Hillary Clinton chef för Världsbanken?
Idag sprider media de uppgifter som sipprat ut från Washington DC om att Hillary Clinton uttryckt intresse för att bli chef för Världsbanken. Vita Huset förnekar förstås, vad annat skulle de kunna göra?

DN/TT: ”När Clinton tillträdde 2009 sade hon att hon inte tänkte stanna som chef på UD i mer än fyra år. Men regeringskretsar har snabbt anlagt moteld mot uppgifterna om Clinton är intresserad av att efterträda Robert Zoellick, om han avgår när hans mandat i Världsbanken går ut 2012, skriver AFP. Tjänstemännen förnekar eftertryckligt att Clinton överhuvudtaget samtalat med vare sig president Barack Obama, någon i Vita huset eller någon annan om att ta över i VB. – Hon har uttryckt absolut inget intresse för det arbetet. Hon skulle inte ta det om hon erbjöds det, uppger Philippe Reines för AFP som är en nära medarbetare till Obama.”

Världsbankens egna medarbetare vägrar, enligt uppgift, att vare sig bekräfta eller dementera detta rykte. Jag har för mig att fru Clinton är jurist och inte ekonom, men det är möjligen hennes kvalifikationer som politiker som gör henne aktuell för det arbetet, eller kanske hennes kontaktnät. Samtidigt så slås jag av det faktum att det är en särskild klick människor som hela tiden aktualiseras för den sortens uppdrag, det särskilda består i att de är politiker, inte professorer i Nationalekonomi eller något annat som verkar passa uppdraget.

Jag undrar om paret Clinton fortfarande bor ihop, jag tvivlar på det faktiskt. Jag vet inte riktigt varför jag blir fundersam, möjligen är hennes eventuella kandidatur ett sätt att manövrera inför presidentvalet 2016, att ha erfarenhet av fyra års arbete som vicepresident kan väl knappast vara fel 2016, och den första kvinnliga presidenten i USA kan mycket väl bli Hillary Clinton. Att hon har tillräckliga ambitioner råder det knappast någon tvekan om.

Hillary Clinton är väl dessutom en av AIPAC:s favoriter, och med dem i ryggen kommer man som bekant långt i USA. Samtidigt ska vi minnas att Barack Obama inte har flyttat fredsprocessen en endaste millimeter framåt, trots Kairotalet. Så det lär ju inte kunna bli sämre oavsett vilken position Clinton än har…

it Andra om: , , , , , , , dn svd ab sr


5 svar till “Hillary Clinton chef för Världsbanken?”

 1. Hon är en bra kandidat. Bättre en Demokrat än en Republikan, på samma sätt som man i allmänhet hellre ser en Sosse i ansvarsposition än en Moderat.
  Världsbanken behöver inte radikalkapitalister som företrädare.

 2. Bill springer runt och försöker torpedera Medicare så jo han sover nog i eget hus.

  För övrigt vill jag se Khadaffi som chef för världsbanken. Han passar bra in där.

 3. Världsbanken huvuduppgift idag är att se till att fattiga länder aldrig kommer så långt i utvecklingen att de utgör ett hot mot USA:s och Europas ekonomier. Något nytt Kina eller Indien skulle bli för mycket. Därför erbjuder man pengar till efterrevolutionens Egypten och hoppas att någon Mubarkklon poppar upp och är beredd att ta emot och stoppa i egna fickor mot att se till att egypten fortsätter kräla i dyn och mörda sina unga som är så väl utbildade, ivriga och ambitiösa att de faktiskt kan åstadkomma ett och annat om de lämnas därhän. Samtidigt erbjuder man rebellerna i Libyen pengar för att lägga rabarber på en av världens största oljefält men världens bästa oljekvalite som är världes lättaste att raffiniera.

  Ekonomer skulle aldrig komma på tanken att råda egyptierna att lägga gasavtalet med Israel som en bilaga till ett fredsavtal som skrevs under 30 år tidigare. Det innebär att om egyptierna slutar skänska gasen till Israel gratis, så begår de ett brott mot ett fredsavtal som är trettio år äldre an själva gasavtalet. Sådana brott kan bara svinaktiga politiker begå.

  Clinton är därför den perfekta kandidaten för VB.