Israels handel och vandel

Donald Boströms artikel i Aftonbladet Kultur i måndags har som väntat startat en del reaktioner. Hos mig har det märkts i form av ett antal ”liberaler” som haft åsikter om mig och min blogg, något som antagligen förstärkts av det faktum att jag också haft synpunkter på det svenska deltagandet i Kriget mot Terrorismen som sker under amerikansk ledning.

Jag måste dock medge att även undertecknad reagerade en del på Boströms artikel. Det var själva berättartekniken som i sitt sammanhang kändes lite malplacerad. Möjligen är jag ensam om att tycka som jag gör, för jag har i alla fall inte hört någon annan klaga. Men för mig känns det främmande att skriva i essä-, eller romanform om jag ska berätta om något som jag själv anser är fruktansvärt.

Själva händelserna som Boström refererar är annars inga nyheter. Den typen av berättelser finns i flera olika varianter och skepnader, och framförallt så tror många av palestinierna på dem fullt ut. Det kan ingen klandra dem för eftersom de ser på marken vad Israel och dess armé gör sig skyldiga till. Det är otaliga brott mot Genèvekonventionen och andra internationella regler om krigsförbrytelser, och det kanske mest flagranta är massmördandet av civila i Gaza nu i vinter.

I de israeliska tidningarna har man tagit upp Aftonbladets artikel, och man har dessutom spytt den galla man kan. Nu har jag inte läst läsarkom-
mentarerna men det vanligaste är väl talet om antisemitism.

AB/TT: ”Artikeln, publicerad på Aftonbladets kultursida i tisdags, är skriven av frilansjournalisten Donald Boström. Där beskrivs misstankar från anhöriga till palestinier som dödats av israelisk militär. Israeliska soldater ska ha stulit organ från de dödade, hävdar de anhöriga enligt Boström. Artikelförfattaren drar därefter paralleller mellan en dödad ung palestinier med ett obduktionsärr på bröstet han själv sett i Gaza 1992, och den korruptionsskandal som tidigare i sommar briserade i den amerikanska delstaten New Jersey.”

Jag är övertygad om att de allra flesta som hört talas om de brott som Levy Izhak Rosenbaum sägs ha gjort sig skyldig till undrar varifrån de organ har kommit som han har sålt. Det som stått i svenska tidningar är att de kommer från Israel. Mer information än så har inte lämnats, men i samband med rättegången så får vi förhoppningsvis reda på vilka som tillhandahållit dessa organ.

palestina

AB/TT: ”Lena Posner Körösi, ordförande i Judiska Centralrådet i Sverige, kräver att Aftonbladet ansvarige utgivare Jan Helin tar avstånd från antisemitiska påståenden, och skriver att innehållet i Boströms artikel ”återvinner en av antisemitismens verkliga klassiker – juden som rövar bort barn, slaktar dem och stjäl deras blod”.”

Lena Posner Körösi utgår nog ifrån att alla icke-
judar är antisemiter innerst inne, men jag har aldrig hört talas om denna ”antisemitiska klassiker”. De judar jag känner och har träffat tycker om barn på ett högst påtagligt och socialt önskvärt sätt. Mig veterligt så är de inte heller några rövare eller mördare. Men jag får en känsla av att Boströms artikel utnyttjas till att flytta uppmärksamheten från Israel och landets brott mot resolutioner och konventioner. Från dess handel och vandel som Christer Pettersson skulle ha uttryckt saken.

israel

i Andra om: , , , , , , , , , , , svd1 dn ab dagen1 hd t

[tags]Lena Posner Körösi, SKMA, Antisemitism, Israel, Palestina, Mellanöstern, Aftonbladet, Donald Boström, Debatt, Kultur, Mediekritik, Politik[/tags]

  28 comments for “Israels handel och vandel

 1. Linus G Thiel
  19 augusti, 2009 at 17:49

  Ska man citera så ska man göra det rätt. / Jinge

 2. 19 augusti, 2009 at 18:06

  Stor jävla skam kallar ja Israels reaktion här!

 3. Martin B
  19 augusti, 2009 at 18:10

  Oavsett hur det förhåller sig med organstölderna så är det anmärkningsvärt att 1) Israel klagar 2) Svenska ambassadören, Bonnier, beklagar.

  Vi har pressfrihet i Sverige och ambassadören borde känna till det! :-(

 4. PP
  19 augusti, 2009 at 18:13

  Upprepade och medvetna brott mot kommentarsreglerna leder till spamfiltret! / Jinge

 5. Christer W
  19 augusti, 2009 at 18:37

  Ambassadörsren borde få sparken, hon håller inte måttet.

 6. huga
  19 augusti, 2009 at 19:18

  När får vi höra de judiska representanterna istället ta avstånd från dessa Mengelefasoner som råkar komma i dagen

 7. Manne
  19 augusti, 2009 at 19:47

  Att många palestinier tror på det bevisar ingenting, men bilderna på döda fångar som är obducerade är i alla fall indicier. Men inte bevis.

