Guldmedalj en sorts cynism

Nu har den stupade soldaten återvänt till Sverige. Han anlände i en fyrkantig trälåda, men militären flyttade över honom till en kista med ett lock där det var fastsatt en svensk flagga.

DN: ”Överbefälhavaren Sverker Göranson gick sedan tillsammans med anhöriga fram till kistan. Där fäste han sedan ÖB:s förtjänstmedalj i guld på den flaggin-
svepta kistan varefter han gick tillbaka till de anhöriga som väntade några meter bakom.”

DN berättar inte vad soldaten hade gjort som gjort honom förtjänt av ÖB:s guldmedalj, möjligen anses det förtjänstfullt att avlida under tjänstgöring om det sker på grund av andras handaverkan. Själv känner jag mig oerhört skeptisk till den sortens agerande, möjligen kan det motiveras utifrån de anhörigas situation, men personligen har jag svårt att se det ur en motsatt synvinkel.

Nu agerar alla för att permanenta insatsen i Afghanistan, politiker som Tolgfors säger att soldaterna är där för att hindra att vi får hit terrorismen till Sverige. Man låtsas helt enkelt som om de afghanska bönderna skulle anfalla Sverige om inte svensk trupp fanns på plats. I praktiken är det precis tvärt om. Tack vare vår närvaro som ockupanter i landet så kan vi räkna med att krigsskådeplatsen förr eller senare kommer att flyttas hit.

Det sorgliga är att politikerna vet det och att de inte gör det enda rätta, tar hem soldaterna. Hur många guldmedaljer ska Sverker Göransson hinna dela ut innan alla förstår det?

it , , , , , , dn123 svd12 ex1 ab1234 svt123

  7 comments for “Guldmedalj en sorts cynism

 1. sörmlänning
  20 oktober, 2010 at 10:38

  Som alltid vad gäller krig, vill någon roffa åt sig av det någon annan har. Om det nu är så viktigt med demokrati ett fattigt Afghanistan, varför är då Afrika så eftersatt efter flera 100 år? Afrika borde i så fall vara en trädgård om propagandan hade sanning i grunden.

 2. Torsten (orginalet)
  20 oktober, 2010 at 11:05

  Det kan i sammanhanget vara värt att notera vad Afghanistankommittén säger om flickskolor och säkerhetsläge på talibanmark:

  http://www.dn.se/nyheter/sverige/sverige-maste-arbeta-pa-afghanernas-villkor-1.1192342

  De klär effektivt av kolonialmakternas ”argument” för fortsatt ockupation.

  • 20 oktober, 2010 at 11:29

   Bra artikel, rekommenderas! Tack!

 3. Thomas
  20 oktober, 2010 at 11:09

  Aftonbladet har just nu webfrågan ”Skulle du kunna tänka dig att slåss för fred?”. Vadå ledande fråga?

  • 20 oktober, 2010 at 11:33

   Slåss för fred? :-)

   Vilka ägg!

 4. 20 oktober, 2010 at 14:43

  Och sedan leker Sverige lilla Amerka, genom att kopiera USA:s sätt att ta hand om och behandla sina krigslik. Det är inte bara patetiskt, det är bedrövligt bortom all beskrivning. Det är en förolämpning mot hela Sverige. Fick jag hem en son på det sättet skulle jag bli urarg.

 5. Nils
  20 oktober, 2010 at 16:00

  Dessa nazister borde stoppas, använder anonymiseringsservers gör bara troll!

Comments are closed.