Hosni Baltagy eller Nero Mubarak av Rawia Morra

Mubarak talade igår mitt i natten. Först skällde han på demonstranterna ganska länge, sedan prisade han sig själv, allt medan mitt hjärta löpte fortare och fortare av nervositet. När han talade om framtiden och sa att hans första uppgift de kommande månaderna var både det ena och det andra, som att reformera grundlagen och så vidare, hoppade jag till och skrek av ren och skär ilska och mycket oro. Skriken från Tahrir Square överröstade allt som sändes på tv. Vi trodde att han trots all nedrighet han visat, skulle försöka göra det enda rätta, och det är att avgå. Själv la jag ingen större vikt vid det han sa strax efter om att egyptierna hade att välja mellan lugn (han själv) och kaos (demokrati).

Det dröjde inte många minuter efter hans tal förrän horder av beväpnade unga man vällde fram och gick bärsärkagång mellan demonstranterna. Jag överdriver inte men jag, och säkert hela arabvärlden med mig, insåg vilken skurk denna mumie är. Alla, inte minst egyptierna, var rejält chockade över hans ynkedom, över att han hellre vill ödelägga landet än ge sig av. Att han hellre vill döda det vackraste som det landet någonsin skapat, ungdomarna, än att låta dem påverka sin egen framtid.

Baltagy, skrek hela Egypten. Baltagy är ett typiskt egyptisk uttryck och kommer från ordet balta som betyder yxa. Baltagys har egyptierna erfarenheter av sedan gammalt. Det är sådana som tar allt de vill ha och våldför sig på och torterar sin omgivning med en yxa.

Det namn som dyker upp i mitt huvud idag sedan de fruktansvärda scenerna med karavaner av ridande män, på hästar och kameler, viftande med svärd och andra vapen, är Nero. Nero Mubarak. Ett lik som andas och som vill bränna Kairo nu när han inte får stanna kvar på sin tron som kejsare.

Brödraskapets talesman bad just nu via Aljazeera omvärlden om hjälp för att rädda alla tiotusentals liv som finns på Tahrir Square undan en fruktansvärd massaker. Han påstår att folk dödas hela tiden, att det redan finns många döda och sårade. Mubaraks lakejer, affärsmännen, mångmiljardärerna, ringer själva till Aljazeera och uppger sig vara oppositionens ledare. En Hamdi al-Attal begick just ett brott inför hela universum. Han uppgav sig vara den kända journalisten Hamdi Qandeel, en ledande person inom Kefaya rörelsen, och som är en av de som stöttar ungdomarna i Tahrir Square. Denna al-Attal riktade en vädjan för ungdomarna att avblåsa demonstrationerna och gå hem. När Aljazeeras journalister frågade om hans rätta identitet, sa han sitt egentliga namn och lade till: Jag är hederlig.

Värst av allt är att demonstranterna påstår att bland dem som attackerat dem finns icke egyptier. De som Mubaraks anhängare påstår vara civila, använder tårgasgranater, svärd och brandbomber.

Många av dem som red in i Tahrir Square lynchades enligt en journalist på plats. Liket äter upp sina barn. Inför hela världen.

it , , , , , , ab12345678 ex12 dn123 svd123 gp1234 svt12 Läs gärna: k&å, 1, annarkia, 1, lasse, zaramis

  14 comments for “Hosni Baltagy eller Nero Mubarak av Rawia Morra

 1. 2 februari, 2011 at 17:50

  Värst av allt är att demonstranterna påstår att bland dem som attackerat dem finns icke egyptier. De som Mubaraks anhängare påstår vara civila, använder tårgasgranater, svärd och brandbomber.

  Det är kanske inte ens är araber… :-I

  • KalleB
   2 februari, 2011 at 21:29

   Eftersom jag tittat hela eftermiddagen tror jag att man kan vara säker på att det var en betald mobb blandat med säkerhetspolis som styrdes in mot torget med det enda syftet att ställa till bråk!

   :-/

   • Rawia Morra
    2 februari, 2011 at 21:45

    Det där med kameler och svärd tog priset. Och hästarna. Hoppas att någon djurrättsorganisation ansätter honom omgående. President, ministrar, partitoppar och mångmiljardärer, allihop bara de sig åt som riktiga åsnor.

    De ”professionella” och välkända skador som mer än 2000 människor utsattes för vittnar om att det är Mubaraks tortyroxar som är i farten.

