Gaza ur medias synvinkel


Idag skriver Bitte Hammargren en läsvärd artikel om Gaza i Svenska Dagbladet. Hon beskriver den lilla landremsan på ett sätt som vi inte är vana vid, det med lagom dos historia gör artikeln extra intressant.

För övrigt kan jag konstatera att både DN och SvD idag är tydliga med att Israel använder Vit Fosfor mot befolkningen i Gaza. Jag tipsade båda tidningarna om detta redan någon av de första dagarna i år. Nu berättar de till och med att det är förbjudet att använda mot civilbefolkningen.

Annars så tycks Gaza helt ha försvunnit från t.ex. Aftonbladets förstasida på nätet. Nu har man en artikel om en familj i Ashkelon och endast en länk om den pågående slakten av palestinier.

Man borde kanske inte förvånas, men det är inte utan att jag undrar över vad det är för principer som styr nyhetsvärderingen. Möjligen är det lika personberoende som det är på bloggarna, i så fall är det inte bra. Jag tycker att de stora tidningarna har ett direkt ansvar för att redogöra för bägge sidor, idag tar morgontidningarna det ansvaret men inte Sveriges största tidning.

Det skulle vara intressant att följa upp hur och vad som skrivits under konflikten och försöka förstå de bevekelsegrunder som styr urvalet av material. På det hela taget tycker jag ändå att webbtidningarna klarat sig bra, med undantag för Dagens Nyheter som haft en onödig politisering av rapporteringen.

Uppdat: Nu har AB artiklar på ”ettan” igen ->12


Judiska ortodoxa bränner flaggan, gammal bild.

DN12 SvD12 AB it VG12 DBL12

Andra om: , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Gaza, Politisering, Obalans, Partiskhet, Palestina, Israel, Politik[/tags]


16 svar till “Gaza ur medias synvinkel”

 1. Media,

  Traditionellt så har det varit media som varnat oss och ropat ”vargen kommer”, men det är inget vi kan lita på längre.

  Ett bra exempel på detta är FRA lagen som hamnade i tidningar och tv och offentligt började debatteras först efter att det exploderat runt om i bloggar och i andra privata initiativ, och som jag ser det är Lissabonfördraget ett annat bra exempel.

  Sanningen är att våra media är hårt styrda av politiska och ekonomiska intressen som alla har sin egen agenda, titta hur många ägare dom största tidningarna och tv kanalerna har, inte många, lägg upp framsidorna på våra vanligaste tidningar på nätet bredvid varandra och se några dagar.

  Många av våra reportrar har förvandlats från reportrar till repeterare, detta är extremt tydligt om man ser till utrikes biten, titta på de utländska nyhetsbyråerna AFP, AP, Reuters på Yahoo’s nyhets del och jämför med vad som hamnar i våra tidningar, en mycket stor del kommer rakt av och ordagrant därifrån.

  Bästa sättet att styra en befolkning är att kontrollera vad den vet, så att den logiskt fattar sina egna beslut, men dessa beslut kan styras genom att trycka på viss information och undanhålla/modifiera annan information i media så att valet du gör blir enligt den önskade agendan, propaganda kallas det tidigare men den har en så mycket större förfining idag men är minst lika effektiv.

  Du kanske har 30 kanaler att välja mellan och massor av tidningar att välja emellan, men dom som sätter informationen på dessa kanaler och i dessa tidningar gör det verkliga valet genom att kontrollera vad du vet inte du vid fjärkontrollen eller på affären väljandes en tidning.

  Internet är redan under hård attack eftersom där går det att hitta alternativa nyheter, och dessa har formligen exploderat under senare år, medan den så kallade ”mainstream” har droppat i användare.

  Internet 2 är ett exempel på försök att kontrollera även den fria informationen, vi har ännu inte hört så mycket om det här, men det är redan aktivt och man marknadsför det hårt i USA, Internet 2 förstör det så kallade ”net neutrality” och minskar/kontrollerar tillgänglig information och redan nu sker aktiv censur på google i europa och youtube, ex.vis genom att förändra betygsättning på youtube filmer för att hålla dom nere från topplistorna, genom att när du söker på viss information lägga relevanta svar 20-30 sidor in i resultatet, allt detta är lätt att verifiera om man vill och tittar lite på nätet, som jag ser det i alla fall.

  Allt detta är skrämmande, det tycker i alla fall jag, se det så här att om folk i Tyskland under WWII hade haft ett Internet och 50% varit medvetna om vad som föregick i lägren hade detta då hänt? Jag tror inte det, och därför tror jag att en medvetenhet om vad som pågår är viktigt.

  Men om man blundar så kanske det inte finns eller försvinner, som alla gånger innan i historien?, nej det var så sant det gjorde det inte, och historien har en tendens att upprepa sig med en dåres envishet, som någon vis man sa: Den som inte lär av sin historia är dömd att upprepa den.

  Få saker är vad det ser ut att vara vid första påseendet, det finns alltid två sidor (minst) av ett mynt.

