Internet är en handelsplats


Idag berättar tidningarna att fildelningen inte har upphört trots Antipiratbyråns påståenden. Möjligen har en del av fildelarna gått under jorden genom att köra via anonymiseringstjänster, men jag har också hört talas om ”toknedladdning” från vissa som har rejäl bandbredd. De laddar ner maximalt ett antal dygn och lägger successivt upp det nedladdade på olika FTP-servers enligt vad som sagts mig. Hur det förhåller sig i praktiken vet jag inte, men det låter inte helt osannolikt.

DN: ”Det finns över tre miljoner svenska fildelare som bryter mot fildelningslagen, enligt en ny enkät från Ifpi, musikbranschens rättighetsorganisation. – Det är en väldigt hög siffra men jag är inte förvånad, säger Ifpis ordförande Ludvig Werner till TT. Enligt enkäten har drygt 40 procent av svenskarna mellan 15 och 74 år ägnat sig åt illegal fildelning av musik, varje dag eller mer sällan. Det skulle motsvara 2,8 miljoner människor. Med tanke på att många också fildelar film, musikvideos, böcker och tv-program är antalet fildelare med säkerhet högre.”

Samtidigt kan man konstatera att film- och musikbranschen än så länge inte satsat speciellt hårt på att försöka ta hand om den marknad som faktiskt finns på nätet. Visst finns Spotify och ett antal andra tjänster, vissa av dem säkerligen vettiga på lite sikt. Men om jag skulle vilja se vissa amerikanska TV-program via nätet så är det mycket svårt. Jag skulle säkerligen abonnera på några serier från HBO plus vissa talkshower om jag bara kunde.

Men går jag till exempelvis CBS hemsida så visar det sig att – bodde jag i USA så hade jag kunnat se Letterman när det sänds, men eftersom jag bor i Sverige så går det inte. Rimligen så borde man ha ett system som innebar att jag kunde se programmet live eller på morgonen efter att det sänts om jag betalade en slant för det. Men den möjligheten finns vare sig på CBS eller på HBO.

Men, och det är det centrala, vill jag se det i alla fall så kan jag tanka hem det från nätet tio minuter efter att det sänts på den amerikanska östkusten. Så länge inte industrin kan erbjuda legala alternativ att ta del av dess utbud så kommer piratkopierat material att spridas. Det handlar inte i första hand om att motverka fildelning med diverse lagstiftning av IPRED-typ, det handlar om att industrin måste visa att de förstår att utnyttja de affärsmöjligheter som nätet ger.

intressant Andra om: , , , , , , , , , , , svd12 dn12 t


11 svar till “Internet är en handelsplats”

  1. Om du bara tillfälligt byter till en amerikansk proxy, så kan du nog se de program som är geografiskt blockerade. Det brukar fungera ganska bra.

    • Det finns bara ett litet problem med att ange en amerikansk proxy för att komma åt material som bara är avsett för amerikansk distribution: Man kringgår ett kopieringsskydd (åtkomstkontroll, distributionsspärr, vad man nu vill kalla det), och voila! blir man en piratkopierare. Att det är tekniskt lätt att göra det innebär inte att copyrightinnehavarna går med på att det är schysst och lagligt.

  2. Det finns ju också streamad tv direktsänd på nätet, tex tvu player. Jag kollar just nu direkt på ABC USA genom att gå in på stream2watch och under ”online TV streams”. Kan också tala om att Al-Jazeera streemar ut live för er som inte har parabolantenn. Gå in på Al-Jazeeras engelska hemsida och klicka på watch now.

      • Intressant, men kostar pengar? Kvaliteten är i regel låg på streamad tv. Det här ser ut att vara bättre.

        • Kvaliteten är inget att hänga i julgranen, men har man ingen TV som undertecknad och det händer något stort i världen så är det bättre med CNN/BBC i det lilla formatet än ingenting alls.

  3. Problemet med piratkopiering kommer inte försvinna när alternativ erbjuds, men många som idag piratkopierar kommer i högre utsträckning börja betala för sig. Men då måste film och tv-branschen släppa ett gammalt tänk som bara var möjligt innan internet – nämligen iden att kunna fördröja distributionen i zoner – och över medier – dvs först i USA, sen i Europa, först på Bio, sen på köpDVD, sen på hyrdvd.. Folk idag kräver omedelbar tillgänglighet. Varför t ex. inte låta hempubliken se en film hemma samtidigt som den går på bio? Varför inte erbjuda nerladdning av ej drm-skyddade filer i hög kvalitet mot en rimlig summa istället för att lämna internet fritt för piraterna? Varför tror de att folk ska låta bli att tanka en film som finns i dvd-ripp på pirate bay samtidigt som den går på tre biografer i hela sverige? Man måste kort och gott öka tillgängligheten – enormt mycket. Mycket tyder tyvärr på att filmbranschen inte är beredd att göra det.

  4. Vad menas egentligen med fildelning?
    Med fildelning menas att 2 eller fler privatpersoner helt utan kommersiella vinstintressen delar filer de själva förfogar över med varandra.

    Före 2005 laddade man kanske ned musik från olika säjter som länkade till låtar som var lagrade på FTP servrar – Fildelningsprogrammet Napster gjorde slut på den eran och introducerade det vad man kallar för P2P (peer to peer) – dvs där människor upplåter material som finns på den egna hårddisken (även upphovsrättsskydat sådant) som andra fritt kunde kopiera – Napster togs ur cyberrymden av dessa 4 stora amerikanska musikbolag – Idag finns det flera och bättre program än gamla Napster – t ex DC++ och bittorrent – men de vilar alla på P2P idéen

    Att man hittar ”stora mängder upphovsrättsskyddat material” på en för övrigt lösenordsskyddat server är vad man kallar en hoax – ett jippo för att skapa publictet – Vad man vill åstadkomma med historien är att allmänheten skall tro att fildelningen sker med FTP servrar där ”någon” av en eller annan obegriplig anledning har lagrat mängder med illegalt material som sedan bjuds ut till allmänheten – Det låter mycket värre än att tillstå att filldelning i själva verket inte skiljer sig från forna tiders kopiering av musik till kassettband – I princip är det så att när 2 privatpersoner kopplar sina datorer mot varandra så befinner de sig egentligen i sin egen privata sfär och ingen annan har då – utom i allvarliga undantagsfall – något med deras aktiviteter att göra – inte polisen – inga lobbyorganisationer och inte heller upphovsmän

    Ser man till utvecklingen då kanske man också upptäcker ett taktikskifte från lobbyorganisationernas sida – Sedan IPRED infördes har inte en enda privatperson utsatts för deras attacker – Istället fokuserar man sig på söktjänster som TPB – isoHunt och Minninova – som alla ligger i rättsliga tvister med dem och våra Internetoperatörer som för varje dag som går utsatts för varierande krav från dessa organisationer som i huvudsak representerar amerikanska ekonomiska intressen och som med stora ekonomiska resurser – mäktiga köpta politiska bundsförvanter och med hot och påtryckningar försöker få ansvariga regingar i alla västländer att lagstifta i deras fördel – på allmänhetens bekostnad