Fattigdomen ökar i Sverige, EU och i USA


Antalet fattiga i USA ökar. Vi vet också att det beror på det faktum att USA för ett antal krig runt om i världen, krig som de anser vara så viktiga att de helt enkelt har startat upp sedelpressarna och nu kör dem dygnet runt och låter personalen jobba treskift. Enligt vissa så har de dessutom startat upp ytterligare en fabrik för framställning av dollarsedlar, jag har inte kunnat kontrollera detta, men det verkar troligt.

Anders Romelsjö: ”Rekordmånga fattiga i USA – Så löd rubriken i både DN, Svenska Dagbladet och i radionyheterna) 14/9 i artiklar som påtalade att antalet fattiga i USA aldrig varit högre enligt en färsk rapport, sedan man började föra statistik om detta 1959. Omkring 1/6 av invånarna har en inkomst under 22 000 USD (motsvarande 147 000 kr/år) och anses vara fattiga. Bland färgade är andelen 25 procent. Medianinkomsten minskade med 2 % förra året. Enligt rapporten har inkomsterna ökat för de rika. (Enligt den svenska regeringens fattigdomsgräns på 112 000 kronor per år i disponibel inkomst hade enligt regeringen drygt 12 procent av Sveriges befolkning en ”låg ekonomisk standard” år 2007. 1991 var motsvarande andel 7,5 procent.)”

Den borgerliga regeringen har således fört en politik som innebär att andelen som har ”låg ekonomisk standard” har ökat från sju och en halv procent till över tolv procent, det närmar sig en fördubbling. Fortsätter trenden så kommer denna fördubbling att vara ett faktum under nästa år, 2012. Alla förstår givetvis att den ökande fattigdomen i Sverige är en direkt följd av den borgerliga regeringens politik. När de rikaste ökar sina inkomster och de fattigastes inkomster sjunker så behöver man inte vara raketforskare för att förstå vad det handlar om.

Dessutom förstärks effekten av det faktum att den ekonomiska krisen drabbar både EU:s länder och storebror USA:s. I själva verket handlar det om en kapitalismens kris, kapitalismen som ekonomiskt system är på väg att braka ihop, något som pessimisterna menar kommer att leda till ett tredje världskrig. (forts nedan..)

Idag så satsar USA enorma belopp på sin krigsindustri och sin militära slagkraft, de borde satsa sina slantar på att minska sina miljöskadliga utsläpp och bygga ett samhälle som främjar en jämlik och demokratisk samhällsutveckling, men det gör de inte. Istället för att skapa en sjukvård som alla har rätt att utnyttja så väljer de att föra krig mot länder vars befolkningar är muslimer, det får kosta vad det vill medans många amerikaner står helt utan hjälp hemma i det egna landet.

President Obama har en alldeles för stor kostym, dessutom låter han mäktiga lobbyorganisationer sköta den amerikanska utrikespolitiken, och exakt samma sak gör han med inrikesfrågorna. Han har klivit av sin självklara rätt att försöka styra landet, han har blivit ett redskap för andra krafter. Praktiskt taget varje dag ser vi bilder på amerikanska drönare i våra tidningar, vi får läsa om krig som ingen har önskat, i vart fall om man undantar den industri som tillverkar flygplan, droner och kanoner.

it Andra om: , , , , , , dn1 svt ekot svd ab1 ex


8 svar till “Fattigdomen ökar i Sverige, EU och i USA”

  1. Om inte presidenterna i usa styr så bör det finnas intresse i att ta reda på mer exakt vilka organisationer som styr. Uppenbart är att kriget är till för att få tillgång till olja. Om amerikaner märker att vad de än röstar på så händer inget som förändrar situationen borde det uppstå intressanta reaktioner tex i form av kraftigt sänkt röstdeltagande. Sen kan man undra om andra länder även kommer att inneha visserligen framröstade men dock maktlösa marionettledare, vars syfte då bör likna det som kungen nu har, dvs ett skådespel.

