Fördel högeralliansen

Nu har vi sett i tidningarna att de är euforiska på grund av att Demoskop hävdar att (M) är större än (S). Nu är tusen personer en alltför liten undersökning, och dessutom så har affären med Wanja Lundby-Wedin varit aktuell under mätperioden.

Någon sosse hävdade i en nyhetssändning att det var dags för socialdemokraterna att kavla upp skjortärmarna. Problemet med ett sådant uttalande är att de skulle ha gjort just det dagen efter valet 2006. Tiden går och olika affärer kommer sannolikt att prägla partiets verklighet fram till valdagen i september 2010. Redan EU-valet i juni kan bli en ren katastrof för socialdemokratin.

Att Mona Sahlin inte har det stöd en partiledare bör ha är en del av den tragiska verklighet som vi alla som vill byta regering lever med, och det oavsett vilket parti vi avsett att rösta på. Varför Mona Sahlin saknar det stöd hon borde ha som blivande regeringsbildare vet vi nog alla, men inte heller oppositionens småpartier går fria från kritik. Miljöpartiets omsvängning i EU-frågan är en sak som upprört många av partiets kärnväljare. Hos Vänsterpartiet så tycker jag mig förstå att många är missnöjda med att partiet ska samarbeta med (S) och därmed ge avkall på en del av den egna politiken.

Den typen av faktorer kan givetvis bli helt avgörande, men först efter en valförlust. Jag tror att samtliga partiernas partiledningar byts ut om detta blir verklighet, det är nog oundvikligt. Jag har ibland undrat över om Sahlin klarar sig fram till valet. Från och till hörs det mycket stark kritik mot henne från vissa partidistrikt, och även från fackligt håll. Affären med Wanja Lundby-Wedin har dessutom skadat socialdemokraterna betydligt mer än vad de själva är villiga att erkänna.

Att nu Sahlin går ut och kräver att LO-chefen ska lämna sitt styrelseuppdrag i – AMF är ytterligare ett misstag från partiets sida. Hon skulle tvingas bort från LO, nu stärks i stället bara de som talar om


pampvälde och att den socialdemokratiska aristokratin inte lever som den lär. När moderaterna beskriver sig själva som det nya arbetarpartiet så har sossarna inget att sätta emot. Det är helt uppenbart att (S) tappat sin roll inom arbetarrörelsen, något som givetvis spiller över på Vänsterpartiet.

I dagens undersökning hamnar (KD) och (C) utanför riksdagen, men det är inget att yvas över eftersom det sannolikt innebär att de främlingsfientligas chanser ökar. Hade jag råd så undrar jag om inte min dröm om ett torp i Värmland istället borde bli motsvarande fast i Norge. Norska är ett begripligt språk och man kan ju göra som norrmännen, handla svensk mat.

Det kanske blir Mona som tvingas gå trots allt?

Andra om: , , , , , , , , it DN
12 SvD1 AB123 Ex1234567

[tags]Mona Sahlin, Wanja Lundby-Wedin, Socialdemokraterna, LO, Val 2010, Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Högerregeringen, Politik[/tags]

  32 comments for “Fördel högeralliansen

 1. nature
  4 april, 2009 at 18:40

  Ja jinge det ser ut som att du kommer att få rätt, igen! Jag håller med dej om att Mona måste bytas ut innan valrörelsen kommer igång på allvar! Tyvärr!

  Men är man så klantig som Mona är, så räcker det inte med att vara en bra person. Tyvärr!

 2. David H
  4 april, 2009 at 18:47

  Det finns även en SKOP-mätning från idag som visar på borgerligt övertag:
  http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_2694797.svd

  I den hamnar (C ) en bit över gränsen, Kd är dock under. Fast man bör inse att om siffrorna står sig så kommer taktikröstande in i bilden. Om någondera grupp är beroende av att ett eller flera parier klarar riksdagsgränsen så kommer taktiken in. Vi minns väl alla ”kamrat fyra procent”.

  Nog är dessa opinioner ett utslag av Wanja-gate och möjligen överdrivna reaktioner, men Sahlin behöver bli starkare om hon ska kunna ro hem en seger.

