Irakkriget slut – Nu Igen!?

Nu säger Barack Obama att kriget mot Irak är slut, igen. Förra gången var det George W Bush som ställde sig framför en banderoll med texten Uppdraget Utfört, jag minns inte men jag tror att det var år 2003 som den bilden spreds över världen.

Och nu är kriget slut igen, ett krig där det stupat närmare 5000 amerikanska soldater, hur många civilanställda som dött är inte känt, och definitivt inte hur många legosoldater som fått sätta livet till. Men man anser sig veta att kriget skördat över en miljon irakiska offer om man räknar in dem som dog på grund av den blockad som väst utsatte landet för på direkt order från USA. Vi ska också minnas att Folkpartiet ville att Sverige skulle skicka trupper till Irak, och att Carl Bildt var en betald lobbyist för kriget, betald av Vita Huset.

Men Barack Obama är oförsiktig med sanningen, för att uttrycka det milt. Det finns kvar 50 000 beväpnade amerikanska soldater vars uppgift är ”att utbilda den irakiska armén och polisen”. Ett uttryck som vi själva känner väl till eftersom exakt samma ord används om de svenska soldaterna i Afghanistan. Bara i år har närmare 500 soldater bland USA:s och de allierade gruppernas soldater dödats, något som antagligen är ett rekord.

Irak har ingen fungerande regering trots att man haft parlamentsval och tillsättandet av en ny har dragit ut på tiden på ett sätt som gör att det känns tveksamt om man kommer att lyckas. Motsättningar mellan olika religiösa grupper i landet visar inga tecken på att minska, snarare verkar det som om dessa nu kommer att trappas upp. Att USA och Storbritannien kan göra sig skyldiga till folkmord, för det är vad det är, på oskyldiga civila i Irak under förespegling att landet hade något att göra med 9/11 och dessutom hade imaginära massför-
störelsevapen, är en skandal av globalt format.

Det som bekymrar mig mest i nuläget är att samma sorts retorik även hörs idag, fast nu gäller det Iran. Och på barrika-
derna står som vanligt diverse ”liberala” megafoner som tjänstvilligt tar på sig rollen som papegojor åt krafter som bara utnyttjar dem. Låt vara att Iran är ett land där få av oss skulle vilja bo, men när man ljuger och bedrar för att demonisera landet så borde en majoritet av svenskarna fundera över varför.

Irak
Obama i tidningen med knäppta händer…

Det handlar nämligen inte om en stenåldersvariant av Islam, sharialagar som används för barbarisk straffutmätning, det handlar om att bygga upp ett förakt som gör att vi i väst ska hålla oss tysta den dagen USA, Nato och Israel ger sig på landet med alla tillgängliga stridskrafter. Irans enda räddning i nuläget är att befolkningen i de berörda västländerna är trött på att lägga biljoner dollar på bomber och soldater när det enda vi får tillbaka är flaggprydda kistor.

it , , , , , , , , , , dn1 svd12 ex ab1

  9 comments for “Irakkriget slut – Nu Igen!?

 1. Peter
  1 september, 2010 at 09:54

  ”Irans enda räddning i nuläget är att befolkningen i de berörda västländerna är trött på att lägga biljoner dollar på bomber och soldater när det enda vi får tillbaka är flaggprydda kistor.”

  Och mer lär det bli av den varan. Snacka om att lura soldaterna som skickas dit. Alla vet att folk kommer att dö, och det helt utan anledning annat än bombliberalernas faiblesse för Nato.

 2. ola
  1 september, 2010 at 11:52

  -Väldigt bra skrivet! Något som det skulle vara intessant att du skrev om är det faktum att vi i Sverigre, även i framtiden, kommer att vara med om att ockupera Afghanistan även om det sker utan medhjälp av det svenska ”försvaret”.

 3. 1 september, 2010 at 12:13

  Visst är det fantastiskt. Liberaler och konservativa gick i taket för att en ung Guiollou pratade med några ryssar i sin ungdom och skrev någon artikel åt dem, samtidigt som vi har en utrikesminister idag som är trutförlängare åt USA och för USA:s imperalistiska krig, utan att någon betraktar detta som ens anmärkningsvärt och som tycker det är bra att Sverige krigar för USA:s intressen.

 4. 1 september, 2010 at 14:37

  Irak investerar i amerikanska militärindustrin:
  stridsvagnar, fartyg, vapen för 13 miljarder dollar.

