Exit Piratpartiet


När nu Piratpartiet kommit ut ur garderoben och öppet aspirerar på säte i både kommun och landsting så tror jag att de bitit sig själva i svansen. Min första reaktion var att de skulle tjäna som motvikt mot det svenska fascistpartiet och därmed hålla dessa utanför riksdagens väggar, idag tror jag snarare på att de kommer att se till att fascisterna får plats i landets lag-
stiftande församling.


AB:
”Nu tänker Piratpartiet, förutom i riksdagsvalet, ställa upp även i kommun- och landstingsvalen nästa år. Gränsöverskridande globala frågor som yttrandefrihet, informationsfrihet och integritet behöver också sitt lokala uttryck, resonerar partiordförande Rick Falkvinge i en debattartikel i Dagens Nyheter… …Slående är dock det nya partiets oförmåga att ta helhetsansvar. När Falkvinge i Aktuellt får frågan om vad partiet säger om frågor som skola och omsorg var svaret att partiet inte har någon uppfattning utan säljer sina röster till de partier som ger mest tillbaka.”

En framgång i EU-valet är inte detsamma som framgångar lokalt. När det gäller EU så är vi svenskar dokumenterat kallsinniga, frågor om EU intresserar oss inte nämnvärt. En av orsakerna till det är att vi inte känner oss berörda, Europa ligger någonstans söderut, en kontinent som vi saknar fast landförbindelse med, som avskiljs av Bottenviken och Finska viken. Och då vi märker av den europeiska unionen så handlar det om att Sverige ska vika sig för lagar som beslutas någon annanstans, av några vi inte känner och litar på, ja av människor som vi inte ens kan tala med på grund av språket.

Det gav mängder av människor möjlighet att missnöjesrösta på Piratpartiet. Frågorna om integritet låg dessutom mycket bra till efter Fredrik ”Givet detta” Reinfeldts svek mot ungdomsväljarna med lögnen om att de inte skulle jaga en hel generation fildelare.

Att Piratpartiet i det läget kan få tusentals röster i ett parlamentsval som allmänheten känner sig likgiltiga inför är knappast förvånande. Och om det hade stannat vid detta så hade man säkerligen haft en god chans att ta sig in i Riksdagen också, men nu gjorde man det taktiska misstaget att ställa upp även i kommunal- och landstingsval. Ett misstag därför att dessa val ligger betydligt närmare människors vardag än vad EU-parlamentet gör.

Alla medborgare har en relation till sin hemkom-
mun, man har barnen i skolan, och mormor inom den lokala äldreomsorgen eller hemtjänsten. Man är på ett helt annat sätt beroende av kommunen och även av sitt lokala landsting. Att medvetet rösta in människor som öppet deklarerar att de kommer använda sina röster i fullmäktige som något slags handelsvara ligger nog så långt borta från kommun-
innevånarna i landet att det lika gärna hade kunnat vara på planeten Mars.

Sverigedemokraterna
Piratpartiet har drabbats av hybris på grund av sina framgångar i EU-valet. Frågor om integritet och datalagring är visserligen viktiga, men på det kommunala planet är det icke-frågor. Att då komma med ett annat, i och för sig lovvärt, argument som att byta existerande dataplattformar från Microsoft till Unix/Linux och öppen kod är givetvis bra, men för den enskilde kommuninnevånaren så är barnom-
sorg, skola, äldrevård, kultur, fritid, gatukontor, sophämtning, sjukvård och liknande service långt viktigare än hur datorernas hårddiskar är formaterade.

Med andra ord så kommer Piratpartiet att åka på ett rejält bakslag i valet, och eftersom väljarna inser vad klockan är slagen så kommer de inte heller att ha någon chans i riksdagsvalet. I stället kommer fascisterna med sin uttalade främlingsfientlighet troligen att dra till sig de missnöjesröster som PP hade kunnat få om de inte hade gjort sitt taktiska misstag att ställa upp i både landstings- och kommunalval.

PP kommer givetvis att behöva göra upp saken med de centralt placerade makthavare som drivit denna fråga. Det kan mycket väl bli den enskilda fråga som får till resultat att PP kommer att försvinna inom ett antal år. Att tro att man på lokalplanet skulle rösta på ett parti som öppet deklarerar att de är till salu är ett misstag som är så stort att medlemmarna i PP rimligen borde ifrågasätta sin egen partiledning.

PP

i Andra om: , , , , , , , , , , , , , ab12 svd123 dn123 ex1 johan alliansfr luk mberglund hampus anna anders annarkia lasse konflikt

[tags]Piratpartiet, Sverigedemokraterna, Röster, Kommun, Landsting, Till salu, Rickard Falkvinge, EU-valet, Riksdagsvalet, val 2010, Öppen kod, Linux, Unix, Politik[/tags]


6 svar till “Exit Piratpartiet”

  1. Håller med om att det är ett ödesdigert val av PP. Sedan ska det inte överdrivas hur stort det är – det handlar om vissa kommuner. Skulle förhandstippa att det är de tre storstäderna plus Uppsala, Linköping och Lund ungefär som kommer att ställa upp, då dessa städer är traditionella universitetsstäder.

    Men en sak jag tänkt på är att övergång från Microsoft till öppna programvaror (handlar väl närmst om OpenOffice och Firefox) skulle skapa många nya jobbtillfällen, både för tekniker och i kursverksamhet. Och jobbskapande åtgärder brukar väl ses som positivt?

    • Olof: Och jobbskapande åtgärder brukar väl ses som positivt?

      Fast nu har PP gått ut och sagt att man ska spara pengar, och om de ”sparade” pengarna ska gå till löner åt nyanställda så tror jag att det kan vara svårt att vinna gehör.

  2. Hej ! Trist att du har så låga tankar om Sveriges befolkning. Jag har uppfattningen att av de som röstar på Piratpartiet så är det inte fler missnöjesröstare än för andra partier. Jag röstar på PP för det politiska programmet som finns att läsa på PP politik Min uppfattning är att majoriteten av Sveriges väljare gör på samma sätt.

    Hälsn. Urban

    • Urban: Min uppfattning är att majoriteten av Sveriges väljare gör på samma sätt.

      Kollar på PP:s hemsida? :-)