 3. nature
  4 april, 2009 at 18:55

  En annan orsak till Sossarnas fall stavas Göran Persson.

  Han utsåg inte någon STARK kronprins under sitt styre, som håll måttet! Göran Persson var, tvärt om, som framförts av många, mycket begåvad och skarp. Igen partiledare i hela den socialdemokratiska partihistorien har tidigare samlat så mycket makt under sig själv, under så lång tid som Göran Persson. Det KAN fungera om ledaren är smart nog att gå iland med uppgiften. Vem skulle kunna axla denna tunga bevisbörda efter Göran Persson? Mona?

 4. bob
  4 april, 2009 at 18:57

  Vilken totata hycklerska och vindflojel Mona Sahlin ar.
  Forra veckan gav hon sitt fulla stod till Wanja innan hon ens visste resultatet av revisorernas utredning och nu ar allt Wanjas fel.
  Det forlorade fortroendet inom LO ar givetvis Wanjas men Mona Sahlin ar helt ansvarig for socialdemokraternas tillbakagang.
  Hennes enfaldiga dagispladder pa alla omraden ar skalet till Socialdemokraternas forlorade fortroende, Wanjas betydelse for det ar marginellt..
  Nu kommer Mona Sahlin med kvalificerat skitsnack for att skylla sitt egna inkompeta handlande pa Wanja.
  Sparka ut henne omedelbart en sadan hycklerska har ingen plats i svensk politik

 5. bob
  4 april, 2009 at 19:01

  Det ar Baylan som sager att socialdemokraterna maste kavla upp skjortarmarna.
  Sjalv borde han dra ner nattmossan

 6. jon
  4 april, 2009 at 19:25

  Mona är nog tyvärr för stolt för att avgå.

 7. Joakim
  4 april, 2009 at 19:31

  (s) & (v) har ju fastnat i sina symboliska arbetsmarknadsåtgärder, det blir aldrig mer vågade förslag än några fler praktikplatser. Att man påstår att sådant ger ungdomen framtidshopp visar bara att det inte enbart är vissa fackföreningar som tappat fjärrkontrollen.

 8. Thomas
  4 april, 2009 at 19:32

  Flytta till Norge? Ett NATO-land? Där Fremskrittspartiet är största parti?

 9. Jonas
  4 april, 2009 at 19:48

  Det var två mätningar som presenterades idag. Även i Skops mätning så hade alliansen passerat de rödgröna även om s där fortfarande var något större än m.

  Jag tror att det är kört för de rödgröna. S är fast i det misslyckade samarbetet med mp och v och det är för nära valet för att man ska kunna byta ut Mona. Lustigt nog så känner jag mig inte ens särskillt ledsen över det.. Om ett parti går bort sig så totalt och tom lyckas ställa til med skandaler trots att man sitter i opposition så ska man kanske inte regera landet.
  Det är kanske lika bra att man gör en totalkrasch och bygger upp nåt nytt eftersom den arbetarrörelse och socialdemokrati vi har idag är så unken att det är rent ut sagt pinsamt.

 10. MX
  4 april, 2009 at 20:48

  Nu är tusen personer en alltför liten undersökning …

  Njah, med siffrorna 30.9% (S) mot 35.5% (M) tycker jag nu nog att det verkar vara väldigt sannolikt att M har blivit större.

  Det som är oroande är dock att SD har fördubblats samtidigt som blocken som helhet fortfarande ligger ungefär jämnt, och skulle kunna få en position som vågmästare … Om inte det blåa laget allierar sig med Miljöpartiet?

 11. Gösta Berling
  4 april, 2009 at 22:25

  Pinsamt är ordet. Alliansregeringen är inte bättre än att de rödgröna normalt sett borde sopa banan med den vid ett val. Och så bjuder SAP / LO på dessa självmål … Behovet av storstädning på partiets toppnivå är uppenbart. Och vad ska dessa höjdare tala om på 1:a maj ? Andas de ett enda ord om demokrati, solidaritet, jämlikhet o dyl blir de ju utskrattade. Pinsamt.

 12. Sara
  4 april, 2009 at 23:17

  Att Sverige har 20% i ungdomsarbetslöshet sedan 2005 är tyvärr socialdemokraternas och LO:s verk. Danmark ligger sedan tio år tillbaka på ca 8% och EU-15 på ca 15% ca åtta år tillbaka. Varför ligger Sverige så högt i EU och så mycket högre än Danmark?

