Har (V) vaknat nu?


Nu går Lars Ohly ut på vänsterpartiets hemsida och kräver att Sverige så snart som möjligt bör dra tillbaka trupperna från Afghanistan för att ersätta dessa med bistånd.

Lars Ohly: ”När är det dags att dra den uppenbara slutsatsen att kriget är ett misslyckande? Nu, tycker Vänsterpartiet. Vi måste byta strategi. Den brokiga motståndsrörelsen går inte att besegra militärt. Fler soldater är inte är lösningen på säkerhetsläget i landet. Det Afghanistan behöver är ökat bistånd och en politisk lösning på konflikten. Istället för att med militära medel försöka besegra motståndsgrupperna borde vi med civila medel attackera orsakerna till att unga afghanska män ansluter sig till den brokiga motståndsrörelsen – fattigdom och bristen på arbete, utbildning och framtidstro.”

Det är bra, men möjligen lite sent. Visserligen så hade det rödgröna samarbetet satt slutdatum till 2013, något som åstadkommits tillsam-
mans med Miljöpartiet, men vi var säkerligen många som reagerade på det faktum att man kunde tänka sig att avveckla så långsamt. De flesta medlemmarna har nog helst sett att trupperna skulle tas hem omedelbart och att pengarna istället skulle gå till bistånd i olika former.

Trots allt så blir Ohlys begäran något som får uppmärksamhet i media, och det är bra. Det är viktigt att man är tydlig även om det är lite sent. Det sistnämnda lär säkerligen komma upp både här och där, och det är inget som jag bekymrar mig för i nuläget, kanske andra borde bekymra sig, vad vet jag?

it , , , , , , , , dn12 svd ab1 ex svt sds dgn


11 svar till “Har (V) vaknat nu?”

 1. Nu var de väl inte ens inbjudna till samtal om afghanistan, att s och mp kan köpa fortsatt krig är begripligt, men hade v gjort det så hade de kunnat packa ihop sina grejer och lämnat riksdagen direkt. Problemet var att de gick med i det rödgröna samarbetet och började kompromissa, det borde de inte ha gjort.

 2. Självklart ska V kräva omedelbart uttåg från Afghanistan. Dock är kamphunden Ohly en belastning för V.

  • Att beskriva ohly som en kamphund är mer än löjligt. Han liknar mer en avdankad ”pussycat”!

 3. Och här tycks förklaringen till att samarbetet sades upp ligga. S och möjligen MP ville inte längre samarbeta med V, för man ville hellre kriga i Afghanistan tillsammans med M.

 4. Nu går man ut öppet med att Sverige är i Afghanistan för att kriga, något annat kan inte rubriken på Aftonbladets hemsida betyda. Tidigare har man talat om att utbilda Afghanistans poliser och militärer och hjälpa civilbefolkningen att hålla tillbaka talibanerna.

  Men raka puckar leder väl till raka puckar tillbaka, nu kommer väl många svenskar applådera när det kommer bud om dödade svenskar, det är vad jag tror i alla fall. De ädla svenska soldaterna är där för att döda. Bra att det inte hymlas med det längre.

  • Året 2014 stämmer dessutom inte heller. Ambitionen är det året men det beror på omständigheterna då. Så där gick S och Mp med på ett i princip i tid obegränsat mandat att kriga. För vad kan man undra? De sålde sig inte ens för en grynvälling.
   De svalde Alliansens bud med bete, agn, lina och spö.

   • Vill du vara snäll och definiera vad du menar ”att kriga”. Enligt vad du skriver är våra fredsbevarande styrkor ute och gör allehanda ”räder mot afghanistans ärofulla folk.

 5. Som någon sagt tidigare kan redan 2012 Sarah Palin vara överbefälhavare för den viktigaste delen av den svenska krigsmakten.

  Heja MP…!

 6. Det finns tre vinnare på denna bisarra överenskommelse: Vänsterpartiet, Sverigedemokraterna och krigsindustrin. Förlorarna är som tidigare Afghanistans tappra folk. jag fylls av beundran för dessa människor som liksom det palestinska folket fått uppleva så mycket smärta och förnedring men endå håller huvudena högt och vägrar låta sig nedslås.

  Socialmoderaterna kan fara åt h-lvete och Miljöpartiet förlorade all aktning jag tidigare haft för dem i o m detta svek. Säga vad man vill om Åkesson & Co men i just denna fråga är man faktiskt betydligt mer ’rätt ute’ än båda våra f d sammarbetspartners.

 7. Återigen är det bevisat att det politiska klimatet i landet lagom är ganska ljummet. Varför har vi så många partier när vi lika gärna bara kunde haft ett? Det är inte konstigt att vi fortfarande har en kung för en demokrati är vi inte.

  • sveriges folk har faktiskt i val bestämt att vi vill ha en monarki. Är detta ett felaktigt beslut för att du har en annan uppfattning? Tyder på en viss besserwissermentalitet som inte är speciellt prydlig.