Det kan i alla fall inte bli sämre

Första Maj och retoriken står som spön i backen. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ger sig ut i snålblåsten med paroller, flaggor och banderoller som gör att de får ägna all kraft åt att hålla fast utrustningen så de inte blåser bort. Högeralliansen kommer väl göra vad den kan för att ta sig in på tidningssidorna, det är bara att vänta och se vad det blir.

Lena Mellin/AB: Siffrorna talar för Mona Sahlin. Med 77 procents säkerhet blir hon statsminister i höst. Men statistik är inte alltid att lita på. Det vet varenda fotbollstippare. Det block som leder i april tar också hem segern i valet i september. Så har det sett ut vid tio av de tretton riksdagsval som ägt rum sedan 1968. Mona Sahlin kan alltså vara ganska optimistisk när hon i dag tar täten för Socialdemokraternas 1 maj-tåg i Stockholm. Hennes chanser att bli Sveriges första kvinnliga statsminister är hyfsade.

Jag tror precis som Lena Mellin, det blir säkert en rödgrön valseger trots dolkstötar i ryggen från Mellin, Gröning med flera. Mellin tycks ha som målsättning att regeringen Reinfeldt ska bli kvar, något som faktiskt förvånar mig en del. Visst, hon kallas politisk reporter men genomgående så är hon faktiskt en borgerlig politisk reporter. Var det avsikten med hennes tjänst så sköter hon jobbet bra, var det inte avsikten så blev arbetsgivaren lurad.

Själv är jag lite för lat för att demonstrera, jag vet inte hur många första maj-demonstrationer jag deltagit i, men det är många i alla fall. Och ingenting är jämförbart med de enorma demonstrationerna i början av sjuttiotalet, då det var tiotusentals demonstranter i varje demonstration.

xx

Möjligen ökar också bekvämligheten med stigande ålder, att gå ut för att delta i talkörer känns inte speciellt stimulerande. Det blåser nästan kuling inne över land, möjligen beror bekvämligheten också på att hettan i debatten är på sparlåga. Ska man ut och frysa så vill det nog till att den politiska temperaturen ökar ett par grader.

Oavsett vad folk än säger så kan det inte bli sämre med en rödgrön regering, helt omöjligt. Även om det är en klen tröst så kanske det kan förklara varför vissa väljer stugvärmen idag.

intressant Tags: , , , , , , , ab123 svd dn1 e/a>x123 t

  12 comments for “Det kan i alla fall inte bli sämre

 1. Lars
  1 maj, 2010 at 14:46

  Nä det kan knappast bli sämre inte i min värld i alla fall har visserligen bra jobb men egoismens Sverige är inte mitt…….. är på besök i min hemstad Sthlm nu men inte för att demonstrera känner mig inte direkt lat ,senast
  jag gjorde det va i slutet på 70 talet i kungsträdgården förstörde Moderaternas valaffischer… alla poliser va Moderater så det va inte så smart som du förstår… glad helg

 2. 1 maj, 2010 at 16:08

  Jag har för tillfället förlorat mig i boot-sektorernas underbara värld och är ingen tillgång för arbetarrörelsen…

  :-)

 3. Surgubben
  1 maj, 2010 at 21:21

  HA, kan inte bli sämre… vänta bara om oppositionen vinner. Då dröjer det inte många år innan vi är i samma situation som Grekland. Jättelika offentliga utgifter, gigantiska lån för att klara alla dessa utgifter och snart nog kollaps. Vi är inte med i euron så IMF skiter i kronan.

  När soppan kostar 50 spänn litern och folk får cykla till jobbet, även vintertid, inser de kanske att Reinfeldt visste vad han gjorde.

  Men det är klart, vill man inte inse hur tillvaron egentligen fungerar så vill man inte.

  Tur att jag är så gammal att jag hinner kola av före kraschen…

  • 1 maj, 2010 at 21:29

   Jag har aldrig stött på någon med ett så passande namn som du! Grattis!

   • Martin Forsman
    1 maj, 2010 at 22:02

    Tror surgubben har misstagit 49 öres bensinskattshöjning för 49 kr. Annars kan man bara konstatera att ALLA partier från höger till vänster är överens om nödvändigheten av höjd bensinskatt. Den enda skillnanden är att vänstern är öppna med det medan högern mörkar.

