EU:s frikostiga finansministrar


[column width=”49%” padding=”2%”]
Runt 7 500 miljarder (!) sägs EU:s finansministrar lovat att ordna som stöd för länder i EU som hamnar i en liknande situation som Greklands. I klartext betyder det att att EU:s skattebetalare garanterar pengarna eftersom den sortens varor aldrig växt på träd.


AB:
Efter långa förhandlingar kunde EU:s finansministrar under natten till måndagen enas om ett nytt räddningspaket för eventuella framtida Greklandsfall. Förhandlingarna skedde i kamp mot klockan eftersom ministrarna ville ha en lösning klar när finansmarknaderna öppnade i Asien. Till varje pris ville de undvika samma finansiella kaos som präglade förra veckan då, Portugal och Spanien fick känna av marknadens attacker och skuldfrossan spred sig.

Det är ett mycket omfattande program som nu läggs på plats för att säkra finansiell stabilitet och få slut på den här vargflocksjakten på de länder som har brister i sin finanspolitik och därmed upplevs som svagare, sade Anders Borg efter mötets slut.

När Aftonbladet skriver att den Internationella Valutafonden, IMF, bidrar med 220 miljarder Euro så undrar jag vad de pratar om, för såvitt jag vet så lånar de bara ut pengar, de skänker aldrig bort pengar. Så möjligen har man lyckats utverka någon slags lånegaranti på summan vilket givetvis betyder att Europas skattebetalare ska betala tillbaka pengarna om de måste utnyttjas. Ingenting är gratis här i världen, och i EU är det EU:s skattebetalare som står för notan.

Personligen anser jag att den senaste tidens avslöjanden bevisar att tanken bakom EU var misslyckad. Man borde ha satsat på ett europeiskt samarbete över gränserna i stället för att skapa en union. En institution för att främja samarbetet i Europa hade klarat sig med 40-50 medarbetare i stället för att som nu ha tiotusentals byråkrater turnerande mellan olika länder för att administrera eländet, dessutom med närmare 700 heltidspolitiker med mångmiljonlöner och miljonpensioner. Man får en känsla av att EU är en sorts hjälp att berika dem

[/column]
[column width=”49%” padding=”0″]EU-medborgareEn bild av en EU-medborgare

som arbetar och verkar inom organisationen istället för att tillföra medlemsländerna någonting av kvalitet.

Uppenbarligen så finns det alldeles för många politiker i Europa, antagligen beroende på deras löne- och anställningsförhållanden. Givetvis ska en heltidspolitiker tjäna hyfsat, men tjugo procent över medelinkomsten i landet är att betrakta som hyfsat i alla länder.

Men varför inte dessa finansministrar talar klartext om nyliberalismens totalhaveri förstår jag inte, eller är det de själva som inte förstår?

i Tags: , , , , , , , , dn12 ab1 svd1 ex123 t
[/column]


16 svar till “EU:s frikostiga finansministrar”

 1. Klassisk chockterapi. Man ställer krav på att den offentliga sektorn ska minska med 20%, alla löner ska frysas, osv. Bättre hade varit om de ställt krav på att företag och rika faktiskt betalar skatt. Då hade sektorn inte behövt minskas.

 2. Nu prövas den europeiska solidariteten! Men vad skall man säga om länder som medvetet ljugit om sin ekonomiska situation? Det är givetvis bedrövligt men som EU-anhängare så hoppas jag att krisen löser sig. Trots all spekulation från hungriga vargar till marknadskrafter.

  • Nu prövas den europeiska solidariteten, vad är det för larv?

   Pengarna kommer inte att komma grekerna till del- utan bankerna!
   Det är bankerna som räddas och folket slungas in i ett helvete.
   Hur solidariskt är det att baila ut bankerna och låta folket gå på knä?

   Grekland har liksom alla andra övriga länder i stort hamnat i en nyliberal fälla. En politik som b la. pådyvlas oss, via den
   nyliberalt drivna globaliseringen.

