Försvarsmaktens totalfiasko


Nyss lyssnade jag på lunchekot, där berättades det att det var tjugo år sedan (20!) man sist hade en övning för hela försvaret, man har således inte samövat marinen, flyget och armén vilket rimligen borde leda till att man tar bort eller byter ut första delen av ordet.

Att vi har ett antal soldater vet vi, men har inte dessa samövat med andra vapengrenar under sin anstäl-
lningstid så kan man rent definitionsmässigt inte kalla det för ett försvar. Men vi samövar med Nato, det tycks vara en mer prioriterad uppgift i Försvarsmakten. Egentligen har vi alla förstått att försvaret är på väg att gå under både bokstavligt och bildlikt. När våra kusiner anklagas för att vara tomhylsor precis en moderat försvarsminister, och när annonserna på pendeltågen rekommenderar läsaren att övertala någon medpassagerare om att gå av en station tidigare än den som avsetts från början så är det något allvarligt fel på försvaret.

Ett värnpliktsförsvar har givetvis redan per definition folkets förståelse. Vi är miljontals män som har gjort värnplikt och de flesta av oss ser tillbaka på den perioden som en nyttig erfarenhet. När man nu försöker rekrytera nya anställda med olika mystiska budskap så riskerar givetvis försvaret att bli ett f.d. försvar. Försvarsmakten ger ett intryck av att vara en sandlåda för udda männi-
skor, folk som inte kan få anställning på den öppna arbetsmarknaden.

Den sortens tankegångar gynnar inte den mikro-
skopiska rest som finns kvar av vårt försvar. Om sedan försvarsmakten vill ha någon slags acceptans för uppgiften hos merparten av medborgarna, ja då ska man inte lägga skuld på annonsläsarnas kusiner eller mostrar. Man bör inte heller uppmana folk att låna en telefon av någon på tåget, för nästa tanke blir frågan om vad soldaten ska göra om ingen vill låna ut sin telefon, eller vill stiga av vid nästa station?

Det mest troliga är förstås att vederbör-
ande tvingas använda sig av sin AK-5 för att få igenom sin vilja, om det är ett sätt att nå människor så tror jag att de flesta helst inte vill bli nådda. Jag vet inte hur det kommer sig att den sortens ”reklam” ens kunde dyka upp för ett par år sedan, reklammakare brukar vara proffs, men det gällde uppenbarligen inte då den förra annonskampanjen beslutades, och inte heller dagens.

Det gör det givetvis mer än begripligt att man låter Säpo sätta sig på utredningen om Saudiarabien. Carl Bildt twittrade för en stund sedan: ”Natural that we stand by the agreements concluded in previous years. We are a reliable nation.” Moderaterna är tydligen desperata i sin iver att vifta bort skulden från regeringen. Det är nästan så jag tycker lite synd om dem..

it Andra om: , , , , , , , , , sr svt dn1234 svd12345 ab123


6 svar till “Försvarsmaktens totalfiasko”

 1. Skall vi inte börja kalla Försvarsmakten för vad den verkligen är: Nato-support eller Nato-auxiliary (bäst översatt Nato-hjälpare).
  Tror verkligen någon att detta stridisgäng klarar att försvara gigantiska Sverige vid ett överraskningsanfall från exempelvis Ryssland? Eller att rövslickeriet gentemot Nato garanterar deras hjälp? Om någon verkligen bestämmer sig för att ta över kommer Sverige snabbt reduceras till under en tiondel med de övriga 9/10 till angriparen. Varför man inte kunde behålla en kort värnplikt med civilförsvar inslag på en tre-fyra månader (gärna för både killar och tjejer) två månader på sommarhalvåret två på vintern, och se vilka som skall gå vidare som professionella militärer? Nä i Sverige måste vi gå från 0 till 100 inget annat. Nedmontering av Sverige är verkligen igång.

  • Mja, Nato-auxiliaries betyder väl i princip ”utländska hjälptrupper som agerar som militär” och oftast under andra länders ledning. (Nato i detta fall).

   Men i grunden har du rätt! ;)

 2. jag är för ett starkt försvar, men visste i mitt hjärta att en röst på ett blått parti knappast stärker försvaret, skattesänkningar går ju före med blåa partier, trots att samtliga blåa partier är för ett starkt försvar, utom möjligtvis (C) som är för ett starkare Stureplan:)

  sen alla dessa övningar med NATO, för ett par år sedan visade dom ett nyhets inslag från F-21 Luleå om att dom inte haft ett enda plan som lyft på ett år pga penning brist, samöva försvaret först, sedan kan vi bjuda in NATO på lekar i fjällen om pengar finns till det!

 3. Ang. översta annonsen: ”Erövraren älskar fred, för han vill ta över vårt land utan motstånd.” (ungefär efter von Clausewitz)

  • Annonsen över detta inlägg? Eftersom det är Google Adsense så väljer den på ett sätt som jag inte styr. Läser du igen om en halvtimme så kan det vara en annan annons.

   När jag kollar min egen sida så får jag ofta reklam för kameror.. :-D

 4. Vilka söker dit? Tänk själv, skulle du velat göra lumpen om du gjorde den enbart med de som verkligen ville vara där? Det slutar i en monokultur inom försvaret som degenererar FORT, som alla monokulturer.