 8. 19 augusti, 2009 at 19:48

  Paul: När man anklagar den judiska statens befolkning utan att ha den tillstymelse till bevis är det antisemitism.

  Ja då är det klart att det inte var just antisemitism. han anklagade nämligen inte det judiska folket. Läs gärna artikeln ifråga innan du gör bort dig för mycket.

  • 19 augusti, 2009 at 19:54

   Tänk: Nu har jag redan tvingats slänga in en person i idiotfiltret. De kommer ofta i stim när det gäller *.il

 9. alandalus
  19 augusti, 2009 at 19:54

  Att det förekommit fall där dödade palestinier fått sina organ stulna är ett faktum som bekräftats av läkare. Det har även förekommit att en skotsk turist (Alastair Sinclair) dött i israeliskt fängelse och lämnats till sin familj med saknade organ.

  Självklart är det inte antisemitiskt att begära en utredning om detta.

  Paul Rimpler,

  ”.. utan att ha den tillstymelse till bevis.. ”

  Läste du pappersupplagan av Aftonbladet? Den inkluderade en bild tagen av Boström själv på en palestinier som återlämnats till sin familj med ett ärr som gick från ansiktet till magen.

 10. Martin Forsman
  19 augusti, 2009 at 20:10

  Det är tragiskt att se hur sionister som Paul Rimpler försöker blanda bort korten genom att påstå att kritik eller anklagelser mot den Israeliska staten, dess militära styrkor eller enskilda individer är att jämställa med ett patologiskt hat mot judar i största allmänhet.

  Jag kan dock hålla med om att den nämda artikeln är ’märkligt’ skriven men det innebär inte att artikelförfattaren per automatik har fel. Dock så är det så att det inte finns några uppenbara bevis för att staten Israel ska ha använt organ från döda, eller för all del levande, palestiner och därför bör man vara försiktig med att framföra anklagelser innan bevis har kunnat framföras.

  Min personliga uppfattning är att den Israeliska staten genom blockaden och massakern i Gaza m fl krigsbrott har visar sig kapabel till fruktansvärda handlingar. Det vore således inte särskilt märkligt om man inte var främmande för att skända döda palestiner, men som sagt innan bevis framförts ska man inte anklaga. Israel har tillräckligt på sitt samvete endå.

  • 19 augusti, 2009 at 20:49

   Martin: Jag kan dock hålla med om att den nämda artikeln är ‘märkligt’ skriven men det innebär inte att artikelförfattaren per automatik har fel.

   Nej absolut inte. Men jag skulle inte beskriva miljön och händelserna så måleriskt som han gjorde. Men bör oxo ha klart för sig att det under många år hävdats från palestinsk sida att avlidna plundrats på sina inre organ. Så det är inte en anklagelse som bara är gripen ur luften. En av dem som är med och diskuterar här har sänt mig några bilder på döda palestinier, folk som skjutits men som ändå är uppsprättade från buken till hakan. Det är ju ett märkligt förfarande då folk bevisligen dött av sina skottskador. Men som sagt, inte bevis. Att Rimpler plötsligen börjar svamla om ”det judiska folket” får väl tillskrivas sämre vetande. Ingenstans i artikeln finns en sådan formulering, han talar om IDF, ev av världens mest kritiserade arméer, och sett till storleken den absolut mest kritiserade.

   Dessvärre är det typiskt för alla diskussioner som rör landet ifråga.

 11. 19 augusti, 2009 at 20:11

  Heja Aftonbladet!
  Ta hem ambassadören och sätt dit nån med stake att stå emot israel-lobbyn!

 12. Micke_e
  19 augusti, 2009 at 20:31

  Att en svensk ambassad går ut och tar avstånd från en artikel i en svensk tidning är totalt förkastligt. Staten och UD ska bara hävda att det finns yttrandefrihet och att om någon känner sig kränkt går det att anmäla artikeln.

  Det gäller nu och det gällde med muhammedteckningarna. Näst intill skandal med en ambassadör som inte förstår sin roll.

 13. 19 augusti, 2009 at 20:50

  Paul: Författaren är inte trovärdig.

  Under alla omständigheter är han mer trovärdig än du. Du har BEVISLIGEN ljugit i din kommentar, Boström är inte överbevisad om lögn i denna fråga. Så du kanske inte ska uttala dig Paul!

 14. 19 augusti, 2009 at 21:14

  …juden som rövar bort barn, slaktar dem och stjäl deras blod

  Den missade jag!

  Angående vad Paul Rimpler skriver, stämmer uppgifterna i Boströms artikel har ett antal israeliska soldater gjort sig skyldiga till brott. Alternativt (om det är riktigt illa) hela den israeliska staten.

  Det är dock ingen anklagelse eller skuld som kollektivt åvilar alla judar eller alla druser världen över. Åtminstone inte bland oss som inte tillämpar etniskt grundad skuld.

