Folkpartistisk främlingsfientlighet?


Som vanligt kommer det förslag som på olika sätt attraherar de främlingsfientliga från – Folkpartiet. Och i dessa sammanhang är avsändaren, minst lika vanligt, integrationsminister Nyamko Sabuni. [column width=”49%” padding=”2%”]Själv har jag länge undrat över vilka kvalifikationer Sabuni hade för att bli integrationsminister. När man ser till de av hennes förslag som på olika sätt hamnar i medias belysning så tycks de repressiva förslagen dominera. De flesta minns säkert att hon ett tag ansåg att man skulle besiktiga små muslimska flickors könsorgan, ett förslag som väckte ungefär lika delar bestörtning som munterhet. Folk hade svårt att veta om hon var allvarlig eller om det bara var ett osmakligt skämt. Jag kan berätta att det var allvarligt menat.

AB: ”Särskilda, snävare regler för föräldraledighet för utlandsfödda och fler enkla, lågt betalda jobb ska öka chanserna för flyktingar att snabbt komma ut på arbetsmarknaden och därmed integreras i det svenska samhället. Förslagen står att läsa i integrationsministern och folkpartisten Nyamko Sabunis bok ”Det nya Sverige” som kommer ut på tisdagen. – Det är extremt viktigt att vi är lite okonventionella om vi ska lyckas, säger hon till Svenska Dagbladet.”

Folkpartiet har vid ett flertal tillfällen anklagats för att fiska i grumligt vatten, något som är rätt naturligt om man betraktar deras olika förslag. Redan långt före valrörelsen startat så spekulerades det friskt om hur många förslag som skulle komma som mer eller mindre öppet flirtade med sverigedemokraternas väljare, facit har vi ännu inte men uppenbarligen kommer man komma upp i samma nivåer som vid valet 2006, och kanske man till och med överträffar detta rekordår.

En del har hävdat att man gjort Sabuni till partiets tales-
person, inte bara till integrationsminister, för att hennes egen bakgrund skulle skydda henne från anklagelser om främlings-

[/column]

[column width=”49%” padding=”0″]Nyamko Sabuni, Folkpartietfientlighet. Jag vet inte om det stämmer, hon kan givetvis anklagas för att komma med sådana förslag ändå, och den sortens anklagelser framförs också regelbundet.

Under alla omständigheter så tycker jag att det är en mycket märklig utveckling som drabbat liberalismen i svensk politik. Folkpartiet var tidigare ett socialliberalt parti, ett parti som ofta skylldes för att vara en vindflöjel när det gällde politiska vindar. Idag finns den delen kvar men det har till-
kommit en betydande del av något som många kallar batong-
liberalism eller som nu, främlingsfientlighet. Rimligen borde det få till följd att det lämnas politiskt utrymme för ett riktigt liberalt parti, frågan är om vi inte får se ett sådant efter valet.

it , , , , , , , ab12 svd dn [/column]


22 svar till “Folkpartistisk främlingsfientlighet?”

 1. Jag tror inte att liberaler generellt är mer främlingsfientliga än andra, men när det kommer till val till riksdagen så behöver FP sno röster från SD, annars åker de ut ur riksdagen, det är nog det som styr dem. Att det sedan är just FP som saboterat liberalismen kommer de aldrig att erkänna.

 2. Ja, samma sak som vanligt, röstfiske, sedan när valet är i hamn, så skyller man på att man inte har ngn majoritet för att genomföra förslaget. Jag tror inte att väljarna går på det en gång till

 3. Håll i hatten,
  vad tycker du igentligen ? ska alla människor ha samma rättigheter till allting här i Sverige ? betraktar du medborgarskapet som ett uttryck för främlingsfientlighet ?
  Vi andra har fått inpiskat i oss de senaste åren ”att den som inte arbetar ska heller inte äta”. Som arbetslös, i synnerhet långtidsarbetslös blir man fråntagen den ena rättigheten efter den andra. Det visar sig att vi inte har några rättigheter utan bara halvtaskiga försäkringar som administreras halvtaskigt och utelämnar oss till halvbildade assistenters godtycke.
  Att ge utländska medborgare fullödiga socialförsäkringar även då de vägrat delta i SFI, ta anvisade jobb – ofta aldrig haft något pga bristande vilja – eller med minsta lilla gest visat vilja till integration är oförskämt och stötande både för oss som är nordiska medborgare och de invandrare som sliter i sitt anledes svett för att få allt att fungera.

  • Du verkar veta en hel del om invandrare. Jag bor ibland dem, jag känner många födda utom Sveriges gränser, men inte ens jag kan uttala mig lika tvärsäkert och generellt om dem. Är du säker på att du inte extrapolerar från någon anekdot du hört?

  • Ja håll du i din keps åggepågge, för det är ju förstås än värre när alla de infödda svenskar (med medborgarskap) som ”ofta aldrig haft något pga bristande vilja – eller med minsta lilla gest visat vilja till integration”. Det är ”oförskämt och stötande både för oss som är nordiska medborgare och de invandrare som sliter i sitt anledes svett för att få allt att fungera”. De borde ju veta bättre, eller hur?

