Som bekant så dras det en massa växlar till både höger och vänster efter regeringspartiernas debacle när de försökte avdramatisera FRA-lagen med ljugerier. DN: ”FRA-lagen kan bli en vattendelare och alliansregeringen fjärma en hel generation från politiken. Tre fjärdedelar sympatiserar nu med vänstern. Står vi inför ett nytt -68? Efter en vår av åkallan av de revolutionära upprorsstämningarna från 1968 kommer frågan. Ja, svarar studentföreningarna till vänster på Svenska Dagbladets debattsida (13/7). Dagens studenter sluter upp bakom oppositionen, tre fjärdedelar sympatiserar med något av oppositionspartierna, en fjärdedel sluter upp bakom något av alliansens partier. Studentledarna tolkar detta – föga överraskande – som att studenter är kritiska till och besvikna på regeringen. Dess politik skapar ökade klyftor och regeringen har glömt sina vallöften för den högre utbildningen.” Att högerpartierna förlorat enormt mycket på ett agerande som varit fyllt av lögner, underdrivanden, undanglidanden och olika mer eller mindre uppenbara försök att blanda bort korten är självklart. Men jag måste erkänna att jag inte tror att det är någon vänstervåg. Jag tror helt enkelt att det handlar om ett uppvaknande, folk börjar inse att staten inte alltid verkar för individens bästa. Det i sig skulle kunna vara en vänstervåg, men jag tolkar det mer som en avpolitisering. FRA-lagen står över partisympatier på höger- vänsterskalan. Staten och dess företrädare ska inte ljuga för folk och rösta igenom saker i Riksdagen som de inte har fått mandat att bestämma om. Våra mänskliga rättigheter och rätten till integritet går faktiskt före viljan att vara duktig sett med USA:s ögon. Det har politikerna nu märkt och vissa av dem, som t.ex. Fredrick Federley får börja se sig om efter ett nytt sätt att försörja sig på efter 2010. Det kommer säkerligen att drabba fler. Visst vore det trevligt om detta var en inledning till en vänstervåg, men jag hoppas inte i någon större omfattning. Det kan givetvis bli det, vi har andra stora frågetecken som ännu inte är uträtade. Kommer svenska folket |
att få rösta om Lissabonfördraget t.ex? Det är en fråga som kan växa om den sköts på samma sätt som FRA-lagen. Genom EU:s nya konstitution så kommer alltmer av den lagstiftande makten att flyttas över till EU, kommer folk att rycka på axlarna inför det, eller kommer de ifrågasätta de riksdagspartier som beslutat om detta? Jag har inte svaren även om jag önskar att jag hade det. Men jag är säker på att vi kommer att få fler svekdebatter. Även om högerpartierna redan idag gett valet 2010 förlorat så tror de att de kan komma igen till 2014, men för man en politik som ifrågasätts av folkflertalet så kanske man aldrig kommer igen. Det kan bli en politik som innebär att vissa partier försvinner helt eller blir så marginaliserade att ändå ingen bryr sig. Andra om: FRA-lagen, Vänstervåg, Höger- vänsterskalan, Högerregeringen, Lögner, USA, DEmokrati, Avlyssning, Politik [tags]FRA-lagen, Vänstervåg, Höger- vänsterskalan, Högerregeringen, Lögner, USA, DEmokrati, Avlyssning, Politik[/tags] |
10 svar till “FRA-lagens framtid”
”Jag tror helt enkelt att det handlar om ett uppvaknande, folk börjar inse att staten inte alltid verkar för individens bästa. Det i sig skulle kunna vara en vänstervåg”
Så länge man inte är anarkist så verkar väl de flesta vänsterfraktioner för en stark stat som tar tillvara på individernas bästa?
Om tendensen som du beskriver verkligen existerar så borde det väl snarare innebära att allt fler rör sig mot frihetsideologier som liberalism och libertarianism, som tyvärr, något oförtjänt, har hamnat på högersidan av den politiska skalan?
