Gaddafi snart gripen?


Jag vet inte om jag ens hoppas på det, snarare har mina förhoppningar en mer drastisk innebörd. Nu förekommer det visserligen rykten som gör gällande att andra despoter, som t.ex. Hosni Mubarak har en hel svit i fängelsets trädgård, där han har med sig uppvaktande personal som kock och betjänt, men jag vet inte om jag ska tro på den sortens tal.

Men att Gaddafi och hans söner borde fängslas råder det knappast någon tvekan om. Det finns antagligen lika många brott begångna av dessa som det finns barr på en hundraårig gran.

AB: ”I en intervju i Washington Post hävdar Gaddafis son Sayf al-Islam att inga brott har begåtts mot det libyska folket. Han säger att bevisen för att libyska soldater skjutit mot demonstranter är falska och liknar dem vid rapporterna om massförstörelsevapen i Irak före invasionen.

– WMD (massförstörelsevapen), WMD, WMD – sätt igång och invadera Irak. Civila, civila, civila – sätt igång och angrip Libyen. Det är samma sak.

Sayf al-Islam säger att han tagit in många reformvänner i den libyska regeringen. Men att flera av dem har hoppat av och anslutit sig till rebellerna och har ledande roller i TNC, rebellernas nationella råd.

Han förnekar att civila dödats i Misrata och säger att USA borde hjälpa till att slåss mot al-Qaida i Misrata och Benghazi. När ”terroristerna” där är besegrade ska hans fars makt minskas och en ny författning införas, säger han till tidningen.”

Jag har inte sett några reaktioner på vissa ledarskribenters tal om truppinblandning i Libyen. Nu var det ju inte direkt det de skrev, men det blev otvivelaktigt resultatet om resonemanget ska fullföljas. Sedan är det väl en märklighet i sig att man inbillar sig att man ska kunna stödja rebellerna från luften med JAS Gripen så länge Gaddafis plan inte flyger. Det ger ett märkligt intryck och jag gissar att de s.k. ”rebellerna” tycker likadant.

För att återknyta till rubriken så skulle jag sätta värde på att flyget inriktade sig mer på att bekämpa den Libyska stats-
ledningen. Rimligtvis så borde de olika underrättelsetjänsterna ha kännedom om var Gaddafi befinner sig, åtminstone på ett ungefär.

Sayf al-Islam pratar en massa strunt i citatet ovan, al-Qaida får numera gälla som ett begrepp som fungerar som en slasktratt. Allt som man inte vill eller kan förklara skylls givetvis på al-Qaida. Undrar om det inte var de som låg bakom ”vargangreppet” i Norrtälje också…

it Tags: , , , , , , , ab1 ex dn12345 svd1234 ekot12


19 svar till “Gaddafi snart gripen?”

 1. >al-Qaida får numera gälla som ett begrepp som fungerar som en slasktratt.
  Tyvärr är det mer komplicerat än så den här gången! Läs i AP:s telegramdatabas (jag antar att man kan nå den från tidningbiblioteket även utan konto). Undersök åren 2007 till 2009 sök på al-Qaida och Libyen. Läs också den offentliga delen av den utredning som Obama beordrade i sitt berömda ”vem stödjer vi?” tal.

  Ju mer jag läser i Pravda, Granma etc. desto mer tveksam till den här ”revolutionen” blir jag. Jag undrar om vi inte för det arma Libyska folket ur askan in i elden!

  Till skillnad från diktatorn Egypten har också Gaddafi stöd av stora befolkninglager som dragit fördel av fri utbildning, fri sjukvård. räntefria huslån etc. risken för en långdragen klanfejd efter hans död är uppenbar.

  För att föreslå något konstruktivt skulle jag vilja;
  1) Att BÅDA sidor avväpnades och tvingades till att acceptera en övergångsregim.

  2) Jag vill också ha garantier för att INGET av olje pengarna dras bort från NÅGRA av de många sociala projekt som pågått. Oljebolagen MÅSTE tvingas att betala den skatt som satte i gång den här konflikten.

  3) Hagdomstolen skall utreda BÅDA sidors användande av antitankvapnet MAT-120 för ”strid i stad” med de följder det får.