 13. Mange
  5 april, 2009 at 00:50

  Jag tror att det kommer att bli rätt jämnt när det närmar sig val såvida inte Mona och LO sparar några självmål till själva valrörelsen. När alliansen hade rekordlågt stöd (för typ ett halvår sen) så började många ta ut en rödgrön seger i förskott trots att det även då bara handlade om opinionssiffror. Glädjesiffror får man väl konstatera i efterhand. Folk markerar sitt missnöje med olika saker i opinionsmätningar. Så var det innan krisen och så är det även nu när s rasar i mätningarna.

  Nästa val kommer nog inte att handla så mkt om vanliga dagspolitiska frågor. Jag tror inte att vare sig miljön, jämställdheten, bidragsnivåerna, kärnkraften eller invandringspolitiken kommer att vara så intressanta frågor för gemene man utan det kommer att handla om vilken politik som är bäst för att lotsa oss genom den största ekonomiska kris som drabbat världen. Folk är helt enkelt rädda. Alla vet redan att vi kommer att få massarbetslöshet och många svåra år oavsett vilka som styr, så det som kommer att avgöra valet blir nog regeringsdugligheten. Vilka är bäst lämpade att styra Sverige i en jättekris och vilka kan snabbast ta oss ur den. De extremt låga förtroendesiffrorna för Sahlin, det oprövade regeringssamarbetet, skandalerna och hyckleriet talar väl för fortsatt alliansstyre misstänker jag. Dessutom så är det väl som så att folk inte brukar vara så villiga till att byta regering mitt under en jättekris eller krig.

  SD kan såklart komplicera läget efter ett val, men bara det faktum att de står och balanserar på gränsen till riksdagen är ytterligare en faktor som talar mot de rödgröna. Om SD blir vågmästare så lär alliansen fortsätta att styra. Lita på det!

 14. 5 april, 2009 at 04:02

  1.000 personer anses tillräckligt för att få statistiskt säkerställd bild.

  För övrigt så begriper jag inte för mitt liv varför man valde Sahlin från början. Vem ser inte nästa val framför sig:

  – Jaha, och vem tror att Mona Sahlin, som inte ens klarar sin egen ekonomi, ska klara hela landets ekonomi, speciellt när vi har en allvarlig internationell ekonomisk kris.

  Det är trots allt ganska många svenskar som minns ”Tobleroneaffären” och Monas alla obetalda räkningar mm. De flesta som är över 45 gissar jag, anser inte att Tobleroneaffären var så länge sedan.

 15. MX
  5 april, 2009 at 04:02

  Han utsåg inte någon STARK kronprins under sitt styre, som håll måttet!

  Anna Lind?

 16. 5 april, 2009 at 08:47

  Tusen pers är väl rätt normalt för opinionsundersökningar. Det är inte antalet som tillfrågas och svarar som är viktigast, utan att den som gör utfrågningen har fått till ett representativt statistiskt urval (som sedan svarar ärligt). Får man sedan liknande resultat på flera undersökningar i rad, och på undersökningar där lite olika metoder har använts, är tendensen rätt klar. Annars är det ju själva valet som är den riktiga opinionsundersökningen.

 17. nature
  5 april, 2009 at 09:30

  @MX
  Anna Lind eller Nuder, ja visst!
  Jag, tror i och för sig, att Nuder kommer tillbaka! Det är därför han har klivit åt sidan!

  Men som sagt, nu står vi där med med skägget i brevlådan.

 18. 5 april, 2009 at 09:38

  Från höger planhalva: Anna Lindh, tilltänkt kronprinsessa, hade varit en värdig motståndare! Mona är dessvärre bara ovärdigt patetisk…

 19. Gripen
  5 april, 2009 at 10:39

  Det är fortfarande långt till nästa val och fler kommer att bli arbetlösa, och vår sittande regerings ovilja att skjuta till pengar till utbildning och sjukvård gör att vi komemr att se försämringar i områden som de gick tillval på att förbättra.