Snarare är väl detta ett exempel på att de gamla konfliktlinjerna inom politiken är på väg att ersättas med nya, vilket ännu inte fått genomslag i partipolitiken.
Det finns alltid ett grönt alternativ. Man behöver inte käka morötter för att förstå att v-h är ett övergående historiskt skeende.
Varför vingla till höger och vänster när man kan gå rakt fram så att säga;)
Politiker skall man alltid vara vaksam på. Det ingår i spelet när man lämnar över sin beslutanderätt. Men att hantera svenska folkets förtroende som alliansen gjort tar nog mer än till 2014 att glömma….
@Björn Wadström:
Ja det kanske är tur att de gröna inte är något politiskt alternativ.
För skulle verkligen kravodlade morötter någonsin kunna vara ett alternativ?
#3 David – De enda som är åt vänster nuförtiden av partierna är ju Vänsterpartiet. Men du har rätt i att vänster-högerskalan är förlegad – jag gillar tanken bankom http://www.politicalcompass.org/ men jag tror deras mått är lite Amerikaniserade.
#4 Björn Wadström – Mp är ett enfrågeparti som vänder kappan efter vinden sålänge de får va med och styra lite när det gäller miljön.
#5 Jinge – Nej det har väl visats att KRAV-odlat och ekologiskt i många fall är sämre? Iaf näringsmässigt…
Ett alternativ är att personrösta och påminna de som kommer in på personröster på vems/vilkas mandat han/hon är där.
På så vis kan vi få in fler Camilla Lindberg i politiken och se till att riksdagen handlar på väljarnas mandat och inte den utbytbare regeringschefen.
Till skillnad från mången FRA-förespråkare i riksdagen så är vi väljare kvar över nästa val.
/Niklas Starow
@Niklas starow:
Esbati: Vad skulle då ha hänt om vi hade haft ännu mer av personval? Jo, vi skulle haft än fler politiska estradörer som gjorde än fler av i bästa fall meningslöst melodramatiska, i värsta fall beräknande bedrägliga utspel. Och sammantaget ett politiskt landskap där ansvarsutkrävandet blir så fragmenterat och slumpmässigt, att det i praktiken blir lättare för starka, dagordningssättande krafter att få igenom det de vill.
Läs detta: http://flamman.se/kolumnister.php?id=5533
Du har aldrigt funderat över om Esbati drar fel slutsats.
Kännetecknet för FRAaffären är att partiledningarna använder sig av grupptrycket och hotet att inte finnas på valbar plats vid kommande val.
Med ett fullständigt personval försvinner den möjligheten, även för s och vp som är största motståndare till personval.
För övrigt du som tvivlar på Sahlin och som många andra kanske också gör, hon garanteras sin position av nuvarande system.
Det enda val folk i dag har att göra i sitt val om de är missnöjda med hur partierna leds och driver politik är att välja ett annat parti. Det räcker väl med att säga Reinfeldt.
Nackdelen med ett kryss är att då väljer man bort andra som man också vill ha som sin företrädare.
Ett fullständigt personval där väljarna numrera sin kandidater och dessutom kan stryka skulle ge resultat.
Om FRA-affären lever fram till valet och vi skulle ha ett fullständigt personval, då skulle knappast Reinfeldt, Olofsson m.fl. överleva valet
Oavsett vänster/höger-politik så är det väl som så att några få politiker nu börjar inse att även de själva kommer att bli avlyssnade och övervakade.
Förhoppningsvis kommer flera av dem begripa att ingen kan övervaka övervakarna och vad de nu kan hitta på med all information de får.
Ingen myndighet har någonsin varit felfri.
”I am Åkesson of FRA. Resistance is futile.
Your life as it has been is over. From this time forward, you will service us.”
———
Ett citat från en känd TV-serie, omskriven litegrann..
Lite skoj måste man ha ibland, bland allt allvar….:-)