Folkpartistisk främlingsfientlighet?

Som vanligt kommer det förslag som på olika sätt attraherar de främlingsfientliga från – Folkpartiet. Och i dessa sammanhang är avsändaren, minst lika vanligt, integrationsminister Nyamko Sabuni.

Själv har jag länge undrat över vilka kvalifikationer Sabuni hade för att bli integrationsminister. När man ser till de av hennes förslag som på olika sätt hamnar i medias belysning så tycks de repressiva förslagen dominera. De flesta minns säkert att hon ett tag ansåg att man skulle besiktiga små muslimska flickors könsorgan, ett förslag som väckte ungefär lika delar bestörtning som munterhet. Folk hade svårt att veta om hon var allvarlig eller om det bara var ett osmakligt skämt. Jag kan berätta att det var allvarligt menat.

AB: ”Särskilda, snävare regler för föräldraledighet för utlandsfödda och fler enkla, lågt betalda jobb ska öka chanserna för flyktingar att snabbt komma ut på arbetsmarknaden och därmed integreras i det svenska samhället. Förslagen står att läsa i integrationsministern och folkpartisten Nyamko Sabunis bok ”Det nya Sverige” som kommer ut på tisdagen. – Det är extremt viktigt att vi är lite okonventionella om vi ska lyckas, säger hon till Svenska Dagbladet.”

Folkpartiet har vid ett flertal tillfällen anklagats för att fiska i grumligt vatten, något som är rätt naturligt om man betraktar deras olika förslag. Redan långt före valrörelsen startat så spekulerades det friskt om hur många förslag som skulle komma som mer eller mindre öppet flirtade med sverigedemokraternas väljare, facit har vi ännu inte men uppenbarligen kommer man komma upp i samma nivåer som vid valet 2006, och kanske man till och med överträffar detta rekordår.

En del har hävdat att man gjort Sabuni till partiets tales-
person, inte bara till integrationsminister, för att hennes egen bakgrund skulle skydda henne från anklagelser om främlings-

Nyamko Sabuni, Folkpartietfientlighet. Jag vet inte om det stämmer, hon kan givetvis anklagas för att komma med sådana förslag ändå, och den sortens anklagelser framförs också regelbundet.

Under alla omständigheter så tycker jag att det är en mycket märklig utveckling som drabbat liberalismen i svensk politik. Folkpartiet var tidigare ett socialliberalt parti, ett parti som ofta skylldes för att vara en vindflöjel när det gällde politiska vindar. Idag finns den delen kvar men det har till-
kommit en betydande del av något som många kallar batong-
liberalism eller som nu, främlingsfientlighet. Rimligen borde det få till följd att det lämnas politiskt utrymme för ett riktigt liberalt parti, frågan är om vi inte får se ett sådant efter valet.

it , , , , , , , ab12 svd dn

  22 comments for “Folkpartistisk främlingsfientlighet?

Comments are closed.