Ilija Batljan, moderat med S-märkning


Jag har en längre tid följt Ilija Batljans tyckande i olika media, jag har lika länge förvånats över det faktum att socialdemokrater kan tycka precis vilka tokigheter som helst och ändå få kalla sig sossar.

Ilija i AB: ”– Det är viktigt att Socialdemokraterna nu går ut och slåss för Stockholms-
väljarna och berättar vad man vill och hur det ska gå till. Man måste förstå hur stockholmarnas verklighet ser ut, säger han.”

Ilija tycks vara av den uppfattningen att socialdemokrater i Stockholm tjänar över
40 000 kronor i månaden och bor i en villa i Enskede, ett hus som saknar skulder. Det är för den kategorin människor han vill att den socialdemokratiska politiken ska anpassas, men det är knappast där partiet finner merparten av sina väljare. Möjligen är det socialdemokratiska politiker som ligger i de inkomstklasserna och däröver, och det är väl också dessa som har villor i Enskede.

Personligen blir jag alldeles kall invärtes när jag anar att folk i allmänhet kan förledas att tro att han är en bra representant för socialdemokratin. Jag har läst mycket av vad han har sagt och har inte hittat en enda sak som skiljer hans åsikter från de traditionella moderata åsikterna. Det är kanske vad som krävs för att bli socialdemo-
kratiskt kommunalråd i Nynäshamn, men vi har redan en borgerlig regering och ett moderatstyrt landsting. Såvitt jag förstår när han en önskan om att bli landstingsråd, man får hoppas att väljarna vet vad de gör när de ska lägga ner valsedeln för landstinget i kuvertet.

Det är inte att undra på att (S) tappar väljare i Stockholm när de har den sortens företrädare.

i Tags: , , , , , , , , , , , ab svd dn t


9 svar till “Ilija Batljan, moderat med S-märkning”

 1. Du har så rätt!
  För mig som bor i Nynäshamn är det rätt skönt att Ilja kommer att lämna lokalpolitiken vid valet.
  Men det oroar att han kommer att stå överst på landstingslistan för (s).

  Jag råder alla som vill ha en riktig vänsterpolitik i landstinget, att välja Vänsterpartiets kandidater i stället.

  • Helt rätt. Är Ilija nummer ett på landstingslistan så har (S) begått ett katastrofalt misstag.

 2. Exakt. Hörde Ekots lördagsintervju med Batljan; gjorde samma reflektion. Hans åsikter finns ju företrädda i borgerliga partier.
  Visst är det bra om det är högt i tak i vänsteralliansens partier; men det här förvirrar sannerligen.

  Med tanke på Batljans åsikter är det inte särskilt förvånande om han oroar sig över att S drar för mycket åt vänster.

 3. Ja den där nynäsbon har verkligen utmärkt sig som borgare, det är rent skrämmande, och i Haninge har ni väl också en moderat som socialdemokratiskt oppositionskommunalråd har jag för mig?

 4. Dock är det väl inte en helt ovanlig syn bland sossesverige?
  Jag menar bara att arbetarklassen är väl inte vad den en gång var?

 5. Redan för 40 år sedan hade jag uppfattningen att de löner som i dag motsvarar 40 – 50 000 kr månaden inte var något annat än ett alibi och ett sätt att styra undan uppmärksamheten från de omåttliga löner på hundratusentals kr/månaden som gräddan hade då.
  De som hade då 25 – 30 000 tusen kronors lönen ansåg sig förtjänta av det men förstod inte att de fick bara lite större smulor än de flesta och att det mesta stannade högst upp.
  Ofta hörde man de med riktigt stora inkomster säga, fördelar man min inkomst över alla så blir det inte så mycket till var och en. Vad de sorgfälligt och noggrant glömde var att det som lades ovanpå en liten lön förändrade totalen.

  Vad som gäller i alla lägen när det gäller överhöghet, det är att fundera på vad den inte vill säga och vad det är den undanhåller dig.

 6. I min hemkommun finns en vänsterpartistisk socialarbetare som är betydligt mera nyliberal än Anders Borg.
  Han skämmer ut partiet, men det bekommer honom inte ett dugg att han sårar bidragberoende med elakheter.
  Kanske är de här typerna med felaktig partibeteckning faktiskt inget annat än medvetna mullvadar eller snuskigt osunda sabotörer. Något galet är det i alla fall!
  Fast jag känner förstås ingen moderat som agiterar för Karl Marx eller Rosa Luxenburg…