Facebookaktien = en Ballong!


Jag är inte mycket för att spekulera i aktier, det vet nog de flesta som läser den här sidan, men nu finns det anledning att varna folk tycker jag, satsar man en tusenlapp på Facebook så riskerar man att förlora hela slanten, och än värre är det förstås om man köper för ännu mer pengar.

DN: ”Det råder köphysteri när Facebook ska in på börsen. 500 000 svenskar är intresserade av att handla aktien, visar en färsk Sifo-undersökning som Avanza Bank har gjort. Det kan bli deras sämsta affär, varnar Avanzas privatekonom Claes Hemberg. – Facebook är en jättebra idé, men det är inte alls lika bra att äga aktien, säger han till DN.

Omkring 2,1 miljoner svenskar äger aktier, och av dem uppger varannan till Sifo att de är intresserade av att köpa aktier när den amerikanska sajten börsnoteras på fredag.”

När man talar om ”hype” så tror jag att man ska ha fullständigt klart för sig att Facebook = Hype. Facebook är en genomförd idé men det substantiella värdet är egentligen bara ett par hyfsade programmerare och den maskinpark som de eventuellt äger själva. Aktievärdet handlar idag om en förväntad annonsförsäljning och dessutom om en obrottslig trohet från användarnas sida. Orsaken till att man börsnoterar nu är förstås att ägartrojkan är medvetna om detta och att nästa plattform som kommer bli ännu mer populär kommer att sänka Facebookaktien ner till ett rent skräpvärde. De vill helt enkelt casha in.

För vad tror ni händer när nästa idé handlar om något helt nytt, något som användarna upplever som både fräscht, kul och välfungerande? Jo då tar många miljoner användare sin Mats ur skolan och aktievärdet kommer att divideras med hundra, eller i värsta fall tusenfalt. Visst, man kan ha kvar sitt konto på Facebook, men vad händer när alla kompisar överger Fejan? Själv ska jag le ett riktigt varggrin när aktien börjar falla, för när det gäller Facebook-
aktien så fungerar inga fallskärmar…

Men satsa på du, har du för mycket pengar så är det ju snällt av dig att skänka dem till de som äger Facebook idag, de får ju många privatjets, kryssningsfartyg, helikoptrar och öar i Västindien för dina slantar, och för våra pensions-
fonders slantar icke minst. Folk måste vara idioter!

it Andra om: , , , , , , dn1234 ab123 sr1 svt gp12 svd1234


8 svar till “Facebookaktien = en Ballong!”

 1. Jag köpte 400 Teliaaktier i ren spekulation när staten knoppade av företaget (2000?).
  Jag köpte för 88 och sålde samma dag för 89. Ett klipp med tanken på att TeliaSonera
  idag kostar c:a hälften.
  Den som köper Facebookaktien bör nog vara lika snabb ut som in.

  • Så din mäklare tog inte betalt för sina tjänster då?

   Ptja, handlar man aktier för att tjäna fyrahundra så är man i alla fall ingen klippare, inte av vare sig kuponger eller kulor..

  • Oj vilket klipp, imponerande. Du lever fortfarande gott på den vinsten antar jag ;-).
   ”i ren spekulation” Nåja alla har olika ambitionsnivå.

 2. Själv tänker jag inte köpa Fejan, men det är inte omöjligt att det, åtminstone på kort/medellång sikt kan vara en bra placering. P/E är lägre än vad både Googles och Apples var när de introducerades.
  Men för min smak är det alltför riskfyllt.

  Denna månaden får det bli Industrivärden, ett ganska tryggt kort.

  • Jag har en känsla av att P/E-värdet inte är någon riktigt bra värdemätare på den här typen av ”förväntningsaktier”, men självklart är det bättre om det ligger relativt lågt det visar iaf på att det åtminstone finns en viss intäktspotential.

   Industrivärden? Ja det är väl iofs ingen jättechansning, eller kanske Ratos, också ett relativt tryggt köp.

 3. Jag tror att du kanske har en oväntad allierad i den gamle Holstein (tror jag han heter, galningen som förlorade multum på IT-kraschen) han pratade om facebook på p1 häromdagen (otroligt att han får prata där) han höll ett brandtal om hur Facebook stjäl värdet av vad alla användarna skapar, och att man borde skjuta det i sank, och definitvt inte köpa några aktier. han lät rätt hysterisk (men han är väl lite hysterik som person kanske..). Men han hade ändå ett facebookkonto…..

 4. […] Jinge.se 17/5: ”När man talar om ”hype” så tror jag att man ska ha fullständigt klart för sig att Facebook = Hype. Facebook är en genomförd idé men det substantiella värdet är egentligen bara ett par hyfsade programmerare och den maskinpark som de eventuellt äger själva. Aktievärdet handlar idag om en förväntad annonsför- säljning och dessutom om en obrottslig trohet från användarnas sida. Orsaken till att man börsnoterar nu är förstås att ägartrojkan är medvetna om detta och att nästa plattform som kommer bli ännu mer populär kommer att sänka Facebookaktien ner till ett rent skräpvärde. De vill helt enkelt casha in.” […]