Iran eller en sparkstötting i Sahara?

När det gäller frågan om Iran så har jag ännu inte skrivit hur eller vad jag tycker. Orsaken till det är knappast svårfunnen, jag vet helt enkelt inte riktigt på vilken fot jag ska stå. Jag tycker inte att Mahmoud Ahmadinejad är någon slags demokratisk förebild på vår planet, men problemet för mig är att det är exakt samma stater som agerar mot Iran som det var mot Irak. Man demoni-
serade Irak igår och idag demoniserar man Iran.

En försvårande omständighet är att det inte bara är samma länder som agerade då som nu, det är även samma ”liberaler” som agerade då liksom nu, de övertygade mig inte då, och de gör det inte nu.

Israel är det enda landet i världen som har vetorätt över USA:s politiska beslut, bestämmer Israel att Iran håller på att bygga en atombomb – så håller Iran på att bygga en atom-
bomb. Sådant ökar inte direkt tilltron till någondera sidan. Personligen ger jag inte många öre för något av de där länderna. ”Den Islamiska republiken Iran” låter lika illa i mina öron som ”den Judiska staten Israel”. Bara det faktum att man skriver in religionen tillsammans med landets namn är en kraftig markör mot demokrati och mänskliga rättigheter.

Hade dessa två länder låtit bli att förtrycka oliktänkande så hade jag redan varit på plats. Bägge länderna lockar mig men jag kan inte resa till länder som struntar i mänskliga rättig-
heter, misshandlar och dödar sina fångar och tar sig samma rätt som Gud oavsett om de kallar vederbörande för God, Jahve eller Allah. Jag känner ingen respekt för sådant och det känns lika fel som en sparkstötting i Sahara.

ahmahinejad

intressant Andra om: , , , , , , svd12 dn ex1 ab12 t

  18 comments for “Iran eller en sparkstötting i Sahara?

 1. ht
  29 december, 2009 at 16:15

  Vare sig Iran, Israel eller USA faller dig på läppen, om man uttrycker det milt. Finns det något land som gör det?

 2. Marcus R
  29 december, 2009 at 16:18

  Bra skrivet Jinge! (Normalt brukar jag nog skriva mer, men jäklar vilken förkylning jag drabbats av.. jag orkar bara inte tänka idag ;) )

 3. knickedick
  29 december, 2009 at 16:32

  Varför skall inte Iran få utvecklas som ”dom vill” utan en massa ”Armaniliberalers” önskan om ett konsumtionsamhälle,eller vad det kan vara? (Som utnyttjas av ”världsliberaler”)

  Det sk Israel verkar ju inte ha några större problem med att ”utvecklas” som dom vill.
  Tack vare ”världsliberaler”.

  Det ligger en hund på snön!
  Under snön ligger en till!

  • ScrappyCoco
   31 december, 2009 at 13:03

   ”Varför skall inte Iran få utvecklas som ”dom vill” utan en massa ”Armaniliberalers” önskan om ett konsumtionsamhälle,eller vad det kan vara? (Som utnyttjas av ”världsliberaler”)”

   Armaniliberalerna som du kallar det är en del av Irans befolkning. De tycker att riktig demokrati saknas p.g.a att det råder inte partifrihet i Iran. De presidenter som kan väljas är en urval förvalda av de högsta religiösa ledarna. Vad är det för typ av val? Det är ju en falsk demokrati. De finns inga kommunval heller.

   Alla människor i världen har en band till mänskligheten och har man empati och känner att det som pågår i Iran är fel så har man rätt att kritisera och protestera. Till och med USAs president och Storbritannien premiärminister borde ha den rätten.

   • 31 december, 2009 at 13:09

    Man har den rätten. Men man har inte rätt att förfalska dokument som sägs ”bevisa” att Iran håller på att skaffa kärnvapen.

   • Mange
    31 december, 2009 at 13:13

    ”Alla människor i världen har en band till mänskligheten och har man empati och känner att det som pågår i Iran är fel så har man rätt att kritisera och protestera.”

    Har alla sådana också rätt att kritisera Israel eftersom dom också gör fel mot palestinierna?

 4. Thomas
  29 december, 2009 at 18:26

  Oberoende vad du tycker om Israel och USA kan du väl stödja den interna oppositionen i Iran, eller i alla fall dess rätt att demonstrera utan att bli misshandlade, fängslade eller skjutna.

  • 29 december, 2009 at 18:28

   Gör jag inte det?

 5. Kalle
  29 december, 2009 at 18:29

  Judisk stat lika illa som islamisk republik. = Sant

 6. macc
  29 december, 2009 at 19:33

  Clean break var skrivet av rasstatens agenter inom den amerikanska administrationen. Allt handlar om israel och vilka krig som krävs för att upprätthålla den stendöda patienten. Irak Afghanistan Syrien Iran och Palestina, israel har fått de ”moraliskt skuldtyngda” västmakterna att offra tonvis av ”värdelöst” blod för sin sak i mellanöstern. Allt finns där, Clean break, det är allt man behöver läsa för att koppla ihop allt från 9/11 till västmakternas hysteriska inblandning i irans inre angelägenheter, inklusive finansieringen av Gucci-pöbeln….