  Ett färskt allvarligt exempel där media inte fullföljer eller tar sitt samhällsansvar är Codex Alimentarius med ett planerat införande 2009-12-31 som kommer vända upp och ner på våra liv. (till det sämre)

  Goggla, (om du vill veta mer)
  Codex Alimentarius Criminalizing

 2. Det där om att det är förbjudet att använda fosforbomber mot civilbefolkningen förstår jag inte!

  Det är förbjudet att använda alla vapen mot civilbefolkningen!

 3. Lyssna på Hans Corell

  Skrivet av Helle Klein 8 januari 2009, klockan 22:13

  FN:s förre rättschef, Hans Corell, skrev häromdagen i Svenska dagbladet om FN:s oförmåga att skydda folkrätten och skydda civilas liv.

  I kväll i TV4 nyheterna förde Corell fram stark kritik mot Israels krig mot Gaza och menade att Israel gör sig skyldig till krigsbrott och brott mot humanitära rätten. Också Röda korset har framfört liknande kritik.

  Världssamfundet borde lyssna noga på Hans Corell och agera mot Israels övergrepp mot palestinierna.

  På lördag demonstrerar vi i Stockholm!

 4. median borde vara den ärliga och neutrala källan som verkligen visar verkligheten runtom i världen och inte döljer någonting eller hittar på några anledningar för att försvara Israel eller USA. Median styrs av Israel runt om i världen och därför försöker de dölja deras mord mot det palestinska folket . Och median i Sverige är väldigt feg när det gäller att visa vad Israel verkligen håller på med…Och det är synd, för få svenskar vet om kriget i Gaza och morden på alla oskyldiga, civila där!

 5. Tjoi har rätt. Han borde genast skriva till alla proisraeliska sidor och säga att de inte ska skriva texter till stöd för Israel. Istället ska de skriva om Somalia och Kongo.

  Fast jag antar att han gjort det redan?

 6. VAR har hela median varit? Har alla vaknat till liv efter att Israel har torterat Gaza i minst 2år, som har levt med begrensat mat, medecin, gas, benzin, och isolerats av hela omvärlden, Hör och häpna allt det hände efter att folket i Palestina valde ett dimokratisk val, men men fel val inte vad Israel och Usa ville.

 7. SvD skriver om den israeliska statens hasbara/mediekrigföring i en läsvärd artikel här!

  Därutöver finns journalister såsom DN:s Nathan Schachar som själva ser det som sin uppgift att sprida hasbara, men det är en annan historia.

 8. tjoi, och din syn på världen är vad jag skulle kalla bisarr och ytterst lite verklighetsförankrad.
  Du tycks bara läsa en enda tidning – och jag förmodar att den ägs av den nyliberala norske mediakoncernen Schipstad.
  Mitt råd är, vidga dina vyer och läs tidningar med varierande syn på världsproblemen.

 9. Men, Andalus, vet du att Nathan Schachar har aldrig varit i Gaza & på Västbanken? Trots detta SKRIVER HAN om situationen i området enligt egna påståendet, hypotetiska analyser och konspirationer!

 10. Det är större risk för Israeler att bli träffade av blixten än av en raket från Hamas.

  Och hur kan Israelbor vara så oförstående för Palestinas motstånd? Tänk att det kommer en okänd familj (Israel), uppbackad av polisen (västvärlden), till ditt hus (området som numer kallas Israel), tar ditt hus i ägande och tvingar ner dig i källaren (Gaza), och motiverar detta med att deras farfars farfars far bodde där först.

  Det är vad som hänt, och fortfarande händer.

 11. Krigsforbrytelser!!!!

  En av Kirkens Nødhjelps klinikker i Gaza by ble lørdag kveld truffet av en israelsk rakett. Mor og barn-klinikken var evakuert for pasienter og personell, men hele bygningen med alt av utstyr og medisiner ble fullstendig ødelagt.

  – Nok en tragisk bekreftelse på at Israel ikke er i stand til å skille mellom militære og sivile mål, sier Atle Sommerfeldt, generalsekretær i Kirkens Nødhjelp, i en pressemelding.

  Terrorist staten Israel! Vil legge hele Midtøsten i grus. Inge stat deromkrig får utmanna Israel.

 12. Aftonbabblet och Häxpressen, som jag bojkottar både på nätet och i pappersformat i princip – har väl och har aldig ens hävdat sig vara undersökande eller något sånt. dom drivs av att sälja lösnummer och göra sensationella ”scoop” av typen: ”10 farligaste chipsen – hela listan” eller ”Carola – här kör hon 3.4 km/h för fort på en 80 väg” :)

  Av DN, SVD, Sydsvenskan osv osv kan man dock förvänta sig en ngt högre nivå tycker jag…

  /K

 13. se det så här att om folk i Tyskland under WWII hade haft ett Internet och 50% varit medvetna om vad som föregick i lägren hade detta då hänt? Jag tror inte det

  Det skal du ikke være for sikker på.

  Peter Longerich har dokumentert temmelig solid at veldig mange i Tyskland visste mye på både 30- og 40-tallet. Etterpå sa de at de ikke hadde visst noenting, men Longerich har påvist at dette var løgn i forbløffende stor grad. Mange visste og gjorde ingenting.

  Noe de siste ukenes begivenheter tyder på er ganske sannsynlig. For Gaza vet vi alle om, og nesten alle gjør nettopp ingenting. :-(