  • Ja du, äggepågge. Du skriver ”att den som inte arbetar ska heller inte äta”. Då går ju förstås våra tankar till den stackare som kände sig tvungen att sluta på jobbet för ett tag sedan. Det är synd om killen som hade så dålig skolgång så att han fick köpa sig en examen. Arbetslös som han är, får han klara sig på bara 112 000 kr/mån. Naturligtvis borde han fått chansen till en hederlig arbetslöshetsersättning som vi andra i bästa fall kan få. Grabben får väl samla flaskor eller nåt så han kan få ihop till sin champagne. Han lär ha fast förhållande och det är tur det så han inte behöver sitta bland romer och tigga för att få ihop till ett skjut.
   (obs ironi om inte det gått fram)

 4. Nationalliberalerna marscherar på i ullstrumporna. Tanken om att en svart människa inte kan vara rasist är en rasistisk tanke i sig, men rätt vanlig speciellt hos liberaler tydligen.

  Integration, i vilket samhälle? I det svenska samhället eller i det svenska invandrarsamhället? Det svenska invandrarsamhället har andra regler, andra livsvillkor än det svenska. Hur hjälps integrationen av invandrare in i det svenska samhället om man skapar ett samhälle bara för dem? Det har ofta funnits tankar hos högern att invandrare inte skall få bosätta sig var de vill (iom att det bildats invandrartäta förorter), detta i kombination med det senaste är ett samhälle som väcker tämligen obehagliga associationer.

  Gäller specialreglerna livet ut? Min kompis är utlandsfödd, nyligen doktorerat, genomförd post doc i USA, jobbar nu som forskarassistent vid ett svenskt universitet, skall han inte ha samma rätt till föräldraledighet som hans svenska kollegor?

  De ser det som riskfritt att kasta ur sig sånt här nonsens, det kommer aldrig genomföras, men alltid lockar det nån rasist att rösta på dem.

  • martin, jag håller helt med dig om första halvan av denna kommentaren men resten gör att jag undrar om du förstår problemen ? du använder begreppet ”rasist” så tanklöst att du grumlar utsikten för dig själv.
   Som parentes kan jag tala om för den som ännu inte vet att riktig rasism, alltså antaganden om olika ”rasers” över- och underordning pga föreställningar om deras bristande förmågor, är mycket vanligt söder om Alperna och öster om Östersjön. Det är vi nordbor som positivt avviker samt en del andra öar på planeten. Iranier och araber är mkt ofta skrämmande rasistiska. Det är också en del av en nedärvd kultur kring människohandel i Kongobassängen och Sahelområdet.
   Problemen som anknyter till Nyamkos inlägg handlar snarare om statusen och behandlingen av entrepenadanställda, illegala invandrare, anhöriginvandringen etc. M.a.o. ”gästarbetarproblematiken” och de olika sätt som finns att kringgå den reglerade invandringen.

   Om det nu är ett avgörande argument så har jag bott, arbetat och engagerat mig i miljonprogrammets frågor sedan 1976. Det är min miljö och mitt folk helt enkelt. Därför tillåter jag mig att reagera starkt när man idealiserar invandrare ( man avser sällan folk från Tornedalen eller Värmland som ofta är mer tafatta än storstadsturkar t.ex). Att överhuvud taget betrakta utlandsfödda eller andragenerationen som en enhetlig social grupp är bara dumt.

   • Ras är ett nonsensbegrepp. Ett begrepp för hästhandlare och kennlar utan vetenskaplig grund. Då blir rasist ett nonsensbegrepp, men så är det inte. Rasist är samlingsnamnet för de tendenser som sådana som Sabuni häver ur sig. En sorts segregationism, man delar in folk i grupper (arbiträrt eller baserat på nonsens som ras eller nationalitet). Jag använder det inte tanklöst, jag använder rasist för det knyter an till den historiska anknytningen som de tendenser Sabuni står för har. Jag använder det för att ingen skall ta miste på ur vilka grumliga tankar hennes utspel kommer och vad de har för historiska relationer.

    Jag gillar att du håller med mig i att integrationen inte gynnas av att man skapar två olika samhällen (jmf apartheid), med två olika regelverk.

    Visst är många araber, invandrare osv rasister själva. Känner en irakier som tyckte Mein kampf var det bästa han läst. Men det ändrar inte deras rättigheter, det gör inte rasism ok för någon. Jag motsätter mig rasism oavsett utövare. Tron att bara vita kan vara rasister är en rasistisk övertygelse det också.

    När det gäller det du hävdar Sabuni talar om, så säger jag bara. Illegal invandrare? Vad är det, ett nonsensbegrepp, skapat av oss och våra regler. Illegala invandrare är ett exempel på en grupp som är rättslös och utnyttjas ibland skoningslöst. Men vi kan med ett pennstreck åtgärda det ”illegala”, ge dem rättigheter. Men det saknas det vilja till.