  Så ökade försämrignar och ökad arbetslöshet är alliances största fiende, men vänster blockety måste också få sina kort på plats. Mona Sahlin måsta gå men vem ska ta över efter henne, Leif Pagrosky är en som jag tror skulle göra ett bra jobb. Men jag tror att det finns doldisar som skulle kunna göra ett bättre jobb om de fick chansen.

  Kerstin du behöver inte vara 45+ för att minnas toblerone affären, jag är 35 och kommer klart ihåg den.

 20. Gripen
  5 april, 2009 at 10:42

  1000 personer kan ge ett tillförlitligt underlag om man har gjort utvalet tillförlitligt.

  Tar man 1000 personer i arvidjaur får man ett väldigt rött resultat, tar man 1000 personer på lidinö får man ett väldigt blått resultat. Så min fråga är hur har man valt detta urval.

 21. Marcus R
  5 april, 2009 at 11:17

  #14 Sara – Jag skulle gissa på att det är pga LAS och de höga arbetsgivar-kostnaderna vi har i Sverige. Danmark kör med sitt Flexsecurity:
  http://www.navigatorsyd.se/Aktuellt/Arkiv/Danmark-tar-ledningen-mot-Sverige/

  Det där är ett liknande system som fransmännen ville införa för några år sedan (men tog tillbaks pga alla demonstrationer). Jag tror de har ett liknande system i Nederländerna också (4.60% arbetslöshet 2008).

  Den äldre generationen i Sverige är uppväxt under en tid där man fick ett jobb och sedan stannade där i 30-40 år. Den moderna generationen har inte samma problem med att byta sysselsättning oftare. LAS är så ingrott i det svenska samhället att det är nog svårt att få folk att se fördelarna med ett mer flexibelt system som typ det danska.
  Som jag ser det är det en fördel med att faktiskt kunna få ett jobb till att börja med jämfört med tryggheten av att få stanna kvar på ett jobb som man får – tryggheten spelar ju ingen roll om man inte kan få jobb alls.

 22. Christer W
  5 april, 2009 at 11:53

  Gripen #22 Till felkällorna tillkommer att opionundersökningarna vänder sig till folk med egen bostadsadress och fast telefon, vilket leder till yngre människor hamnar utanför.

 23. bob
  5 april, 2009 at 12:09

  Att Wanja Lundby Wedin misskott sitt uppdrag och maste avga darfor kan de flesta vara eniga om men kravet kommer fran Mona Sahlin !!
  Mona Sahlin ar den som praktiskt taget egenhandigt utradderat Socialdemokraterna mojligheter att vinna kommande val och som fororsakat massflyckt fran partiet ar den absolut sista som skall krava att nagon annan avgar.
  Hennes totala inkompetens och solkiga meritforteckning fran mangarigt och systematiskt fifflande och anskaffande av egna fordelar for sig och familjen gor henne till den politiker i landet som ar sarklass mest valfortjant att sparkas ut langt fore nagon annan.

 24. Arne,
  5 april, 2009 at 12:37

  Det är kört med Mona i toppen.

  Problemet var som jag ser det att man inte ville ha en till Göran Persson som var ”för stark” och kompromissen var en ”styrbar” Mona, ett stort misstag för man vinner inga matcher med B kedjan.

 25. 5 april, 2009 at 13:25

  @Marcus R
  LAS är bland det bästa som hänt Sverige. Arbetsgivaren som klagar på LAS, är bara lata när de inte ens orkar läsa innantill, innan de vill öka den egna profiten ytterligare, genom att sparka de anställda som vikt sitt liv åt att berika dem.

  LAS är verkligen inte speciellt snårigt eller speciellt svårt att sätta sig in i.
  http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19820080.HTM

 26. nature
  5 april, 2009 at 13:34

  Personligen så är jag mot ledarskap i nästan alla konstablationer: behovet av ledarskap är väl den största myten i hela mänsklighetens historia? Ledarskap innebär bara inskränkt rörelsefrihet för dej, och oinskränk rörelsefrihet för ledarskapet; men detta faktum innebär inte att jag kan se och förstå att det största partiet måste ha den starkaste ledaren, som samlar de flesta människors åsikter under en fana!

