En stuga i skogen?


Den som följer den här bloggen vet att jag ibland funderar högt över varför jag inte bosätter mig i skogen, t.ex. i ett timmerhus.

Den sortens funderingar känns extra aktuella då media skrämmer upp oss nyhets-
konsumenter med globala pandemier, eller nu som idag – finanskrascher. En del bloggare har konstaterat, inte utan viss skadeglädje, att kapitalismen inte fungerar speciellt väl. Ingen direkt nyhet men det går stick i stäv med illiberalernas synpunkter, och givetvis nyliberalernas. Och just nu håller man på att lista ut i USA hur man ska få nationen att överleva ekonomiskt, det i en situation där presidenten har två krig på gång, både i Afghanistan och i Irak.

Bägge dessa krig pågår för lånade pengar, och i de fall de inte är lånade så har man helt enkelt tryckt nya.

När det gäller ekonomin så skrev jag förra sommaren och tipsade om en bok, Olle Rossander – Det kidnappade kapitalet. Nu ska jag ta chansen och citera mig själv:

”Vår vanliga bild av kapitalister är en karikatyr som på ett eller annat sätt knuten till t.ex. familjen Wallenberg. Men det herrelösa kapitalet har inte en tydlig ägare, framförallt inte en ägare med makt. Det är i stället i allt högre utsträckning det fondkapital i olika former som dominerar finansmarknaden, pensionspengar och alla möjliga slags fonder, och makten ligger hos tjänstemän.

Det herrelösa kapitalet är det som dominerar idag, och inte enskilda finansfamiljer.”

Ensling

Just så är det. Stora fonder där anonyma miljarder susar runt, fonder där man söker bäst avkastning, men pengarna man hanterar är inte de egna utan andras pengar, något som givetvis leder till ett högre risktagande. Dessutom är dessa betalda placerare ofta garanterade en viss bonus på vinsten, en situation som ökar riskvilligheten. Att nu våra pensionspengar är inblandade i denna monetära cirkus är bedrövligt. Det är också skälet till att jag tänker på enslingen som bor i en egenhändigt timrad stuga på fjället.

DN12 SvD12 Rossanders bok it

Andra om: , , , , , ,

[tags]Finanskris, Bankkris, Bolånebubblan, Fastighetsbubblan, USA, Wall Street, Politik[/tags]


5 svar till “En stuga i skogen?”

  1. Hehe min fru och jag har haft dessa tankar också. Flytta någonstans och odla vår egen mat och stänga oss av från omvärlden.

    Hat och skräck är allt media sprider och upp på det så har min fru blivit riktigt uppskrämd av vad som Naomi Wolfe säger om de 10 stegen. För min fru som är amerikanska har också sett de 10 stegen.

    Nu ser vi en ekonomisk krasch som alla har sett komma redan för många år sedan. Alla ser tåget komma men ingen gör något för att inte bli överkörda.

  2. @Gripen
    Jag har prövat det där flera gånger – det fungerar inte att stänga ute världen! Vi människor måste ha stimulans utifrån. Få impulser från främmande kulturer! Jag tror rent av att det är farligt att stänga ute världen och sluta sig inåt. Dessa s.k. självförsörjnignssystem (att stänga ute världen) är så försvarsinriktade – de slutar bara med Knytby-syndromet!

    Flytta gärna ut på landet, men behåll kontakten med kulturen i storstäderna.

    Mitt tips är att: fixa en liten billig övernattningslägenhet i stan samt hyr eller köp en stuga på landet! Växlad mellan dessa två lika viktiga världen.

  3. Givetvis fungerar marknadsekonomin.
    Detta är ju en del av det. Marknadsekonomin och liberaler är lite socialdarwinister (jag funderar på om jag är tjatig med uttrycket, men jag tycker nog att det inte kan användas ofta nog för att visa att människan fortfarande är en revirpinkande hund). Dom rika överlever, medan dom fattiga bli antingen fattigare eller dör. Det är en del i den självreglerande mekanismen som man gärna blundar för.
    Marknadsekonomin är ju inte särskilt human eller förstående, utan kall och bygger på djungelns lag. Att vara marknadsliberal är att inte se hur världen verkligen fungerar utan man ser det ungefär som ett datorspel.

  4. @Daniel
    Det där är för det första en förenkling och för det andra är det en sanning med modifikation!

    Marknadsekonomin, som du vurmar så mycket för, är ju en illusion – det också!

    Människor har ALLTID kämpat för att överleva; fast några av dem har stängt andra ute i denna kamp och så fiffigt sett till att dessa s.k. ”marknadsregler” passar vissa bra och andra sämre: t ex kvinnor, barn, handikappade, sjuka, främlingar och så dessa med mörk hud och konstiga religioner – för vissa av oss är lite för MER än andra, och behöver därför modifiera marknadsdagarna så det passar oss lite bättre!

    Att hävda att vi i dag har samma ideal som det tredje riket hade passar sig inte men samtidigt vet alla att det är det heteronormativa värdet som gäller i marknadsekonomin: Man, stark, frisk, ung samt välutbildad!

    Så Daniel, varför inte återgå till tredjerikets ideal fullt ut? Varför låssas? Ljugnes lag, du vet?

  5. @nature

    Jag vurmar inte för marknadsekonomin. Men den är i dess renaste form ett fashinerande, men samtidigt ett skrämmande väsen. Makroekonomi är egentligen bara psykologi, men då dom ekonomiska utbildningarna är fruktansvärt undermåliga så ska man vara rädd för vad man ger makten till. Jag är själv utopisk socialist, men då jag än så länge accepterar att man måste ha ett ekonomiskt system för att hålla igång världen så är jag intresserad av ämnet ur en observerande vinkel.

    Marknadsekonomin visar att människan är ett ociviliserat djur. Och det finns väldigt starka krafter att behålla det systemet.

    Man trollbinder gärna människor också. Lovar runt men håller tunt så att säga.