Idag byggs det återigen murar


Nu har tjugoårsdagen av rivandet av Berlinmuren uppmärksammats, men media borde samtidigt ha pekat på det faktum att man återigen, år 2009, bygger murar mellan människor.

I USA bygger man en mur mot Mexiko, i Palestina bygger Israel en mur inne på palestinsk mark, i Irak så har man murin-
hägnat en hel stadsdel i landets huvudstad. Allt detta sätter fokus på en organisation som i sin nuvarande form knappast längre har något berättigande. Förenta Nationerna är den organisation som borde verka för att de mänskliga rättigheterna upprätthålls globalt, men FN:s roll är torpederad i och med att enskilda stormakter har vetorätt i FN:s säkerhetsråd.

En enda nation kan stoppa en rapport som Goldstonerapporten eftersom landets allierade i Mellanöstern är den nation som bygger muren. Det är inte längre nödvändigt att peka på enskildheter som Gaza, vattenstölder och vägspärrar inne på palestinskt territorium. Det räcker med att konstatera att vissa människor inte får sina mänskliga rättigheter tillgodosedda, att de fortfarande efter sextio års ockupation är fortsatt utsatta för etnisk rensning.

Och världen sitter still i båten, därtill uppmanad av ett av världens rikaste och mäktigaste länder. FN har tvingats att sanktionera militära angrepp på Afghanistan på grund av att Saudiska terrorister angrep USA 9/11. Inte Saudiarabien trots att delar av det saudiska kungahuset var direkt inblandade i finansieringen av terrorattacken och i stödet till diverse terrororganisationer.

Vissa länder tillåts begå upprepade brott mot mänskligheten, Genèvekonventionerna, alla krigets lagar, allt detta för att fortsätta sin egen territoriella expansion. Dessa nationers politiker och militärer kan inte ställas inför krigsförbrytartribunalen i Haag eftersom de ställt sig själva utanför domstolens jurisdiktion, och det med stöd av varandra.

Detta tjänar som en slående bevisning för att Förenta Nationerna har spelat ut sin roll år 2009. Man måste antingen göra en dramatisk förändring av regelverket eller bygga upp ett helt nytt världssamfund. När en nation våldtar en liten palestinsk folkspillra i Gaza och på Västbanken så är det bara militära muskler som gäller. Varför är det bara illa beväpnade pashtuner som världen måste sätta stopp för?


Rapportera om du
ser felplacerade annonser!

intressant Andra om: , , , , , , dagen1 dn svd ex ab anna t


15 svar till “Idag byggs det återigen murar”

 1. Öh … du vill alltså ha ett nytt internationellt samfund som ska starta ett krig mot Israel? Det låter inte som en god idé.

  • Nä. Men FN spelar numera ingen roll iom att vissa stormakter styr som om det vore deras egen filial. Dessutom är jag mot alla krig, men FN har ju mönstrat trupper förr. Framgick inte mina åsikter av bloggposten?

  • Har du någon idé om hur man åter ska få UN att bli ett världssamfund då? Och var talade Jnge om att starta krig mot Israel?

  • Vad jag vet så är det Usrael som hela tiden hotar om krig – mot Iran. Och såvitt jag vet har ingen ens antytt om att gå in i israel.
   Vi vanliga vill bara ha en lösning på palestiniernas orimliga situation och att muren rivs med omedelbar verkan.
   Krig löser ingenting, utan skapar bara nya sår och konflikter…
   Utöver att den föder vapenindustrin, den mäktigaste av alla makter.

 2. Jinge skriver att ”det är militära muskler som gäller” och jag vet inte hur man ska tolka det som något annat än att använda militära medel?

  Med tanke på USA:s ställning i världen så tror jag inte att man kan tänka sej att de frivilligt ska avhända sej vetorätten. Och ett internationellt samfund utan USA:s medverkan är meningslöst. Man måste utgå från hur kartan ser ut om man ska kunna åstadkomma någonting.

  • Jinge skriver att ”det är militära muskler som gäller” och jag vet inte hur man ska tolka det som något annat än att använda militära medel?

   Jo, fast FN brukar använda sig av begreppet fredsbevarande styrkor. Och jag kan absolut tänka mig något tiotusental soldater som bevakar 1967 års stilleståndslinje.

   Med tanke på USA:s ställning i världen så tror jag inte att man kan tänka sej att de frivilligt ska avhända sej vetorätten.

