Hillary Clinton chef för Världsbanken?Idag sprider media de uppgifter som sipprat ut från Washington DC om att Hillary Clinton uttryckt intresse för att bli chef för Världsbanken. Vita Huset förnekar förstås, vad annat skulle de kunna göra?

DN/TT: ”När Clinton tillträdde 2009 sade hon att hon inte tänkte stanna som chef på UD i mer än fyra år. Men regeringskretsar har snabbt anlagt moteld mot uppgifterna om Clinton är intresserad av att efterträda Robert Zoellick, om han avgår när hans mandat i Världsbanken går ut 2012, skriver AFP. Tjänstemännen förnekar eftertryckligt att Clinton överhuvudtaget samtalat med vare sig president Barack Obama, någon i Vita huset eller någon annan om att ta över i VB. – Hon har uttryckt absolut inget intresse för det arbetet. Hon skulle inte ta det om hon erbjöds det, uppger Philippe Reines för AFP som är en nära medarbetare till Obama.”

Världsbankens egna medarbetare vägrar, enligt uppgift, att vare sig bekräfta eller dementera detta rykte. Jag har för mig att fru Clinton är jurist och inte ekonom, men det är möjligen hennes kvalifikationer som politiker som gör henne aktuell för det arbetet, eller kanske hennes kontaktnät. Samtidigt så slås jag av det faktum att det är en särskild klick människor som hela tiden aktualiseras för den sortens uppdrag, det särskilda består i att de är politiker, inte professorer i Nationalekonomi eller något annat som verkar passa uppdraget.

Jag undrar om paret Clinton fortfarande bor ihop, jag tvivlar på det faktiskt. Jag vet inte riktigt varför jag blir fundersam, möjligen är hennes eventuella kandidatur ett sätt att manövrera inför presidentvalet 2016, att ha erfarenhet av fyra års arbete som vicepresident kan väl knappast vara fel 2016, och den första kvinnliga presidenten i USA kan mycket väl bli Hillary Clinton. Att hon har tillräckliga ambitioner råder det knappast någon tvekan om.

Hillary Clinton är väl dessutom en av AIPAC:s favoriter, och med dem i ryggen kommer man som bekant långt i USA. Samtidigt ska vi minnas att Barack Obama inte har flyttat fredsprocessen en endaste millimeter framåt, trots Kairotalet. Så det lär ju inte kunna bli sämre oavsett vilken position Clinton än har…

it Andra om: , , , , , , , dn svd ab sr

  5 comments for “Hillary Clinton chef för Världsbanken?

Comments are closed.