Gisslantagandet i Teheran?


Som några av er har sett så pågår det just nu demonstrationer i Teheran och uppgifter i media gör gällande att ett antal studenter har tagit gisslan i den brittiska ambassadbyggnaden i Teheran.

SVT: ”Iranska nyhetsbyrån Mehr rapporterade vid 15-tiden att sex anställda tagits som gisslan av iranska demonstranter i en brittisk ambassadsbyggnad i Teheran, rapporterar Reuters.

Strax därpå togs dock uppgifterna bort från Mehrs webbplats, utan att någon förklaring angavs.

Mellan 100 och 300 demonstranter har tagit sig in på det område där sex personer rapporterades hållas som gisslan, enligt iranska medier.”

Jag undrar givetvis om det som nu inträffar har någon bäring på situationen i Syrien, det är bekant att just Syrien och Iran har hyfsat goda förbindelser och al-Assad sägs ta order från Iran. Nattens raketer mot Israel var avlossade från Libanon vilket får de flesta att tänka på Hezbollah fast själv är jag långt ifrån övertygad. Det som ser ut som en sak kan i efterhand visa sig vara något helt annat. En annan sak som jag tänker på är givetvis USA och Storbritanniens bredvillighet att förklara Iran, Syrien och Nordkorea som ondskans axelmakter.

En del är helt övertygade om att USA och Israel ligger bakom de oroligheter som nu har pågått ett antal veckor i Syrien. De menar att det som nu händer ska bana väg för USA och möjligen sunnitiska grupper. Själv vet jag inte vad som är vad, och Ulla Johansson skrev detta i en kommen-
tar tidigare idag:

Ulla J: ”Saudiarabien har understött ”sina” sunnimuslimska grupper. Med vapen, med pengar? Turkiet har intressen i konflikten och över den gränsen strömmar vapen in till de grupper de understöder. Ett land splittrat i olika religiösa och etniska grupper. Grupper som stöds utifrån. I vilket syfte? En fråga som bör ställas. För att slå sönder Irans enda ”allierade”? För att provocera ryssarna som har en flottbas i landet? För USA:s del att hålla igång krig och vapenleveranser? Och dominansen över Mellanöstern? Vi ser samma spel mot Syrien som inledde angreppet mot Libyen. Hets i media, sanktioner etc.etc. Ett är säkert alla dessa intressen kommer att slita sönder Syrien och besegra Assad. Trots att den sittande regimen har ett starkt stöd i landet. Och de beväpnande ”upprorsmännen” gör sig skyldiga till mord och övergrepp. De är INTE några fina hänsynsfulla demokrater. – Syrien fanns med på Bush lista över ”skurkstater” som skulle anfallas och knäckas. Liksom Libyen.”

Ulla länkar också till en intressant artikel Counterpunch, möjligen är det något som ska sättas i samband med den situation som media alltmer beskriver som en gisslansituation i Teheran. Hur lång tid pågick den förra gisslansituationen, ett år? Är detta möjligen det som behövs för att vissa ska anse sig få mandat för att angripa Iran?

it Andra om: , , , , , , , dn1 sr svt1 svd1 ex1 ab1


4 svar till “Gisslantagandet i Teheran?”

  1. Nu är det väl ändå så att man vet väldigt litet om vad som hånder både i Iran och Syrien tillika Libanon. Oförklarliga explosioner har inträffat i Både Iran och Libanon.Kärnforskningsanläggning och raketforskning har har drabbats.
    Oförklarliga explosioner i Libanon bl.a i Tyr och huvudstaden närmare bestämt i närheten av Hezbollahs högkvarter.
    Det man i alla fall vet är att Iran har höga militärer placerade i Syrien.
    Att Israel skulle vara inblandat tvivlar jag. Israel ser gärna på när Syrien faller sönder inne ifrån.

    • Vad jag uppfattat det som så bedriver israeliska underrättelsetjänsten MOSSAD många hemliga operationer i mellanöstern. Bland annat har de lönnmördat ett antal personer som utpekats som terrorister. Var det i Jemen? eller Qatar? Gäller nog alla länder i och kring ”levanten”. Händelserna i Iran kan mycket väl vara en israelisk operation. Om det nu inte är någon annan israelisk organisation. Finns det någon annan än MOSSAD?