  4) FN skal utreda Spaniens rätt att sälja ett sådant vapen då Spanien skrivit på FN:s ’antikluster’ avtal. Som bekant hävdar ju företaget att detta INTE är ett klustervapen men det är mycket tveksamt. USA har ju inte undertecknat avtalet så de går fria, men vissa vapen använda av Frankrike mot militärbaser inne i städer är också gränsfall.

  5) NATO:s miss/träff på sjukhuset måste också undersökas. Beslutet att det är nödvändigt att bomba kraftstationer och vattenreningsverk måste kunna styrkas! Och under alla omständigheter är det vår skyldighet att återställa allt till samma skick som före bombningarna så snart den nya statsledningen är på plats.

 2. Hosni Mubarak är under arrest på sjukhuset i Sharm. Hans söner och resten av den gamla regimen sitter alla i Tora fängelset utanför Kario. Tora har inga trädgårdar utan är en betongklump på 2 våningar som inhyste politiska fångar förr. Dom sitter 2 och 2 i fångkläder i väldigt spartanska celler. Hosni skall förflyttas dit direkt när hans hälsa tillåter det.
  Hela den gamla regimen sitter nu i fängelse, och nu börjar de plocka in folk från ”den andra raden” som de kallar de. Den Egyptiska revolutionen går som tåget, trots alla skeptikers farhågor. Kort sagt så ser det jäkligt bra ut!

  • Tyvärr Magued! Det här vittnesmålet inifrån Abu Tora fängelset säger något helt annat. Personen i fråga, en journalist som varit där och som har god kontakt med många inne i fängelset börjar med att tala om de många besökarna till Gamal och Alaa Mubarak och ministrarna samma förmiddag, och det de förde med sig: Kylskåp, sängar, resväskor proppfulla med deras egna gläder. Programledaren talar om lyxceller och journalisten håller med helt. Celler på stora tv-apparater. datorer och bekväma soffor ochsängar kan inte kallas annat än lyxceller.

   http://www.youtube.com/watch?v=gTvgc4FiRzM

   De fyra avdelningar, aanaber, kallade på egyptiska, som dessa pampar bor i ligger i Mazraaet Tora, alltså, Torafarmen där fångarna odlar en stor del av den mat som konsumerar i fängelset. Man håller på att tömma dessa fyra avdelningar på vanliga fångar och reservera dem för ministrarna, partifunktionärerna och Mubarak och hans söner.

   De vanliga fångarna undrar varför ministrarna lever som ministrar, både ut och innanför fängelsets murar. Enligt fångarna så gör fängelsechefen honnör varje gång någon av högdjuren visar sig.

   Värst av allt är väl att svinen blir uppassade av de andra fångarna. Man kokar deras te, tvättar och stryker deras kläder och städar deras celler, för några små slantar. Av allt att döma så har de med sig en hel del pengar inne i fängelset. Det som inte framgår är om de får mat levererat från någon lyxrestaurang utifrån.

  • Vill bara tillägga att Orbit är Egyptens motsvarighet till tv4 i Sverige och journalisten som talar i telefon heter Mamdouh Hassan och arbetar på en respekterad tidning, al-Shorouq.

   • Bra hittat NoNo!
    detta hade jag inte sett, och jag ska absolut skicka den länken till mina vänner i Egypten.
    Troligtvis så kommer det att bli en förändring på detta rätt snabbt.
    Tyvärr så är många Egyptier kvar i sin slavmentalitet. Wael Goenim beskrev det som stockholmsyndromet. Och man är till och med villig att slåss för sin rätt att inte ha rösträtt…

    Detta kommer att försvinna när hjärntvätten släpper taget, och det är tur att vi har så underbara smarta ungdomar i Egypten som driver på revolutionen stenhårt.

 3. Libyer har rätt till gratis sjukbehandling och deras sjukhus den bästa i medicinska utrustningen världen. Utbildning i Libyen är gratis, ungdomarna har möjlighet att studera utomlands på regeringens bekostnad. När yngre par gifter sig får de 60.000 libyska dinarer (ca 50.000 US dollar) i ekonomiskt stöd. Räntefria och odaterade statliga lån är en förmån som Libyer har. På grund av statliga subventioner är priset på bilar är mycket lägre än i Europa. Bensin och bröd kostar ett öre, ingen skatt för dem som arbetar inom jordbruket. De libyska folket är tysta och lugna, inte är benägna att dricka och är mycket religiösa. Tror Ni att detta kommer att finnas kvar när Oljan säljs i dollarvaluta under ny ledning.