    Vad gäller Greklands ekonomi så är så gott som alla seriösa experter överens om att de varit mindre om Grekland haft en egen valuta, en egen ekonomisk politik och framförallt sluppit de osunt, för Greklands del, låga räntor som Euro-länderna tvingats på för att Tyskland kräver det. Även Spanien, som igrunden har en välskött ekonomi, håller på att kollapsa pågrund av den oflexibla ekonomiska politik man tvingats anpassa sig till genom Eurosamarbetet.

    För att återgå till 1:a Maj så är det en självklarhet för mig att delta i firandet och det är självklart Vänsterpartiets tåg man går i. I år var det ovanligt vass retorik och bra talare i min hemkommun Linköping, tyvärr en ’blå’ kommun, och man märker att det är extra viktigt med en valseger i år för att sätta stopp för Reinfeldt & Co slakt av det Sverige vi arbetare byggt upp. Vi har helt enkelt inte råd med 4 år till av borgligt vanstyre.

  • 1 maj, 2010 at 22:20

   Vi har redan gigantiska lån, och det tack vare borgarnas upplåning för att finansiera skattesänkningar och reformer som endast har gynnat de rika i vårt land. Från 70 miljarder plus vid borgarnas tillträde 2006, till nästa 100 miljarder MINUS just nu. Ha, kan inte bli sämre? Jo om borgarna får regera i fyra år till lär det snart bli ännu mycket sämre.
   Men dom får inte fyra år till på sig att fortsätta sin nedmontering av välfärden. För den 19 September är det ajöss till Alliansen. ”Hasta la vista Freddy o Co.”

  • Christer W
   2 maj, 2010 at 00:11

   ”Tur att jag är så gammal att jag hinner kola av före kraschen…”
   Kan du inte hjälpa turen lite på traven, det luktar redan lite unket..

  • Lars Eriksson
   2 maj, 2010 at 09:09

   Det är löjligt vilka argument allianspatrasket kommer med. ”50 spänn litern”? Det är faktiskt bara knappt fyra år sedan vi hade en socialdemokratisk regering senast, och vi var inte i närheten av några ”50 spänn litern” då. Varför skulle det plötsligt bli annorlunda nu?
   Ska ni nödvändigtvis försöka vinna över väljare med skrämselpropaganda istället för med riktig politik så kunde ni väl åtminstone försöka vara *lite* trovärdiga i alla fall!

   • 2 maj, 2010 at 10:02

    Ja, dessutom är vi snabbt på väg mot Peak Oil så det ligger mycket sunt bakom en prishöjning på 49 öre. Men kommentaren ifråga talar sitt tydliga språk.. :-P

 4. blingbling
  1 maj, 2010 at 21:51

  De politiska förutsättningarna nu respektive 70-talet skiljer sig åt ganska markant, numera har det blivit en sport för politikerna att köra över väljarna, mest för att impa på varandra (kallas visst regeringsduglighet). Det omvända gäller föralldel kommunikationsmöjligheterna som har blivit avsevärt bättre jämfört med solkiga stenciler och telefonkedjor, idag kan man med rätt förutsättningar mobilisera en regelrätt folkrörelse på någon vecka om ämnet intresserar (jämför piratpartiet förra året efter Pirate Bay domen).

  Det stora problemet idag är att folk är så splittrade och blasé och går igång på uppenbara manipulationer från media, att bryta medias dominans av åsiktsbildningen kommer bli en av de viktigaste uppgifterna vid sidan av försvaret av nätet som vi känner det idag.

  Sossarnas första maj firande har något lätt beklämmande över sig, en rit kring ett parti vars själ sedan länge lämnat partiet och där standaren kommit att bli det mest konkreta arvet av vad som från början var en mycket vacker tanke som nu tycks mer avlägsen än någonsin.

 5. Sara G
  2 maj, 2010 at 02:06

  ”Lär känna din fiende,” sa Marx. Men det verkar som en stor del av svenskarna inte ser den ens, utan lägger skulden på muslimer, arbetslösa, sjuka och bögar. Och en sak är då säker: högern uppstod inte i Maud Olovssons badtunna, den har fått grassera hur länge som helst. Nu börjar den också ta form av ren fascism, här och ute i övriga Europa.
  Jag kommer att dra en lättnadens suck när den här gangsterregeringen tvingas dra sig tillbaka.
  Fastän skadorna de åstadkommit under sina fyra år vid makten kommer att ta avsevärd tid att reparera, det måste vi inse…

 6. Sara G
  2 maj, 2010 at 10:53

  Att högern inte uppstod i Maud Olofssons badtunna har jag knyckt från Ali Esbatis Första majtal på Hamnplan i Simrishamn igår måste jag erkänna. Känns lite fult annars…

Comments are closed.