Varning för Gatans Parlament!


Ibland brukar jag fundera på vad högeralliansens nedrustning av välfärdssamhället kan komma att leda till. Visst, en del saker framgår med all önskvärd tydlighet, cancersjuka blir av med sjukpenningen och skickas till arbetsförmed-
lingen, det kallas ”arbetslinjen”, något som både Borg, Reinfeldt och Schlingmann noga påpekade på valnatten. Det var ”arbetslinjen” som vann valet sade de, det är tack vare den som vi har fått fortsatt förtroende att leda landet, menade Reinfeldt.

Själv häpnade jag över uttalandet, men att man från en högerregerings sida omfördelar den nationella förmögenheten från medborgarna till dem som redan har det gott ställt är inte någon överraskning, förra mandatperioden lånade man pengar för att kunna sänka skatterna för den gruppen. Nu talar man om att arbetslinjen varit så lyckad att man ska utöka och förstärka den. – För det har folket sagt i valet 2010.

Att valresultatet ännu inte är klart spelar i sammanhanget mindre roll. Nyss pratade man på P1-morgon om att man inom socialdemokratin återigen tillsatt en grupp som ska utreda partiets valförlust. De två representanter som kom till tals från socialdemokraternas sida satt även i den utvärderingsgrupp som tillsattes efter förra valförlusten. Resultaten av 2006 års utvärdering ser vi idag, aldrig någonsin har (S) haft så dåliga resultat. Men likafullt så får samma grupp utreda samma sak en gång till. Det är givetvis inget att förvånas över att det går bakåt för Socialdemokraterna.

I samma P1-morgon talades det om att LO-medlemmarna i allt högre utsträckning säger sig sympatisera med SD. Fler fackliga funktionärer är SD-sympatisörer, och det säger man sig vilja motverka genom att skicka ut folk från centralt håll (läs Norra bantorget). – För att ta debatten, som någon facklig företroendeman uttryckte saken.

Att orsakerna till att LO-medlemmarna väljer SD i allt högre utsträckning beror på att LO och SAP inte upplevs tala för medlemmarna blundar man för, det de ser är en misslyckad integrationspolitik, en nedrustning av välfärden och en omfördelning av pengarna så att de välavlönade får mer i plånboken. Högeralliansen skapar större klassklyftor och ser till att befästa dessa. Det i kombination med att (S) har svikit sina ideal är den direkta orsaken. Jag skulle givetvis kunna peka ut mängder av exempel på hur detta går till, men var och en som läser dessa rader har flera egna belägg för saken, helt utan min medverkan.

När jag blundar och försöker se lite längre så tänker jag på reaktionerna som blivit på högerextremisternas intåg i landets Riksdag, jag tänker på det faktum att svårt sjuka människor rimligen borde ha sin försörjning tryggad från Försäkringskassan, men som istället nu skickas till arbetsförmedlingen trots att de inte ens kan gå. Vad kan detta leda till för samhällsutveckling på sikt?

Jag oroar mig för att vi får ett gatans parlament. Antalet demonstrationer kommer öka och det enda yrke som är ett framtidsyrke är livvakt på Säpo. Alltfler politiker kommer att behöva den sortens personliga skydd. Redan idag har risken för politiskt våld ökat i en omfattning som vi äldre aldrig kunnat drömma om. Palme och Lindh är döda och en riksdagsledamot överfölls utanför sin bostad under förra veckan. De nya parlamentariker som vi fått från SD tär redan nu på Säpos resurser i form av extra skydd, ett skydd som dessutom är i högsta grad befogat.

Men går det verkligen att skydda sig mot allt? Jag tvivlar på det, jag tror dessutom att politikerna är inne på fel spår. När Socialdemokraterna återigen tillsätter samma utredare för att komma fram till hur man går från trettio procent i valet, till tjugo procent, så har man trampat fel. Man har inte förstått problemet, lika lite som högeralliansen har förstått saken när ett främlingsfientligt parti tar säte i landets parlament.

Vi är på väg mot en situation som ingen vill ha, i vart fall ingen utom det lilla fåtal individer som längtar efter faktiska oroligheter som gör att de kan legitimera sitt eget agerande utifrån något slags utanförskapsperspektiv. Själv undrar jag hur lång tid det tar innan livvakterna från Säpo måste komplettera sina skottsäkra västar genom att även bära hjälm.

För övrigt tycker jag:
——————————

Media skriver att olika politiker nu agerar för att hindra SD att få utskottsplatser, det måste vara det allra bästa sättet att få dem att bli riksdagens största parti. Jag hoppas att det bara är en tidningsanka, nu är de med i Riksdagen och ska givetvis behandlas som alla andra riksdagspartier.

