Försvaret visar stridsfordon på – Universiteten


För ett par dagar sedan fick jag ett mejl från signaturen Ahl. Han var upprörd eftersom Försvarsmakten var på hans universitet och försökte rekrytera soldater, med sig hade de ett stridsfordon C som skulle dra till sig de unga studenternas blickar, ren stridsvagnsreklam med andra ord. Jag frågade om han inte hade lust att skriva själv om det hela, och det hade han…

En underlig syn väntade mig på Örebro Universitet i onsdags. Mitt på campus stod en stridsvagn flankerad av militär. Försvarsmakten var på plats med avsikt att hitta soldater.

Försvarets sätt att rekrytera har kritiserats av media, liksom här på Jinges blogg, sedan värnplikten slopades. I tv-reklam och på affischer har krigsmakten ondgjort sig över kusiner, mostrar och alla oss som kritiserat krigsnärvaron i Afghanistan. Att sätta likamedtecken mellan demokrati och militärinsatser uppskattade nog inte ens landets försvarssympatisörer.

På universitetet gick studenter gick förbi under dagen och kastade förvånade blickar mot stridsvagnen. Inte få plockade upp mobilen för att fota. Om någon tittat tillräckligt länge gick någon av soldaterna fram för att inleda konversation, givetvis för att väcka intresse för ett jobb i det militära.

Rekrytering från utomstående företag är vanligt på campus, egentligen lite väl förekommande för min smak. Försvarsmakten måste numera rekrytera soldater från arbetsmarknaden, och då får man spela på marknadens villkor. Frågan är alltså egentligen inte om försvaret har rätt att komma till universitetet – frågan är hur lämpligt och etiskt det är att locka in folk genom en vapenmanifestering. Vad sorts matnyttig, saklig information ger det som inte kan förmedlas via monter?

Om än jag av principskäl är glad att värnplikten har försvunnit så är den nya yrkesarmén problematisk, för att använda ett snällt ord. Redan nu, när man inte verkar ha överdrivet svårt att få tag i tillräckligt mycket personal, så verkar de inte ha nåt emot att rekrytera män med en utmärkande syn på vapen och krig. Forskning visar på att alla länder som gått från värnplikt till yrkesarmé efter några år får omfattande rekryteringsproblem – om man redan nu ser mellan fingrarna gällande kompetens och lämplighet undrar jag vad det ska bli av Sveriges armé i framtiden.

Sverige har traditionellt verkat för nedrustning – om än vi också säljer vapen världen över. Pacifist som man är hoppas jag på ett land fritt från krigsmakt – nu känns det som att vapenindustrin, försvarsmakten och regeringen tar oss i en helt annan riktning.

Soldaterna på plats berättade att de letar efter studenter som kan tänka sig ”jobba extra”. Åka på övningar med regementet någon helg då och då (upp till 20 % arbetsomfattning) verkade vara huvudsysslan. ”För de som gillar att skjuta” sa en av killarna (jo, han sa faktiskt så). Man måste dock gå en grundläggande militär utbildning, GMU, i tolv veckor innan dess (med en ”lön” på 4500 kronor i månaden). De som därefter tar anställning som ”tidvis tjänstgörande soldat” räknas i praktiken som reservister när nu värnplikten inte finns kvar.

GMU-utbildningen gäller dock för alla soldater. Försvaret har en uppenbar möjlighet under de tolv veckorna att motivera (läs påverka, eller indoktrinera) personerna till att bli yrkessoldater på heltid. Med utlandstjänstgöring.

Förutom att kasta iväg ett email till Jinge mailade jag även rektorn. Han ville inte ta i det utan skickade vidare till universitetets informatör. Han menade att universitetet inte lägger sig i försvarets rekryteringsinsatser – eller som han sa, ”vi bedriver inte försvarspolitik”. Han ville inte ens erkänna att universitetet bör, ja är skyldiga när så behövs, reglera närvaron för utomstående organisationer. Han kunde heller inte förstå hur jag kunde se något oetiskt eller olämpligt med den där stridsvagnen – i hans ögon stod den för en bra verklighetsbeskrivning av försvarets verksamhet. Det är svårt att argumentera när motparten vägrar bemöta det man säger utan istället angriper ens värderingar.

Dagen efter var stridsvagnen borta, idag är inte heller soldaterna kvar. Åtminstone det är en lättnad.

Martin Arvidsson (alias Ahl)

it Andra om: , , , , , ,


12 svar till “Försvaret visar stridsfordon på – Universiteten”

  1. Ja redan i gymnasieskolorna går vår s k försvarsmakt ut med rekryteringsmaterial med en ”svensk soldat” skjutande med automatkarbin på förstasidan. Vem som föreställs vara den lede fi är väl inte längre en särskilt öppen fråga. Rekrytering till korståg.