  Varför titta åt andra hållet?

 7. Martin Forsman
  29 december, 2009 at 19:45

  Jämfört med hur det varit under Shah Reza Pahlavi och hans vidriga Israelutbildade hemliga polis såg det faktiskt till en början ut att gå i rätt riktning. Sen blev det som det ofta blir när enskilda individer får för stor makt d v s diktatur i ordets värsta bemärkelse.

  Däremot så har jag mycket lite till övers för den religösa fanatism den Islamska Republiken Iran står för. Detsamma gäller den judiska extremism (sionism) som Israel står för och till viss del den kristna fanatism som tyvärr präglar USA:s utrikespolitik även idag.

 8. 29 december, 2009 at 21:32

  @Tom:

  Citatet som tillskrivs Palme är infört på Wikiquote 20 maj 2006 av en anonym användare. Sedan har någon lagt till att det är Per Almark (in en Timbro-bok) som är källan. Någon annan källa kan jag inte hitta.

  Palme var långt ifrån korkad så det är något lurt med detta.

  Luktar det inte lite smutskastning från högerextrema över det här?

  Tyvärr går det inte att rätta citatet på Wikiquote nu eftersom sidan är skrivskyddad. Det är kanske bra, men vilka ligger bakom att ett citat med så osäker källa ligger kvar? Eller finns det någon som kan verifiera citatet verkligen är sant – och sätta in det i ett vettigt sammanhang?

 9. moe
  29 december, 2009 at 22:17

  Lika illa som kristen stat?
  En stat får ha vilka j-la religion den vill bara marken de lever på är ens egna !!! Sen får ”gästen” anpassa sig till det så gott det går!
  Jämför aldrig Iran med Israel!! Vill folket i Iran ha bort makteliten så kommer de förr eller senare att lyckas, utan att nån utomstående ”livräddare” (USA) blandar sig i! Vad det gäller Israel så spelar det ingen roll vem styr landet, alla är f.d eller nya mördare!!

 10. 30 december, 2009 at 10:56

  Går det demonisera ett land utan att ta till lögner så är det i allmänhet ett relativt kasst land till att börja med.

  Sant. Frågan är vilken kategori atombombssnacket ska föras till. IAEA säger att inget tyder på sådana ambitioner, men vissa länder hävdar detta oupphörligen. Samma länder som tidigare fäktade för Saddam Husseins vapenlager och interkontinentala missiler som skulle kunna bomba London.

 11. Isa
  30 december, 2009 at 12:45

  Det har de senaste dagarna varit tal om ett dokument som säger att Iran vill skaffa kärnvapen.

  Dock så är denna en förfalskning. Gjord av hör och häpna Israel:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/dokument-om-iranska-karnvapen-falska-1.1020698

  Ps: Du borde kanske skriva något om detta Jinge.

  • 30 december, 2009 at 12:47

   Hörde det på lunchekot nyss, kommer nog att skriva om det…

   Israel, ja vad säger man?

 12. boris
  30 december, 2009 at 20:38

  Det spelar ingen roll om det är alla eller bara en bråkdel av befolkningen som protesterar. Användandet av tortyr, grovt våld mot obeväpnade civila, utomrättsliga avrättningar (vilket tidigare varit praxis och nu ska Mousavis brorson blivit skjuten utanför sitt hem) samt avrättningar av politiskt oliktänkande av vilka många är kurder visar på många sätt att den iranska regimen är vid vägens ände. Få har emellertid insikt i det verkliga maktspelet bakom kulisserna. Kommer Rafsanjani, som är Irans näst mäktigaste man, ut som segraren och den nationelle enaren i detta kaos? Få eller ingen vet. Regimen kan falla imorgon och den kan överleva i tjugo eller femtio år.

 13. ScrappyCoco
  31 december, 2009 at 13:30

  De finns andra typer av demonstrationer också, som vill ta bort Sharia lagar och införa en bättre demokrati. Men att öppet gå emot religionen i Iran är förenat med livsfara.

  Det är lätt för dig att säga ”de flesta verkar ju egentligen inte vilja hå någon egentlig förbättring”, men om du själv skulle befinna dig i Teherans gator väl medveten om att det kan finnas soldater och män i närheten som har inga problem att fängsla, tortera och döda dig som öppet går emot det religiösa systemet, då tror jag inte du skulle våga säga dina åsikter hur som helst. Det här är ett sätt för demonstranterna att våga utmana från sidled så att säga.

Comments are closed.