Grekland lämnar Euron?


Nu sjunker börserna i snabb takt beroende på osäkerheten runt Grekland. Frågan är väl närmast om det hjälper landet med ett nyval, själv undrar jag om inte det bästa vore att de lämnar både Euron och EU.

SVT: ”Börserna faller över hela Europa och Stockholmsbörsen är inget undantag. Det är den europeiska skuldkrisen och den politiska osäkerheten i Grekland som fortsätter att skrämma handlarna. I krisens centrum Aten har börsen nått den lägsta nivån på 20 år…

…En stor anledning till de sjunkande siffrorna är att debatten om risken för att Grekland lämnar euron har tagit ordentlig fart. Frågor om vad ett grekiskt utträde från valutan skulle innebära och vilka effekter det får för länder som Spanien, Portugal och Italien har skapat stor oro.”

Att Grekland har haft svårt att inlemmas i EU är en underdrift, jag tror att grekerna själva vill vara med i EU men nu ser det alltmer ut som om de kommer lämna Euron, något som antagligen betyder att vi kan se oss blåsta på de miljarder som skattebetalarna har betalat till JP Morgan, Goldman Sachs och Merrill Lynch för landets skulder, hos oss är det Bagdad Borg som lovade dyrt och heligt att våra skattepengar inte skulle gå till olika banker för att betala Greklands skulder, men Bagdad Borg är ju Bagdad Borg, så fort han öppnar näbben så kommer det floder av osanning.

Det är trist, för även om vi själva drabbats av en högerregering sedan 2006 så behöver vi en finansminister som kan räkna. Har man en etta i matematik så tycker jag att det visar på bristande räkneförmåga. Nu har han inte fått jobbet på grund av sina ekonomiska meriter utan för att han är nyliberal, möjligen är det bra på sikt eftersom det rimligen borde betyda att vi nu blir vaccinerade mot finansministrar som har den sortens idéer.

Konsekvenserna av en grekisk statsbankrutt kan jag inte riktigt föreställa mig. Att vi mister ett stort antal miljarder är det enda jag vet med säkerhet, vad det betyder för grekerna kan jag inte bedöma. Personligen kan jag tycka att de direkt borde förstatliga alla redare, banker och fängsla de ex-politiker som har ansvar för att det gått så illa, men antagligen har de redan flyttat sina tillgångar till Västindien och liknande penningtvättstater, och det är väl också dit våra skattepengar gått tack vare Bagdad Borg…

it Andra om: , , , , , , , , , , , , svt12 dn12345678 sr ab1234 svd12345.


2 svar till “Grekland lämnar Euron?”

  1. Grekerna löser nog sina ekonomiska problem bättre med Dracma (egen valuta), än med euro. Införandet greklans egen valuta skulle sänka priserna i hela landet. få fart på turismen och indutrin exporten skulle öka. Se bara på Sverige skulle det vara euro i sverige det tar ner exporten och man får ansöka nödlån i Bryssel. Men så länge kronan är valuta har andra EU- länder råd att importera från Sverige.
    Alla tror att det är Reinerfeldt som fått bra ekonomi i Sverige– det är fel – det är Svenska folket som röstade NEJ TILL EURO. Också Portugal,Spain, Italia, kommer att hamna eller är redan i samma situation som Grekland. FIN