Försvarsmakten ljuger igen!

Utanför Somalias kust så har olika länders fiskeflottor praktiskt taget dammsugit havet på fisk, all slags fisk. De somaliska fiskarna tvingas numera att färdas etthundrafemtio landmil utanför sin kustremsa för att komma till fiskevatten som kan ge fiskarna och deras familjer försörjning.

Den största delen av den fiskeflotta som härjar i de Somaliska vattnen är fartyg från olika EU-
länder. De har varit så effektiva så att somaliska fiskare inte ens har råd att åka ut, för oavsett hur mycket fisk de fångar så räcker inte inkomsterna från försäljningen ens till bränsle för båtmotorerna.

I praktiken betyder det förstås att orsaken till att vissa somalier ger sig ut för att kapa främ-
mande länders handels- och tankfartyg, för att på det sättet skaffa sig en inkomst, är de länders fiskeflottor som idag skickar krigsfartyg till farvattnen för att stoppa piraterna.

En mänsklig metod hade givetvis varit att istället se till att inga flytande fabriker tilläts agera, och att förbjuda andra än somaliska fiskare att fiska i havet utanför Somalia. Nu låter det på Försvars-
makten som att just somalier är hemfallna åt sjöröveri när det i själva verket är EU som är piraterna.

Precis som vanligt så döljer Försvarsmakten bakgrunden till att svenskar ska ställa upp och skjuta på fattiga fiskare, vilket de givetvis gör om de bekämpar dessa ”sjörövare”. Talet om att ”någon” borde göra något följs snart upp med beskyllningar om att din kusin inte vill göra något.

Bortsett från det faktum att Försvarsmakten tycks ha usla reklammakare så skulle det givetvis se bättre ut om den svenska regeringen gjorde något för att hjälpa den somaliska civilbefolkningen, det kan man göra genom att verka för regler i EU och i FN, regler som ger somalierna själva rätten att avvisa EU:s fiskeflottor som agerar som pirater i de somaliska vattnen. Pirater som maler ner den fisk de fångar till djurfoder och pellets till sina egna odlingar av laxartad fisk.

Och framförallt ska Försvarsmakten inte användas för att slå blå dunster i ögonen på dem som betalar deras flytande plåtschabrak och deras köttbullar.

Annonsen dök upp när jag klickade på en nyhet om Ronaldinho i Aftonbladet it , , , , , , , , , svd dn

  18 comments for “Försvarsmakten ljuger igen!

 1. sörmlänning
  13 januari, 2011 at 09:40

  Något borde göras???
  Enkelt, ge fattigfiskarna deras fiske tillbaka!
  Före industrifisket fanns inte detta problemet i Adenviken.

  • 13 januari, 2011 at 09:46

   Visst, det känns pinsamt som faan att läsa Försvarsmaktens annonser. Är de verkligen helt IQ-befriade på det stället? Skrämmande…

   • sörmlänning
    13 januari, 2011 at 10:27

    Fler och fler tecken tyder på att Sveriges ”riksdag” inte sitter i Stockholm

   • Kamelsilaren
    14 januari, 2011 at 14:42

    IQ-underskott kan det vara, men framför allt cynism. Och nu efter värnpliktens avskaffande finns det inga andra än deras yrkessoldater som lär sig hantera avancerade vapen i Sverige. Hur lätt som helst för dem att göra Sverige till ett land á la Burma, där hela folket hålls som gisslan.

 2. kalle Kula
  13 januari, 2011 at 09:59

  I grunden beror problemet på att Somalia inte är en fungerande stat. Hade Somalia varit det hade de haft en kustbevakning som jagat bort rovfiskarna. Dessutom hade det varit logiskt för de fattiga fiskarna att själva agera kustbevakning, men de gör de inte heller. Att Somalia aldrig varit koloniserat gör det också svårare att dra fram det postkoloniala skuldkortet. Om ni faktiskt vill hjälpa Somalia bör åka dit och hjälpa dem sätta upp en fungerande statsapparat med tillhörande funktioner. Jag önskar Somalierna all lycka men de måste själva ta ansvar för sitt land och sina fiskevatten.

  • 13 januari, 2011 at 10:01

   Du menar att EU inte har något ansvar för vad dess fiskeflotta gör?

   Grattis! Du har vunnit en badboll! Spelar du på läppen oxo ???