Sträng granskning av kommentarer påslagen!

it , , , , , , , , , ab123 ex123 svd12 dn12 Läs oxo: Annarkia, Pamflett och Zaramis


28 svar till “Varning för Gatans Parlament!”

 1. ”Gatans parlament” vann valet åt högern skulle jag vilja säga. Jag tror många är rädda för vänstern då de genom hot och våld försöker tvinga fram sin politik.

  • ”Gatans parlament” vann valet åt högern skulle jag vilja säga.

   ? Läs bloggposten en gång till, är det något som du fortfarande inte fattar så testa kontaktfunktionen och fråga mig.

 2. De allra flesta tror nog att alla möjliga och angelägna samhällsproblem kommer upp på dagordningen i Sveriges riksdag. Men så är det inte alls. Sveriges rikspolitiska möjligheter befinner sig nu vid vägs ände. Det rikspolitiska möjlighetsutrymmet har aldrig varit så litet som under 2010-års valrörelse. Detta beror förstås på blockpolitiken och att det finns ett parti som de övriga partierna inte vill förhandla med.

  Då det bara fanns två reella alternativa budgetar, och bara skiljer något tusentals röster mellan dessa så kan möjlighetsutrymmet för vad som kommer upp på dagordningen knappast bli snävare än vad det nu har varit. Rikspolitikens utrymme för vad som bör prioriteras i bugeten, begränsas av vad som gör medborgarna som mest beroende av vad riksdagen beslutar, och av vad som ger flest röster.

  • Det skiljer väldigt många röster mellan de två budgetalternativen.
   Närapå (om inte en faktisk) majoritet föredrog det ena alternativet, en klar minoritet det andra och ca 6% röstade på ett parti som inte står för något av alternativen.

 3. 95.5% av alla medier ägas av två högervridna inresegrupper med samma konservativa agenda (Skibsted samt Bonnie) inte undra på om allt dras höger ut i de s.k. etablerade partierna. Betänk att SD ligger nära S samt vänstern i många frågor. Vi rusar in i samma situation som USA befinner sig i nu: Allt mer att den gemensamma strukturen (läs statlig) säljs (eller reas ut) försämringar i socialförsäkringar samt en arbetsmarknad där alla ska konkurrera med alla på en redan dumpad lönemarknad om allt färre jobb! Detta sker emedan den privata kapitalmarknaden får statliga bidrag föra att hålla showen i gång! Är det då konstigt att SD kommer in?

  Nej SD fick i flera skolval egen majoritet och lär bli det näst största partiet i näst års val. Om något årtionde så har de kanske egen majoritet!

 4. Jag läser din blogg dagligen (nästan) och måste säga att det du skrivit gällande orsaken till att SD fått så många röster är faktiskt bland det vettigaste jag läst. Även dagens inlägg är ett oerhört välformulerat inlägg.
  ”Media skriver att olika politiker nu agerar för att hindra SD att få utskottsplatser, det måste vara det allra bästa sättet att få dem att bli riksdagens största parti. Jag hoppas att det bara är en tidningsanka, nu är de med i Riksdagen och ska givetvis behandlas som alla andra riksdagspartier.” F.ö var SVT debatt igår väldigt bra.

  Hel rätt, Jinge.

 5. Att svårt sjuka blir utan ersättning är knappast ok, men det hände även under Sossarnas tid. Detta är inte på något sätt unikt för Alliansen. heder går till V som tog fighten med S den gången. Vi behöver dock reformer på området då folk förtidspensioneras i parti och minut.

  • heder går till V som tog fighten med S den gången.

   – Tog fighten är väl fel att säga? De allierade sig med dem och det sänkte både S och V; S är för borgerligt för många V-väljare och V är för vänster för många S-väljare.

   • Vid ett flertal tillfällen tog åtminstone Ulla Hoffman upp frågan i Riksdagen, men hade det varit mer av en fight så hade det iof inte setts som ett borgerligt påfund som det nu gör. Jag ser detta som ett blocköverskridande problem och det är skamligt av sossarna att använda detta som ett slagträ i en valrörelse då de inte är mycket bättre själva. Ulla H. satte iallafall strålkastarn på problemet.

  • Jag ser framför mig hur denna video plötsligt kan bli poppis på tal om slangbellor

   Ja även nötter kan tveklöst skära till liknande, och plötsligen går vi alla med hjälm. De används redan i vissa andra länder. :-I

 6. Min bild av SD-väljare fick jag på valdagen när en finsk tvåbarnsmamma stack sina röstsedlar under min näsa. En ensamstående finsk mamma som jobbar på det dagis där mina ungar gick och där andelen barn till utrikesfödda föräldrar är skyhögt.

  Det är oerhört svårt för mig att svälja det att en människa som tagit hand om mina barn och som jag haft förtroende för, som barnvårdare, som medsyster, etc… är en hatisk rasist.

