EU hjälper Grekland, Grekland hjälper Israel
Jag skrev igår att Israel och USA har tvingat Grekland att stoppa konvojen Ship to Gaza. Hur de bar sig åt vet jag inte, det som är känt är att några länder i EU förutom Grekland definitivt inte bryr sig om EU:s egna regler för mänskliga rättigheter, och det är naturligt att söka ett samband där, givetvis plus det faktum att Grekland är i stort behov av stöd även från USA.

En av kommentarerna fäste jag mig särskilt vid, det var signaturen Purrfect som skrev: “Visst är det för jävligt. Den grekiska regeringen ser gärna att omvärlden hjälper dom i den svåra situation som grekerna befinner sig i. Samtidigt förbjuder den grekiska regeringen människor att hjälpa ett annat folk som befinner sig i en ännu värre vardagssituation.

Jag undrar, varför ska vi i övriga europa/världen då ställa upp och hjälpa Grekland? För min del blir det ingen mer semester i Grekland. Grekland är inte värda mina pengar.

Att Israel med militärt våld och med övriga påtryckningar gör allt för att förhindra människor att hjälpa en belägrad civilbefolkning hoppas jag folk lägger till minne. Rätt som det är så kanske det är Israeler som befinner sig i samma situation och då ska det bli ett nöje att visa dom fingret och hävda att människor som hjälper Israelerna är terrorister och måste stoppas med militärt våld om så krävs.”

Purrfect sätter fingret på något mycket centralt. Grekland får i dagarna tusen miljoner kronor från den Europeiska Unionen som ett bidrag till att ordna upp sin ekonomiska katastrof. Man har redan innan fått ett par tusen miljoner och man lär behöva tre-fyra tusen miljoner till. Man vill att EU-medborgarna ska hjälpa till eftersom landet uppenbarligen inte är kapabelt att sköta sin egen ekonomi, driva in skatter etc.

Samtidigt är antagligen Israel det land som vägrat att följa FN:s resolutioner mest, man har brutit mot Genèvekonven-
tionerna hundratals gånger, dessutom bryter man konsekvent mot både EU:s och FN:s deklarationer om mänskliga rättigheter. Utöver det så har de senaste två överfallen på Libanon och Gaza klassats som – Brott mot mänskligheten. Man har systematiskt använt förbjudna stridsmedel, som i Gaza där man praktiskt taget uteslutande använde fosforgranater, och det mot en inspärrad civilbefolkning som inte hade möjligheter att fly.

Det bor cirka 1 ½ miljon människor i Gaza, alla är inspärrade på en yta som är mindre än halva Öland. Titta på kartan över Öland och tänk dig området som ligger söder om bron, då får du en hyfsad uppfattning.

Personligen tycker jag inte att man ska visa fingret åt någon som behöver hjälp, men att staten Israel skulle ändra sig så länge de har en högerextrem regering är knappast att förvänta sig, men om inte grekerna bryr sig om EU:s mänskliga rättigheter så undrar jag om det inte är dags att reagera så att de märker det.

it Andra om: , , , , , , , ekot dn svd ex ab12 svt


9 svar till “EU hjälper Grekland, Grekland hjälper Israel”

 1. Ja det är fan inte klokt! Hur kan grekerna ställa upp på detta vansinne? De gör ju bara bort sig totalt, tror de att de ska få ett tack från israelerna så tror de fel, det enda de gör är att reta upp hela arabvärlden.

  • Du kan inte byta namn/mailadress mellan varje kommentar du skriver. FATTAR inte du det?? / Jinge

 2. Under de år som jag har varit engagerad i palestinafrågan
  så har jag aldrig varit med om
  ett så här tillspetsat läge som nu råder.
  Det verkar som vi har kommit till otäck permanent låsning,
  där ondskan helt och hållet styr och inget annat gäller.
  Jag har läst om och om igen på lögnaktiga och vidriga länkar,
  nu grundligare än någonsin
  och jag mår illa, är spyfärdig…
  Vi omges av rent fascistiska vindar
  och EU samarbetar med fienden

  Hur kan Greklands politiker i ett EU-land gå in
  och handgripligt stödja israel
  i deras olagliga ockupation?
  Hur kan dom?!

