Försvarsmakten ljuger igen!

Utanför Somalias kust så har olika länders fiskeflottor praktiskt taget dammsugit havet på fisk, all slags fisk. De somaliska fiskarna tvingas numera att färdas etthundrafemtio landmil utanför sin kustremsa för att komma till fiskevatten som kan ge fiskarna och deras familjer försörjning.

Den största delen av den fiskeflotta som härjar i de Somaliska vattnen är fartyg från olika EU-
länder. De har varit så effektiva så att somaliska fiskare inte ens har råd att åka ut, för oavsett hur mycket fisk de fångar så räcker inte inkomsterna från försäljningen ens till bränsle för båtmotorerna.

I praktiken betyder det förstås att orsaken till att vissa somalier ger sig ut för att kapa främ-
mande länders handels- och tankfartyg, för att på det sättet skaffa sig en inkomst, är de länders fiskeflottor som idag skickar krigsfartyg till farvattnen för att stoppa piraterna.

En mänsklig metod hade givetvis varit att istället se till att inga flytande fabriker tilläts agera, och att förbjuda andra än somaliska fiskare att fiska i havet utanför Somalia. Nu låter det på Försvars-
makten som att just somalier är hemfallna åt sjöröveri när det i själva verket är EU som är piraterna.

Precis som vanligt så döljer Försvarsmakten bakgrunden till att svenskar ska ställa upp och skjuta på fattiga fiskare, vilket de givetvis gör om de bekämpar dessa ”sjörövare”. Talet om att ”någon” borde göra något följs snart upp med beskyllningar om att din kusin inte vill göra något.

Bortsett från det faktum att Försvarsmakten tycks ha usla reklammakare så skulle det givetvis se bättre ut om den svenska regeringen gjorde något för att hjälpa den somaliska civilbefolkningen, det kan man göra genom att verka för regler i EU och i FN, regler som ger somalierna själva rätten att avvisa EU:s fiskeflottor som agerar som pirater i de somaliska vattnen. Pirater som maler ner den fisk de fångar till djurfoder och pellets till sina egna odlingar av laxartad fisk.

Och framförallt ska Försvarsmakten inte användas för att slå blå dunster i ögonen på dem som betalar deras flytande plåtschabrak och deras köttbullar.

Annonsen dök upp när jag klickade på en nyhet om Ronaldinho i Aftonbladet it , , , , , , , , , svd dn

  18 comments for “Försvarsmakten ljuger igen!

Comments are closed.