Floskelbingo och Björklunds främlingsfientlighet

Själv såg jag inte TV4:s utfrågning av de borgerliga partiledarna igår, men jag har sett de avsnitt som tidningarnas webb-TV visat och jag tror att Björklund känner sig mer än nöjd idag.

Eftersom ett främlingsfientligt parti enligt opinionsunder-
sökningarna kan komma in i riksdagen så gäller det givetvis att spela på de strängar som Folkpartiet redan gjort så många gånger. Idag behöver jag inte ens tala om vad jag menar, alla vet vad det handlar om och – vilka folkpartister som avses. Det som framstår som ett innovativt programledarinitiativ i Afton-
bladet medverkar givetvis till att samla ihop främlingsfientliga röstsedlar till Folkpartiet, inget annat parti vill ha den sortens uppmärksamhet.

Som väntat drog Björklund in sina två adoptivbarn i diskussionen, de fick göra tjänst som alibi, något som vissa givetvis tar avstånd från. Aftonbladets politiska reporter, Lena Mellin, lät sig bli intervjuad av en kollega.

AB: ”Jan Björklund (FP) röt till och var bäst när Alliansens partiledare frågades ut i Kvällsöppet i TV4 ikväll. Det tycker Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin. – Han blev jättearg. Jag tyckte det var uppfriskande. Det var när integrations-
frågan kom upp som folkpartiledaren tyckte att programledaren Jenny Östergren gick för långt och antydde att hans parti skulle lägga fram främlingsfientliga förslag. Han röt till rejält och Lena Mellin tror att det kan ha tilltalat väljarna. – Ja, det tror jag. Det var skönt att se. Han har humör och visade det – men han var inte okontrollerad, säger Lena Mellin som tycker att folkparti-
ledaren tog för sig på ett bra sätt.”

Själv visade jag Soran Ismail:s video där Erik Almqvist och SD:s riksdagskandidat Christian Westling uppträder mer än hotfullt (bland annat med knutna nävar och hot) mot en medborgare på Kungsgatan en tidig morgon. Resultatet blev att 7-8 anhängare av de främlingsfientliga försökte få in kommentarer med en länk till en video som försvarar SD-folkets agerande. Som vanligt nödgas jag konstatera att folk har svårt att ta till sig de regler för kommentarerna som gäller här.

Den här såpan kommer att fortsätta några dagar in i även nästa vecka och min egen matthet beror inte enbart på det opinionsläge som råder. Det blir för mycket floskler för att jag själv ska stå ut, och hur är det då för dem som inte är lika politiskt intresserade som undertecknad? Jag får tankar som handlar om den politiska utvecklingen, kommer även nästa valrörelse bli en floskelbingo så riskerar Sverige att få ett ännu större politikerförakt, något som ytterligare försämrar den svenska demokratin.

it , , , , , , ab123 ex1234 dn1 svd123

  11 comments for “Floskelbingo och Björklunds främlingsfientlighet

 1. Per
  15 september, 2010 at 08:00

  Jaha. Nu ogillar du tydligen Lena Melin, en tidigare favorit hos dig så länge som hon ljög om och högg på Littorin.

  • 15 september, 2010 at 08:23

   Jag har aldrig gillat Mellins åsikter, hon är dessutom inte socialdemokrat som du påstod i det jag tvingades radera. Du är, precis som vanligt, extremt dåligt påläst.

 2. Hans Hedström, Oxelösund
  15 september, 2010 at 08:25

  Björklunds utspel medför att Folkpartiet inte bara vinner röster från SD, även bland sossarnas väljare finns det främlingsfientlighet. Högeralliansen ökar sina chanser att vinna valet eftersom S kommer att tappa väljare till Fp samtidigt som Sd:s möjlighet att bli vågmästare kraftigt minskar.

  De övriga partiledarna på högerflygeln har all anledning att vara belåtna, de slipper framstå som främlingsfientliga, den rollen tar Folkpartiet på sig.

