Frankrikes förföljelse av romer


Är den svenska demokratin i fara, och finns det något av Frankrikes rasistiska attack mot romer som vi kan se som ett varningstecken, om inte ens fransoserna själva gör det? Är det ett tidens tecken att vi bara ska acceptera att rasismen brer ut sig på minoriteters bekostnad?

SvD: ”Frankrike har reagerat med förvåning och vrede på EU-kommissionens anklagelser om brott mot de mänskliga rättigheterna i och med utvisningarna av romer till Rumänien och Bulgarien. EU:s människorättskommissionär Viviane Reding kritiserade i tisdags ursinnigt massutvisningarna, hotade med rättsliga åtgärder och bröt mot ett heligt politiskt tabu med associationer till deporteringen av judar under andra världskriget.”

Pierre Lellouche, Frankrikes EU-minister, gick till motan-
grepp mot Viviane Reding och hävdade att hans tålamod var på upphällningen och ”– att man inte talar med en stormakt som Frankrike på det sättet”, med tillägget att ”Frankrike var ett av EU:s grundarländer och – de mänskliga rättigheternas mor”. Han närmar sig därmed Usama bin Laden som lär ha sagt att Mellanösternkonflikten är alla krigs moder.

Att EU-länderna inte säger något om utvisningen av romer beror enligt honom på att mängder av EU-länder utvisar romer, något som även gäller Sverige, kanske är det en delorsak till att vår nuvarande regering ligger så lågt i sammanhanget.

Man kan givetvis ha åsikter om jämförelsen mellan Förintelsen och tiden före den, och dagens behandling av romer i Frankrike, men jag tycker inte att Viviane Reding var helt ute och cyklade. Ser man till judeförföljelserna före andra världskriget så blir det än mer tydligt. Och det absurda när det gäller behandlingen av just romer är EU:s egna regler. EU-medborgare är garanterade fri rörlighet inom unionen, något som ska gälla alla, men enligt Frankrike så ska det inte gälla just romer.

Ser man det i ljuset av diskussioner om burka-förbud och förbud mot minareter så blir det extra tydligt. Det finns idag en växande rasistisk rörelse i Europa, en rörelse med förgreningar i de flesta av medlemsländerna. Idag gäller det muslimer och romer och ser man till stämningarna bara i Sverige så finns det anledning att fråga sig hur utvecklingen kommer att bli. Idag lever samer och judar hyfsat säkert i Sverige, men vi har givetvis inga garantier för att dessa grupper sitter i orubbat bo om rasismen ökar ännu mer. Nu får vi in ett rasistiskt parti i vår riksdag enligt alla bedömningar, vilka konsekvenser det får på längre sikt kan vi inte veta.

it , , , , , , , , , , svd dn12 ex ab hd dagen sds svt


11 svar till “Frankrikes förföljelse av romer”

 1. Det värsta är att moderaterna och Alf Svensson med största sannolikhet har röstat emot resolutionen om att romer ska ha samma rättigheter som alla andra i EU – fri rörlighet. Rumänska romer har förvisso inte fri rörlighet än trots att Rumänien är EU-medborgare eftersom de inte fått anslutas till Schengen men man tycker att ett EU-positivt parti som moderaterna visar sitt sanna ansikte när de inte står upp för principen om fri rörlighet för människor i EU-länderna trots att de alltid försvarar den fria marknaden för varor, tjänster och kapital inom EU.

  Jag har försökt hitta hur de röstade, hittade inget på votewatch.eu och media skriver bara att EPP-gruppen som m och kd sitter i röstade emot resolutionen. Eftersom 255 av 265 ledamoter röstade emot och några anmälde sig som frånvarande tror jag det är mycket osannolikt att moderaterna röstat för resolutionen. Uttalanden från Gunnar Hökmark och A-C Bildt tyder också på detta.

  Moderaterna är en skam för Europa och borde skämmas!

  Snälla, om någon hittar information om hur moderaterna och Alf Svensson röstade, skicka ett mail till mig på tharand@hotmail.com

 2. Jag för min del tror inte att det handlar om romer specifikt utan ett behov av att styra bort internt missnöje genom att fokusera på ”yttre fiender”. Ett klassiskt grepp av regimer som vill styra bort folks missnöje. Det är ju lite svårare att använda sig av arvsfienden och gamla oförrätter i dag, därför får romer och andra ta smällarna.

  • Ja,fransmän är väldigt egensinniga…går från geni till rena katastrofen gång på gång,eller tvärtom.

   Tanken om frihet ==>Guillotinen

   Judar skickades friskt vidare på 40-talet.

   Bara som ett par exempel.

   Geniala bilar ibland…men hopplösa att serva och rosten skall vi inte tala om.

   Atombomben…..atollerna. Helt sjukt.

   Konstigt nog hade Napoleon en del goda saker för sig.(Trots all skit engelsmännen beskyller honom för än idag).

   Ja, du förstår vad jag menar.. ;)

 3. Det är tydligt att den svenska regeringen inte vill ta ställning till hur Frankrike beter sig. I intervjun med Bildt i Studio ett framgick det klart och vi har tidigare hört Reinfeldt säga att han inte har tillräckligt med fakta för att kunna uttala sig – ett rätt fantastiskt uttalande egentligen. Bildt menade att man måste sakligt diskutera dessa frågor och det framgick att han nog tyckte att Reding inte borde ha uttalat sig så starkt som hon gjorde. Det känns inte bra att ha en regering som inte tydligt markerar att det är oacceptabelt att behandla folkgrupper på det sätt Frankrike nu gör. Vi har nog av åsikter om andra folkgrupper inom SD.

  • Bildt ljuger. Och han har garanterat tillräckligt med fakta, inte minst eftersom hans fru sitter i Europaparlamentet och har uttalat sig i frågan (som alla andra i EPP ljuger de om att de vill hjälpa romerna på riktigt så därför röstar man emot – oerhört uttalande det också…) EG-rätten är glasklar vad gäller fri rörlighet. Förvisso inkluderas inte Rumänien än eftersom de har ett undantag från Schengenavtalet men ett parti som säger sig vara EU-positivt borde stå upp för en av EU:s mest fundamentala rättigheter eftersom det ändå är meningen att Rumänien inom ett par år ska vara med i Schengen. Endast om romerna gjort något direkt brottsligt eller liknande har man rätt att avvisa dem. Reding är en av de allra mest rutinerade kommissionärerna och sitter på sin tredje mandatperiod så det är anmärkningsvärt att hon uttalar sig så skarpt. I princip handlar det om rasism och en misstanke skulle kunna vara att Frankrike passar på för att få bort fokus från den mycket impopulära pensionsreformen. Här står vad den konservativa gruppen röstar emot: http://www.europarl.europa.eu/news/public/focus_page/008-80686-195-07-29-901-20100714FCS78876-14-07-2010-2010/default_p001c009_sv.htm

  • Tekniskt kan de möjligen göra det. Är osäker på vilken typ av beslutsprocedur som används men eftersom både Frankrike och Italien är stora länder är det möjligt att det räcker för att blockera tyvärr. Priset skulle dock bli mycket högt för dem eftersom de skulle få övriga EU emot sig, inte minst Tyskland.

 4. Jag skrattade när jag hörde i förbigående på SR under samma vecka som romerna utvisades att Sarkozy var ett zienskt namn och att det faktiskt finns många romer idag som heter Sarkozy i efternamn. Men sen var det tyst om det. Har någon här hört eller läst något om det?