   USA:s ställning är minst sagt vacklande av lätt insedda skäl. Ett världssamfund kan inte fungera när vissa länder, eller vissa intressen, ska ha rätt att sätta sig över beslut, skapa egna regler eller obstruera regler om mänskliga rättigheter. Att beslut inte ska fattas av 51% av medlemmarna är rimligt, men det är inte rimligt att en nation med 300 miljoner innevånare ska kunna besluta över närmare sju miljarder människor.

 3. ”Fredsbevarande styrkor” är ju ett ganska vitt begrepp. En sådan i denna konflikt kan bara agera med Israels medtyckande vilket gör deras mandat ganska bakbundet. Det finns ingen annan väg att gå än förhandlingsvägen.

  • ”Fredsbevarande styrkor” är ju ett ganska vitt begrepp. En sådan i denna konflikt kan bara agera med Israels medtyckande vilket gör deras mandat ganska bakbundet. Det finns ingen annan väg att gå än förhandlingsvägen.

   Restriktioner och blockad. Att förhandla med Israel har palestinierna försökt sedan 40-talet. FN:s alla resolutioner struntar de blankt i. Israels regeringsföreträdare och högre militärer borde efterlysas till den internationella brottmålsdomstolen i Haag. Vad ska vi med FN till om inte FN tillåts agera för USA?

 4. Och vem ska genomföra restriktioner och blockad? Vem har den militära styrkan att utmana Israel och kommer USA att stillatigande åse något sådant? Knappast.

  FN i all sin ofullkomlighet är trots allt det enda rimliga alternativet. Palestinafrågan kan bara lösas vid förhandlingsbordet eller inte alls.

  • Och vem ska genomföra restriktioner och blockad? Vem har den militära styrkan att utmana Israel och kommer USA att stillatigande åse något sådant? Knappast.

   Man ska inte ”utmana” Israel. Man ska utsätta dem för samma slags blockad som Irak, Kuba och Iran drabbats av. Jag förstår inte varför du talar om att utmana?

   FN i all sin ofullkomlighet är trots allt det enda rimliga alternativet. Palestinafrågan kan bara lösas vid förhandlingsbordet eller inte alls.

   Det jag hävdar är att FN spelat ut sin roll. Palestinierna har försökt ALLT. Israel hävdar bara att de inte har någon att förhandla med. Under helgen sa Peres att Abbas skulle tänka på Osloavtalet som de gemensamt skrivit på. Men Israel har inte på något endaste sätt följt Osloavtalet.

   FN är bakbundet av stormakternas vetorätt, och kommer att så förbli ända till den avskaffas. Och hur faan skulle man kunna lösa palestinafrågan vid förhandlingsbordet när den ena parten vägrar att sätta sig vid sagda bord?

   Nu tycker jag att vi droppar denna diskussion.

   • Läste en artikel – i NYT tror jag det var – som sammanfattade så här:

    – Palestinierna vill ha en deal utan några förhandlingar, och
    – Israelerna vill ha förhandlingar, fast utan någon deal!

 5. Världen fördömer Israel apartheid barriären men Israel fortsättar att bygga
  Israelerna hävdar att de bygger barriären av säkerhetsskäl men om det är sant då borde de ha byggt det inom sina egna gränser och inte djupt inne i de ockuperade palestinska områden som det är nu
  Den så kallade gröna linjen är 32 mil medan barriären kommer att bli 75 mil när den är färdig , Den kommer att fånga in 34,900 palestinier som kommer att klämmas mellan Israel och de palestinska territorierna , Dessa palestinier kommer inte att kunna nå sina skolor , åkrar , arbetsplatsen , sjukhus och andra facilitet , de kommer att tvingas lämna det instängda områden som kommer att införlivas med Israel

  Israel vill dela västbanken till åtta separata och isolerade Bantustans och vill förbjuda palestinierna att gå från dessa isolerade områden till ett annat om de inte har särskild rörelse tillstånd , tillståndet omfattar inte Östra Jerusalem eller Gaza , tillståndet måste förnyas varje månad med förbehåll
  Bilarna ska inte användas för att resa från ett område till ett annat , Transporten till detta Bantustans måste lastas på vissa platser vid ingången till Bantustans för att en annan bil inne ska transportera varorna till de instängda palestinierna

  Domstolen i Haag fördömde barriären och krävde att FN följer beslutet med handling , Israel förkastade beslutet och fortsätt att bygga framför ögonen på omvärlden

 6. Murar mellan människor och länder är ett elände. Berlin muren var däremot unik eftersom den stängde in det egna folket