Ett år kvar på lördag


Aftonbladet skriver idag i ett antal artiklar om hur de rödgröna ska vinna valet. Många av dem som svarat på frågorna påpekar att välfärden ska rustas upp och att högerns orättvisor ska tas bort. I morse ringde en gammal kamrat som var bekymrad över att han var mer eller mindre tvingad att gå i pension i förtid, något som han lastade den sittande regeringen för. Samtidigt var han orolig för att högeralliansen skulle sitta kvar. Dessutom, sade han, nu ska Sverigedemokraterna inte få annonsera i tidningen och det kommer ge dem ett vattenfall på kvarnen i talet om att alla motarbetar dem.

Jag kunde givetvis trösta honom med de senaste opinionssiffrorna som berättar att de rödgröna nu leder med sex procent hos opinionen. Dessutom kommer Kristdemokraterna åka ur Riksdagen vilket gör att det är racksträcka mot mål. Sedan undrade jag förstås om jag tror på det där själv, det finns en risk för att analysen haltar.

Jag läste i någon tidning att Reinfeldt hävdade att folk kommer att stödrösta på (KD) för att de inte ska åka ut ur riksdagen. Det kan nog behövas, men dessa röster kommer definitivt inte från de rödgröna vilket innebär att de andra borgerliga partierna tappar ännu fler röster, något som jag inte beklagar.

Jag har också lagt märke till att Göran Hägglund blir alltmer desperat för varje dag som går. Han försöker hamna i tidningarna eller TV-studion mest varje dag för närvarande. Det är lite lustigt att skåda den sortens desperation så länge den inte drabbar de rödgröna partierna. En sak som jag hade oroat mig lite för var att Reinfeldt skulle få en mycket dominerande roll nu när Sverige är ordförandeland. Men han syns inte ett dugg mer än han gjort tidigare, ännu mer osynlig blir han när irländarna säger nej till Lissabonfördraget.

Att tidningarna hänger upp sig på att Aftonbladet tänker hjälpa (SD) på traven har jag full förståelse för. Det är definitivt inte rätt metod. Men den fråga som jag intresserar mig personligen intresserar mig mest för i nuläget är frågan om vem som ska bli justitieminister i en kommande rödgrön regering. Jag har inga som helst svårigheter med frågan om var jag ska lägga min röst, men blir min röst en röst på Bodström så blir det kanske piraterna som får den istället.

intressant Andra om: , , , , , , , dn svd ab123 t


8 svar till “Ett år kvar på lördag”

 1. Åker Kd ut så kommer jag att må gott oavsett vilken sida som vinner. :) Att de rödgröna leder nu spelar nog ingen större roll dock. Som en kompis till mig sa: Mona Sahlin är alliansens bästa valarbetare. Så fort hon öppnar munnen så får alliansen ett par poäng.

 2. Det är väl klart att en del moderater etc kommer att stödrösta på KD, precis på samma sätt som socialdemokraterna alltid stödröstade på gamla Vpk när de låg illa till! Nu tror inte jag att det stora problemet framöver i den offentliga sektorns tunga vård och omsorgsområden är pengar – utan snarare tror jag det kommer att bli ett elände att förmå tillräckligt många lämpliga!!! 80-90- etc talister att arbeta inom de här områdena – nu när kvinnor har litet att välja på – killarna har väl aldrig varit särskilt intresserade! Det tror jag blir den stora utmaningen plus att hitta tillräckligt med presumtiva bra ledare som vill arbeta inom off sektorn! Det tror jag är ett större hot mot välfärden för de verkligt behövande än pengar!

 3. Ja, nog börjar Hägglund på att bli desperat alltid. Hans inlägg på DN Debatt idag var nog ett lågvattenmärke trots allt. Maken till populism får man leta efter och samtidigt ett så tydligt visat förakt för våra kulturarbetare. Tror han verkligen att folk är så in i Norden dumma att de går på de floskler han vräker ur sig? Jag skulle nog akta mig väldigt noga för att uttrycka att andra ser ner på sina medmänniskor om jag var KD:are.
  F.ö. håller jag helt med om att det blir svårt att rösta på de rödgröna om Bodström blir justitieminister!

 4. Jinge!
  Hur ska vi kunna få ett förhandsbesked att inte Bodström blir justitieminister?
  Sahlin kan väl knappast lova något sådant före valet men man kunde väl önska att Bodström själv lovar.. för frågan är faktiskt viktig!

 5. Visst vore det angenämt om det neokonservativa KD åker ur riksdagen. Men blockbalansen återställs eftersom det kommunistiska Vänsterpartiet med största sannolikhet försvinner på samma gång.

 6. Både KD och SD kommer nog tyvärr in. Men det ger ju å andra sidan Reinfeldt en blåbrun röra att reda upp.

 7. Jag ogillar samtliga borgerliga partier, men kd är inte värst och det är nog väldigt få av deras väljare som har sd som andraalternativ.

  Mitt hatobjekt (tag inte uttrycket som jag jag hatar personerna) nummer ett har i många år varit Folkpartiet men nu är det Centern. Som har en partiledare som lägger sig till höger om moderaterna och som på varje punkt har fjärmat sig från de gamla folkrörelserötterna, det finns inga likheter med Daleus och Olof Johansson, t o m Fälldin var avsevärt bättre än Maud …