 3. Det är en lite skrämmande undfallenhet man ser inför det medvetna valet från Euro-länderna att inte ens bry sig att följa det regelverk som är EMU:s grund. ECB har tydligen somnat in och reagerade inte över huvudtaget. EU politikerna och byråkraterna satte upp regler man sedan struntade i, oerhört destruktivt och säkert något som starkt bidragit till de korrupta lögner som bl.a. Grekland fört fram via falsk ekonomisk statistik…och är det inte exakt samma ”etablissemang” som nu skall förvalta stöd pengarna Euroländerna och IMF nu hostar upp?

  Det är i slutändan de vanliga medborgarna som återigen får betala via sänkt välfärd! Finanssystemet ÄR sjukt och drivs av giriga herrar som endast tänker djävligt kortsiktigt, dags att sluta tala om att reglera denna marknad och verkligen göra så istället!

 4. Det var det här scenariot EU motståndarna varnade för när vi blev medlem av unionen.
  Nu står vi där och får bita i det sura äpplet. En gigantisk byråkratisk organisation som bara ser till sitt eget bästa.
  Dags att skrota EU, för Europa kommer aldrig att bli något Europas Förenta staterna alà USA. Gudskelov!

  • Inse att EU, och särskilt EMU gör en enorm nytta som motvikt till USA.

   Utan EU & EMU skulle Grekland nu, via IMF, vara USA:s lydstat för all framtid. Gud ske lov att det finns andra finansiella tungviktare än jänkarna. Vi behöver inte fler USA-brofästen i Europa.

   Det finns i övrigt många slutsater att dra. En, som sällan nämns, är att det kapitalistiska systemen än en gång har visat sig oförmöget att tillhandahålla kapital. Liksom i den finanskris som nyss avvärjs är det staterna som ständigt får garantera kapitaförsörjningen, något som visar att kapitalismen, ”den fria marknaden” är impotent. De statliga räddningsaktionerna kan vara ett tag, men snart är det dags att göra något åt själva problemet -en kapitalism vars profitkvoter nu är så låga att kaptalisterna inte vågar låna ut pengar längre.

   • Knappast att EU och EMU är någon särskild motvikt till USA.
    Det är ju EU:s strävan efter att efterlikna USA som gör det till en lydstat för USA.
    Förövrigt håller jag med dig i din analys.

    • Du kan inte påstå att EU är en lydstat för USA!
     Man må rikta synpunkter, kritik eller fördömanden mot EU och den politik som förs, men organsationen är de facto idag det enda reella hotet mot USA:s världsherravälde.

     USA vet det, varför inte du?

     • Den enda motvikten till USAs länge ohotade position som världens supermakt är väl endå Kina. Glöm inte bort att det är genom kinesiska lån och investeringar som USAs ekonomi hålls flytande.

      • Dessutom trycker USA nu upp nya dollar för att EU ska kunna sätta merparten av dessa pengar i dollar. UNdrar varför…

       • USA kan finansiera sina underskott (som är i greklands-nivå) därför att dollarn än så länge är helt dominerande som reserv- och handelsvaluta. Lite mer dollar på marknaden spelar alltså ingen roll, utspädningseffekten finansierar krigsekonomin.
        Det bästa vore en mycket starkare europeisk centralbank, med egna resurser att gå in och reglera situationer som denna. Nu var man tvungen att gå genom IMF, vilket ger USA ett avgörande inflytande.

        Förväxla inte dagspolitiken med EU:s strategiska betydelse. EU är redan fullt jämförbar med USA vad gäller handel och produktion. Om några år är vi där vad gäller det ekonomiska inflytandet också. Då kommer också självständigheten att manifesteras tydligare. Vad den tar sig för uttryck kallas politik, och den får vi slåss för.

        Kina är förvisso en världsmakt på uppgång. Den kommer definitivt på sikt att bli lika viktig som USA och EU. Men inom överskådlig tid kommer Kina inte att göra något som hotar dollarn. De har, till skillnad mot de europeiska intressena, en dominerande del av sitt kapital uppbundet till USA. Sådant riskerar man inte.

 5. Greklandskrisen är vad som händer när rika inte betalar tillräckligt med skatt och fastighetsskatten är för låg.

  • Hej
   Varför inte konfiskera alla enskilda tillgångar över tex 30 miljoner eller ha ett tak på förmögenhet. Man kan ju ändå inte göra av med så mycket om man spenderar normalt under ett helt liv.