  Det känns som om all ondska har samlats i vår absoluta närhet
  och rent fascistisk vindar omger oss.
  Ship to Gaza är en humanitär seglats med goda människor
  som känner med dem som far illa.

 3. Grekerna är inte ensamma om att bära sig vidrigt åt. Så går det när marknaden bestämmer. Vad gör det att Israel fängslat 756 barn bara under förra året? Att dessa barn berättar om misshandel, tortyr och hot om våldtäkt?

  Folk säljer inte bara sitt samvete och sin heder för att hålla sig flytande, de kommer att sälja sina barns kött snart utan att reagera på att något är åt helvete. Vi är inte själ, tanke, ställningstagande och så vidare, längre. Vi är bara konsumenter och vi blir rövknullade av egna och andras regeringar utan att reagera särskilt nämnvärt. Det tog Egyptierna 40 år att samla mod och ta saken i egna händer. Hur länge kommer det att ta oss?

  • Ja, integritet är en bristvara och ordet ”själ” vet nog många inte vad det betyder. Men man får börja med sig själv och välja vänner och bekanta med omsorg. Kanske ger det ringar på vattnet. Den stora massan utgörs dock tyvärr av enkla, klonade typer, som alltid väljer den (bedrägligt) lättaste lösningen, vilken samhällsställning de än har.

 4. Det är synd om israelerna tycker jag, de fattar inte vad detta gör med folks inställning till landet.

 5. Ja det är svinaktigt, dessutom tragiskt, det borde vara dags att inse att det faktiskt inte är demokrati eftersom andra länder bestämmer över det som ligger i deras intressesfär utan att fråga vare sig det egna folket eller andra berörda. USA blir därmed en fiende, men vad tycker yankees själva om det?

 6. En mycket bra kommentar om blockaden av Christopher Gunness, som är talesman för Unrwa, FN:s byrå för palestinska flyktingar:
  ”Om man skulle sätta upp ett stängsel runt Tel Aviv och släppa in tvåhundra lastbilar per dag, och någon då skulle säga att det inte är någon humanitär kris – då skulle han anklagas för antisemitism”.

  Hela artikeln på svd.se: http://www.svd.se/nyheter/utrikes/gaza-i-kris-enligt-fn_6289518.svd

 7. Först vill vi tacka alla människor som befinner sig på flottiljen i Grekland , Dessa människor har lämnat sina hem , familjer , jobb och riskerar sina liv för att visa sin solidaritet för det palestinska folket i Gaza , Flera av demj är judar som har överlevt förintelsen och som vill visa sin avsky mot Israel

  Man kan inte förneka att Israel lyckades med sina påtryckningar mot de berörda länderna , Israel har exporterat belägringen av Gaza till de europeiska länderna men trakasserierna av flottan ledde till ett stort uppmärksamhet i hela världen på lidandet av folket i Gaza

  Jag har nyss läst att grekernas handlande strider mot internationell lag och att Grekland respekterar inte några lagar om friheten , Om grekerna bedömer att besättningens liv är i fara då är de som är ansvariga och inte Grekland och det är i sin fulla rätt
  Besättningen har lagt fram ett förslag att en internationell kommitté ska undersöka fartygen innan de lämnar hamnen men det ska vara representanter från FN och de grekiska myndigheterna men Israel motsätter sig detta och vill stoppa flottan i varje pris
  Grekland lade fram ett initiativ för att avsluta krisen , Grekland är redo att köra lasten och den humanitära hjälpen men inte till Gaza utan till antingen den israeliska hamnen Ashdod eller till den egyptiska hamnstaden Al Arish men detta förkastades av besättningen och accepteras av Israel

  Grekerna hoppas att få ekonomiska fördelar för detta i denna kritiska ekonomiska situation , det har också varit demonstrationer i Kanada och Belgien mot Grekland och Israel
  Kvartetten kräver att flottan ska stoppas men inget land kräver att belägringen av Gaza ska hävas