems (known as MANPADS) — some for an African jihadist group called Boko Haram…
   – – –
   Al Shabaab’s continued existence, along with its counterparts AQIM Northern Africa, LIFG in Libya,  Boko Haram in Nigeria, and Al Nusra in Syria, is due entirely to both covert and overt Western military and financial backing…
   – – –
   Associated Press article, ”EU lifts Syria oil embargo to bolster rebels,”
   – – –
   The Nigerian Tribune has reported that Boko Haram receives funding from different groups from Saudi Arabia and the UK
   – – –
   Webster G. Tarpley writes, “For Africa, Brzezinski recommends the so-called ‘micro-nationalities’ concept, which means that national boundaries established in the 19th century should be swept aside in favor of a crazy quilt of petty tribal entities, each one so small that it could not hope to resist even a medium-sized oil multinational” 

 9. ERIK
  11 januari, 2015 at 16:34

  Just nu paraderar hyckleriet på Paris gator. Det får dock inte leda oss till ett krystat försvar för våldsdåd á la ”min fiendes fiende är min vän”. Även en sionistisk tidning har rätt att framföra Israelpropaganda. Den ska bemötas med motargument – inte attentat! De flesta offer för islamistisk terror är muslimer. Jihadisterna är långt ifrån bara outbildade unga män som levt i arbetslöshet och utanförskap, men de som tillhör den kategorin är undantag – de flesta arbetslösa begår inte våldsdåd. Det är riktigt att Charlie Hebdo smädade islam men även alla andra trosuppfattningar – ett franskt arv från 1789. När Voltaire angrep kyrkans makthavare så kränktes miljontals troende katoliker. Om vi levde då vilken sida skulle vi välja? Jag väljer Voltaire! Varje fredag framöver kommer den saudiske bloggaren Raif Badavi att piskas till han fått 1000 rapp för att ha smädat islam. Han fick dessutom ett 10-årigt fängelsestraff. Förvara hans rätt att smäda liksom Voltaires rätt på 1700-talet! Att vi skenbart råkar hamna på samma sida som hycklande makthavare i väst ska inte förvirra oss. Motståndsrörelsen i naziockuperade länder kan av en demagog anklagas för att gå den brittiska imperialismens ärenden. En analys idag måste kunna bena ut motsättningarna rätt och därefter forma en politik! Ett historiskt exempel. Molotov – Ribbentrop pakten var rätt men de europeiska kommunisterna drog fel slutsatser och råkade i politisk oordning.

  • 12 januari, 2015 at 08:17

   Artikeln informerar att en 80-årig medarbetare på Charlie-Hebdo, kallad ”Sine”, avskedats i år på grund av påstådd antisemitism.

Comments are closed.