DN Debatt, regeringens megafon

Det är med stigande förvåning jag konstaterar att Dagens Nyheters debattsida för varje dag som går tenderar att alltmer bli regeringens megafon.

DN: ”Regeringen och miljöpartiet överens om genomgripande åtgärdspaket: Detta är den största reformen av svensk invandringspolitik på flera årtionden. Ger en svensk arbetsgivare ett konkret jobberbjudande till någon utanför EU ska personen kunna få uppehålls- och arbetstillstånd. Arbetsförmedlingen ska inte längre i alltid först pröva om det finns lämplig arbetskraft i landet. Arbetsgivarens bedömning ska få avgöra. Tidsgränserna för uppehålls- och arbetstillstånd förlängs samtidigt till två plus två år. Därefter ska permanent uppehållstillstånd kunna beviljas. Ingen som har ett arbete ska tvingas lämna landet. Och ansökan om uppehålls- och anställningstillstånd ska kunna sökas från Sverige. Detta förslag lämnar vi i dag i form av en lagrådsremiss, skriver migrationsminister Tobias Billström tillsammans med miljöpartiets gruppledare i riksdagen Mikaela Valtersson.”

Jag har lite svårt att förhålla mig till regeringens olika sorters politik. Å ena sidan skickas afghaner, irakier och somalier tillbaka till sina hemländer för att där inte råder någon krigssituation. Det är ett flagrant brott mot FN:s mänskliga rättigheter och redskapet för den sortens verksamhet är migrationsdomstolen. Sveriges politik har fått FN att agera och protestera, något som uppenbarligen inte bekymrar borgarna nämnvärt.

Men plötsligen ska utomeuropeiska invandrare behandlas med silkesvantar om -arbetsköparna- anser sig ha behov av dessa, alldeles oavsett om det finns människor inom landet som har rätt kvalifikationer. Det sista tycker jag är lite konstigt, finns rätt sorts personer här, och som dessutom är arbetslösa, ska verkligen dessa då få konkurreras ut?


Det är ett minst sagt märkligt förhållningssätt. Men så kom jag på svaret, det är givetvis så att vare sig afghaner, irakier eller somalier kommer att efterfrågas från näringslivets sida, det är andra invandrargrupper som regeringen avser med de reformballonger som Dagens Nyheter numera så glatt låter sig sända upp.

De av oss som solidariserar oss med olika flyktinggrupper skulle kunna använda denna reform till att hjälpa nyanlända flyktingar att få arbete. Vi har ofta det kontaktnät som dessa saknar och skulle förmodligen kunna förmå en arbetsgivare att anställa en statslös palestinier t.ex.

Hur skulle reaktionen från regeringen bli då? Jo då skapas en undantagslag till undantagslagen…

AB DN SvD

Andra om , , , , , , , , ,

[tags]Mediekritik, Högerregeringen, Undantagslagar, Invandringspolitik, Arbetsköparna, Migrationsdomstolen, FN, UNHCR, Val 2010, Politik[/tags]

  10 comments for “DN Debatt, regeringens megafon

 1. Britta
  27 mars, 2008 at 08:08

  Jag anser nog att de som redan finns i landet och är arbetslösa ska omskolas/vidareutbildas för att kunna ta de lediga jobb som finns. Arbetslösheten hos invandrare är i dag mycket hög. Men på det här viset så klarar ju regeringen sig undan att de har tagit bort den möjligheten.

  I stället för att satsa pengar på utbildning kan man importera arbetskraft med rätt profil.

  Hur man ska minska utanförskapet i Sverige framgår inte av förslaget….

 2. Mr. G
  27 mars, 2008 at 08:45

  Kanske det blir så när vänstern sitter tyst och inte ger besked? ;)

 3. 27 mars, 2008 at 11:26

  Britta, ingen regering vill minska utanförskap, det är bara propaganda för massorna för det låter ju åtminstone bra!

  Jinge, du ska inte bli så förvånad över dom politiska besluten, det skulle dessutom inte förvåna mig om dessa beslut är en rekommendation/order från EU-parlamentet eller kommissionen.. Ingen som har funderat på om Svergies ekonomi klarar av såna här politiska reformer, då vi redan har många invandrare och/samt arbestlösa i landet? Men det blir väl pengar över för såna här reformer när dom tas ur medborgarnas plånböcker pga av andra politiska reformer (sänkta ersättningar, ändrade sjukskrivningsregler, slopade subventioner osv..)