  • Kära nån! Jag har släktingar som bor i Libyen sedan 35 år och den här bilden som du ger av det samhället kan lika gärna komma från Mars. Det du beskriver kanske gäller etabelissemanget och deras barn, men absolut inte alla libyer, ja, inte ens 5 procent av libyerna lever så.

   Det är som om du skulle påstå att alla svenskar lever som den kungliga familjen gör. Det finns hela städer i Libyen som saknar sjukhus.

 4. Såvitt jag vet har de s.k. rebellerna sagt nej till hjälp på marken. Några av dem verkar ju ha klart för sig vad det skulle innebära. Men de kan ju ändra sig förstås om de anser att de börjar förlora slaget och då hellre se ett utdraget markkrig med Nato inblandat än vad de uppfattar som en säker bestraffning från Ghadafi.

 5. Är ”Bombningen av Libyen ett straff för Ghaddafi för hans försök att vägra använda US Dollar,” Gaddafi gjorde ett ett djärvt drag, han inledde en rörelse för att vägra använda dollarn och euron i oljeaffärer, uppmanade arabiska och afrikanska nationer att använda en ny valuta i stället, guld dinar. Qadafi föreslog inrättande av en enad afrikansk kontinent som med sina 200 miljoner människor skulle använda ”guld dinar” som gemensamma valuta. Initiativet sågs negativt av USA och EU. Frankrikes president Nicolas Sarkozy hävdar att nu att Libyen är ett hot mot den ekonomiska säkerheten och mänskligheten, Qadafi fortsatte sin verka för att skapa ett enat Afrika och en ny valuta. Vi vet nu att det var ett misstag båda av Irak och Gadaffi, frågan är om det vi vet är sant eller inte.

  • Glöm inte att han föreslog ” Popular Committee” att oljebolagen delvis skulle förstatligas. ” Popular Committee” avslog visserligen begäran eftersom den innehöll andra delar som skulle innebära att privilegierad byråkrater skulle förlora jobben men nog oroades b.la USA av detta:

   ….Enough is enough. The solution is for the Libyan people to directly receive oil revenues and decide what to do with them,” Gaddafi said in a speech broadcast on state television. To this end, the Libyan leader urged a radical reform of government bureaucracy…

   …Only 64 ministers from a total of 468 Popular Committee members voted for the measure. There were 251 who saw the measures as positive, but chose to delay their implementation…

   …These statements have worried the main foreign companies operating in Libya: Anglo-Dutch Shell, British Petroleum, U.S. ExxonMobil, Hess Corp., Marathon Oil, Occidental Petroleum and ConocoPhillips, the Spanish Repsol, Germany’s Wintershall, Austria’s OMV , Norway’s Statoil, Eni and Canada’s Petro Canada…

   Källa Pravda ”25.03.2011” Artikel:
   Reason for war? Gaddafi wanted to nationalise oil

   Nu är givetvis Pravda en stark röst för Gaddafi (i bland löjligt så) men händelsen har ägt rum och även rapporterats av AP.

   Om man sedan granska ledarna för revolten finns det många egendomligheter i deras bakgrund och starka kopplingar till USA. Jag frågar mig precis som Kjell Sjöström vad som händer ”…när Oljan säljs i dollarvaluta under ny ledning.”

   Kort sagt blir det värre eller minst lika illa för ”mannen på gatan”? Varför stödjer plötsligt alla nationer just denna revolution, när det finns förtryck över allt som ingen bryr sig om? Ju mer man gräver desto olustigare känns det här!

