Det kan i alla fall inte bli sämre

Första Maj och retoriken står som spön i backen. Vänsterpartiet och Socialdemokraterna ger sig ut i snålblåsten med paroller, flaggor och banderoller som gör att de får ägna all kraft åt att hålla fast utrustningen så de inte blåser bort. Högeralliansen kommer väl göra vad den kan för att ta sig in på tidningssidorna, det är bara att vänta och se vad det blir.

Lena Mellin/AB: Siffrorna talar för Mona Sahlin. Med 77 procents säkerhet blir hon statsminister i höst. Men statistik är inte alltid att lita på. Det vet varenda fotbollstippare. Det block som leder i april tar också hem segern i valet i september. Så har det sett ut vid tio av de tretton riksdagsval som ägt rum sedan 1968. Mona Sahlin kan alltså vara ganska optimistisk när hon i dag tar täten för Socialdemokraternas 1 maj-tåg i Stockholm. Hennes chanser att bli Sveriges första kvinnliga statsminister är hyfsade.

Jag tror precis som Lena Mellin, det blir säkert en rödgrön valseger trots dolkstötar i ryggen från Mellin, Gröning med flera. Mellin tycks ha som målsättning att regeringen Reinfeldt ska bli kvar, något som faktiskt förvånar mig en del. Visst, hon kallas politisk reporter men genomgående så är hon faktiskt en borgerlig politisk reporter. Var det avsikten med hennes tjänst så sköter hon jobbet bra, var det inte avsikten så blev arbetsgivaren lurad.

Själv är jag lite för lat för att demonstrera, jag vet inte hur många första maj-demonstrationer jag deltagit i, men det är många i alla fall. Och ingenting är jämförbart med de enorma demonstrationerna i början av sjuttiotalet, då det var tiotusentals demonstranter i varje demonstration.

xx

Möjligen ökar också bekvämligheten med stigande ålder, att gå ut för att delta i talkörer känns inte speciellt stimulerande. Det blåser nästan kuling inne över land, möjligen beror bekvämligheten också på att hettan i debatten är på sparlåga. Ska man ut och frysa så vill det nog till att den politiska temperaturen ökar ett par grader.

Oavsett vad folk än säger så kan det inte bli sämre med en rödgrön regering, helt omöjligt. Även om det är en klen tröst så kanske det kan förklara varför vissa väljer stugvärmen idag.

intressant Tags: , , , , , , , ab123 svd dn1 e/a>x123 t

  12 comments for “Det kan i alla fall inte bli sämre

Comments are closed.