 4. ianto
  27 mars, 2008 at 12:27

  Invandrare som kommer direkt från utlandet till ett arbete kostar ju samhället inget, tvärtom de bidrar ju till det genom att betala skatt. Det finns mycket lediga jobb men många kommer inte i fråga för dessa jobb eftersom de saknar specifik kompetens.

  Visst ska man satsa på utbildning för de arbetslösa i Sverige, men det ska inte ställas mot att man har arbetskraftinvandring. Politiskt asyl är det enda sättet för att komma in i Sverige, vilket gör att många söker det även om man inte egentligen är flykting. Finns det jobb varför inte arbetskraftinvandring?

  Arbetsmarknaden är inte statisk, den skulle växa kraftigt om företag fann de personal de behöver. Problemet är matchningen av jobb, inte bristen på dessa.

 5. Mikael
  27 mars, 2008 at 12:44

  Anser du att flyktingar är välkomna till Sverige men inte de som kommer hit för att arbeta. Bara för att flyktingar inte får stanna i Sverige (något jag tycker är förkastligt) så ska ingen annan heller få komma hit? Konsekvent? Nej. Hyckleri? JA!

 6. 27 mars, 2008 at 12:50

  Hur kan man komma med en så korkad fråga Mikael ??

  :-)

  Vi ska absolut ha arbetskraftsinvandring likväl som flyktingmottagande, har jag skrivit något annat??

  Var i så fall?

  Däremot tycker jag att det är väl så magstarkt att utvisa flyktingar från Irak och Afghanistan SAMTIDIGT som man puffar för FÖRETAGENS behov.

 7. ianto
  27 mars, 2008 at 13:23

  Problemet är ju Europa som inte vill dela bördan med Sverige. Bara Södertälje har ju tagit emot fler flyktingar än hela Nordamerika. Södertälje har väldigt stora kostnader till följd av detta. Till exempel finns det lägenheter med uppåt 15 inneboende. Skolorna i Södertälje har också stora problem. Många förskolebarn tvingats vistas i baracker eftersom det finns inte rum för dem.

  Anders Lago (styrande socialdemokratiskt kommunalråd) har förgäves försökt styra bort flyktingarna från Södertälje, men motarbetas av både regering och andra kommuner.

  Scania har i alla fall anställt en hel del irakier, så det finns jobb för dem med rätt kompetens. Företagen i Södertälje tycker jag ha en bra attityd till att anställa invandrare.

  Det behövs en balans mellan flyktingmottagning och arbetskraftsinvandring så att vi har råd att ha en generös välfärd.

 8. Daniel
  27 mars, 2008 at 13:40

  Jag hoppas att alla noterar att detta gör regeringen i samarbete med mp.
  Hur ställer sig s till att mp redan nu lägger ihop förslag med borgarna?
  Vad tycker maria w eller sahlin om detta?
  Ibland är det inte maud utan maria som är kappvändarföreningens ordförande.

 9. Marcus
  27 mars, 2008 at 13:54

  Detta är väl två olika frågor som egentligen inte borde ha så mycket med varandra att göra.

  1) Vad gäller flyktingar finns det två alternativ. Det ena är att alla i hela världen som vill komma hit ska få komma hit. Detta känns rätt så dyrt. Det andra är att man använder sig av ett filter och skickar hem vissa och behåller vissa. Detta görs idag och jag tror att samtliga partier vill ha en filterfunktion för flyktingar.

  2) Arbetskraftinvandring är en annan sak. Min flickvän är ryska och har 3 deltidsjobb. Hon har arbetat ända sen hon kom hit och stannade här olagligt de första åren innan hon skengifte sig med en annan ryss för att få stanna permanent. Hon har inte nyttjat den svenska välfärden (kom hit vuxen och arbetsför) och pumpar idag in pengar i den svenska statskassan (eh, kommunkassan). Varför ska vi hindra självförsörjande och duktiga människor att bo var man vill?

 10. Ola
  27 mars, 2008 at 14:30

  ianto

  Så du tror inte att arbetskraftinvandring kostar något? Hur många som kommer hit och ska jobba tror du kan Svenska? Så ska jag vara ärlig så tror jag att det mest är högskolestuderade som kommer hit. Om vi kan stå emot den högeregering som vi har och inte låta det gå till lönedumpning som Liberalerna vill

Comments are closed.