 15. 19 augusti, 2009 at 21:35

  SVD hade också en artikel om det här idag. Bra att tidningarna tar upp Israels brott mot människorna där. Skulle samma sak hända här skulle det bli ett ramaskri över händelsen men israelerna klarar sig från kritik eftersom man inte förväntar sig ett humanistiskt beteende från dem. Kan de slakta hundratals barn och kvinnor som de gjorde i vintras utan att blinka så är det här inget att förvånas över. Det visar den totala respektlösheten mot människoliv. Det är fantastiskt hur duktiga de är på att skapa antisemiter, för det är väl det vi blir när vi kritiserar deras brott.

 16. Henrik H
  19 augusti, 2009 at 22:01

  Det är utomordentligt olämpligt att en ambassadör agerar utifrån eget huvud, eller menar utrikesminister Bildt att Sverige inte längre har tryckfrihet? En tidning avgör själva vad de vill trycka och ytterst svarar den redaktör som är ansvarig utgivare. Det är ingenting som någon ambassad har något att göra med den saken, har Bonnier agerat så som det beskrivs så är det dags att kalla hem henne så hon får hjälpa den gotländska landshövdingen att sortera papper i källaren.

  Detta är en riktig jävla skandal som Bildt har fått på halsen. Nu måste han klargöra var skåpet ska stå.

  Härrligt!! :-)

 17. 19 augusti, 2009 at 22:24

  Paul, chefen för rättsmedicinska institutet i Israel visade sig vara inblandad i minst 125 fall av försvunna organ:

  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/90518

  Detta om man enbart granskar Israeler. Han var chef vid samma tidpunkt som Boströms exempel kommer ifrån, så vi får nu se hans utsagor som bevisade. Synd att det bara var israeler som fick klaga på chefen och inte palestinier.

  Vi fick å andra sidan återigen ett bevis på att du själv inte är trovärdig.

 18. palle
  19 augusti, 2009 at 23:48

  Anklagelser om antisemitism är taktik som Israel använder mot alla som vågar kritisera dess handhavanden säger Shulamit Aloni, före detta minister i Israel.

 19. 20 augusti, 2009 at 01:02

  Ja, det har varit mycket som visar på hur människovärdet uppfattas av Israeliska staten det senaste. Dels hade vi tillslaget I USA där det visade sig handla en del om organförsäljning på svarta marknaden. Sen hade vi arbetarna som tvingades dricka uran. Idag kom också nyheten om att Israeliska forskare kommit på ett sätt att fabricera dna, så att dna-bevis till rättegångar kunde tas fram…

  Läs mer på följande länk(om den inte censureras av Jinge): http://xxxxxxxxx

 20. D Green
  20 augusti, 2009 at 07:33

  Plonk!!

 21. 20 augusti, 2009 at 11:20

  Israel borde ta avstånd från döda palestinier och sluta obducera människor som de själva har dödat! Det hjälper inte den kända antisemit-anklagelse för att stoppa skiten under matta!

 22. 20 augusti, 2009 at 14:44

  En svensk utlandsambassadör företräder en myndighet som skall representera Sverige utomlands. Frågor som rör tidningars publiceringspolicy i Sverige ingår inte i denna myndighets instruktion. Det finns andra myndigheter och instanser i Sverige som handhar detta.

  Sveriges israelambassadör har därmed överträtt sina befogenheter, alldeles oavsett sakfrågan och därmed skadat Sveriges anseende utomlands. Därutöver har hon gått främmande makts ärenden i sakfrågan, vilket innebär ett försök till inskränkande av tryck- och yttrandefriheten i Sverige.

  Bägge dessa omständigheter torde vara tillräckligt för att hon bör kallas hem och ersättas med en annan person.

  MVH

  Lasse W

 23. MX
  20 augusti, 2009 at 14:56

  Makabert alltihopa … men ger lite perspektiv till sionistiska uttalande om att ”Palestinier är som kannibaler.” Nu förstår vi bättra vart inspirationen till den kom ifrån.

 24. Lotus
  20 augusti, 2009 at 18:08

  En till israelisk länk, pratar om en 12 sidig artikel i en lokal Tel Aviv tidning om organstölder:
  http://www.jewishmediaresources.com/178/presumed-guilty

 25. seeker
  21 augusti, 2009 at 20:39

  Härligt folk, I denna video förklarar man denne avskyvärde pengagirige gamle mannen för en hjälte. Mycket sjukare kan det knappast bli, ja om man bortser då från alla Svenskar som visar sitt stöd för dessa övergrep som Israel utsätter världen för om och om igen…

  Super blogg Jinge ser fram emot artiklarna om denna nya lagar som fick igenom i Usa (Climate Bill)

 26. Andy W
  23 augusti, 2009 at 04:13

  Nu har Folkpartiets Gulan Avici börjat publicera Muhammedkarikatyrer på sin blogg. Precis som deras förebild Sverigedemokraterna. Fascismen kryper närmare för varje dag som går.

Comments are closed.