  USA ”lämnar” Irak? Not.

  Iraq to spend $13B on U.S. arms, equipment
  (USATODAY.com, Aug 31, 2010)

  BAGHDAD — Iraq is preparing to buy as much as $13 billion in American arms and military equipment, a huge order of tanks, ships and hardware that U.S. officials say shows Iraqi-U.S. military ties will be tight for years to come.

  FULL STORY:
  http://www.usatoday.com/news/world/iraq/2010-08-31-Iraq-arms-deal_N.htm

 5. Erik
  1 september, 2010 at 20:12

  Vem har sagt att kriget är över? Obama själv säger att operation ”Irakisk frihet” är avslutat. Han aktar sig noga för att påstå att kriget är över och förklarar rätt bra hur det ligger till:

  http://www.dn.se/nyheter/varlden/obama-dags-att-vanda-blad-1.1162768

  Här framgår tydligt att USA kommer att ha kvar tusentals ”special forces” soldater med specifikt syfte att antingen döda eller tillfångata (utöver de 50 000 soldater som ska hjälpa Irak, s.k. ”support and assist”):

  http://edition.cnn.com/video/data/2.0/video/us/2010/08/31/tsr.starr.troops.bound.for.iraq.cnn.html

 6. Mikael
  1 september, 2010 at 21:36

  Javisst, nu vänder vi blad och alla tjänar på om debatten lägger sig.

 7. Farbod
  3 september, 2010 at 12:39

  Jinge: Iran har många brister men det är inte så som du beskriver det att många av oss skulle inte leva där.
  Media vill alltid visa att i väst är allt bättre än ”de där länderna”, det är ingen välfärds samhälle där men om vi tänker efter hur många länder har vi som sverige? inte många länder
  Med alla sanktioner så hittar de nya vägar för att uppnå sitt mål och utveckla landet. Man måste åka dit och se det med sina ögon ” det är ingen paradis men inte helvete heller”

  Jag kom därifrån för några veckor sen och hade vänner som vara tunga gröna aktivister och även vänner som är trogna ahamdinejad. Det jag mötte denna sommar gjorde mig på glad och sorgsen. Sorgsen blev jag eftersom det som Mousavi startade har nästan dött ut men det beror på att de gröna anser att många från utlandet har försökt utnyttja deras kamp och det som fick många och tvivla var att irans ärkefiender fiender stödde de grönas kamp.
  Även Khatami har gått ut med att vi måste hitta oss själva och Karubi ville att Khatami skulle signera ett brev som han hade skrivit men khatami anser att karubi brev inte har något samband med reformisterna, de gröna utan khatami betyder inget.

  det som gjorde mig glad var att folk börjar bli united igen, gröna och icke gröna sitter sida vid sida igen eftersom de har hört USA’s hot och de anser att sanktionerna är orättvisa. de vet dessa sanktioner har inget med irans brott mot mänskliga rättigheter och göra eller kärn programet, målet är att isolera iran och försvaga men som en vän sa ”under 30 år har de sanktionerat oss, resultatet är att vi kan alla kryphål för att ungå sanktioner och utvecklas”.
  Personligen tror jag inte det blir någon krig, för amrikanerna borde ha studerat irans historia, och jag vet att iran består inte av några självmords bombare med bomb bälten bland oskyldig folk.

  • 3 september, 2010 at 13:06

   Jag är fullständigt klar över att medias beskrivning av Iran hamnar långt ifrån den verklighet som iranier själva upplever. Personligen skulle jag ha svårt med ett samhälle, oavsett vilket, som kallar sig religiöst med den ena eller andra religionen. Jag skulle oxo ha svårt med ett samhälle som dels har en världslig lag och en religiös.

   (Dessutom skulle jag inte tåla värmen och min persiska är inte vad den borde vara :-)

   Jag har oxo förstått att vissa länder satsar på att demonisera Iran, och det skriver jag oxo i flera blogginlägg. Jag tror mig dessutom förstå vad de är ute efter.

   Av din kommentar så drar jag slutsatsen att du inte har läst vad jag skrivit om landet, det borde du göra innan du håller en föreläsning. När du gjort det så är du välkommen att komma med en tillrättavisning av mig på de punkter som jag har fel eller har missuppfattat.

Comments are closed.