   • 13 januari, 2011 at 10:16

    Flåt, jag tyckte att det var så till den grad korkat att jag garvade. Alla har tydligen inte vaknat trots att klockan är över tio på förmiddagen… :-)

   • Sniff
    13 januari, 2011 at 13:01

    Jag tycker det är bra att du släppte fram denna kommentar Jinge! Det är viktigt att se hur människor som kalle Kula resonerar. Skulle inte bli förvånad om kK är en av dom som denna ”reklam” tilltalar.
    Man kan önska att allting blir enbart blir svart och vit i en värld av grå nyanser. Helt enkelt enkla fix så är det löst. Hurra skjut piraterna så kan vi återgå till vår egna konsumtion utan att engagera oss mer.
    Att Somalia skulle lösa frågan själva bilda ett vettigare statsskick är inte sannolikt mer sannolikt är det att man sår för en islamisk republik av den värsta sorten.
    Att försvara fartyg och vägra inse de underliggande problemen är barnplåster på en läckande gasledning.

    • 13 januari, 2011 at 13:03

     Jag har stoppat en liknande. Jag börjar tro att Försvarsmakten betalar för att folk ska agera i sociala media för att lägga ut rökridåer.

  • 13 januari, 2011 at 10:21

   Aldrig varit kolonialiserat låter fint, men vi vet från Wikileaks att det var USA som med påtryckningar tvingade Ethiopien att gå till anfall mot landet för att tillsätta den av USA valda marionettregimen. Nu kämpar somalierna mot denna kolonialism. Vill vi hjälpa Somalia är det genom att inte vilja tillsätta marionettregimer.

  • mimmi
   14 januari, 2011 at 12:45

   Kalle, det enda landet i Afrika som inte har varit kolonialiserat är ETIOPIEN.
   Oops, fick ni inte lära er det på Försvarsmakten el. i borgarklassen?

   ”Somalia, like most other countries in Africa, was colonized by European nations during the late 1800s. In 1887, Britain became concerned with keeping the route to India open through the Suez Canal, which was opened in 1869 and as a result Britain proclaimed Somalia as a British protectorate and named it British Somaliland.”

   Således kan skuld till dagens kaos mycket väl härledas till den vita mannen. Som så mycket annat.
   Nu rycker alltså vita män ut för att för fri handel säkra området som man själva har lagt en ostabil grund
   för. Samtidigt fiskar sig vita män rent kusten så att andra vita ska få billig sushi.
   Precis som för 300 år sedan. Välkommen till europeisk historia och handling=kolonialism!

   puss

 3. Joakim?
  13 januari, 2011 at 10:51

  Fiskare? Det är kriminella från inlandet som bedriver piratverksamhet där kustbefolkningen inte vill ta i dem med tång och detta i ett land vars infrastruktur och institutioner endast existerar fläckvis.

  • 13 januari, 2011 at 10:54

   Nu ljuger du! Det är fult att ljuga, det borde din mamma ha lärt dig. Men ljuger du INTE så kommer du snabbt med en respektabel länk so styrker dina påståenden… Men det kan du inte, men ljuga kan du.

 4. Matte
  13 januari, 2011 at 12:34

  Nej man kommer inte bort ifrån det faktum att detta sjöröveri orsakats av de flytande fiskefabriker som far runt Afrikas kust och dammsuger vattnen på varenda levande varelse. Fiskefartygen lastar av sin fångst i dessa fabriker och där sorteras det och sådant som går att göra djurfoder av mals. Det är samma kolonialism som alltid och det är väl typiskt moderat att mörka detta. De som förnekar fakta, och de finns, röstar ofta på (M) eller (SD). Hur kan DET komma sig…?

 5. Tharand
  13 januari, 2011 at 14:05

  Snart kommer denna affisch vara granne med reklam för nästa Pirates of Carribean-film… Den ena piraten kommer att beskrivas som en somalisk terrorist, den andra är en amerikansk hjälte…

 6. Kuno
  13 januari, 2011 at 14:23

  Före valet 2006 gapades det mycket högt från borgerligt håll (M i första hand) om att myndigheter inte skall driva opinionsarbete. 2007 konstaterades i instruktionerna till en utredning att det är ett växande problem att myndigheter sysslar med opinionsbildande verksamhet. Utredningen var tillsatt av den borgerliga regeringen.

  Det gäller visst inte längre.

 7. 13 januari, 2011 at 16:13

  Radioprogrammet Konflikt hade ett jättebra program om Somalia den 16 oktober förra året. Där berättas hur USA uppmanade Etiopien till att invadera Somalia. SÄPO:s terroriststämpling av de somalier i Sverige som stödjer motstånd mot invasionen ifrågastätts; gör SÄPO detta på uppdrag av USA?
  Läs mer och lyssna här: http://2tu.us/2w1c

 8. Nadia
  14 januari, 2011 at 17:07

  I Adenviken slängs ständigt gift avfall och kärnavfall från EU. EU förstör för civil befolkningen i området.

  Varför gör EU det? Ja för att vi kan och vi slipper betala för det.

Comments are closed.