  Mona ÄR INTE en ledartyp. Som människa tror jag hon har rätt stor empati, men som sagt hon är en den stora ledaren.

 27. nature
  5 april, 2009 at 13:47

  @Marcus R
  Utan LAS (som du föreslår) så skulle det se ut så här på arbetsmarknaden:

  – Inga Anställningsavtal behövs
  – Uppsägning från arbetsgivarens sida behöver inte vara sakligt grundad
  – Naturligtvis inga uppsägningstider inte.
  – Inga besked om tidsbegränsade anställning inte kommer att fortsätta – du får gå en kvart efter att din chef har sparkat dej.
  – Ingen turordning vid uppsägningar.
  – Naturligtvis ingen företrädesrätt till återanställning.
  – Inga förhandlingar mellan arbetsmarknadens parter.
  – Inga tvister om giltigheten av uppsägningar eller avskedanden, utan chefens ord är lag.

 28. Christer W
  5 april, 2009 at 14:47

  Är problemet Mona Sahlin enbart? Jag anser att raset beror på fler samverkande faktorer.
  Givetvis spelar det en central roll för socialdemokratin att Sahlin stod på tur eftersom hon är född in i rörelsen och för lång trogen tjänst( samma resonemang gäller Nuder tids nog), ett förhållande som i allmänhet leder till inkompetens och kliande av varandras ryggar.
  Även mp och v,s agerande har lett till raset, eftersom de är verkliga sakfrågepartier, några få frågor dominerar deras vardag och är relativt centrala för deras väljare. De flesta var nog beredda på att valresultatet skulle avgöra och förhandlingar skulle forma regeringbildningen, inte att man skulle sälja ut sina hjärtefrågor innan.
  Som läget är det förvånade att ingen driver frågor som kortare arbetsdag och medborgarlön, redan idag är det rätt många som får genomgå den förnedrande process med att uppsöka socialen och alltfler kommer det bli. När så många blir arbetslösa och utförsäkrade och måste gör sig av med sina små och surt förvärvade tillgångar (t.ex. 10 år gammal bil) så borde det var en prioriterad fråga för partier som anser sig stå till vänster

 29. Jonas.J
  5 april, 2009 at 16:07

  ”nature”

  ett avskaffande av LAS behöver inte betyda att inget annat avtal brukas.

  Dagens LAS drabbar inte arbetsgivarna utan delar av arbetarna.

 30. Martin Forsman
  5 april, 2009 at 16:58

  @nature:
  Ditt påstående angående konsekvenser vid ett slopande av LAS är verkligen värsta tänkbara scenario. Det är sant att en del företag skulle kunna försöka utnyttja läget som du beskriver, men jag är övertygad om att de skulle få det väldigt svårt på sikt. Anledningen till detta är främst att de skulle ses som oseriösa och cyniska, och därmed få svårt att locka kompetent personal.

  Vad gäller Socialdemokratin så har jag flera gånger tidigare sagt att partiets största problem inte är Mona Sahlin, hon är däremot ett utmärkt exempel på vad problemet är. Socialdemokraterna idag saknar politiska visioner, de saknar ideologisk grund och de byter åsikt så fort det passar opinionen. Det här ger intrycket att partiet egentligen inte står för något överhuvudtaget, och ett sånt parti kommer aldrig vinna regeringsmakten.

  Socialdemokraterna måste hitta sin plats i politiken, och bestämma vilken väg de vill gå. Man kan inte planlöst kritsera allt tokigt högeralliansen gör utan att komma med egna lösningar på de väldiga problem Sverige står inför under de närmaste åren. Lyckas man presentera ett vettigt genomtänkt alternativ innan valet 2010 kommer man sopa banan med alliansen oavsett om det är Mona eller någon annan som sitter vid rodret.

 31. Marcus R
  5 april, 2009 at 19:17

  #29 nature – Om det nu skulle bli så illa som du säger så varför funkar det i Danmark och Nederländerna?

 32. Bazooka
  5 april, 2009 at 22:38

  Jinge, Du har noll koll då Du säger ” Nu är tusen personer en alltför liten undersökning”. Den som har lite hum om matematisk statistik Björn Nilsson exempelvis) vet att Du är ute och cyklar!

Comments are closed.