Ikväll för 54-56 (?) år sedan


Ikväll ska Carin Jämtin möta Sten Nordin i en debatt i Vasaparken. Jag själv minns den första debatt jag lyssnade på, det var i Vasaparken för 54 år sedan, möjligen var det två år innan, dvs. 56 år sedan . Tage Erlander var en av deltagarna, och jag är lite osäker på vem den andra var, troligen var det Gunnar Hedlund, men det kan också ha varit Bertil Ohlin.

Hur det kom sig att en snart åtta-tioårig gosse gick till Vasaparken för att lyssna på en valdebatt som gällde andra-
kammarvalet till Riksdagen minns jag inte, det jag minns var att det var rätt så kallt. Tribunen som det talades från var, som jag minns det, i backen upp mot höjden som avslutas med Torsgatan. Jag antar att jag är ursäktad för att jag inte kommer med några mer preciserade uppgifter, det var trots allt ett tag sedan.

Möjligen ska jag åter bege mig till Vasaparken ikväll, jag hade definitivt gjort det om det inte varit för talet om en butler i T-banan. Samtidigt kan jag konstatera att en debatt med socialdemokratiska deltagare skiljer sig en hel del från hur det lät på 50-talet. Ändå tillhör jag inte dem som säger att allt var bättre förr, jag bara konstaterar att det är sämre nu. ((snott skämt))

Eva Franchell i Aftonbladet: ”I kväll får moderate finans-
borgarrådet Sten Nordin försvara privatiseringsivern i den klassiska Vasaparksduellen mot socialdemokraternas Carin Jämtin (ändå ganska känd från gamla regeringen). Det brukar bli fin stämning i parken med mörker, strålkastare och nervösa valarbetare i publiken. Debatterna i Vasaparken började redan på 50-talet och har blivit en tradition som till och med medierna hittar fram till. Slaget om Stockholm kan inledas i kväll.”

Medierna hittade till Vasaparken redan på 50-talet. Det var fullt med fotografer på plats, då betydligt lättare att känna igen än dagens yrkeskår. Deras kameror och blixtar var inte direkt några små japanska/kinesiska skapelser som dagens Nikon/-
Canon-varianter, den största Nikonkameran idag är inte ens tredjedel så stor som monstren som man släpade på då.

Men ska nostalgin fullkomnas så säger jag bara – Olof Palme. Han var den senaste socialdemokratiska talaren, och än så länge så har inget politiskt parti i Sverige lyckats vaska fram en talare med samma utstrålning. Jag vet inte vad för effekt sådant har på den politiska diskussionen, men jag konstatera ändå att vi i publiken, väljarna, skulle vara betydligt mer intresserade om det fanns vassa debattörer och goda talare.

För övrigtså har vi fått en ny trend:
————————
Har man ingen skit att skriva om en politisk motståndare så kan man alltid, som Expressen, leja en ”retorikexpert” för ett uttalande…

it , , , , , , , , , ab12 ex12 dn12 svd12


9 svar till “Ikväll för 54-56 (?) år sedan”

 1. Ah…nu kommer jag att gå omkring hela dagen och tänka på den gamla fina Speed Graphic! Det var grejer det!

  På sjuttiotalet, tog fotografen Owe Sjöblom på SvD en bild på Ohlin och Erlander inför en artikel om de så kallade Vasaparkduellerna där han flyttade gubbarna fram och tillbaka, och de undrade varför till dess Owe sa vänd er om. Det visade sig att de stod framför ett lotteristånd med en jätteskylt ”Vinst varje gång”. Det tyckte jag var rätt kul.

   • Vet inte om han har någon. De fanns i en mängd olika modeller, både riktigt stora, som de där med sportsökare man ser bland i gamla amerikanska filmer, och mindre i storlek som dagens Nikon och Canon om än byggda på höjden.

    • Som Rolleiflex? En sådan var en av mina allra första kameror, minns inte men jag undrar om inte bildformatet var 6×6 ??

   • Jag har ingen Speed Graphic just nu, men en fin Linhof Technica III
    finns i min ägo, med tre fina optiker som är möjligt att använde till den

  • Jag var där under flera debatter. En gång mitt i vintern som jag minns det, fullt med snö plus folk. En poliskonstapel med sabel skulle hålla ordning på folk. (Det kanske fanns ytterligare någon, men inte som jag såg)

 2. Läser du Erlanders memoarer, så återkommer han gång på gång till sina debatter med Ohlin före varje andrakammarval i Vasaparken. 1956 var andrakammarval, 1954 kommunalval. Så det var med stor sannolikhet Ohlin, och troligen 1956!