Det går åt rätt håll i opinionsmätningarna


Nu ska man inte dra alltför stora växlar på en enstaka opinionsmätning, men likafullt så pekar det ändå på en förändring i opinionen, även om det är ett lillfinger som står för pekandet.

AB: ”Den 27 januari valdes Stefan Löfven till ny ordförande för Socialdemokraterna. Ledarbytet ser ut att gå hem hos väljarna. I Aftonbladet/United Minds mätning för februari går S fram med 2,4 procentenheter till 26,0 – den högsta siffran sedan oktober 2011 då hyresaffären kring Håkan Juholt avslöjades. Men det är inte säkert att det är en ren Löfven-effekt. Det kan också vara så att väljare som tappade förtroendet för S under den turbulenta hösten nu kommer tillbaka. – Det är nog både en effekt av att Juholt lämnat och att Löfven kommit, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.”

(S) ökar med 2,4 %
(V) med 1,3 %
(C) åker ut (-2,4 %) Annie Lööf-effekten.
(SD) backar med -1,1 %

Det är ett gott tecken, och det kan alla vi som är trötta på högerpolitiken behöva. Det jag personligen reagerar mest positivt på är att Löfvens tillträde har gett en knuff uppåt för Socialdemo-
kraterna. Att Centerpartiet skulle tappa på att ha en partiledare som aldrig haft ett riktigt arbete (precis som Reinfeldt), och som dessutom hånler åt debattmotståndarna var väntat. Hon imponerar givetvis inte på Centerpartiets kärnväljare, de ser henne som ytterligare en nyliberal bland nyliberalerna i Stureplanscentern.

Vänsterpartiet går framåt även i denna undersökning, men med mer måttliga 1,3 %, men då är det väl den tredje undersökningen i rad som partiet går uppåt. I den takten så kommer man kanske att hinna över 10 % av väljaropinionen redan till sommaren. (forts under reklamen..)

En annan sak som är glädjande är förstås att (SD) backar. Jag tror att det beror på sammankopplingen mellan Anders Behring Breiviks massmord i Norge och den politik som Sverigedemokraterna förespråkar. Allt fler väljare ser den uppenbara rasismen, något som partiets representanter i Sveriges Riksdag förstärker i debatt efter debatt. För även om många är kritiska mot den svenska migrationspolitiken så är det få som vill förknippas med rent rasistiska grupper.

En annan sak som jag tror spelar en stor roll är Fredrik Reinfeldts obegripliga språk och moderaternas försök att gömma en extrem högervridning av politiken genom att kalla sig för det ”nya” arbetarpartiet. Man håller på med en dramatisk nedrustning av välfärdssamhället som jag skrev om för ett par dagar sedan, något som fler och fler upptäcker nu. Även om det inte är riktig vår än så känns det som om vi har en politisk vår på gång..

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1 svt sr svd dn1 ex gp


11 svar till “Det går åt rätt håll i opinionsmätningarna”

  1. Jag envisas: opinionsmätningar speglar först och främst hur partier eller partiledare framställts i medierna sedan en tid. ”Löfven-effekten” beror hittills på att han skildrats på ett, för socialdemokratiska ledare, ovanligt positivt sätt. De första dagarnas hyllningar fick nog till och med många sossar att rodna.

    Man bör komma ihåg att även Juholt hade en kort smekmånadsperiod i början, med stigande opinionssiffror som följd. Sedan kom det illvilliga avslöjandet kring hans särbos bakgrund. Detta kletades på Juholt personligen och från det förtroendertappet hämtade sig sedan aldrig vare sig han eller partiet.

    Den intressanta frågan nu är hur länge mediernas respektfulla, närmast beundrande, förhållningssätt till Löfven kommer att bestå. Eftersom han har arbetarklassbakgrund lär mäktiga opinionsbildare snart försöka skjuta in sig på exempelvis hans personliga moral. Även om det inte finns någon lort att gräva fram brukar högern ha väldigt lätt att undergräva sina meningsmotståndares förtroende med sådana ifrågasättanden.

    Men jag är alltså inte säker på att medierna kommer att vilja fälla Löfven lika snabbt.

    • Men jag är alltså inte säker på att medierna kommer att vilja fälla Löfven lika snabbt.

      Nej, de blev hårt kritiserade förra gången..

    • Nej, det lär bli mycket svårare att fälla Löfven än Sahlin och Juholt. Med Löfven är sossarna på hemmaplan igen, han pratar först och främst export och sysselsättning, och industrikapitalisterna öser redan lovord över honom.

      • Dessutom klarar Socialdemokraterna inte ännu en ledarkris. Om Löfven inte oavsiktligt utlöser en atombomb, eller något sådant, kommer partiet hädanefter att sluta upp kring honom mangrant. Det inser nog både medierna och eventuella intrigerande meningsmotståndare. Det är lönlöst att försöka.

        Vilket väl tyvärr innebär att det blir som på Göran Perssons tid: att andra sossar runt omkring partiledaren hamnar i skottgluggen istället.

  2. Jämför man med United Minds mätning för 1 år sedan har S ökat med 0,4 % och V med 4,1 Mp tappar 0,9. Totalt en ökning med 3,6 för de rödgröna och en minskning med 1,7 för alliansen och 1,3 för Sd. V:s ökning tror jag beror på att V har varit den klaraste motståndaren till privatiseringen av vården (och Sjöstedt). Det profiterar man på nu.

    • Bra upplysning. Man ska inte jämföra ”opinionsmätningar” med kortare tidsintervall än ett år i taget tycker jag, annars blir det bara smörja och propaganda av alltihop. Nu ser man att alliansen är på väg nedåt och man ser även mellan raderna vilken politik folk verkligen vill ha pratar man om den politiken går man uppåt, pratar man om nyliberal hittepåpolitik går man nedåt.

  3. De tre senaste mätningarna är mycket små, ställer delvis olika frågor och åtminstone en är gjord via internet. Men det går åt rätt håll, även om man kan befara att de rödgröna toppat för tidigt.Vid nästa val flyter EU-valet för första gången nära nog samman med riksdagsvalet.Partiledarna kommer att få en mer framskjuten roll. Gynnar säkert V/Sjöstedt och missgynnar EU-entusiasten Löfven. Medan MPs vacklande position skapar osäkerhet. Det parti som går bra i EU-valet får ett bra före inför riksdagsvalet. I nutid är den stora frågan vinster inom välfärdssektorn. Den som blir tydligast med att betona att välfärden inte ska underordnas aktiebolagslagens vinstutdelningskrav kommer att växa så det knakar.
    Billy

  4. Men hållbar ”ny storhetstid” för svensk samlad vänster blir det bara om man talar allvar: runt 40 av arbetskraften är ”lönlös” permanent & en ynklig 1/3 av de arbetslösa har ens rätt till den ”lyx a-kassa” medelklass-journalister aldrig tröttnar på att tjata om. Det NORMALA är att arbetslösa i landet INTE har rätt till någon a-kassa. Hur ska allt detta lösas? Med ”utbildning”? Finns det någon forskning som stödjer teorier att höjd allmän utbildnings-nivå ändrar den typen av cementerade tillstånd som nämns ovan? Förr gick det ju att ställa om politiskt, från plogen & åkern till stad & lönearbete. Visst måste väl då (s) kunna ställa om igen? Man brukar ju skryta om att man är så ”pragmatiska”! Visa detta då i politiskt handling. Säg inte ”åtgärds-paket”.