Folkpartist ljuger om hoten mot Sverige


Man hade ju lite till mans trott att det kalla kriget var över, men det är det uppenbarligen inte om man ser det med folkpartistiska glasögon, fast frågan är om det är en optiker som kan hjälpa Widman eller om det är en annan sorts profession han behöver få hjälp av.

Allan Widman (FP): ”Sverige måste gå med i Nato. Som det är nu deltar vi i den militära alliansens verksamhet utan vare sid inflytande eller insyn. Det menar Folkpartiets försvarspolitiska talesperson Allan Widman.

– Det finns ett antal faktorer som talar för att Sverige borde gå med i Nato. Den allra viktigaste är att Sverige som litet land inte på egen hand kan möta allvarliga säkerhetshot. Här bor 9 miljoner och i Ryssland 140 miljoner, ett strategiskt faktum Sverige måste förhålla sig till, säger Allan Widman.”

Han menar att dessa etthundrafyrtio miljoner ryssar plötsligt kan ta till vapenmakt och ockupera lilla Sverige. Ja föralldel, ryska flottan härjade östersjökusten på 1700-talet, men det är väl närmare tre hundra år sedan nu. Men i Folkpartiets värld så kan man tydligen ljuga hur mycket som helst, allt för att få vara med de tuffa grabbarna i Nato.

Själv tycker jag att Allan Widman ter sig närmast patetisk, han bör rimligen vara en tung belastning för Folkpartiet. DN vore inte DN om man inte valde rubriken ”Utanför Nato klarar vi inte hoten”. Snart kommer väl Bildt att dra upp sina fisande sillar som ett argument för att Widman har rätt…

it Andra om: , , , , , , dn123 ekot ab1 gp1 svd12


11 svar till “Folkpartist ljuger om hoten mot Sverige”

 1. Widman är allt bra sorglig. Hur fan kan han tro att folk ska gå på sådana finter?

 2. Folkpartisten Allan Widman verkar, om ni ursäktar, helt dum i huvudet. Tror han verkligen att väljarna är så jävla korkade att de tror att det plötsligt kommer 140 miljoner ryssar, han kan inte ha speciellt höga tankar om de som valt honom.

  Men nu är det ju inte helt olikt soldater, för vem som åtminstonde har normalt IQ satsar på en karriär som soldat? Folkpartiet har all anledning att se över sina talesmän, tror de att väljarna är så korkade så får de skaffa nya väljare!

 3. Efter kriget i Georgien 2008 tyckte även Björn von Sydow att vi skulle rusta upp. Vad man måste tänka på när man pratar försvarspolitik är att det är inte mot hot som finns idag man förbereder ett försvar utan hot som potentiellt kan finnas om 10-20 år för det tar rätt lång tid för ett land att rusta upp.

  Ryssland började prata om att rusta upp sina styrkor till 2020 redan för några år sedan och förra året sades det att de ville spendera motsvarande 650 miljarder dollar fram till just 2020 på militären. http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12567043

  Däremot är det självklart att vi borde stå utanför NATO.

  • Det är inget konstigt att Ryssland känner att man måste rusta upp när USA spelnderar mer än någonsin på sitt ’försvar’ (borde kanske kallas anfall istället) och den gryende supermakten Kina även de rustar för fullt.

   Dessutom så ingår nog även ’sanering’ av farliga områden med militärt avfall i Ryssland i de siffror det hänvisas till.

 4. Apropå insyn; vilken insyn har svenska folket haft i allt smygsamarbete som man haft med nato? DÄR skulle det verkligen behövas insyn.Jag kan inte se några som helst skäl för att vi skulle ingå i den aggressiva krigspakten, men OM frågan ska upp så krävs det rimligen en folkomröstning, och det tror jag inte FP vill.

 5. Just nu håller jag på med ”I mörka vatten: hur svenska folket fördes bakom ljuset i ubåtsfrågan” av ambassadör Mathias Mossberg som var huvudsekreterare i 2001 års ubåtsutredning. Före den läste jag ”Nationens intresse : har svenska folket vilseletts om ubåtarna, Estonia och mordet på Olof Palme?” av journalisten Lars Borgnäs som ägnat mycket tid åt ubåtar i program som Uppdrag Granskning, Striptease och Norra Magasinet.

  Det som klart framkommer är att det i den svenska krigsmakten förekommer förtigande av fakta i syfte att misstänkliggöra Sovjet och Ryssland. Krigsmakten har alltså aktivt verkat för att föra svenska folket och politikerna bakom ljuset genom att utpeka Sovjet och Ryssland som hot för Sverige.

  Jag tycker alla borde läsa dessa böcker. Läs dem i den ordning som jag har gjort för största förståelse och klarhet.

  Numera skrattar jag åt de som hyser ryss-skräck. De är helt enkelt lurade.

 6. Politiker som ropar efter upprustning idag borde granskas vad gäller anknytningar till vapenindustrin. Inte kan väl alla vara ryssgalna på riktigt? ;-)

 7. Tja, en sund skepsis mot både det ena och det andra skadar kanske inte. Om man gluttar lite på en karta så vore det ju inte alls dumt för den östra stormakten att ha tillgång till norden då de skulle ha fri väg fram till atlanten vilket kanske kan ha sina strategiska fördelar?!

  Idag finns det förmodligen inget direkt överhängande, synligt åtminstone, hot. Men som någon kommenterade tidigare i tråden hur ser det ut på längre sikt? Finns det upprustningsplaner i öst? Är människan en fredsälskande huminist som alltid vill sina grannar väl och aldrig vill tugga i sig nästans tillgågngar? Inte för att bidra till någon rysskräck men en lite eftertanke innan man rusar iväg åt än det ena än det andra hållet? Just kortsiktigheten kan vara en bidragande orsak till att saker och ting inte alltid blir som man tror, se bara på de ’läppspelande’ som gick på rajrajs med vänner kortsiktiga glättiga löften om en bättre framtid…

  • Jag håller med. Ett problem idag är att vi nästan inte förhåller oss till Ryssland på något sätt alls. Som bäst kanske vi just tittar på kartor, rynkar lite bekymrat på pannan när vi läser om Putin och beställer en eller annan visumfri kryssningsresa till Sankt Petersburg. Men that’s it!

   Om det vore logiskt skulle Ryssland vara det land i vår närhet vi talade om och tänkte på mest. Politik, ekonomi och kultur skulle vara öppet och tydligt påverkad av närheten till denna jättelika stormakt. Men istället beter vi oss som om det fortfarande går en järnridå någonstans ute i Östersjön. Eller kanske snarare tvärtom, vi beter oss som om landet försvann samtidigt med järnridån.

   På sätt och vis är det kanske bra att det finns FP-tomtar som försöker piska upp rysskräcken i landet igen. Det tvingar oss åtminstone att börja förhålla oss.