    Det är inte avgörande att du känner invandrare. Man kan säga som så, de flesta och mest aggressiva förespråkarna för mångkultur är ofta de som lämnade förorten med de första flyttlassen. Men de politiker som kommer med främlingsfientliga utspel ofta är folk som inte vågar röra sig i invandrartäta område (rädslan kommer ur deras fördomar). Detta gör att politikerna på bägge sidor om frågan saknar trovärdighet. Jag bor kvar i betongen, problemen till trots, gott om butiker och annan service, billigt och nära, uteslutande drivna av invandrare, folk som är beredda att ta risker och jobba hårt. Här ser man outnyttjad potential och den enda enhetliga grupp man kan tala om är arbetslösa, men där slutar likheten, folk från olika kulturer handskas med det olika. Bor man här ser man en sak tydligt, det finns bara en sorts segregation, ekonomisk segregation, för invandrarfamiljer flyttar så snart deras ekonomi tillåter dem att flytta till tryggare områden med bättre skola. Sabuni föreslog något som snarare skulle förstärka den enda segregation som betyder något, enda segregation vi styr över. Vad som behövs här är jobb, ekonomisk mobilitet uppåt.

    • Kanske är det, det där sista om att invandrarfamiljerna också lämnar betongförorten när de får ekonomisk möjlighet att bo i tryggare områden med bättre skola. Därför högern vill minska invandrares ekonomiska möjligheter, de vill inte ha dem i sina förorter…

     Är det det som ger sådan politik framgångar? Medelklassen vill inte ha dem i sina förorter?

    • vi är tydligen överens om att de avgörande problemen är ekonomiska och social. det är där man ska ta sin utgångspunkt när man skapar politik. därför är alla ansträngningar till att göra ”invandrare” till något säreget med speciella åtgärder en återvändsgränd.
     Vi har emellertid en segregerande arbetsmarknad som skapar problem. den måste vi göra något åt.

 5. Jag känner invandrare som går under av depression, som aldrig går ut eller träffar andra människor ärför att man gjort klart för dem att de är för gamla och är chaslösa när det gäller jobb på ett eller annat sätt. Hur nu en femtioåring kan vara för gammal.

  Jag känner till och med till läkare som praktiserar på sjukhus för lära sig svenska som blir mobbade av kollegor och sjuksköterskor för sitt muslimska ursprung.

  Man spelar svaga grupper mot varandra. Man vill sätta in invandrare i arbete för skamliga löner så att de konkurrerar ut svenskar och slår sönder den svenska medellen. På vissa orter arbetar massor av invandrare gratis på så kallade praktikplatser. När de gjort praktik tar man in nya. det vore bra om någon tog reda på hur mycket jobb görs gratis på företag och industrier i Småland exempelvis.

  Var håller facket hos någonstans? Varför reagerar man inte på den nya slavmarknaden? Att tvinga invandrare att arbeta gratis säger ju sig själv vad et betyder för den svenska arbetsmarknade och dess parter-

  Visst, det finns kanske invandrare som inte anstränger sig för att jobba, men det är gratisarbete man har invändningar emot. De får inte ens bensinpengar när de måste köra flera mil till slaveriet.

 6. Det finns ett modernt liberalt parti i Sverige och det stavas m-i-l-j-ö-p-a-r-t-i-e-t d-e- g-r-ö-n-a. Folkpartiet tappade sin sista liberala gnista när Maria Leissner lämnade posten som partiledare. Birgitta Olsson försöker, men jag förstår inte hur hon kan stanna i partiet ärligt talat eftersom resten av partiledningen aldrig tycker som henne.

 7. Undrar om Nyamko är ute efter mer popuparitet eller mer uppmärksamhet från media eller är det något annat? Det verkar att hon fullständigt struntar i vad vanligt folk tänker och tror om henne och hennes ord och verk, i synnerhet invandrarna. Jag fattar inte att en integrationsminister som hon är har sådana tankar och just nu när hela vårt samhälle försöker satsa mer på integration och minska klyftan mellan ”vi” och ”de”.

 8. Hade Nyamko Sabuni haft rätt hade latinamerikaner, i synnerhet ecuatorianer, levt la vida dulce i Spanien. Något sådant har jag verkligen inte sett!
  Spanien är ett intressant land att titta på eftersom landet har taskig ekonomi trots alla latinamerikanska invandrare som kommit dit. Ett halvgrymt skämt är att man tagit emot halva Ecuador som arbetskraft. Det finns t.o.m. arbetsgivare som öppet skryter om att de kunnat expandera med ”sina” colombianer/ecuatorianer/panamaner/nicaraguaner/guatemalaner.

 9. Varför skall man kunna få föräldraledighet om man kommer hit med ett barn på tex 5 år?

  • Det kan man nog diskutera, samtidigt är det nog knepigt att bara klippa den. För visst kan barn behöva mer föräldratid om de just flyttat till ett annat land, eller hur?

   • Man skulle kunna diskutera det om det faktiskt fanns massa sådana fall, men det är ett hypotetiskt exempel. Typiskt rassar och högerfolk, baserar sina idéer på hypoteser.