Folk vill läsa om Kravaller!

Frågor om klimatförändringen ställs av allt fler, samtidigt så finns det en kategori människor som kallas klimatför-
nekare. Men för att göra frågan ännu mer komplicerad så finns det också forskare som mer oroar sig för att oljan ska ta slut.

AB: ”Nytt system från Nasa visar var det lyser på natten. Här är fotot som ger en bild av hur vi hushåller med energi på vår jord. Nasas bild visar alla permanenta ljuskällor i världen – huvudsakligen gatubelysning i världens städer. Bilden har tagits fram av Nasa genom systemen Defense Meteorological Satellite Program (DMSP) och Operational Linescan System (OLS).”

Kjell Aleklett/DN: ”Skälet är att den produktion av kol och olja som IPCC:s skräckscenarier bygger på över huvud taget inte är möjlig. Detta kan förvisso lindra oron för klimatet, men å andra sidan måste vi oroa oss desto mer för framtida energibrist, skriver Kjell Aleklett.”

Mitt i den soppan så ska Reinfeldt i nästa vecka tala för EU på klimatkonferensen. Han delar nu sin tid mellan att försöka sopa ihop spåren efter fackministrarnas tillkortakommanden, något som bland annat innebär att många som är sjukskrivna idag kommer att bli av med sjukpenningen den första januari, men trots det så har man inte sett till att a-kassan har beredskap för att ta hand om dessa. Det kommer att ge upphov till ett nytt talesätt – Borgerlig Planeringsförmåga.

Den oro som många yngre kan känna inför klimatför-
ändringarna gäller inte fyrtiotalisterna, för även inbitna optimister inser motvilligt att chanserna för att de vara med fortfarande år 2050 är minimala. Därför kommer kanske Reinfeldt undan med tokigheter som Förbifart Stockholm, det är relativt få 60-plussare som har de riktigt långsiktiga per-
spektiv som krävs för att sätta ner foten för högerregeringen.

KöpenhamnBilden förställer gatubelysningen i Europa

Jag har personligen inga direkta förväntningar på klimat-
konferensen. Vi kommer att få oss till livs en stor mängd reportage i tidningar, radio och TV som handlar om klimatet, och redan från dag ett så kommer fjärrkontrollerna i landet att användas flitigt. Vissa intriger inom storpolitiken kommer ändå att nå oss via löpsedlar och annat, men intresse kommer inte att väckas med mindre än att det blir våldsamma kravaller i Köpenhamn. Då först kommer nyfikenheten att blomma upp.

Man kan ha många olika synpunkter på dessa tingens ordning, men jag undrar hur många tidningsmakare det är som ser till orsaken, den snuttifiering som media gjort sig skyldiga till de senaste fyrtio åren? Så länge Robinsson, Meloditävlingar och Idol tillåts vara det viktigaste i nyhetsrapporteringen så kan de knappast förvänta sig att rubriker rörande en konferens i Köpenhamn ska engagera läsarna mer än fem minuter.

intressant Andra om: , , , , , , dn1234 svd123 ab12 ex Läs oxo: skribenten lasse rödpress anna annarkia k&å loke rödam scraber om zlatan t

  8 comments for “Folk vill läsa om Kravaller!

 1. Rune
  7 december, 2009 at 09:24

  Att 40-talisterna inte känner oro inför klimatförändringarna är totalt fel. Vi känner dels en skuld för att vi låtit marknadskrafterna styra utvecklingen men det är tanken på vad vi lämnar över åt barnbarnen som gör mest ont. Det är först när man uppnåt en viss ålder som man inser vad som är värt något i livet. Vi är väl också ansvariga för konsumtionssamhället. Även om det accelererat med dagens generation till nivåer som vi inte kunde drömma om när vi var unga. Bilen var förvisso vår dröm men det ohejdade konsumtionen av upplevelser som kräver energi i både transporter och framställning är inte vårt påhitt.

  Rune

  • Marcus
   7 december, 2009 at 15:08

   ”låtit marknadskrafterna styra utvecklingen”
   Detekterar fullständigt hjärntvätt, 3:e gradens sosse drönar varning utfärdad!

   I verkligheten har den fria marknaden konsekvent i snart 100år fått stå tillbaka till förmån för planekonomi och statliga regleringar av marknaden. Allt det du ondgör dig på är resultatet av statlig merkantilism!

   ”Mercantilism, which reached its height in the Europe of the seventeenth and eighteenth centuries, was a system of statism which employed economic fallacy to build up a structure of imperial state power, as well as special subsidy and monopolistic privilege to individuals or groups favored by the state. Thus, mercantilism held exports should be encouraged by the government and imports discouraged”

   Vakna för bövelen!

 2. 7 december, 2009 at 10:14

  Jag håller med Rune, jag tror att många pensionärer har tid att reflektera över vad som är viktigt i livet på ett annat sätt än de som har fullt upp med barn och karriär. Men att m rasar bland ungdomar är ingen slump. Nu ska Fredrik ironiskt nog ut på universitetsturné. Har hans strateger uppmärksammat att Maria Wetterstrand redan har besökt massor av universitet? Hon togs väl emot vad det verkar medan Fredrik fick utstå vilda protester i Malmö. Blir knappast någon Eriksgata för Reinfeldt…

  Universitetsstudenter hänger med i debatten och förstår att Reinfeldt försöker tona ned förväntningarna för att dölja sitt eget misslyckande. De förstår förvisso att Fredrik inte råder över senaten i USA men förväntar sig samtidigt att han ska vara lite smartare och inte så feg och defensiv mot hemmaopinionen. Eller är ”miljön ingen prioriterad fråga för moderaterna” som han sa i P1 inför förra valet?

 3. sara G
  7 december, 2009 at 12:57

  Jag vet inte, men det kanske är farligt numera att uttrycka åsikter om Andreas Carlgrens och Maud Olofssons miljöpolittiska insatser, så jag avstår…
  Men en sak – vi står nu inför ett gigantiskt miljöhot, där hela vår existens står på spel, men det enda en viss person kan säga är: ”Vi ska kunna köra bil utan dåligt samvet.”
  Har man det som huvudsakligaste mål i väst så blir det bara en ”tummetott” av miljömötet och allt förfelas.

  • sara G
   7 december, 2009 at 17:43

   Annars var det en kvinnlig minister i den nuvarande alliansen
   för ett tidigare rätt så brunsmutsat parti som sa så.
   Det uttalande påvisar på alla sätt hur ytlig miljöpolitiken är inom det partiet…
   Man kan gå över lik för att behålla sina positioner – och släpper hur lätt som helst tidigare engagemang utan några skamkänlor.

  • Martin E
   7 december, 2009 at 17:52

   Ja jag vill gärna läsa om kravaller :D

 4. MX
  7 december, 2009 at 14:49

  I Helsingfors ska de börja ta tillvara spillvärmen – och det rör sig här om många hundra kilowatt – från de datacentra som bl a driver vårat Internet:

  Underground data center to help heat Helsinki
  http://news.cnet.com/8301-11128_3-10405955-54.html

  ”Green is a great sales point, but equally important are cost savings,” said Pietari Paivanen, sales head at Academica: the center, when expanded as planned, will trim 375,000 euros ($561,000) a year from the company’s annual power bill.

 5. PellesReality
  7 december, 2009 at 15:34

  Bloggreklam undanbedes! / Jinge

Comments are closed.