Det går åt rätt håll i opinionsmätningarna

Nu ska man inte dra alltför stora växlar på en enstaka opinionsmätning, men likafullt så pekar det ändå på en förändring i opinionen, även om det är ett lillfinger som står för pekandet.

AB: ”Den 27 januari valdes Stefan Löfven till ny ordförande för Socialdemokraterna. Ledarbytet ser ut att gå hem hos väljarna. I Aftonbladet/United Minds mätning för februari går S fram med 2,4 procentenheter till 26,0 – den högsta siffran sedan oktober 2011 då hyresaffären kring Håkan Juholt avslöjades. Men det är inte säkert att det är en ren Löfven-effekt. Det kan också vara så att väljare som tappade förtroendet för S under den turbulenta hösten nu kommer tillbaka. – Det är nog både en effekt av att Juholt lämnat och att Löfven kommit, säger Carl Melin, opinionschef på United Minds.”

(S) ökar med 2,4 %
(V) med 1,3 %
(C) åker ut (-2,4 %) Annie Lööf-effekten.
(SD) backar med -1,1 %

Det är ett gott tecken, och det kan alla vi som är trötta på högerpolitiken behöva. Det jag personligen reagerar mest positivt på är att Löfvens tillträde har gett en knuff uppåt för Socialdemo-
kraterna. Att Centerpartiet skulle tappa på att ha en partiledare som aldrig haft ett riktigt arbete (precis som Reinfeldt), och som dessutom hånler åt debattmotståndarna var väntat. Hon imponerar givetvis inte på Centerpartiets kärnväljare, de ser henne som ytterligare en nyliberal bland nyliberalerna i Stureplanscentern.

Vänsterpartiet går framåt även i denna undersökning, men med mer måttliga 1,3 %, men då är det väl den tredje undersökningen i rad som partiet går uppåt. I den takten så kommer man kanske att hinna över 10 % av väljaropinionen redan till sommaren. (forts under reklamen..)

En annan sak som är glädjande är förstås att (SD) backar. Jag tror att det beror på sammankopplingen mellan Anders Behring Breiviks massmord i Norge och den politik som Sverigedemokraterna förespråkar. Allt fler väljare ser den uppenbara rasismen, något som partiets representanter i Sveriges Riksdag förstärker i debatt efter debatt. För även om många är kritiska mot den svenska migrationspolitiken så är det få som vill förknippas med rent rasistiska grupper.

En annan sak som jag tror spelar en stor roll är Fredrik Reinfeldts obegripliga språk och moderaternas försök att gömma en extrem högervridning av politiken genom att kalla sig för det ”nya” arbetarpartiet. Man håller på med en dramatisk nedrustning av välfärdssamhället som jag skrev om för ett par dagar sedan, något som fler och fler upptäcker nu. Även om det inte är riktig vår än så känns det som om vi har en politisk vår på gång..

it Andra om: , , , , , , , , , , ab1 svt sr svd dn1 ex gp

  11 comments for “Det går åt rätt håll i opinionsmätningarna

Comments are closed.