 2. Ove Karlsson
  2 februari, 2011 at 18:06

  På teve säger de att motdemonstranterna är Mubarakanhängare, men det är inte sant. Det är civilklädda ur säkerhetsstyrkorna och poliser. Och ska man vara ärlig så är det nog både Netanyahu och Obama som har ett finger med i spelet. Alla andra diktatorer i närområdet är säkert inblandade också.

 3. Micke
  2 februari, 2011 at 18:27

  Undrar vad Netanyahu och gänget gör i dagarna? Sitter dom i någon mörkt rökig källare till nått departement och stirrar på alla värdens nyhetskanaler kanske?

 4. Rawia Morra
  2 februari, 2011 at 18:48

  Likets hälsodepartement meddelar att en värnpliktig har dödats och 403 skadats.

  En demonstrant berättar gråtande att han kysst foten av en man som gick runt med ett svärd och skadade folk. Han vädjade till honom att låta bli. Mannen bröt då ihop, visade upp pengarna han fick, rev sönder dem och anslöt sig till demonstranterna.

 5. Rawia Morra
  2 februari, 2011 at 19:02

  Massor av skallfrakturer, skador i ansikte, ögon, benbrott. Läkare vädjar om hjälp till flera hundra allvarigt skadade människor.

 6. Rawia Morra
  2 februari, 2011 at 19:09

  Några andra typiska skador är spräckta mjälten och ögon som exploderat, vad det nu betyder, enligt läkarna.

  Det finns tydligen en viss systematik och metodik i mördandet. Och specialisering.

 7. Rawia Morra
  2 februari, 2011 at 19:24

  Den vanligaste skadan hittills bland demonstranterna är” basilar or basal skull fracture‏”

 8. Rawia Morra
  2 februari, 2011 at 19:49

  Vita Husets talesman har just talat. Om INGENTING! Han bara gick in på alla miljoner saker som han inte kan kommentera och inte kan gå in på. Amerikanerna väntar på att Mubarak ska slakta sitt folk bara för att de inte vet vad de får istället för honom. Även om Mubarak går, så ska oppossitionen slaktas först. Inte kul med miljoner som skanderar slagord mot USA.

  När amerikanerna talar om demokrati nästa gång bör hela världen spotta dem rakt upp i ansiktet!

 9. Maud
  2 februari, 2011 at 20:49

  Och jag som blev så glad när Obama valdes till president! Nu har han visat sig vara lika otäck som alla andra amerikanska presidenter (med några få undantag, Carter, t ex). Och att hans vicepresident Biden säger att Mubarak inte är en diktator är ju rena rama provokationen! Amerikaner vet ingenting om demokrati, särskilt inte när det gäller andra länder. Världspolisen har bestämt vilka länder som ska få vara demokratiska.

  Vi var nog väldigt naiva när vi trodde att demonstrationerna skulle få fortgå utan vidare. Mubarak visade sig vara betydligt segare än Ben Ali. Dessutom hålls han ju under armarna av hela västvärlden, och vill inte de att han ska gå så går han inte. Jag får ont i magen när jag tänker på det egyptiska folkets lidande. Jag säger som ”Röda Malmö”: I dag är vi alla egyptier. Länge leve revolutionen!

 10. Kaj
  2 februari, 2011 at 22:29

  Allt tyder att Egypten kan förvandlas till en ny plattform där USA kommer med styrkor för att ”hjälpa till” och greja upp dem…ok…r… … får man säga det här ordet i samband med USA-s nya krig?

 11. Kamelsilaren
  3 februari, 2011 at 00:25

  Biden sa till och med: ”Mubarak är inte diktator, han är vår allierade!”
  Efter att ha hört detta yttrande förstår man bättre varför amerikansk politik (nästan) alltid är så tokig.
  Jänkarna känner sig så mäktiga att de tycker att de kan ge fan i den mest grundläggande mänskliga logik,
  för dem liksom för deras underhuggare krokodilen Mubarak gäller ekvationen makt = rätt.

 12. Bertil
  3 februari, 2011 at 06:15

  I natt hade jag tänkt titta/lyssna på hur det hade det på andra sidan jorden (Australien), men det blev Al Jazeera i stället. Skottlossning, troligen med tyngre eldvapen, det talas om 4 – 6 dödade och över 100 skadade, militären agerade inte överhuvudtaget. Just nu börjar det dagas i Cairo och man ser utbrända fordon och folk som förstärker barrikaderna.

  Jag hoppas bara att folket i Egypten inte tappar modet utan kämpar vidare för sin frihet. Godnatt på er

Comments are closed.