 6. En sak som sällan nämns av västerländska politiker och media är att centralbanken i Libyen är 100% statligt ägd och attden har nästan 144 ton guld i sina valv. Den libyska regeringen skapar sina egna pengar, libyska dinar, i Libyen äger inte privatpersoner centralbanken. Få kan argumentera emot att Libyen är en suverän nation med egna stora resurser, och kan styra sitt egna ekonomiska öde. Detta är ett stort problem för globala ekonomiska karteller och banker när man ska göra affärer med Libyen, man måste då gå via den libyska centralbanken och dess nationella valuta, en plats där kartellerna har absolut noll inflytande eller makt. Det är anmärkningsvärt att centralbanken i Libyen (CBL) inte får nämnas i tal av Obama, Cameron eller Sarkozy, man kan undra om det finns en globalistisk agenda för att absorbera Libyen i den bikupa som utgörs av internationella valutafonden (IMF), BIS och FED samt deras regler och straffbeskattningar av befolkningar?

  Sex månader efter att Irak övergav dollarn som affärsvaluta tågade USA in i landet, är det en tillfällighet att Gaddafi som övergett dollarn som oljevaluta nyligen nu jagas som ett vilddjur?

  BRIC – länderna rekommenderade nyligen att det skall införas en ny reservvaluta som skall ersätta dollarn, Kina gör allt fler affärer i den egna valutan, när detta genomförts och är klart om fem år så får privatpersonerna i FED stoppa tryckpressarna om dom inte vill gå i Nigerias fotspår vad gäller dollarns värde. Kina kommer dom inte att besegra med vapenmakt därimot så kommer CIA att ha en gigantiska miljondollarbudget under dessa fem år för att vilseföra Kinas muslimer och munkar i desperata försök att splittra de stora landet.

  • Statligt ägd betyder: Ghaddafi ägd. Galningen tycker inte att han är en president. Han sa, när man krävde hans avgång: Hade jag varit president så hade jag slängt avskedsansökan i ansiktet på er! Han tycker verkligen att det är ”Folkkommittéerna som styr Libyen. Han själv är upptagen med att vara kungarnas konung.

   Ghadaffi har styrt Libyen så som man styr en farm. Libyerna står inte högre än boskap. Han äger landet, de som bor på den och oljan och allt annat som finns under den. Talen har varit oerhört vackra. Han och hans söner har lovat libyerna bostäder och bilar och mycket annat. Ingenting har någonsin genomförts.

   • Mariam bra att du tillför vetskap och balanserar inläggen här, känns skönt att bli informerad av en som vet hur saker ligger till. / Ursäkta alla för mina okunniga inlägg. / KAS

    • Det är ingen fara .-D Man måste ha decenniers erfarenhet av området för att förstå Ghaddafiska. INGENTING av det han säger är vad det låter som. Libyen, för honom, är han själv. Allt annat är bara rekvisita. Vi araber har skrattat ibland åt hans galenskap och skrattet slutade ofta i tårar, när han ställde till pinsamma scener och bråk på arabiska toppmöten och sabbade vartenda möta han var med på. När man samlades för att dryfta senaste massakern i Gaza var inget undantag. Han sperson och kungliga glans gick före dofterna av grillat mänskligt kött från Gaza. De som dock isolerat sig och skämts oerhört över hans pinsamheter är libyerna själva. För honom själv är han juvelen i Libyen och arabvärlden. För libyerna är han och alltid varit deras skam. Hela landet förlorade i anseende då det framkom för ossa alla mer mer än önskvärd tydlighet vilken åsna karln är. Sorgligt det där. Särskilt nu när han säger till libyerna att antigen styr jag er eller så förgör jag er. Vill man inte ha honom som ledare så har man alltså förverkat sin rätt till liv.

     • Jag har endast träffat en Libyer i hela mitt liv.
      Karlen var på besök i Visby, galen i motorcyklar, hade med sig bilder på sin tankbil, fårhjord, motorcyklar och öken.
      På ena armen bar han en guldklocka med Diktatorn på och han kysste den flera gånger när vi förde honom på tal. Jag minns fortfarande min förvåning då jag trodde att alla i landet hatade den onde ledaren.

      Det hela är inte så komplicerat som vi alla tror.
      Iom revolterna i regionen så insåg man att det var ett perfekt tillfälle att lyfta diktatorn ur stolen, diktatorn som inte bländades och trycksvärta på papper med några gubbar på, och således skickade man in lite kryssningsrobotar efter några underskrifter på ett vitt papper.

      Märk väl hur ”flygförbudszonen” utökas gradvis till att bli någonting mer än just en flygförbudszon.
      Mjölken är blå.