EU-krisen ett självspelande Piano


Nu har EU:s ledare träffats i Bryssel och bestämt sig för att skjuta den ekonomiska krisen framför sig, möjligen är de införstådda med hur respektive länders befolkningar kommer att reagera när de inser att unionens ekonomi behöver stödjas med tusen miljarder Euro, en utgift som EU knappast kommer undan. I nuläget hoppas de att 100 miljarder Euro ska räcka, för det var den summa som våra folkvalda vågade besluta om.

Ekot: ”För en liten stund sen kom beskedet: Eurozonens ledare meddelade att de kommit överens med de privata bankerna om att bankerna frivilligt ska skriva ner sina lån till Grekland med hälften, 50 procent.

Det har varit en nyckelfråga i förhandlingarna om krisen inom eurozonen.

Exakt hur nedskrivningen ska gå till är ännu inte känt, men enligt de första uppgifterna så kommer Greklands skulder att minska med en knapp tredjedel, 100 miljarder euro fram till år 2020.

Det ska innebära, att Greklands skuldberg år 2020 har sänkts till 120 procent av bruttonationalprodukten.

Beskedet kommer knappast att tas emot med glädje här i Grekland. 120 procent av bruttonationalprodukten är fortfarande dubbelt så högt som reglerna inom eurozonen föreskriver.”

ECB och IMF är överens om att den verkliga nivån ligger på tusen miljarder Euro, precis som jag hävdat nu i några dagar, men siffran är hemligstämplad enligt Ekot. En löjlig åtgärd eftersom nittionio procent av EU:s befolkning kan lista ut summan genom lite huvudräkning. Reinfeldt sade enligt Aftonbladet att det är dags att Europa förbereder sig på ett stålbad, en åsikt som säkerligen delas med dem som tältar på Brunkebergstorg.

Eftersom politikerna inte törs lägga pappren på bordet så förvärras situationen kontinuerligt. Påstår man att detta möte var en framgång så lurar man Europas befolkning, döljer man sina faktiska kunskaper om krisen, som Reinfeldt och Borg gör, så lurar man svenska folket. Möjligtvis kan alla läckor om krisens verkliga omfattning vara ett sätt att förbereda oss på hur illa det egentligen är, men jag tror att vår regering väntar och hoppas på att konjunkturen ska vända.

Svenska banker ska öka sin likviditet med sjutton miljarder, det låter på olika bedömare som om det vore ett problem, men det är det inte. Bankerna går med mångmiljardvinster och kan direkt lägga undan dessa pengar i reserver och ändå få många miljarder över, sedan kan man fråga sig varför inte bankerna ska delta i räddningen av Euron och Grekland, men så uppkäftiga frågor får man väl inte ställa?

it Andra om: , , , , , , , sr12 ab1 ex1 dn1 svd1


2 svar till “EU-krisen ett självspelande Piano”

  1. Du har haft rätt, det äär väl lika bra att plocka fram tältet, och vad sade du? Kaffekask? :-)

  2. Hörde också att Greklands största privata lån är tagna i Grekiska banker. Så de privata avskrivningarna tagna där kommer den grekiska staten att få betala själva. Så går det när låtsasekonomer uppfinner låtsasregler för pengar som inte finns. Går de hem och dricker låtsaste ur jättesmå tekoppar på kvällen också?