Försvarsmakten mörkar sanningenUtanför Somalias kust så har olika länders fiskeflottor praktiskt taget dammsugit havet på fisk, all slags fisk. De somaliska fiskarna tvingas numera att färdas etthundrafemtio landmil utanför sin kustremsa för att komma till fiskevatten som kan ge fiskarna och deras familjer försörjning.

Den största delen av den fiskeflotta som härjar i de Somaliska vattnen är fartyg från olika EU-länder. De har varit så effektiva så att somaliska fiskare inte ens har råd att åka ut, för oavsett hur mycket fisk de fångar så räcker inte inkomsterna från försäljningen ens till bränsle för båtmotorerna.

I praktiken betyder det förstås att orsaken till att vissa somalier ger sig ut för att kapa främmande länders handels- och tankfartyg, för att på det sättet skaffa sig en inkomst, är de länders fiskeflottor som idag skickar krigs-
fartyg till farvattnen för att stoppa piraterna.

En mänsklig metod hade givetvis varit att istället se till att inga flytande fabriker tilläts agera, och att förbjuda andra än somaliska fiskare att fiska i havet utanför Somalia. Nu låter det på Försvarsmakten som att just somalier är hemfallna åt sjöröveri när det i själva verket är EU som är piraterna.

Precis som vanligt så döljer Försvarsmakten bakgrunden till att svenskar ska ställa upp och skjuta på fattiga fiskare, vilket de givetvis gör om de bekämpar dessa ”sjörövare”. Idag meddelas att danska soldater skjutit ihjäl fyra av dessa ”pirater”. Talet om att ”någon” borde göra något kanske följs upp med med beskyllningar om att din kusin inte vill göra något åt saken. I praktiken så bidrar skattebetalarna med slantar till politisk propaganda. Jag tror och hoppas att det svenska engagemanget i Adenviken är över sedan ett tag nu..

Bortsett från det faktum att Försvarsmakten tycks ha usla reklammakare så skulle det givetvis se bättre ut om den svenska regeringen gjorde något för att hjälpa den somaliska civilbefolkningen, det kan man göra genom att verka för regler i EU och i FN, regler som ger somalierna själva rätten att avvisa EU:s fiskeflottor som agerar som pirater i de somaliska vattnen. Pirater som maler ner den fisk de fångar till djurfoder och pellets till sina egna odlingar av laxartad fisk.

Och framförallt ska Försvarsmakten inte användas för att slå blå dunster i ögonen på dem som betalar deras flytande plåtschabrak och deras köttbullar. För alldeles oavsett om Sverige är engagerade i Somalia eller ej så ska inte försvarsmakten få använda sin reklambudget till politisk propaganda.

Annonsen dök upp i Aftonbladet för ett tag sedan. it , , , , , , , , , sr dn svd


9 svar till “Försvarsmakten mörkar sanningen”

 1. Man kanske inte skall glömma dumpningen av radioaktivt avfall i området.

  Källor finns säkert men jag har annat på G just nu… ;)

 2. Även om utfiskning och olagliga dumpningar (nämnda ovan) är en del av orsaken så tror jag man gör det enkelt för sig om man ser det som enda orsaken. Fattiga människor hade aldrig kunnat organisera och beväpna sig till den grad att de skulle kunna borda större fartyg; istället är det krigsherrar som bekostat dessa operationer för att kunna dra in pengar till sig själva; det är garanterat en väldigt liten del av folket som får tillgång till de miljonbelopp som piraterna drar in.

  Krigsherrarna har i sin tur fått in pengar från början med hjälp av Kat-smuggling. Kat har effekter som kan liknas vid amfetamin (fast mildare om jag förstått det rätt). Dessutom är det någon en stor del av befolkningen använder sig av. http://en.wikipedia.org/wiki/Khat#Demographics

  Om man säger såhär; om 61% av Svenska folket hade varit amfetaminberoende så hade vi haft långskepp i Öresund nu och kapat skepp vi också (Skåningar gör det ibland, fast bara till midsommar).

  Så ja, utfiskning och avfallsdumpningar har nog gjort sitt men om inte folket själva kan få bort den kulturella seden att tugga kat så kommer inte det landet att hamna på fötter – någonsin.

  • Fattiga människor hade aldrig kunnat organisera och beväpna sig till den grad att de skulle kunna borda större fartyg; istället är det krigsherrar som bekostat dessa operationer för att kunna dra in pengar till sig själva; det är garanterat en väldigt liten del av folket som får tillgång till de miljonbelopp som piraterna drar in.

   Så du tvivlar på att EU fiskat ut vattnen närmast Somalia ??

   Om man säger såhär; om 61% av Svenska folket hade varit amfetaminberoende

   Nu får du väl ge dig?

   Det är extremt stor skillnad mellan Khat och amfetamin. Khat är tuggade blad som är lätt centralstimulerande, mindre än kokablad. Amfetamin är en syntetisk variant som säkert är 20-30 ggr starkare i förbrukarledet.

   Dessutom finns det mängder av beskrivningar hur folket i Somalia blivit av med sina försörjningsmöjligheter. Det har varit mängder av TV-program om det, men de har du inte sett?

   • Så du tvivlar på att EU fiskat ut vattnen närmast Somalia ??

    Nej det skrev jag inte. Jag är väl medveten om att det kommer fiskefartyg från hela världen för att fiska utanför Somalia (för något år sedan kapades väl en båt från Taiwan). Vad jag skrev är att jag tvivlar på att det är hela orsaken till piraterna och att piraterna i mångt och mycket är bekostade av krigsherrar till att börja med – krigsherrar som garanterat tar den största biten av kakan.

    Jag tror det är naivt att pengarna piraterna drar in gagnar folket särskilt mycket.

    Nu får du väl ge dig?

    Där skulle stå kat-beroende men det är sent på dagen och jag hade skrivit amfetamin lite tidigare så det blev fel… I vilket fall som helst så kan du ju inte förneka att det inte är bra att användandet är så utbrett och att det troligtvis har bidragit till landets förfall? Grannländerna som inte har den traditionen har det ju bättre.

    Sen har jag inte sett några tv-program om det faktiskt, jag har precis som du ingen TV då allt finns på nätet. Fast jag saknade en för hockeymatchen igår iofs även om den tydligen inte var så kul att titta på (för Sverige iaf).

    • Det är så nu i alla fall, de tidiga piraterna är numera krigsherrar, om de var det från början vet jag inte.

     Khat är givetvis inget som rekommenderas, men det används ungefär som kokablad i Anderna. Man blir inte speciellt påverkad. Nå, lånar jag ofta en TV-sticka (usb) så jag tittar allt ibland. Och jag har sett en svensk dokumentär om saken. Där framkom att sjöröveriet var en metod att överleva för dem, sedan kanske det kan diskuteras, men din vinkel köper jag inte.

     Nu försvarar jag inte pirater, men allt har som bekant en förklaring.

 3. Det började som en väpnad protestaktion mot tjuvfiske, men när folk insåg vilka vinster som fanns att göra blev piratverksamheten big business. Med rätt kontakter kan man investera i dessa pirater och få del av vinsten.

  Senaste jag såg har i alla händelser fisken börjat komma tillbaka utanför Somalia eftersom det numera är för farligt för utländska fiskefartyg att ge sig dit.

 4. Trotts detta hävdar många att Sverige är ett av de land som har minst korruption. Vad det betyder kan man ju fråga sig.