  • 15 september, 2010 at 08:32

   Det är klart att det finns främlingsfientlighet även bland sossarna, precis som i alla andra partier, men jag undrar om inte dessa redan flyttat sina sympatier till SD? Jag tror det, vilket isf förklarar en del av sossarnas kräftgång. Resten kan bero på kvinnofientlighet, ngt som förstärks av Sahlins historia och det mediedrev hon utsätts för.

   • Christer W
    15 september, 2010 at 15:30

    Utöver främlingsfientlighet och kvinnofientlighet så har s en grupp som inte vill ha med mp att göra, fackföreningsvänstern inom s om jag ska generalisera. S har även en högergrupp som inte vill ha med vp att göra.
    Uppgörelsen 7 dec 2008 om en röd-gröna alliansen är/var under de förutsättningarna rena katastrof för s, sedan dess har s stadigt minskat.
    Så frågan är vad s, mp och vp har för partistrateger som inte tog de inre partistrukturerna på allvar.

 3. David
  15 september, 2010 at 08:29

  Angående SD och de där invandrarna de bråkade med.

  Det har aldrig slagit dig att de var kriminella? borde man inte ta reda på grunden till att det blev tjafs innan man uttalar sig? dumt att skjuta sig i foten menar jag.

  • 15 september, 2010 at 08:38

   Jag citerar bara tidningarna, större kontrollbehov har jag inte. Händelsen är dessutom redovisad i både radio och TV, så blir jag skadad i nån fot så är det inte en skottskada.

   Pellejöns!

 4. Gudrun
  15 september, 2010 at 11:25

  Jag fattar inte att du ens bryr dig om razistern i SD. De dyker upp hela tiden, inskränkta bondtölpar med bristfällig skolgång. De har inte fattat att deras brist på bildning och utbildning leder till arbetslöshet, därför hackar de på dem som står under dem i status, invandrare. De kommer alltid att finnas i en eller annan form, man borde helt enkelt negligera dem. Det kanske inte är deras fel att de fötts av fel föräldrar, men vill de inte lära sig att läsa och skriva så undrar jag hur långt vårt ansvar ska sträcka sig.

 5. Rufus
  15 september, 2010 at 11:30

  Jag önskar alla unga framgångsrika”osårbara” välkommen till det nya samhället där FALLHÖJDEN kommer att öka under den kommande mandatperioden. Ert liv kan genom en olycka på några sekunder ändras. Då tillhör du inte längre vinnarna och de osårbara och sen får du dessutom vet att du skall straffas p.g.a att längre “ARBETAR”. Din inkomst blir plötsligt reducerad till mindre än “HÄLFTEN”.

 6. 15 september, 2010 at 11:38

  De där nya i-phoneapparna som man kunde rösta med är ju inte heller seriöst. Att alliansen fick över 70% som tyckte att deras jobbpolitik är bra är knappast förvånande då det sannolikt är en större andel allianssympatisörer som har råd att köpa en i-phone. Att rösta om vilka frågor man ska diskutera i programmet är inte heller seriöst. Enda behållningen var att se hur de försökte profilera sina egna partier och samtidigt se ut som eniga. Reinfeldts sura min när Maud och Jan klantade till det och var lite för ärliga var obetalbar. Jag saknde dock en inzoomning på Maud när Fredrik nämnde ginikoefficienten – det hade varit roligt att se hennes min då…

  • KGH
   15 september, 2010 at 13:35

   I min bekantskapskrets så är det mer vänsterfolk som kör med iPhone, högern använder Android. De första omröstningarna man hade i programmet var det också vänsteralternativ som vann. Sanningen är att vi inte vet hur den riktiga balansen är mellan röda och blåa iPhoneanvändare och med tanke på att de flesta köper telefonerna på avbetalning med abbonemang så är det inte så enkelt att säga vem som har råd eller inte.

Comments are closed.