    • Röstdeltagandet är väl redan kring 50 % i USA så den politiska apatin är redan stor. Jag är övertygad om att vi kommer få se en liknande effekt i Sverige OM inte SD:s intåg i Riksdagen får de som skäms över vad detta gjort för Sveriges anseénde i världen masar sig ur sofforna för att rösta bort rasisterna ur Riksdagen.

  2. Förtydligande, 147 000 på en familj av 4. Annars räknas man som fattig om man som ensam individ tjänar under 74 000 per år i USA.

  3. För det första så kan man inte kalla det ekonomiska systemet i USA för kapitalistiskt längre, snarare ”svågerkapitalism”..

    http://en.wikipedia.org/wiki/Crony_capitalism

    ”Crony capitalism is a term describing a capitalist economy in which success in business depends on close relationships between business people and government officials. It may be exhibited by favoritism in the distribution of legal permits, government grants, special tax breaks, and so forth.”

    För det andra så tror jag inte folk har begripit exakt hur illa det är med fattigdomen i USA, anledningen till att det just nu inte är köer till diverse mataffärer , välgörenhetsorganisationer etc. är för att staten ger ut matkuponger, massor av matkuponger och antalet toppas månad efter månad!

    Food Stamp Recipients at Record 41.8 Million Americans in July, U.S. Says
    http://www.bloomberg.com/news/2010-10-05/food-stamp-recipients-at-record-41-8-million-americans-in-july-u-s-says.html

    ”Recipients of Supplemental Nutrition Assistance Program subsidies for food purchases jumped 18 percent from a year earlier and increased 1.4 percent from June, the U.S. Department of Agriculture said today in a statement on its website. Participation has set records for 20 straight months.”

    Hur länge har staten råd med dessa, och vad händer när staten inte har råd med dessa?

    • I sluter av det Romerska riket var det väl också gratis med bröd och skådespel för att hållas pöbeln lugn. Läste för ett tag sedan en bra artikel som jämförde Romerska rikets fall med USA:s snara fall, det var många slående likheter. Romarfallet tog sig sakta fram över 300 år, undrar om inte USA hinner med det på trettio år? Vem kommer då ikläda sig i rollen som Vandaler, Visigother och Huner och plundra USA?

    • Då lånar de mer pengar… Jag skulle nog passa mig för att investera i dollar..

      Jag önskar amerikanerna kunde rösta in ett alternativ till demokraterna och republikanerna, kanske Ralph Nader?

  4. Frågan är förstås inte OM USA kommer förlora sin stormaktsstus utan NÄR?
    2023 trodde jag 2006 – men undrar om jag inte får dra av det med 5 år…

    Det är ju rätt tydligt dessutom att väst stagnerar medans Öst (i form av Asien) börjar få upp ångan. Om vi skall ha en globaliserad värld, vilket jag tror är ofrånkomligt även om det alltid finns krafter som försöker blockera utvecklingen (och som alltid misslyckas, med mer eller mindre allvarliga konsekvenser historiskt sett) så måste helal världen ”jämkas samman”.

    Det kommer troligen alltid existera skillnader i välfärd, och rent historiskt så är vi ju oerhört jämna nu kring 2000 talet (jämför med skillnader i välfärd på tex 1800-talet), men frågan är om det är nationalstater som sitter ihop på det sättet vi gör idag ?

    Och om Väst och öst skall närma sig så måste tex priser och löner närma sig- dvs vi måste ned, dom måste upp – detta sker troligen stegvis, och ryckvis.

    Vi får bara hoppas att konsekvenserna inte är blodiga krig.
    F.ö. har USA dragit ned i sin försvarsbudget, och har också planer på att bla lämna Irak, dra sig ur Afghanistan osv i en inte alltför avlägsen framtid.
    Även medelamerikanen är rätt trött på att betala massa skatt (och den är inte alls så låg som den varit – i Colorado har jag en bekant, hon betalar ca 40% i skatt på sin inkoms, men måste fortfarande ha sjukförsäkringar, pensionsförsäkringar osv pricvat/från arbetsgivaren. Många amerikaner är rätt trötta på att betala för krig i fjärran land medans grannarna går arbetslösa och huspriserna rasar.

    /K