  Sverige började förändas den 28 februari 1986 och ännu har vi inte sett slutet. Socialdemokraterna dödade drömmen många gånger om genom Kjell Olof Feldt och brukspatron Persson och låtsas eller är faktiskt så fasansfullt omedvetna om sin egen roll. Vill man ta reda på var felet ligger inom socialdemokratin så ska man titta på löneutvecklingen inom rörelsen, både fackföreningen och pariet, och jämför det med löneutvecklingen för em man säger sig företräda. Först när Sociademokrater själva funderar över sina löner, förmåner och allt som de roffat åt sig och åt sina nu vuxna barn i form av bostäder och arbeten, kan man börja på allvar ta reda på vad som hänt och kanske förhoppningsvis börja rätta till saker och ting och närma sig arbetarklassen som om den inte vore besmittad av både skabb och lepra.

  • Ja SD är inte särskilt kul. Att hon dessutom visade dig vad hon röstar på visar tydligt på nivån, men även idioter har rösträtt.

  • Du har alldeles rätt Mariam! Det är detta som kalls för innanförskap! Sossarna stiftat lagar och regler som gynnar det egna partiets pampar. Högern gör samma sak fast här gynnar det näringslivet i stället. Lika korrupta bägge två; och allra minst tänker de på de mest utsatta och de svagaste! Det ända alternativ som människor ser är i dagsläget SD? Hur kunde det bli så här?

 7. Att sossarna tillsätter samma politiker att utreda samma sak en gång till visar att de inte har förstått. De måste givetvis göra en politisk kursändring, och det rejält. Att vänsterpartiet går bakåt är lika självklart, går man med på att administrera en borgerlig politik så kommer man aldrig att nå fler väljare. Byter man inte partiledare efter misslyckade val samtidigt som man ser i backspegeln och frågar sig vilka fel man gjort, ja då får man skylla sig själv. Vänstern har chansen att ta ledningen i detta men Ohly pratar bara om att bekämpa sverigedemokraterna, det leder till utplåning av vp snarare än utplåning av sd. Detta nu, när vänstern har chans att ta det politiska initiativet. DEt är kapitalismen som är problemet, inte tjugo rasister i riksdagen.

  • Detta, som du Sören skriver avslutningsvis i ditt inlägg: ”Det är kapitalismen som är problemet, inte tjugo rasister i riksdagen.” Det är VERKLIGEN att slå huvudet på spiken! Jag blir fullständigt utmattad av den diskussion som nu pågår överallt i våra media, om detta senaste valresultatet. Tämligen irrelevant, sett till vad som är HUVUD-& GRUNDORSAKEN till det nuvarande tillståndet i detta land; jag höll på att skriva VÅRT land, men så kan man inte längre beskriva det. Det är andra krafter som sedan flera år övertagit äganderätten till detta land

 8. Bra inlägg Jinge! SD ska inte motarbetas i riksdagen, det är såssar och vänsterpartister som måste återgå till sina rötter. Inte hålla på med fånigheter som att vägra låta sig sminkas samtidigt som en sd-företrädare.

 9. Det är uppenbart en korrekt tolkning att hävda att all ytterligare polarisering kan leda till att saker och ting hamnar i rännstenen snarare än i parlamentet. Viktig kunskap för våra politiker oavsett färg.

 10. Instämmer, bra artikel! Det blir väl anarkisterna som tar till slangbellor i stället för Blondinbellor.

 11. Vi kan tycka vad vi vill om olika partiers politik, men vi ska vara rädda om vår möjlighet att kunna rösta vart fjärde år. Många människor i världen får aldrig göra detta. Vi ska vara stolta över den möjligheten.
  Vi ska också respektera människors olika åsikt och oliktänkande.
  Om ett parti visar rasistiska åsikter, så kommer svenska folket rösta bort detta parti om fyra år. Var så säker. Deras politik kommer att diskuteras i riksdagen, inför folket.
  Om fyra år får vi chansen att välja igen.

 12. Jag läser ofta din blogg, trots att jag står mycket långt ifrån dig politiskt som en äkta borgarbracka. Ibland läser jag nästan bara för att få pulsen att gå upp lite om morgonen, ungefär som när man petar lite på en ond tand. Idag måste jag dock erkänna att detta är det bästa inlägget jag läst av dig, och dina åsikter är välgenomtänkta och något jag själv kan skriva under på vilken dag som helst. Äras den som äras bör.

 13. Valvakan i SVT. Där satt Bildt och Vanja Lundby-Wedin. De var hej och du med varandra, och hyste samma uppfattning om SD. Det är ju detta som är så pinsamt! Där sitter LO-basen, den alltför välgödda kvinnan i knät på storfinansens representanter. Undra på att folk flyr partiet!