    • korståg? är det insatsen i Afghanistan du referar till som korståg så är det ganska ont om religös fantatism i det svenska lägret…

      däremot är det lite oetiskt att ha trupp i ett land som stöd till en främmande makt som skickar 15 åringar till camp x-ray…

  2. Johan Medin (gymnasielärare gymnasiet Enköping) tar i sin debattartikel ”Fel av försvaret att rekrytera skolelever” i Aftonbladet 25/10-11 upp samma problem kring gymnasiet där. Ger länken till hans artikel här:http://www.aftonbladet.se/debatt/article13832672.ab Att försvarsmakten gör värvningspropaganda riktad mot så unga elever är än värre än att den riktas mot universitetsstuderande som ju är något äldre och kanske inte så påverkbara. Gymnasieungdomarna är – som Medin skriver i sin artikel – rädda för en arbetslöshet efter gymnasietiden. Utsatta och påverkbara. Lockas till”yrket” (yrket!!) soldat som en väg ur den arbetslöshet de ser komma. Jag har för mig att även Tolgfors för en tid sedan menade att ”ta värvning” var en karriärmöjlighet och väg ut ur arbetslöshet. Men ännu har väl inte Arbetsförmedlingen fått klartecken att TVINGA ungdomarna in i detta? Att Försvarsmakten tillåts rikta sin värvningspropaganda mot sexton-sjuttonåringar är oerhört skrämmande. När jag läste Joakim Medins artikel blev jag helt förstörd. Är detta Sverige? Att dra in ungdomar i armén sker – som vi ju vet – i USA men hur har vi drabbats av samma cyniska sätt att se ”soldater” i gymnasieelever? Som skall dödas i Afghanistan. Just idag rapporterar media om ett antal dödade USA-soldater. När är det svenskarnas tur? Högerregeringen har nu makten här och att vädja till dem (Tolgfors?) att stoppa Försvarsmaktens värvning av gymnasieelever är ju meningslöst. Högerns ideologi ger fritt fram för denna cynism riktad mot unga människor.
    Ulla Johansson

  3. Ibland känns försvarsministern lätt desperat. ”Rekryteringen till den nya frivilliga militära grundutbildningen fortsätter att möta mycket stort intresse bland unga. Hittills har cirka 28 000 ansökningar inkommit till omkring 2600 platser, ungefär tio sökande per plats” skriver han i en debattartikel (http://www.vf.se/asikter/debatt/nya-resurser-till-forbandsverksamhet) i vår lilla landsortstidning. Tror han lantisarna är dummare än storstadsfolket? Och varför måste försvaret ha dessa macho-anspelningar i all rekryteringsreklam. Dom säger sig vilja ha även kvinnor i försvaret men fan tro´t. Han ju Örebroare så det är väl därför han försöker visa sig lite märkvärdig där. Man undrar ju när försvaret öppet skall erkänna att det är NATO som förväntas rädda oss vid behov.

  4. Det är inte bara lite utan mycket oetiskt att försoka värva barn, enligt alla definitioner så är människor under 18 barn, till krigstjänst. Är man inte mogen att rösta (18 år och de flesta gymnasister är yngre än så) eller att fritt få hantera alkohol (20 år) ska man fan inte heller beväpnas och skickas ut som kanonmat.
    Begreppet korståg mot islam kommer från ”Den Fria Världens” store ledare GW Bush.

  5. Minns mycket väl från grundskolan och gymnasiet en del klasskompisar svårt drabbade av krigs- och vapenromantik. Att försöka fånga upp dessa barn som kanonmat (ja just barn, de flesta var under 18) är ett brott mot mänskligheten.
    Jag är själv uppfödd på älgkött och var i min ungdom en mästerskytt. Är fortfarande mycket vapenintresserad.
    Skulle vara helt jävla bra om Amnesty, Greenpeace, Läkare Utan Gränser, Reportrar Utan Gränser, Human Rights Watch med många andra hade samma tillgång till svenska skolbarn och ekonomiska resurser för detta.

    • de organistationerna du nämner skulle nog inte nekas inträde på skolor där försvarsmaken får tillträde, och ekonomiskt så tror jag dom även har större budget än FM:)

  6. Det finns tekniska utbildningar i Örebro, men universitetet är inte så profilerat åt det hållet. Gällande vapenmanifestering förstår jag dock inte vad det skulle ge för matnyttigt åt teknikintresserade – har man intresse vet man redan hur en stridsvagn ser ut och situationen ger knappast utrymme för någon djupare granskning av tekniken i sig. Min tes är att försvaret spelar på andra kognitiva processer, som den typ av adrenalinrush unga killar känner igen från krigsdataspel. Lösningen är simpel – försvaret har rätt att delta på rekryteringsmässor på universitetet, liksom andra organisationer. Det har jag inte ifrågasatt. Liksom andra organisationer får de dock lämna tanksen hemma!

  7. […] Skulle en soldat komma till min busshåll- plats och kräva att få reda på min och andras identitet så överger jag genast min livslånga pacifism. Eftersom jag har ett dåligt hjärta så skulle jag nog dö på kuppen. Det är givetvis en katastrof för Sverige att vi inte längre har ett värnpliktsförsvar. Och även om man inte får sätta in militär trupp för att slå ner demonstrationer så skulle det ändå ske i ett krisläge, har vi en moderatregering så sker det snabbare än om vi har en socialdemokratisk regering givetvis. Och att försvaret är desperat visade Martin Arvidsson (alias Ahl) på igår. […]